Yellow Mood Yellow Mood mobiili
Pääruoat

Taivaalliset artisokat ja kesän ihanin salaatti

Jos kesäfiilis on kadoksissa – kiitos taivaan vallattomien pilvimassojen – katseen voi valmistella uuteen vuodenaikaan muutoinkin kuin lämpömittarin kohoamista seuraamalla. Yksi takuuvarma keino on latoa lautaselle omaa suosikkisalaattisekoitusta, Urtekramin taivaallisen pehmeitä ja maukkaita artisokan sydämiä (sisältävät todellisen addiktiovaaran!), paahdettuja kurpitsansiemeniä, lampaanmaitofetaa, mustapippuria ja granaattiomenansiemeniä.

Mieheni on huipputyyppi, jolla on tapana tuoda allekirjoittaneelle kaikenlaisia uusia ruokajuttuja kaupasta. Viimeksi mukaansa tarttui Urtekramin öljyyn säilötyt artisokan sydämet, joita olen ehtinyt kuluttaa ensimmäisen purkin jälkeen jo vaikka kuinka monta. Tein pari vuotta sitten periaatepäätöksen olla ostamatta huonoja säilykeartisokan sydämiä, joissa oli aina tosi kova kanta ja inhottava maku – niistä kun tuli nautinnon sijaan kiukku. Voitte siis kuvitella, että olin siis melkoisessa ruokataivaassa, kun sain nämä pehmeät ja paahdetut artisokat eteeni. Menevät sellaisenaan, salaatissa ja muodostavat täydellisen liiton valuvan buffalomozzarellan kanssa. Purkki maksaa lähemmäs vitosen, mutta on niitä vitosia turhempaankin käytetty! Yksinkertaisella onnistuu aina, kun raaka-aineiden laatu on kunnossa.

Niin, ja se kesäsalaatti. Nappaahan iisi resepti talteen iki-ihanan Sugar Helsingin Lempiruokaa-osiosta – ciao!

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Pääruoat, Pähkinättömät, Reseptit

9 x gluteeniton kasvisruoka – parhaat reseptit kiireisille päiville

Tuntuuko teistäkin siltä, että arjen pyörteiden jälkeen tietää kyllä jääkaapin olevan täynnä ruokaa, mutta ei silti koskaan tiedä mitä sitä söisi? Muistutukseksi itselleni ja inspiraatioksi teille päätin koota omista suolaisista suosikkiresepteistäni muistilistan, joka pelastaa ainakin muutamat arki-iltojen ruokailupulmat. Mukana on haudutettua, keitettyä ja tuoretta. Ennen kaikkea nopeita ja maku edellä kehitettyjä ruokareseptejä, joita passaa valmistaa vähän isommankin satsin kerralla.

Jokainen resepteistä on luontaisesti gluteeniton. Gluteeniviljojen tilalla on käytetty muun muassa riisijauhoa, quinoaa, juureksia, linssejä ja kasviksia. Muutamassa reseptissä on käytetty juustoja, jotka voi halutessaan korvata vegaanisilla versioilla. Olkaa hyvät, Yellow Moodin yhdeksän luottopäivällistä esittäytyvät alla:

Mustaa quinoaa, palsternakkaa, parmesaania, bataattia ja timjamia. Maukas juuresquinotto parmesaanilla on lempeää ja maukkaudessaan mitä parhain valinta rankan päivän päätteeksi. Maistuu hyvin sellaisenaan tai kalan ja lihan kanssa tarjoiltuna.

Lukijan kommentti: ”Tää on niiiiiin hyvää! Kiitos ohjeesta! Tein ison satsin jonka nautimme pitkään padassa haudutetun luomu lampaan ja punaviinin kanssa. Oi onnea. Hävikistä herkuksi -vinkkinä, kun laittaa seuraavana päivänä yli jääneeseen quinottoon määrästä riippuen 1-2 luomumunaa ja hieman lisää parmesania, saa massasta pannulla voissa paistaen aivan mielettömän herkullisia kasvispihvejä. Kätevä lounasherkku!” – Tiia

Valmistusaika: esivalmistelu 10 minuuttia, hautumisaika 20 minuuttia

Bataattia, fetaa, limemehua, Dijon-sinappia ja tuoretta minttua. Arkipasta ei tästä enää täyttävämmäksi tai täyteläisemmän makuiseksi voi muuttua! Yksinkertainen bataattipasta ja minttufetakastike ei kaipaa vierelleen edes erillistä salaattia.

Lukijan kommentti: ”Oikein hyvää ja sopi tosi hyvin myös papupastan kanssa. Annos jäi jopa kesken, kun oli niin tuhtia! Kiitos reseptistä.” – Anna

Valmistusaika: 20 minuuttia

Maailman parasta gluteenitonta riisispagettia ja mehevä kastike, jossa on Urtekramin herkullista tomaattilevitettä, tuoretta kesäkurpitsaa, pinaattia ja yrttejä. Kermaisen täyteläinen linssipasta on vartissa valmista ja kaiken lisäksi vielä vegaanistakin.

Vinkki: Jos lasten kasvisten syönti tuottaa harmaita hiuksia, raastettu kesäkurpitsa sopii pehmeäksi haudutettuna lähes kaikkiin ruokiin eikä maistu millekään. Jos kurpitsan kuorii, raastaa ja hauduttaa hyvin sitä on lähes mahdoton bongata ruoan seasta. Jos vihreät saavat perheen pienimmät huutamaan kuorossa ”ällöö”, kuori kesäkurpitsa ennen käyttöä ja jätä reseptissä oleva pinaatti pois. Maailma on tomaattipastaa syövien viittasankareiden- ja sankarittarien!

Valmistusaika: 15 minuuttia

Salaattisekoitusta, voissa paistettuja kesäkurpitsakiekkoja, keitettyä quinoaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, sokeriherneitä sekä Sour Cream -siemeniä. Lämmin quinoa-kesäkurpitsasalaatti & paahdetut Sour Cream -siemenet passaavat mainiosti talvenkin ruokapöytään.

Vinkki: Paista kesäkurpitsakiekkojen kaveriksi herkkusieniviipaleita, ne maistuvat taivaalliselle ja antavat salaatille täyteläisen loppusilauksen.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Tomaattia, punaisia linssejä, kurkumaa, valkosipulia ja cajun-maustetta. Olen kehittänyt tämän keittoreseptin rakkaudella kaikille niille, joita kasvisruoka epäilyttää jo pelkkänä sanana. Ihanan lämmittävä linssikeitto on täyttävää ja makunystyröitä hellivä kokemus, jonka maut vain paranevat parin päivän jälkeen valmistuksesta.

Lukijoiden kommentteja: ”Lämmin kiitos linssikeiton ohjeesta! En ole aikaisemmin juuri keittoja tehnyt, mutta nyt meni nappiin. Vaimokin oli aivan hurmiossa.” – Matti

”Tein tänään soppaa ohjeen mukaan (ekaa kertaa elämässäni linssikeittoa!) ja uskalsin heti tarjota sitä vieraillekin. Kaikki huokaili ihastuksesta. Tätä teen toistekin. Kiitos!” – Paula

”Todellakin maailman parasta! Maistoin joulupyhinä tätä ensimmäistä kertaa ystävän luona, kun yhdessä teimme, ja sen jälkeen onkin tehty kotona jo kahdesti! Tästä tulee uuden vuoden lupausten myötä todellinen lounashitti, niin helppo ottaa maanantaiaamuna työpaikan kylmiöön iso astiallinen ja annostella aina lounaalla lämmitettäväksi. Kyytipojaksi olen laittanut eritoten salipäivinä raejuustoa, ja toimii edelleen hyvin.” – Mari

Valmistusaika: esivalmistelut 10 minuuttia, keittoaika 30 minuuttia

Gluteenitonta riisifusillia, tuoreita tomaatteja, basilikaa, parmesaania ja sitruunaa. Helppo tuoretomaattipasta ei sisällä mitään ylimääräistä. Kyseessä on Rahkosen pastamamman viime vuoden innovaatio, joka valmistuu nopeasti ja maistuu ihan kesälle.

Lukijan kommentti: ”Niin hyvää, että piti tehdä uusi annos melkein heti perään!” – Sirpa

Valmistusaika: 15 minuuttia

Paahdettua paprikaa, myskikurpitsaa, punaisia linssejä, kookosmaitoa, chiliä ja kevätsipulia. Paahdettu kurpitsa-linssikeitto vaatii hieman vaivannäköä, mutta on jokaisen minuutin arvoinen!

Lukijan kommentti: ”Voi että miten ihana paahteinen maku, itsetehdyn siemennäkkärin kanssa tosi herkku. Mieskin kehui keittoa heti ensi lusikallisella, joten tämä jää varmasti syyssuosikkien joukkoon, nam!” – Tiinatuulia

Valmistusaika: 50 minuuttia

Kananmunia, parmesaania, kirsikkatomaatteja, rucolaa, mustapippuria, hampunsiemeniä ja balsamicoa. Tällä reseptillä olen koukuttanut monta ystävääni, jotka ovat nimenneet parmesaanimunakkaani Hannamarin munakkaaksi. Saamme tätä aika usein heidän luonaan aamiaiseksi kyläreissuilla, mutta toimii myös lounaana!

Vinkki: Voit kokeilla joukkoon myös pinaattia, aurinkokuivattuja tomaatteja, lampaanmaitofetaa, pähkinöitä tai vaikka avokadoa. Munakkaan ei tarvitse olla tylsä!

Valmistusaika: 5-8 minuuttia

Riisijauhosta ja voista valmistettu murea pohja, kirsikkatomaatteja, basilikaa, purjoa, parmesaania ja kookoskermaa. Italialainen tomaattipiiras maistuu raikkaalle, tuoreelle ja toimii notkuvien brunssipöytien lisäksi myös arjen katkaisevana herkkuillallisena.

Vinkki: Kokeile täytteen joukkoon tuoretta chiliä, jos haluat voimakkaamman makuisen piiraan.

Valmistusaika: esivalmistelut 10 minuuttia, paistoaika 40 minuuttia

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Pääruoat, Reseptit

Lämmin quinoasalaatti paahdetuilla Sour Cream -siemenillä ja paistetulla kesäkurpitsalla

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Earth Control.

Terveiset hulabaloon keskeltä. Koti on näyttänyt viimeiset kolme viikkoa lähinnä tuotepakkaamon ja pyykinpesutehtaan sekoitukselta, syynä alkuvuoden monet reissut ja työsuma, joka ei ota laantuakseen. Töistä olen iloinen, kotiin kelpuuttaisin mielelläni jonkun pistämään paikat kuosiin. Ajelimme eilen illalla Kuusamoon pienelle mökkireissulle, jossa pidän tykkylumisten puiden keskellä etätoimistoa ja parempi puoliskoni viettää ystävien kanssa muutaman päivän rinteessä lautaillen. Torstaina nopea pyykinpesureissu kotona ja perjantaina Tornioon koulun penkille. Melkoista haipakkaa siis, mutta onneksi alati valostuvat päivät tekevät kaikesta jotenkin kevyempää. Aurinko lämmittää kasvoja, ränneistä tippaisee vettä ja linnut ovat alkaneet laulaa kevään sikermiä.

Olipa tekemistä kuinka paljon tahansa, ihana juttu on se, että joka päivä on syötävä, oli kotitoimiston uumenissa tai ei. Siksi otin ilolla vastaan Earth Controlin haasteen kehitellä kauteen sopiva resepti heidän salaattisekoitustensa ympärille. Tähän aikaan vuodesta meillä suositaan lämpimiä salaatteja, erityisesti mieheni rakastaa niitä. Aina arki ei taivu ihmeellisyyksiin, mutta muutamalla pikkujipolla ruokahommistakin voi tehdä hieman helpompaa.

Rakensin tämän kokonaisuuden sellaisten raaka-aineiden ympärille, joita löytyy meiltä lähes aina. Musta quinoa on tullut keittiöön jäädäkseen, sillä sen pähkinäinen maku sytyttää makuhermot ja antaa yksinkertaisiinkin arkiruokiin sitä jotain. Reseptiin voi silti aivan hyvin käyttää myös vaaleaa quinoaa tai vaikka basmatiriisiä, mikäli ei löydä mustaa versiota tai pidä sen mausta.

Voissa paistetut kesäkurpitsakiekot ovat klassikkoni jo vuosien takaa eikä niitä voita mikään, kun puhutaan lämpimän salaatin täytteestä! Paistamalla kesäkurpitsan koostumuksesta tulee samalla pehmeä ja kevyen rapea, jolloin sen hurmaava maku pääsee valloilleen. Raakana kesäkurpitsa ei maistu oikein miltään, mutta pieni nokare voita ja ripaus merisuolaa toden totta tekevät ihmeitä.

Loppusilauksensa lämmin salaatti saa Earth Controlin uudesta karpalo-salaattisiemensekoituksesta, joka sisältää auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä ja kuivattuja karpaloita. Leppoisan yksinkertaisia makuja, joista keksin tehdä Sour Cream -version paahtamalla ne pannulla yhdessä oluthiivahiutaleiden, voin ja suolan kanssa. Siemenistä tuli jo itsessään sen verran herkullisia, että meinasivat vallan mennä ihan sellaisenaan. Käytämme arkiruoanlaitossa todella paljon siemeniä ja pähkinöitä, pitäisi muistaa useammin näyttää niille pannua, sillä paahtaminen antaa siemenille täyteläisemmän ja ruokaisamman maun sekä rapeamman koostumuksen.

Kasvissalaattiin voi halutessaan lisätä myös ruokaisampia elementtejä kuten keitettyjä munia, fetaa, kikherneitä, linssejä, kalaa tai lihaa oman makunsa mukaan, tähänkin löytyy lisäinspiraatiota Earth Controlin omilta Facebook-sivuilta, joka on täynnä kivaa reseptiikkaa.

Siispä, ei muuta kuin valoisaa helmikuuta, ystävät!


LÄMMIN QUINOASALAATTI

2 annosta


Paistetut kesäkurpitsat

1 pieni kesäkurpitsa

1 rkl voita tai neitsytkookosöljyä

puhdistamatonta merisuolaa

Pese kesäkurpitsa ja kuivaa se pyyhkeellä. Leikkaa kurpitsasta noin puolen senttimetrin paksuisia kiekkoja. Paista voissa tai kookosöljyssä, kunnes pinta on kauniin ruskistunut ja sisus pehmeä. Mausta suolalla.

Salaattipohja

1 pieni punasipuli

1 Pehtoori-salaatti

3 dl keitettyä quinoaa (mustaa tai vaaleaa)

5 aurinkokuivattua tomaattia

½ pss sokeriherneitä

persiljaa

Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pese sokeriherneet ja salaatti, revi jälkimmäinen haluamasi kokoisiksi paloiksi. Keitä quinoa ohjeen mukaan ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Paahdetut Sour Cream -siemenet

½ pss Earth Control karpalo-siemensekoitusta

½ dl oluthiivahiutaleita

1 rkl voita

ripaus puhdistamatonta merisuolaa

Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon siemensekoitus, hiivahiutaleet sekä suola. Paahda sekoitusta, kunnes siementen pinta on kauniin ruskea. Annostele salaatin päälle.

Kasaaminen

Asettele salaatti tarjoiluastian pohjalle. Lisää joukkoon keitetty quinoa, paistetut kesäkurpitsaviipaleet, aurinkokuivatun tomaatin palat, sokeriherneet, punasipuliviipaleet ja persiljasilppu. Lisää lopuksi paahdetut Sour Cream -siemenet, oliiviöljy ja pinnalle vielä ripaus oluthiivahiutaleita. Nauti heti!

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Pääruoat, Reseptit

Helppoa kasvisruokaa: Bataattipasta ja minttufetakastike

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Arla Apetina.

Moni teistä on kysellyt todella helppojen kasvisruokareseptien perään. Ilolla ilmoitan, että täältä löytyisi nyt yksi erittäin yksinkertainen arjen pelastaja, jonka valmistamiseen menee alle 15 minuuttia (parhaimmillaan vain 10). Juureskausi ei ota laantuakseen, joten kaivoin kasvissorvin naftaliinista ja tekaisin bataattipastaa. Sorvi ehti viettää hyvän tovin komerossa talvilomalla, onneksi tajusin kaivaa kaverin vihdoin järkevämpään käyttöön. Tilaahan sorvi hieman vie, mutta se on tajuttoman kätevä apuväline erilaisten juurespastojen valmistukseen – erityisesti jos puhutaan vain minuutteja sisältävistä ruoanlaittohetkistä.

Tämä resepti syntyi aitojen makujen ympärille ja sisältää monta lempiraaka-ainettani: tuoretta minttua, bataattia, Dijon-sinappia ja fetaa. Itse ruoan pohja, eli bataattipasta on helppo tehdä joko kasvissorvilla tai Julienne-raastimella eikä sen kypsennys vie reilua viittä minuuttia kauempaa, vaikka niin voisi helposti luulla. Itseäni viehättää juurespastojen suhteen se, ettei erillistä kasvislisuketta tai salaattia välttämättä tarvita – ne kun ovat jo automaattisesti osana pääruokaa. Varsinainen kiireisen arjen pelastus, aivan kuten Jonnan tomaattikeittokin, joka menee keittiössäni seuraavaksi testiin.

Kasvisruoka alkaa olla laajemman joukon huulilla. Sen huomaa paitsi lehtiotsikoista, myös siitä että yhtäkkiä ravintoloissa tarjotaan entistä runsaammin kasvisruokavaihtoehtoja normaaleina pääruokina, ei enää vain lihan rinnalla. Suunta on mielestäni ilahduttava ja vaikka koen aiheesta puhumisen olevan tärkeää, vielä merkityksellisempää on tehdä jotain konkreettista asioiden hyväksi. Tarjota vaihtoehtoja niin ravintoloissa kuin kauppojen hyllyillä ja vaikkapa juuri tällaisissa ruokablogeissa.

Meillä lihaa syödään nykyään aiempaa harkitummin muutamia kertoja viikossa ja kasvispainoitteinen ruoka on läsnä suurimmalla osalla viikon ruokailukerroista. Olen kokeillut ruokahifistelyt aikanani ja ehkä juuri siksi rakastan tänä päivänä yksinkertaisuutta ja maalaisjärkeä. Menen arkiruoanlaitosa nykyään yhä useammin sieltä mistä aita on matalin, sillä senkin voi tehdä mausta tinkimättä. Asioista ei tarvitse tehdä vaikeampia kuin ne ovat ja tavallisilla raaka-aineilla pääsee yllättävän pitkälle.

Muutama sananen vielä tästä arjen voittajaruoasta. Bataatti on keitettynä todella miedon makuinen, mutta sen voi halutessaan korvata millä tahansa muulla voimakkaammin maistuvalla juureksella. Tuoreella mintulla, Apetina-juustolla sekä Dijon-sinapilla maustettu kastike antaa makeahkolle bataatille kaivattua raikkautta sekä täyteläisyyttä – tuntuu kuin olisi Kreikan auringon alla konsanaan. Kastikkeessa on kohdallaan makeus, suolaisuus ja hapokkuus. Jos kaipaat ruokaan lisää rouskuteltavaa, kokeile annokseen siemeniä tai vaikka kevyesti höyrytettyjä sokeriherneitä. Entistä ruokaisamman annoksesta saa lisäämällä joukkoon linssejä tai keitettyjä kikherneitä, näitä suositaan meidän ruokapöydässämme.

Siispä, tässä teille paljon hehkuttamani pastaresepti, joka pelastaa nopeasti nälkäkuolemalta, antaa kylläisyyttä, maistuu hyvälle eikä kaipaa kylkeensä muuta kuin haarukan ja nälkäisen suun!


BATAATTIPASTA MINTTUKASTIKKEELLA

2 annosta


Bataattipasta

1 iso bataatti

Kuori bataatti ja leikkaa pastaksi spiraalileikkurilla tai Julienne-raastimella. Höyrytä pastasuikaleita kattilan höyrytysosassa 5-7 minuuttia tai kunnes pasta on al dente.

Minttufetakastike

1 pkt Arla Apetina Classic

½ limen mehu

½ dl oluthiivahiutaleita (valinnainen)

10-12 mintun lehteä

1 rkl Dijon-sinappia

valkopippuria

Murskaa juustopala kattilaan kauhalla tai haarukalla. Leikkaa mintunlehdet pieneksi silpuksi. Purista murskatun juustopalan joukkoon limemehu, lisää oluthiivahiutaleet, minttusilppu, sinappi ja rouhi vielä pari kierrosta valkopippuria. Lämmitä seos kevyesti (älä keitä) ja nopeasti, kunnes juusto on hieman sulanut. Annostele pastan päälle.

Lisäksi

omavalintaisia siemeniä

kevätsipulisilppua

Kuvat Hannamari & Tuomas Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (3)
Pääruoat, Reseptit

Vegaaninen ja gluteeniton bliss bowl

kukoistuskulho-riisinuudeli-kasviskulho-resepti-gluteeniton

Nopea, helposti varioitava ja aina herkullinen arkiruoka? Check.

Meidän keittiössä erilaisista Bliss Bowl -tyylisistä kulhoruoista on tullut varsinainen keskitalven hitti. Bowlit on nopea tehdä, kiva kasata ja raaka-aineyhdistelmiä voi varioida loputtomiin. Tämä vegaaninen ja gluteeniton kukoistuskulho pitää sisällään mausteisen lempeää lientä, maukkaita vihreitä, proteiinipitoisia kikherneitä ja riisinuudelia. Löydät ihanan reseptin Sugar Helsingin saitilta

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Pääruoat, Pähkinättömät, Reseptit

Instagram

  • Thank you Lisbon what a pleasure it was  Canthellip
  • Last day at Lisbon tomorrow morning we have early flighthellip
  • This is where the fresh wind blown air tastes saltyhellip
  • In love with Portugal and its happy people hot sunhellip
  • Summer vibes w tuomasyellowmood  Two nights until a hellip
  • Now at the Yellow Mood 40 questions  answers abouthellip
  • Soft pink house with beautiful architect and a rainy sundayhellip
  • Have you tried Yellow Moods airy chocolate raw cake? Ithellip
  • Last weekend of May  Ill spent mine at photographyhellip

Yellow moodin juttuarkisto