Kermainen curry-kanakeitto

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Ketogeeninen Ruokavalio Resepti Curry Kanakeitto 3

Tiedän, että ruutujen sillä puolella odotellaan lupaamaani juttua ketogeenisesta ruokavaliosta kuin kuuta nousevaa. Se on tulossa, mutta ei ihan vielä. Syödään ensin!

Syksyn viima saa aina kaivamaan keittiön laatikosta esiin ison keittokattilan ja valmistamaan lämmintä soppaa suurperheannoksen. Yksi arkiruokabravuureistani on kermainen kanakeitto – tätä rakastavat kaikki vieraat ja itse asiassa sain viime vuonna yhden amerikkalaisen ystävämme tykkäämään kypsennetyistä kasviksista tämän keiton avulla.

Maidoton ja viljaton keitto sisältää perunan ja muiden juuresten sijaan kesäkurpitsaa, tuoretta selleriä, parsakaalia, sipulia, kukkakaalia, vähän tomaattia sekä eettisesti kasvatettua kanaa. Nappaa ihana arkiruokaresepti talteen kiireisiä päiviä varten!

Lue myös: Mikä on ketogeeninen ruokavalio? ja 3 kuukautta ketogeenisella ruokavaliolla – mikä on muuttunut?

Ketogeeninen Ruokavalio Resepti Curry Kanakeitto 2 Ketogeeninen Ruokavalio Resepti Kanakeitto

Sananen vastuullisesti kasvatetusta kanasta

Tehotuotettu broileri on nykyisellään kaupan hyllyillä enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta parempia vaihtoehtoja on onneksi olemassa. Kotimainen L´Uomu Nokka kasvattaa luomukananpoikia kolmella eri tilalla ja Rovaniemellä tuotteitaan saa Rinteenkulman K-Supermarketista, muut jälleenmyyjäpisteet voi tarkistaa täältä. Meidän K-marketissa luomubroileria ei ole aina hyllyssä kovin suurta valikoimaa, mutta kaupasta tilataan kyllä pyynnöstä ihan kaikkea mitä keksiikin haluta.

Luomuna kasvatetun kanan valinta on paitsi eettinen, myös terveysteko. Esimerkiksi L´Uomu Nokan luomukananpoikiin käytettyjen lääkkeiden kuten antibioottien määrä on tarkkaan säädelty. Ruokinta tapahtuu luomuravinnolla, joka tarkoittaa että 50 % ruoasta tulee kasvattajan omalta luomutilalta ja loput 50 % syötetään luomurehuna. Liha on luomun lisäksi aina GMO-vapaata.

Kananpojat kasvatetaan hitaammin, jonka lisäksi kanaloissa on ikkunoita ja hallit ovat kooltaan noin puolet suurempia kuin missä tehotuotettuja broilereita kasvatetaan. Jokaista kanaa kohti on neljä neliömetriä ulkoilutilaa ja siitäkin vähintään puolet on kasvuston peitossa. Ulkoilu on mahdollista pakkasia lukuunottamatta vuoden jokaisena päivänä ja kylmimpinä päivinä on mahdollisuus terassiulkoiluun.

Entäs se hinta sitten? On fakta, ettei eettisesti kasvatettua ruokaa voi tuottaa yhtä alhaiseen kuin tehotuotettua – jo pelkästään kasvatuksen kulut ovat paljon suuremmat niin ravinnon kuin tilavaatimustenkin vuoksi tehotuotantoon verrattuna. Kilohinta on noin tuplasti kalliimpaa, mutta itse maksan tämän hinnan mielelläni silloin kun haluan broileria syödä.

Lue myös: Elektrolyytit ketogeenisella ruokavaliolla

Ketogeeninen Ruokavalio Resepti Curry Kanakeitto 4

En ole laskenut keiton makroja, koska en laske omassa arjessanikaan mitään – luotan ennemmin oman kehon intuitioon sen suhteen kuinka paljon syödä. Tarkistin kyllä ensimmäisen ketoviikkoni aikana, että saan riittävästi rasvaa, mutta muuten kuuntelen kehoni kylläisyyssignaaleja.

Kuulisin silti mielelläni mikä teidän toive on tämän suhteen. Haluaisitteko, että resepteissä olisi jatkossa myös makrot laskettuna? Jos tämä saa kannatusta, harkitsen kantaani blogireseptien suhteen uudelleen. Merkkasin tähän reseptiin joka tapauksessa raaka-aineet myös grammoina, joten kätevä kotikokki laskee halutessaan kuinka paljon tässä on mitäkin.

Reseptistä tulee 5 litran kattilallinen keittoa, eli puolita annos suosiolla mikäli syöjiä on kaksi tai vähemmän tai jos et haluan syödä keittoa useampana päivänä putkeen. Meillä on tapana tehdä yleensä samalla vaivalla isompi annos ja syödä siitä useampi ateria, joten siksi näin. Toivottavasti keitto maistuu!

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Ketogeeninen Ruokavalio Resepti Curry Kanakeitto 5 Ketogeeninen Ruokavalio Resepti Curry Kanakeitto 7

Mausteinen kanakeitto

1 iso kesäkurpitsa (450 g)
2 sipulia (200 g)
2 parsakaalia (500 g)
1 nippu selleriä (240 g)
1 pieni kukkakaali (250 g)
8 kynttä valkosipulia (25 g)
4 kpl luomukanan rintapalaa (luuton paino 680 g)
2 ½ l vettä
400 g tomaattimurskaa
600 g kookoskermaa
50 g voita tai oliiviöljyä
4 rkl currya
1 rkl cajun-mausteseosta
2 rkl puhdistamatonta merisuolaa
2 kasviliemikuutiota (A. Vogel)
mustapippuria

1. Aloita kanan rintapalojen kypsentämisestä. Itse valmistan kanat aina uunin keskitasossa kiertoilmalla 170 asteessa 40 minuuttia kypsentäen. Kanoja ei tarvitse maustaa kuin kevyesti merisuolalla. Poista kypsistä rintapaloista nahka, luut ja jänteet. Revi haluamasi kokoisiksi paloiksi.

2. Sitten siihen työläimpään vaiheeseen, eli vihannesten kuorimiseen ja pilkkomiseen. Poista kesäkurpitsasta kannat, katkaise keskeltä, halkaise puolikkaat puoliksi ja leikkaa noin 2 x 2 cm paloja. Poista parsakaalista kuivin kanta ja pilko varsi sekä nuput haluamasi kokoisiksi paloiksi.

3. Leikkaa sipuli pieneksi silpuksi, samoin valkosipulin kynnet. Leikkaa sellerin varsien yläpäistä pois kuivat kohdat ja juurikohdasta noin 2-3 cm valkoinen osa. Leikkaa sellerinippu noin puolen sentin siivuiksi isolla veitsellä. Poista kukkakaalin kanta ja leikkaa nuput haluamasi kokoisiksi paloiksi muiden vihannesten joukkoon.

4. Nyt kattilassa on kanat ja vihannekset. Lisää seuraavaksi tomaattimurska (suosittelen Muttia), kasvisliemikuutiot, vesi, curry, cajun (annostele tätä hieman vähemmän, jos et pidä tulisesta mausta), merisuola, voi tai oliiviöljy ja rouhi keiton joukkoon reilusti mustapippuria myllystä.

5. Kuumenna keitto kiehuvaksi, lisää kansi päälle ja anna kiehua keskilämmöllä 20-25 minuuttia.

6. Lisää viimeisenä kookoskerma. Suosittelen tähän S-kaupoista saatavaa täysirasvaista Kara-kookoskermaa. Sekoita, tarkista mausteet ja nauti keitto tuoreen persiljasilpun kanssa.

Ketoosissa Kirjan Kansikuva

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Liity Yellow Moodin sähköpostilistalle

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Erja

Makrit olisi toosi kiva!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos kommentistasi Erja, harkitsen asiaa vielä mutta en lupaa mitään :) Yksi eniten mietitystä aiheuttava seikka on se, etten halua olla edistämässä omalta osaltani ruoan numeralisointia, joka on eräänlaista suorittamista. Olen puhunut Yellow Moodissa aina intuition, nautinnon ja pehmeämpien arvojen puolesta mitä tulee ruokaan. Tähän kaikkeen vaikuttaa myös se, että teini-iässä olen ollut kävelevä kaloritietokirja eikä se ole tie, jolle haluan ketään kannustaa, saati joutua uudelleen itse.

Tuntuu tärkeämmältä kannustaa ihmisiä löytämään oman kehoyhteys mitä tulee ruokaan – pysähtyä sen äärelle ja ymmärtää, että kyllä, ruoka on ravintoa, mutta siihen liittyy vahvasti myös sosiaalisuus. Voi siis olla, että jatkossa sisällytän resepteihin edelleen vain raaka-aineiden grammamäärät ja laskee sitten ken tahtoo. Katsotaan!

Vastaa
titityy

Tein ja maistui! Emme ole ketogeenisella (syömme niin paljon kasviksia kuin mahdollista), joten lisäsin vielä yhden ison porkkanan :) Kattilamme oli liian pieni, joten vähensin yksinkertaisesti jokaisen nestelaadun määrää. Kitos!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihana kuulla, kiitos palautteesta ja kaunista kevättä koko teidän poppoolle :)

Vastaa
Kukkakaaligirl

Kiitos maukkaasta reseptistä! "Tämähän on parasta keittoa, mitä ollaan tehty!", oli kumppanin palaute. Ja muutenkin sinun reseptisi (erityisesti pitsa) ovat päätyneet luottoresepteiksi, kun ovat niin herkullisia ja mukavia laittaa. Kiitos, kun jaat näitä. Mukavaa talvea sinulle! :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Lämmin kiitos kauniista palautteesta, se toi tullessaan todella hyvän mielen ja hymyn huulille! Rentouttavaa talvea teille molemmille :)

Vastaa
Juulia

Olipa tosi hyvää, itse tykkäsin ja puolet perheestä ☺️ makumaailma on meille hieman erilainen mutta itse Thaimaassa käyneenä oon vähän tottunut kookoksen makuun. Olipa hyvää. Kiitos.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ilo kuulla, kiitos kommentista Juulia :)

Vastaa
Tia

Olipa ihana keitto! Maistui, jopa kukkakaalia karsastavalle teinille 🙂. Jatkoon!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihana kuulla, kiitos palautteesta :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Loppukesän paras mustikkapiirakka
Trooppinen kevätkakku
Näin teet vedenjuonnista värikästä ja hauskaa
Päärynä-tuorepuuro