Samettinen sellerikeitto
Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.
Keitot ovat mitä helpointa arkiruokaa ja tästä luuliemijauheella terästetystä silkkisestä sellerikeitosta ei makua puutu! Kokeile helppoa kasvisruokareseptiä, joka hellii kehoa ja mieltä kiireisen arjen tuoksinassa.
Aina kun kysyn teiltä reseptitoiveita, yksi teema nousee ylitse muiden: helppoa ketogeenista arkiruokaa. Aloitetaanpa siis toiveidenne toteutus heti tänään tämän todella herkullisen ja myös ketogeeniseen ruokavalioon sopivan kasvisruokareseptin muodossa.
Yksi meidän keittiön kulmakivistä on varsiselleri. Opin syömään varsiselleriä hyvällä ruokahalulla vasta aikuisena ja kyseessä on todella monipuolinen kasvis, josta saa aikaiseksi vaikka mitä ihanaa.
Sen lisäksi, että varsiselleri on upean väristä, se on raikkaan rapsakkaa esimerkiksi viipaleina suolakeksien ja taivaallisen tonnikalamajoneesin kanssa (molempien reseptit löytyvät Ketoosissa -e-kirjastani), dippilautasilla sekä kypsennettynä erilaisten kastikkeiden pohjana, lihapatojen maun täyteläistäjänä – ja tietysti keittona!
Luuliemen hyödyt
Luuliemi ei varmasti ole teille lukijoille vieras juttu, olenhan sivunnut aihetta useasti. Käytin sellerikeittoon PUR Kaupan valikoimista löytyvää Planet Paleon Herbal Defence -luuliemijauhetta ja useita luuliemijauheita testanneena olen vihdoin löytänyt version, joka kolahtaa sekä maun että laadun puolesta.
Olen ruoan suhteen todella kiinnostunut ravintotiheydestä ja sen maksimoimiseen nämä pohjoismaisesta ja niittylaiduntaneesta karjasta valmistetut luuliemijauheet ovat ihan omiaan. Luuliemi on mitä parhainta kauneus- ja terveysruokaa sisältäessään useita kehon rakennusaineita kuten aminohappoja, hyaluronihappoa ja luuston tarvitsemia mineraaleja.
Luuliemen sisältämä kollageeni vaikuttaa ihoon kimmoisuuteen ja elastisuuteen, vahvistaa hiuksia ja kynsiä sekä tukee suoliston hyvinvointia. Glukosamiini lisää nivelten välissä olevaa liukasta ainetta ja toimii rustojen sekä nivelten pintojen rakennusosana.
Luuliemijauhe on todella helppo tapa lisätä esimerkiksi huonosti syövän vanhuksen tai nirson lapsen ruokavalioon ravinteita, jotka ehkä muutoin jäisivät saamatta. Jauhe on helppo piilottaa keittoihin, lihapulliin tai muihin arkiruokiin.
Lue myös: Vuosi ilman kilpirauhaslääkitystä ketogeenisen ruokavalion avulla
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Herbal Defence -luuliemijauheen makuprofiili on täyteläinen ja se sisältää luuliemijauheen lisäksi lempiyrttiäni timjamia, oreganoa, merisuolaa, inkivääriä, sipulia ja valkosipulia. Olen mieltynyt tähän sellaisenaan lämmin kuppi -tyylisenä keittona että pyöristämään erilaisten kasvis- tai lihakeittojen ja patojen makua.
Kurkumalla höystetty luuliemi sisältää luuliemijauhetta, merisuolaa, sipulia, valkosipulia, tomaattia ja mustapippuria. Tämä on ihan omiaan linssikeittoon, curry-kanakeittoon, lihapullapastaan, mausteisiin wokkiruokiin ja kaalilaatikkoon.
Nappaahan alta talteen koko perheelle maistuva sellerikeiton resepti ja pari vinkkiä luuliemijauheiden käyttöön!
3 x tapaa käyttää luuliemijauhetta
1) Lämmin kuppi -tyylisenä keittona
Maustetun luuliemijauheen voi sekoittaa sellaisenaan lämpimään veteen, lisätä hieman merisuolaa ja nauttia pienenä välipalana. Itse käytän Planet Paleon luuliemijauheita usein pätkäpaaston katkaisemiseen, sillä ne ovat ruoansulatuselimistölle hellävaraisia. Noin tunti luuliemen nautiskelun jälkeen voi syödä jo vähän tukevammin.
2) Korvaamaan liemikuutiot
Kasvisliemikuutiot sisältävät usein monenlaisia lisäaineita, arominvahventeita ja raffinoituja kasviöljyjä, jotka eivät tee kovin hyvää keholle. Luuliemijauhe on täydellinen tapa korvata nuo esanssiset kuutiot paljon ravintotiheämmällä ja aidosti ravitsevalla vaihtoehdolla!
3) Tuunattavana pikalounaana
Luuliemijauhe toimii myös työpaikalla nopeana keittopohjana. Hae lähikaupan ruokatiskistä proteiinilisuketta (esim. kanaa, kalaa, leikkelettä, raejuustoa), lämmitä vesi vedenkeittimessä, lisää joukkoon luuliemijauhe, suolaa ja nauti liemi proteiinin kanssa.
Lue myös: Suuri flunssan itsehoito-opas
Sellerikeitto
4-5 annosta
1. Leikkaa varsiselleristä pois kanta. Pilko selleri 5 cm paloiksi ja laita palat isoon kulhoon. Kuori valkosipulit ja litistä ne isolla veitsellä. Kuori sipulit ja leikkaa ne kahdeksaan osaan.
2. Ota esille iso kattila ja aloita kolmessa osassa tapahtuva kuullotus: ensin kaikki sipulit, sitten sellerit kahdessa osassa. Jaa 200 g voita kolmeen osaan. Lisää yksi lohko voita ja sipulit kattilaan ja kuullota 3-5 minuutin ajan, kunnes sipulit ovat kullanruskeita. Kaada sipulit tämän jälkeen erilliseen kulhoon.
3. Lisää kattilaan seuraavaksi yksi voilohko ja puolet sellerinpaloista. Kuullota sellereitä viiden minuutin ajan, kaada ne erilliseen kulhoon ja toista sama prosessi vielä kerran jäljelle jääneiden selleripalojen kanssa.
4. Lisää tämän jälkeen kattilaan sipulit ja aiemmin kuullotetut sellerit, vesi ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua keskilämmöllä 15 minuutin ajan.
5. Kaada seuraavaksi kiehunut seos tehosekoittimeen, lisää ½ punttia tuoretta persiljaa (valinnainen) ja sekoita silkkisen pehmeäksi. Persilja tuo keittoon jonkin verran makua, mutta on mukana lähinnä esteettisistä syistä tehden keitosta samean sävyisen sijaan kauniin vihreän. Mikäli sinulla on pieni tehosekoitin, blendaa keitto osissa.
6. Seuraavaksi vuorossa on keiton siivilöinti, joka tekee lopputuloksesta silkkisen pehmeää! Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta suositeltava. Varsiselleri on aika kuitupitoinen, joten itse siivilöin keiton aina. Siivilöinti kannattaa tehdä 3-4 osassa. Kaada keittoa tiheään metallisiivilään ja käytä apuna paksua nuolijaa, jolla voit painella keittomassaa alla olevaan kattilaan. Siivilöi keittoa niin kauan kunnes siivilässä on jäljellä pieni kuitukeko. Laita kuidut roskiin ja toista prosessi niin usein kuin keittoa on jäljellä.
7. Lisää sileään keittoon seuraavaksi Planet Paleo Herbal Defence -luuliemijauhe, sekoita ja tarkista suolan määrä. Luuliemijauhe viimeistelee keiton kermaisen koostumuksen ja täyteläisen maun. Nauti keitto ranskankerman, raejuuston, pekonimurun tai vaikkapa paistetun jauhelihan kanssa.
Löydät lisää tämänkaltaisia ruokaohjeita Yellow Moodin seuraavista herkullisia reseptejä täynnä olevista kategorioista: kasvisruoat, ketogeeniset reseptit ja keitot.
Kaunista viikkoa!
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen
Houkutteleva lämmin ja pehmeä keitto. Täytyy kokeilla, sillä minäkin vasta aikuisena oppinut tykkäämään varsiselleristä. Se antaa ihanan maun smoothiessa.
Nämä luuliemijauheet vaikuttaa ihan loistavilta, näin sitä mielellään nauttii hyvistä aineksista mitä parhaimmillaan luuliemi on. Pur kauppa onkin tuttu paikka, joten pitääpä siellä taas piipahtaa. Kiitos erinomaisista vinkeistä!
Nuo luuliemet on kyllä niin loistavia arkikokkailuun, juuri viikonloppuna heitin tätä samaa lohikeittoon. Tosi ihana kuulla, että postauksesta ja vinkeistä oli hyötyä :) Ihanaa syksyä sinne etelään!