Vuosi ketogeenista ruokavaliota
Kaupallinen yhteistyö House of Organic (sisältää alekoodin).
Vietin reilut pari viikkoa sitten ketogeenisen ruokavalion vuosipäivää. Heinäkuussa 2018 tekemäni päätös on ollut yksi elämäni parhaimmista, vaikka se onkin tarkoittanut käytännössä koko ruokafilosofian päälaelleen kääntämistä (jos olet kiinnostunut siitä miksi aloitin keton, lue tämä postaus).
Vaikka välillä on tuntunut ”ettei mitään muutosta tapahdu”, ero vuodentakaiseen on huikea – suurimpina elämänlaatua parantavina asioina mainittakoon heti alkuun se, että olen päässyt 99 % eroon migreenistä ja rampauttavista kuukautiskivuista, joiden aikana olin täysin työkyvytön (laskin että olen keskimäärin viettänyt kuukautiskipujen vuoksi lähes kaksi ja puoli vuotta elämästäni sängyn pohjalla – ajatella mitä kaikkea muuta tuona aikana olisi voinut tehdä!).
Kolmas iso edistysaskel oli, kun pystyin lopettamaan eläinperäisen kilpirauhaslääkitykseni kokonaan tämän vuoden helmikuussa (mikäli haluat lukea kilpirauhastarinani, löydät sen täältä).
On oikeastaan hullua ajatella miten vain yksinkertaistamalla ruokavaliota voi saada näin suuria muutoksia aikaan omassa terveydessä ja olotilassa. Minulle keto on aivan ehdottomasti yksi huikeimmista työkaluista oman hyvinvointini paletissa yhdessä stressinhallinnan, kehollisen stressin purkamisen, terapian, rauhallisen arjen, aivotreenien, merkityksellisten ihmissuhteiden ja ihanan työn lisäksi.
Uskon siihen, että meillä jokaisella on oma henkilökohtainen hyvinvoinnin koodistomme jonka virhetilat tai jumit voimme ratkaista lopulta vain itse – voimme saada ulkopuolelta ohjeita, suosituksia ja neuvoja, joiden avulla pääsemme ehkä ongelmien juurisyiden äärelle, mutta lopulta vastuu niiden toimivien keinojen etsimisen ja kokeilemisen suhteen on meillä itsellämme.
Väitän, että esimerkiksi ylipainossa on hyvin, hyvin harvoin pelkästään kysymys siitä mitä syömme – juurisyy löytyy yleensä aivan jostain muista asioista kuten tiedostamattomasta stressistä, kehoon jumiutuneista tunteista sekä ikävistä kokemuksista.
Fyysisillä valinnoilla kuten ruokavaliolla, lisäravinteilla ja liikunnalla voi toki vaikuttaa omaan hyvinvointiin, mutta ne eivät tarjoa automaattisesti yhtä autuaaksi tekevää keinoa toipumiseen/muutokseen. Ajatuksillamme on valtava voima ja kehomme on kipua tai muita epätasapainotiloja ilmentäessään todella viisas.
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
”Miten ihanaa on syödä nälän eikä numeroiden mukaan, suosia ruoanlaitossa omia lempiraaka-aineita ja nauttia. Ruokavaliosta ei tarvitse tehdä itselleen vankilaa.”
Olen aiemminkin viitannut Denis Vinokurin ajatukseen siitä, että ”Ihminen kertoo kehollaan elämästään, ja siitä millaista on ollut”. Mielestäni minkään hyvinvoinnin nimissä tehtävän muutoksen lähtökohtana ei saisi olla itsensä rankaisu, vaan armo ja rakkaus.
Se, että haluaa tehdä hyvää ja hyväksyy sen ettei ehkä ennen tiennyt miten kohdella itseään hyvin – olipa sitten kyseessä omat ajatukset, ruoka tai ympärille valitut ihmiset. Mentaalisesta puolesta saisi kirjoitettua vaikka kuinka pitkästi, mutta jos suhteutan sen siihen mitä se voisi tarkoittaa ketogeenisen ruokavalion kohdalla, ensimmäiset mieleeni tulevat sanat ovat rentous ja kehointuitio.
Rentous on itselleni henkilökohtaisesti äärimmäisen tärkeää syömisen suhteen. Koen kalorien laskemisen olevan täysin hukkaan heitettyä aikaa, joka vinouttaa ihmisten suhdetta ruokaan – jos ei puhuta henkeä uhkaavista syömishäiriön tiloista, laskeminen on täysin luonnonvastaista ja järjetöntä!
Se tuottaa usein vain lisää stressiä, tekee syömisestä suorittamista ja vie huomion ihan vääriin asioihin kuin pitäisi. Omassa arjessani ruoka on ensisijaisesti mielihyvää tuottava asia, joka jaetaan omien rakkaiden kesken.
Ajatelkaa miten upeasti esimerkiksi ruoanlaitossa yhdistyy käsillä tekeminen, kaikkien aistiemme kuten tuoksujen haistaminen, kasvisten muotojen tunteminen ja eri tekstuurien tunnistaminen. Ruoanlaitto, ruoka ja syöminen ovat ilo ja siksi toivoisin kaikkien lähestyvän myös ketoa sen kannalta miten ihana nautinto ruoka voi olla!
Lue myös: Ketogeeninen ruokavalio ja pätkäpaasto toipumisen tukena
Suurimmat muutokset keton avulla
Arvokas matka kehoymmärrykseen, läsnäoloon ja oman kehon tuntemiseen
Kulunut vuosi ketoillen on opettanut minulle oman kehoni toiminnasta enemmän kuin mikään muu asia aiemmin. Olen oppinut miten kehoa voi parantaa ja miten juuri minun kehoni vastaa erilaisiin ruoka-aineisiin, liikuntaan tai vaikkapa pätkäpaastoiluun (sivuhuomautus: on muuten mielenkiintoista, että keväällä teettämieni laajojen geenitestien perusteella keton tyylinen ruokavalio sopii minulle parhaiten, koska olen geenieni puolesta todella herkkä hiilihydraateille – aiheesta tulee oma postaus myöhemmin).
Olen myös saanut oppia joinakin hetkinä kantapään kautta miten valtava merkitys stressihormoneilla on kehoni toimintaan ja mitkä tekijät aktivoivat kehollista stressiä. En mittaa ketoaineita mitenkään säännöllisesti (yleensä tiedän milloin olen ketoosissa), mutta mittaamisen avulla olen osannut pysähtyä paremmin niiden tekijöiden äärelle, jotka aiheuttavat stressireaktion.
Aina tuo salapoliisityö ei ole ollut kovin yksinkertaista, koska toisinaan kysymys on vanhoista asioista. Mutta huh miten paljon olenkaan saanut oppia tämän vuoden aikana kehollisen stressin purhamisesta! Kaiken kaikkiaan keton avulla olen oppinut tuntemaan ja tiedostamaan kehoni tarpeet paremmin, kunnioittamaan sen lähettämiä viestejä ja suhtautumaan sen haasteisiin kiitollisuudella, suhtautumaan itseeni armollisen rakkaudellisesti ja olemaan läsnä. Tämä on suuri lahja.
Pääsin eroon eläinperäisestä kilpirauhaslääkityksestä
Söin Armour Thyroid -kilpirauhaslääkettä vuodesta 2013 tämän vuoden helmikuuhun saakka. Oman kilpirauhaseni toimintahäiriön taustalla on ollut mm. stressin ja liiallisen hiilihydraattimäärän aiheuttama insuliiniresistenssi ja maksan huono kunto, joten näiden parantuessa myös kilpirauhashormonien määrä alkoi toimia paremmin.
Itse asiassa kilpirauhaseni alkoi vastaamaan ruokavalioon positiivisesti jo muutamien viikkojen jälkeen, mutta halusin laskea lääkitystä alas rauhallisesti ja vihdoin helmikuussa olin valmis lopettamaan lääkityksen kokonaan. Olotilani on kilpirauhasen osalta todella hyvä enkä ole kokenut mitään komplikaatioita ja nykyään kilpirauhasarvoni ovat jopa paremmat kuin lääkityksellä ollessani.
Huomio: puhun tässä vain omasta kokemuksestani – kaikkien kilpirauhanen reagoi ruokavaliomuutoksiin yksilöllisesti, koska kilpirauhasen toimintahäiriöt/sairaudet/syntysyyt voivat johtua lukemattomista eri syistä. En missään nimessä suosittele ketään lopettamaan omaa kilpirauhaslääkitystään itsenäisesti, vaan kaikki muutokset kilpirauhasen hoidossa ja lääkityksen mahdollisessa säätämisessä on tehtävä aina lääkärin valvonnassa.
Kuukautiset
Kiertoni on ollut epäsäännöllinen niin kauan kuin muistan ja ennen ketoa ehdin kärsiä lamaannuttavista kuukautiskivuista 17 vuoden ajan. Lähisuvussani on leikkauksia vaatinutta endometrioosia ja uskon, että olisin saanut itsekin diagnoosin, jos olisin mennyt gynekologille tutkimuksiin. Sitä on hankala selittää miten kamalaa on oksentaa silkasta kivusta samalla kun päässä tykyttää maailmankaikkeuden voimakkain migreenikohtaus tai maata päivätolkulla kaksinkerroin sohvalla, kun voimakkaimmatkaan kipulääkkeet eivät auta piirun vertaa.
En voi sanoin kuvailla miten KIITOLLINEN olen siitä, että kuukautiset eivät ole enää jotain kamalaa tai pelottavaa, vaan voin itse asiassa nauttia niistä! En olisi uskonut voivani sanoa näin vielä vuosi sitten. Nykyään kuukautiset eivät pääsääntöisesti aiheuta kipuja juuri ollenkaan, pystyn jopa liikkumaan niiden aikana eikä minulla ole hormonaalista migreeniäkään niiden aikana. Lisäksi kiertoni on alkanut tasaantua ja viimeksi minulle oli ensimmäistä kertaa elämässäni 28 päivän kierto.
Tasaisempi mieli ja jaksaminen
Aivoni rakastavat ketoaineita! Muistan miten ennen ketoa ajatukseni olivat yhtä sillisalaattia ja keskittyminen oli ihan pohjamudissa huonosta terveydentilasta johtuen. Jouduin pinnistelemään tavallisten työasioiden suhteen kohtuuttoman paljon, jonka seurauksena olin superstressaantunut.
Vaikka en kokenut keton aloittaessa mitään hirvittävän valtavaa energiaa, koin ihanan luovuuden ryöpsähdyksen, jonka seurauksena ajattelusta ja tekemisestä tuli soljuvan keveää. Lisäksi keto on tasoittanut ja auttanut käsittelemään haastavia tunteita ja auttaa olemaan läsnä arjessani – nämä ovat isoja elämänlaadullisia tekijöitä.
Hyvistä puolista voisi kertoa vaikka kuinka paljon, mutta kiteytän tämän listan loppuun, että lisäksi ihoni on paremmassa kunnossa (tämän postauksen kuvissa minulla on meikkiä, mutta ihoani ei ole retusoitu kuten ei muulloinkaan), selluliitti on sulanut silmissä, suolistoni voi hyvin (kaukana ovat ne ajat, kun jokaisen syöntikerran jälkeen vatsa oli kuin pinkeä jalkapallo tai kun vessan piti olla syönnin jälkeen todella lähellä).
Maksani on toipunut ja keto on mahdollistanut metabolisen joustavuuden – kun keho on adaptoitunut käyttämään rasvaa pääasiallisena energianlähteenään, silloin tällöin voi aivan hyvin syödä myös ruokavalion ohi ilman että se edes vaikuttaa ketoosiin.
Lue myös: Luovan yrittäjän tärkein pääoma
Keto ja haasteet
Jos joku asia on minua opettanut ja haastanut tässä vuoden aikana, se on stressin vaikutus ketoosiin. Elämä on elämää eikä sitä voi hyvistä aikomuksista huolimatta aina hallita kuten haluaisi.
Koin melkoisen shokin, kun alkukesästä stressikuormani oli erinäisistä syistä niin valtava, että kehoni ei pysynyt enää ketoosissa ruokavaliosta huolimatta. Olin aivan että mitä täällä tapahtuu, kun menetin yhtäkkiä sen ihanan euforisen ketotunteen, verensokerini alkoivat nousta ja sahata, syntyi ihan ihmeellisiä mielitekoja ja olin superväsynyt.
Paastoista tuli kerrassaan mahdottomia kurnivan nälän vuoksi ja tilanne tuntui todella tukalalta ja hämmentävältä. Lopulta tässä –kuten niin monessa muussa haasteessa – oli kuitenkin oma kultareunuksensa.
Kuten olen aiemminkin todennut, a) toipuminen ei aina etene lineaarisesti, b) keto (tai mikään muukaan ruokavalio) ei ole ainoa hyvinvointitekijä ja c) olemme kokonaisuuksia, joiden hyvinvointiin vaikuttaa ruokavalion lisäksi niin moni muukin asia kuten mielen hyvinvointi, liikunta, perimä, ihmissuhteet, olosuhteet ja elämänasenne.
Nämäkin haastavat hetket kuuluvat prosessiin ja suhtaudun niihin armolla – se on vain elämää, ja joskus kehoni ei enää tarvitse reagoida sellaisella hätätilalla kuin se vielä nykyään reagoi.
Sain oikein kunnon oppitunnin oman kehon äärelle pysähtymisestä ja herätyksen siitä miten valtavaa stressikuormaa kehoni edelleen kantaa stressin vaikutuksesta. Tämä haaste ajoi minut perehtymään erilaisiin keinoihin purkaa kehollista stressiä, tästä ehkä lisää myöhemmin.
Vinkkini ketogeenisen ruokavalion aloittamiseen
1
Keskity yksinkertaisuuteen ja ruoka-aineisiin, joista nautit
Ketosta ei tarvitse tehdä monimutkaista tai vaikeaa! Yksinkertaisuus riittää: siivoa keittiön kaappisi turhista raaka-aineista ja täytä ne lempiraaka-aineillasi. Jos et jaksa kokata, syö hyvällä omallatunnolla juuri niin simppelisti kuin haluat – itse syön toisinaan ihan karnivooristi, eli vain pihvin ja rasvaa, jos en jaksa muuta. Ei ole mitään ”ketosääntöihin” kirjattua käskyä siitä, että sinun pitäisi alkaa kokkailla monimutkaisia luomuksia vain siksi, että joku ohjeistaa niin.
Etenkin alku voi olla haastavaa kehon vierottautuessa sokerista, mutta senkin tuomat haastavat tunteet ja hetket kuuluvat prosessiin ja ovat lopulta ohimeneviä. Kokosin tähän alle inspiraatioksi yksinkertaisen muistilistan siitä mitä kaikkea ketolla voi syödä (ja toki paljon muutakin voi syödä, jos ne mahtuvat makroihin). Listan tarkoitus ei ole se, että ostaisit kaappisi täyteen kaikkia näitä ”koska pitää”, vaan että löytäisit listalta muutamia uusia ideoita tai suosikkiraaka-aineita ketoarkea helpottamaan.
Yhteistyökumppanini House of Organic tarjoaa teille koko valikoimansa 10 % alennuksella koodilla yellowmood. Housen verkkokaupasta saa monipuolisesti erilaisia öljyjä (omia suosikkejani ovat etenkin Terra Cretan neitsytoliiviöljy ja Foodinin neitsytkookosöljy) ja leivontaan hyödyllisiä jauhoja sekä luonnollisia makeuttajia kuten Nick’sin nestemäisiä steviatippoja.
Öljyt ja rasvat: ghee, neitsytkookosöljy, neitsytoliiviöljy, hamppuöljy, kookoskerma, kirnuvoi, raakakaakaomassa, MCT-öljy, kapryylihappo, ja kookosmanna
Proteiinit: kalat, sisäelimet, punainen liha (erityisesti rasvaiset osat), kananmunat, siipikarja, fermentoidut kasviproteiinijauheet ja luuliemi
Kasvikset: parsakaali, kukkakaali, idut, kesäkurpitsa, sipulit, kaalit, retiisi, tomaatti, kurkku, selleri, pinaatti, lehtikaali, salaatti, sienet ja hapankaali
Maitotuotteet: rasvaiset juustot, kerma, voi, ghee, mascarpone, tuorejuusto
Pähkinät ja siemenet: makadamiapähkinät, pinjansiemenet, saksanpähkinät, hasselpähkinät, pekaanipähkinät, mantelivoi, hampunsiemenet, chia-siemenet, auringonkukansiemenet ja kurpitsansiemenet
Marjat ja hedelmät: avokado, sitruuna, mustikka, vadelma, greippi, oliivit, vesimeloni ja muut marjat kohtuullisissa määrin
Leivonta: kookosjauhot, mantelijauhot, psyllium, ksantaani, agar-agar ja kookoshiutaleet
Juomat: kahvi, tee, matcha, kookosvesi ja kombucha (kohtuullisessa määrin), makeuttamaton mantelimaito ja kookosmaito
Makeuttajat ja mausteet: erytritoli, nestemäinen stevia, Dijon-sinappi, kuivamausteet, merisuola, etikka, wasabi ja pesto
2
Syö silloin kun on nälkä
Periaatteessa ketossa on kysymys vain siitä, että laskee hiilihydraatit riittävän alas (20-50g/pv). Jos ruoan makrot eivät ole sinulle tuttuja, suosittelen laskemaan muutaman viikon ajan hiilihydraattien määrää ihan vain siksi, että saat yleiskuvan siitä mistä ja miten paljon niitä tulee. Kuten tekstissäni aiemmin kerroinkin, muutoin en koe tarvetta laskea kaloreita tai energiankulutusta, vaan suosittelen syömään mahdollisimman hyvin silloin kun on nälkä.
Etenkin alussa nälkä voi ilmaantua herkemmin ennen kuin keho adaptoituu käyttämään rasvaa polttoaineenaan ja se on täysin ok. Lisäksi suosittelen koostamaan ateriat mahdollisimman prosessoimattomista ja kokonaisista raaka-aineista.
Lue myös: Shirataki-nuudelit – täydellinen korvike pastalle
3
Keskity välipalojen sijaan aterioihin
Ketogeeninen ruokavalio säätelee tehokkaasti kylläisyyden tunnetta ja vähentää verensokerin heittelyä, jonka ansiosta moni pääsee eroon turhista välipaloista ja napostelusta.
Itse koin helpoimmaksi syödä ketomatkani alussa 1-3 kunnollista ateriaa päivässä, jolloin ruoanlaittoon käytettävä aika väheni, ruokaa tarvitsi miettiä paljon vähemmän ja välipalat/napostelu kävivät tarpeettomaksi. Kokeile esimerkiksi näitä reseptejäni: pho-keitto, marokkolainen kanawokki, pizza, kana-currykeitto, ketoleipä ja tapas-lautanen. Näiden lisäksi löydät +20 suolaista ketoreseptiä Ketoosissa -e-kirjastani.
4
Tipahditko ketosta? Ei hätää!
Ihan jokaiselle käy jossain vaiheessa niin, että tipahtaa ketosta joko tietoisesti tai tiedostamatta. Helpoin tapa on jatkaa yksinkertaisesti syömällä kunnolla ja valitsemalla lautaselle lempiketoruokiasi. Mikäli olet pätkäpaastonnut ennen taukoa, kuulostele miltä kehostasi tuntuu jatkaa paastoamista ja lyhennä aikaa, kunnes tuntuu taas luontevalta pidentää niitä.
On fiksumpaa syödä riittävästi hyvää ruokaa kunnes ketoosi on taas päällä ennemmin kuin yrittää paastota hampaat irvessä ja mahdollisesti retkahtaa sokeriin liiallisen nälän edessä.
Mikäli ketoosista tipahtamisen syynä on stressi, riittää että teet parhaasi. Joskus itsellemme voi näyttää, että teemme liian vähän – mutta hei, se riittää! Ravitse kehoasi ja syö riittävästi, lyhennä paastoaikoja (jos paastoat) ja pyri rauhoittamaan elämääsi.
Pysähdy tunteidesi äärelle, kuulostele mistä stressisi kumpuaa. Joskus tilanne voi korjaantua ihan vain hyvillä yöunilla, toisinaan syyt ovat syvemmällä, jos esimerkiksi hermosto on ylivirittynyt tai elämässä on pitkään kestäneitä emotionaalisia taakkoja kannettavana.
Hyväksi kokemani lisäravinteet ketolla:
Periaatteessa mitkään lisäravinteet eivät ole ketolla pakollisia, mutta monista mineraaleista ja etenkin ruokaa pilkkovista entsyymeistä voi olla apua ketoflunssaan (eli sokerin vierotusoireisiin ja keton diureettiseen vaikutukseen) tai ruoansulatusongelmiin. Listasin tähän alle omat suosikkini!
Magnesium
Magnesium on loistava ravintolisä jokaiselle, joka kokee stressiä. Käytän päivittäin magnesiumia joko sisäisesti nautittuna tai iholle. Magnesium mm. aktivoi entsyymien toimintaa, parantaa solujen energiantuotantoa, edistää suoliston hyvinvointia, rentouttaa hermostoa sekä lihaksia. Suosin sisäisesti nautittuna Puhdistamon Tripla-magnesiumia (saa myös jauheena), joka sisältää magnesiummalaattia (virkistää ja lievittää lihaskipuja), magnesiumglysinaattia (lievittää hermokipuja ja parantaa yöunta) ja magnesiumtauraattia (rentouttaa hermostoa). Näiden lisäksi teen itselleni muutaman kerran viikossa magnesium-jalkakylpyjä (lämmin suositus, jalkakylvyt ovat niin rentouttavia!) ja matkoilla käytän magnesiumsuihketta iholle.
Lue myös: Miksi magnesiumia tarvitaan?
Suolahappo
Sain suolahaposta etenkin keton alkutaipaleella hurjan paljon apua huonossa kunnossa olevan ruoansulatukseni tueksi – sain sanoa hyvästit syömisen jälkeiselle ylävatsan turpoamiselle sekä ruoan sulamiseen ja imeytymiseen. Suolahappo tehostaa proteiinien pilkkoutumista, ravinteiden imeytymistä ja tukee vatsan omaa suolahapon tuotantoa. Siksi tästä ravintolisästä on hyötyä oikeastaan kaikille, jotka kärsivät minkään sortin ruoansulatusongelmista kuten närästyksestä (joka johtuu useimmiten liian matalista vatsahapoista), röyhtäilystä, turvotuksesta, huonosta olosta, ripulista, turvotuksesta tai ummetuksesta. Ainoa käyttörajoitus koskee heitä, joilla on vatsahaava.
Lipaasientsyymi
Lipaasi on rasvaa hajottava entsyymi, joka varmistaa että nautittu rasva hajoaa ja imeytyy paremmin. Käytän iHerbistä saatavaa Enzymedican Lypo Goldia, joka oli erityisen hyödyllinen etenkin keton alkutaipaleella, kun ruoansulatus oli romuna. Alussa tarvitsin kapselin joka aterialla, mutta nykyään otan lipaasia satunnaisesti. Suosittelen lipaasientsyymiä kaikille keton aloittaville, vaikka ruoansulatuksen kanssa ei olisi ollut mitään ongelmia, mutta erityisesti heille joiden ruoansulatus on lähtökohtaisesti heikossa kunnossa.
C-vitamiini
Täydennän ruokavaliotani C-vitamiinilla, koska keho ei voi tuottaa sitä itse ja C:tä tarvitaan niin monen muun vitamiinin imeytymiseen. Käytän Puhdistamon amlajauhetta, jossa on 2500 mg luonnollista C-vitamiinia teelusikallista kohden.
Lue myös: Elektrolyytit ja lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla
Minua kiinnostaisi kuulla myös teidän ketotarinoitanne! Tiedän että siellä ruutujen takana on monia, jotka ovat ketoilleet lyhempiä ja pidempiä aikoja. Kauanko olet ketoillut? Miten keto on vaikuttanut terveyteesi tai elämääsi? Mikä on ollut helppoa tai vaikeaa?
Voit myös jättää kommenttiboksiin jonkun mieltäsi askarruttavan kysymyksen, johon vastaan. Saan paljon yksittäsiiä avunpyyntöjä ja yhteydenottoja, mutta valitettavasti resurssini eivät riitä niihin vastaamiseen. Vastaan täällä blogin puolella kysymyksiin kuitenkin mielelläni, koska se hyödyttää kerralla monia muitakin 🙂
Helposti alkuun: Ketoosissa -e-kirja
Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.
Instagram – @yellowmoodmedia
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen
Hei!
Aloitin ketoilun noin 8 viikkoa sitten ja voin sanoa että paluuta takaisin ei enää ole! Suurimmat muutokset itselläni ovat olleet turvotuksen ja mahakipujen loppuminen, en ole jatkuvasti nälkäinen tai kiukkuinen jos ruoka ajat venähtävät ja noin 7 kg painon pudotus. Kaiken kaikkiaan olo on energisempi mitä aikaisemmalla ruokavaliollani. Tämän takia olen kokenut helpoksi myös ruokavalioon takaisin palaamisen, jos on tullut syötyä vaikka hiilaripitoinen ateria. On helppo noudattaa ruokavaliota, josta tulee niin paljon paremmin olo.
Minulle vaikeinta ketossa on ollut sosiaaliset paineet syödä herkkuja. En hirveämmin nauti tilanteesta, jossa joudun selittämään että ruokavaliooni ei nyt kuulu sokeriset herkut. Mutta pikkuhiljaa tutut ja läheiset alkavat ymmärtää, eikä painostusta nykyään ole niin paljoa.
Lisäksi tässä sivussa olen innostunut ruuanlaitosta ihan uudella tavalla. On ihanaa kokeilla uusia reseptejä ja syödä ruokaa joka maistuu hyvältä, mutta myös ravitsee kehoa!
Tosi kannustava ja ihana kokemus sulla, kiitos tämän jakamisesta :)
Moi! Mua askarruttaa se, että pitääkö tämäntyylistä ruokavaliota jatkaa "ikuisesti", jotta esim paino ei tule takaisin? Vai voiko jossain vaiheessa alkaa syömään normi kotiruokaa? Tietysti ymmärrän etten voisi syödä niin kuin syön nyt, koska siitähän se paino on kertynytkin.
Lähtökohtaisesti ajattelen ainakin omalla kohdallani kyseessä olevan elämäntapa. Tavoitteiden saavuttamisen jälkeen voi etsiä itselle toki sopivan hiilihydraattimäärän, joka on toisilla suurempi ja toisilla pienempi. Kokeilemalla selviää!
Jollei ole tarvetta kuin muutaman kilon painon pudotukseen, miten voisi huolehtia ettei paino putoaisi liikaa? Ketogeeninen kiinnostaa mutta paino on nyt jo melko ok enkä missään nimessä halua riutuneen näköiseksi..
Riittävällä energiansaannilla :)
Kiitos silmiä avaavasta kirjoituksestasi!
Kokeilin ketoilua ensimmäisen kerran viime keväänä ja pääsinkin hyvään vauhtiin. Ketoflunssan oireita oli jonkun, mutta niihinkin löytyi apua suolavedestä ja elektrolyyteistä.
Sitten etelän lomareissulla sairastuin vatsatautiin ja ruokavalio meni...noh, päin honkia ja ketoilu meni plörinäksi. Enkä päässyt enää samaan vauhtiin takaisin. Se harmittaa minua todella paljon. Onko sitten oman mielen heikkoutta, etten ole saanut itseäni niskasta kiinni yrittääkseni uudestaan!
Minulle haastavinta on juuri se paljon puhuttujen makrojen laskeminen. Olen siihen yksinkertaisesti liian laiska. Siksipä tämä sinun kirjoitus toi jo vapauttavaa fiilistä siitä.
Kaipaan myös esimerkkejä siitä miten koostaa päivän ateriat, ettei hiilareiden määrä ylitä niille ns. asetettua rajaa: eli esimerkkiaterioita per kokonainen päivä. Se helpottaisi aivan mielettömästi alkuun pääsemistä. Olisiko sinun, Hannamari, mahdollista koota sellaisia? Elän suht kiireistä lapsiperheen arkea, työni on monella tapaa kuormittavaa. Ruoka on ihana nautinto, enkä siitä halua tehdä turhan suurta stressipeikkoa, vaan saada siitä iloa sekä ennenkaikkea hyvää oloa kaikella tapaa.
Se suurin syy ketokiinnostukseeni on pikkutytöstä asti vaivannut migreeni, vatsaoireet ja sokerikoukusta pois pääseminen. Suolisto on ollut melkoisessa stressissä endometrioosin vuoksi ja siitä johtuneen suuren operaation takia.
Kiitos sun inspiroivasta tavasta kirjoittaa sekä kauniita kuvia sisältävästä blogista! Ihanaa syksyä!
Kiitos, todella sydäntä lämmittävää kuulla että teksti antoi sulle omaan ketoiluun rentoutta. Asioista on aivan turha tehdä liian monimutkaisia tässä muutenkin kimurantissa ja kiireisessä elämässä :) Hiilihydraattitoleranssi (eli määrä jolla kukanenkin pysyy ketoosissa) on jokaisella hyvin yksilöllinen, joten on vaikeaa ja mahdotonta koota mitään tietyn hh-määrän esimerkkiaterioita jotka toimisivat kaikille. Laskeminen ei myöskään kuulu henkilökohtaiseen ideologiaani syömisen tai ruoan suhteen, joten vaikka tällaista palvelua on toivottu paljon, olen päättänyt olla nousematta siihen junaan.
Yleisenä ohjenuorana voisin sanoa kuitenkin tilanteeseesi, että keskity ensisijaisesti saamaan itsesi kylläiseksi rasvalla ja proteiinilla. On aivan ok syödä yksinkertaisesti! Syö kunnolla silloin kun on nälkä, ja jos ei ole nälkä, älä syö. Mikäli karnivoori-suuntaus ei ole vielä tuttu, suosittelen lukemaan aiheesta :) Voin omasta kokemuksestani sanoa, että karnivorismi tai osa-karnovirismi toimii loistavasti kiireisessä arjessa, rauhoittaa vatsaa, minimoi turhan metatyön syömisten miettimisen suhteen ja tekee elämästä ihanan yksinkertaista. Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hieman apua matkallasi, ihanaa syksyä!
Kiitos mielenkiintoisesta blogista.
Olen ollut ketolla toukokuusta 2019, n 5 kk
Tutkin ketoa yleisesti keväällä ja koin ahaa-elämyksen, että tätä voisin kokeilla. Lupaukset paremmasta unesta, olosta, virkeydestä, sokerikoukusta pois pääsemisestä, kilpirauhasen ongelmien ratkaisussa jne. vaikuttivat siihen, että päätin kokeilla.
Minulla oli IBS-vaivoja, turvotusta, kilpiirauhasen vajaatoiminnan oireita, joihin lääkäri oli määrännyt Thyroxinia. Muita elämänlaatuun vaikuttavia oireita oli mm. tinnitus ja unettomuus. Mielestäni ruokavalion muutos on vaikuttanut positiivisesti kaikkiin näihin oireisiin, joskaan ei poistanut niitä kokonaan. Thyroxinin sain lääkärin määräyksestä lopettaa kokonaan, koska toiminta meni ylitoiminnan puolella, n 1 kk päästä menen uudestaan labraan ja jännityksellä odotan, voiko tämä olla oikeasti ruokavaliosta kiinni, että voin lääkityksen lopettaa. Aloitin lääkityksellä 2017.
Painonhallinnan apuna keto on myös toiminut minulla, alkuun painoa tippui n 7 kg, nyt pysynyt siinä, enkä ole edes "yrittänyt" laihduttaa, vaan ainoastaan elänyt elämääni eteenpäin.
Sokerikoukku / herkkuhimo on ainoa asia, johon ketoosi ei ole minulla vaikuttanut, edelleenkin "karkkihammasta kolottaa" säännöllisesti.
Ihanaa syksyn alkua kaikille!
Mä olen kokeillut ketoa noin 4 vkn ajan. On tuntunut pääsääntöisesti hyvältä. Välillä vaan vatsa saattaa olle tosi ripulilla, vaikka syön ihan ohjeiden mukaan. Välillä taas heittää ummelle. Painoa on tullut mukavasti alas ja senttejä lähtenyt vyötäröltä ja muualta. Olen liittynyt kickstart-valmennukseen, jota voin kyllä lämpimästi suositella. Tällä hetkellä heillä on 5 vkn meal planit, eli aamupala/lounas/ päivällinen, viikon kauppalistoinen valmiina. Ruoat on tosi yksinkertaisia ja helppoja laittaa. Tuo vatsahommeli on vaan kummastuttanut, että pitäisikö minun lisätä ruokavaliooni tueksi jotain ruoan sulautus entsyymejä? Jos kerkeet tähän kommentoimaan, olisi kiva.
Täytin juuri 67 v. Ketoilua on mennyt jokunen viikko. Paino läksi hupenemaan, mutta eniten ihmettelin tuota verenpaineen korjaantumsta - niin nopeasti. Verenpainetta oli sen verran liikaa, että jouduin lääkitsemään päivittäin. Nyt on lääkkeet heitetty pois turhina. Tässä ketoprosessissa on opettelua vielä, mutta en varmasti palaa entiseen. Ongelmia tuottaa jonkun verran tuo eräänlainen "kahlitseminen". On pysyttävä kotona, että voi syödä hyväksymänsä ketoruoat. Auta armias jos menen vaikkapa maalle siskoni luo. Siellä lyödään pottua pöytään, leipää ja jos jonkinlaista paakelsia kahvin kanssa. Siellä ei päätä kännetä totutusta, margariiniä pitää nykyisin ottaa jne . . . Sama se on muissakin kyläpaikoissa. Myös lounaspaikoissa tarjotaan valtaosin sitä mitä ketolaisen on kierrettävä. Tämä sivu oli niin ajatuksia aukova, että lausun isot kiitokset !
Hei, olen aloitteleva ketoilija. Kirjoituksesi oli inspiroiva, kiitos siitä! Join pohtimaan noiden sallittujen ruoka-aineiden kohdalla, että onko jokin syy miksi mantelit ja paprika ei ole listalla, jos niitä käyttää kohtuudella/hyvin vähän?
Niitäkin voi käyttää aivan hyvin, jos mahtuvat omiin makroihin :)
Mua kiinnostaa ketoilu kovasti. Ihana lukea, että hormoonimigreeneistä voi päästä eroon!
Mutta. Olen aktiivinen luonnossa liikkuja ja leireilijä, jolloin minä en pysty vaikuttamaan paljonkaan omiin ruokiini, muuta kuin ottamalla kaikki mukaan. Lämpimäksi niitä ei ehkä saa eikä kananmunan paistaminen onnistu. Mitä ihmettä silloin voi syödä? Ja jos niistä retkistä/leireistä selviytyy, viikon vaellus erämaassa - apua! Gluteenittomuus on tuottanut jo päänvaivaa tarpeeksi.. Toisaalta, ei kai elämä yhteen viikkoon kaadu.
Voi kuule, oon miettinyt itse ihan samaa! Viime vuonna mentiin 50/50 ketosti ja hh-ruokaa Norjan reissulla. Entä jos kuivaisi lihaa, ostaisi lihasäilykkeitä ja ottaisi mukaan voita etc.? Itse aion kokeilla tämän vuoden reissuilla karnivore-tyylistä syömistä juuri tuohon tyyliin.