Näin nujersin rasvamaksan ruokavaliolla

Kaupallinen yhteistyö PUR-kauppa.

Olen jakanut viime kesästä saakka tiedonmurusia omasta toipumismatkastani ja sanon jo kättelyssä, että juuri nyt lukemasi teksti on taatusti yksi blogihistoriani tärkeimmistä ja merkityksellisimmistä.

Ei tietenkään ole kiva sairastaa tai kärvistellä toimimattoman kehon kanssa, mutta matkaa on ollut helpompi taittaa, kun tietää että jokaisella ruttuisellakin kokemuksella on kultareunuksensa. Ehkä se on tässä minun tapauksessa ollut toipumisen lisäksi se, että moni teistä on kertonut saaneensa näistä teksteistä paljon tukea ja apua omiin tilanteisiinne.

Kuten moni varmasti muistaakin, tunsin viime kesänä kuinka maksani toiminnassa ei ollut kaikki ihan kohdillaan. Hakeuduin pian tuon jälkeen labroihin, joissa tuntumani osoittautui oikeaksi: maksa oli kovilla.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 4 Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 11

Yksi suurimmista syistä keton aloittamiseen oli saada nujerrettua vuosien mittaan syntynyt insuliiniresistenssi, jonka rinnalla oirekuvaan hiipii hyvin usein myös muita lieveilmiöitä kuten kilpirauhasongelmia sekä rasvamaksa. Minulla oli jossain vaiheessa koko trio, ja voin kertoa että yhdessä ne muodostivat melkoisen potin.

Kevät on tunnetusti monenlaisten detox-kuurien kulta-aikaa ja moni kokee, että elimistö kaipaa juuri näillä main kunnollista syväputsausta pitkän talven jäljiltä. Oman kokemukseni mukaan hetkellisiä kuureja tärkeämpää on kuitenkin kokonaisuus, koska laadukkainkaan lisäravinne ei korvaa hyvinvoinnin kivijalkaa.

Minulle tuo kivijalka muodostuu tulehdusta laskevan ruokavalion, stressinhallinnan, toimivan keho-mieli -yhteyden sekä merkityksellisten ihmissuhteiden symbioosista. Kaikkia tarvitaan, ja kun tärkeimmät on kunnossa, pakkaa voi tukea myös niillä ruoankaltaisilla lisäravinteilla.

Rasvamaksa Ruokavalio

20 tuntia uunissa matalalla lämpötilalla kypsennettyä lähilampaan lapapaistia, itsetehtyä tsatsikia (ranskankermaa, kurkkua, tuoretta valkosipulia ja merisuolaa) ja uunivihanneksia runsaassa oliiviöljyssä.

Rasvamaksa, minullako?

Ruokavalioni oli ennen ketoakin näennäisesti todella terveellinen, sillä se ei sisältänyt mitään prosessoituja elintarvikkeita kuten raffinoituja kasviöljyjä, soijatuotteita, eineksiä tai prosessoituja kasviproteiinivalmisteita.

Valmistin ruoat itse mahdollisimman laadukkaista ja kokonaisista luomuraaka-aineista ja söin runsaasti kasviksia, juureksia, linssejä, papuja, pähkinöitä, kylmäpuristettuja rasvoja, voita, munia, marjoja sekä hedelmiä.

Minulla oli vuoden tai parin ajan vaihe, jolloin en syönyt lihaa juuri ollenkaan (tämä ei johtunut päätöksestä olla kasvissyöjä – minulla ei vain yksinkertaisesti tehnyt mieli lihaa), mutta viimeiset vuodet ennen ketoa olin kyllä täysin sekasyöjä. Lisäksi ruoka oli 80 % ajasta gluteenitonta ja jossain vaiheessa myös täysin maidotonta.

Monella on se käsitys, että rasvamaksa saadaan joko liiallisella alkoholin kulutuksella tai prosessoitua ruokaa ja sokeria nauttimalla.

Oman kokemukseni mukaan sen voi saada myös paljon lievempänä pidetyillä tavoilla. Rasvamaksa on usein seurausta insuliiniresistenssistä (olen kirjoittanut aiheesta tarkemmin Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin -postauksessa) ja sen syntyyn vaikuttaa ruokavalion lisäksi moni muukin tekijä.

Moni saattaa kavahtaa sitä, että teilaan julkisesti ns. ”puhtaan ruokavalion”, mutta siitä ei ole kysymys. On todella hienoa, jos se ei aiheuta ongelmia, mutta samalla pitää voida pystyä puhumaan siitä, että minulle ja monelle muulle tällainen syömistapa ei ole toiminut pidemmän päälle trendikkyydestään huolimatta.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

 

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 6

Yksi kasvispainoitteisen ruokavalion ongelmista on se, että hiilihydraattien ja fruktoosin määrä saattaa nousta nopeasti henkilökohtaisiin tarpeisiin nähden liian korkeaksi ja aiheuttaa ongelmia maksan toiminnalle, ruoansulatuselimistölle, hormonitoiminnalle ja vaikuttaa sitä kautta myös aineenvaihduntaan.

Tottakai pitää huomioida sekin, että eri ihmisillä on erilainen hiilihydraattitoleranssi – joku voi esimerkiksi ketoillessa syödä lähemmäs 80 grammaa hiilihydraatteja päivässä ja pysyä ketoosissa (rasva-adaptoitumisen jälkeen), kun taas jollekin ketoosissa pysymiseen tarvitaan paljon alempi hiilihydraattimäärä.

Omalla kohdallani ruokavalio ei ollut kuitenkaan ainoa syy insuliiniresistenssin sivussa syntyneeseen rasvamaksaan. Olen nimittäin elänyt suurimman osan olemassaolostani täydet hälytysjärjestelmät päällä pitäen sitä täysin normaalina olotilana, kunnes sain post-traumaattisen stressireaktion kolmisen vuotta sitten ja vyyhti lähti purkautumaan asia kerrallaan.

Niin ristiriitaista kuin se onkin, koko tämä prosessi on ollut samaan aikaan sekä elämäni pahin kirous että suurin lahja. Hyvin nuorelta iältä alkanut krooninen ja kehollinen stressitila on sairastuttanut kehoani monella eri tavalla vuosien varrella. Siksi oman tunne-elämän hoitamisesta, hermoston tukemisesta ja stressitasojen madaltamisesta elämällä leppoisaa arkea onkin tullut vähintään yhtä merkittäviä osia toipumistani ajatellen kuin ruokavaliosta.

Kun elimistö jyllää valtavassa ylitilassa stressihormonien (adrenaliinin, kortisolin ja noradrenaliinin) ollessa jatkuvasti koholla, käynnistyy samalla raivokas insuliinin tuotanto noita hormoneja tasoittamaan.

Mikäli stressin alkusyihin ei pureuduta, tila kroonistuu ja johtaa ennen pitkää soluille ylitsepääsemättömän raskaaksi tilaksi. Syntyy insuliiniresistenssi, jonka vanavedessä ilmaantuu yleensä myös rasvamaksa sekä leptiiniresistenssi. Vóila.

Oman prosessini myötä olen oppinyt erityisesti sen, ettei terveys ole todellakaan vain mekaanisia valintoja näkyvien asioiden kuten ruoan, liikunnan tai lisäravinteiden suhteen, vaan se käsittää yhtä tärkeänä tekijänä myös sen mitä tunnemme ja minkälaisia kokemuksia kannamme mukanamme joko itse koettuna tai epigeneettisesti perittynä.

Denis Vinokur on sanonut viisaasti Tuli, vesi, maa -kirjassaan kirjoittaessaan seuraavaa:

”Terveys on sisäisen maailman ja ympäristön välinen tasapainotila. Sairauksien ja oireiden syntyminen liittyy kyvyttömyyteen sopeutua sisäisiin tai ulkoisiin stressitekijöihin. Stressitekijöitä on yleensä monenlaisia, ne voivat olla fyysisiä, emotionaalisia, kemiallisia tai henkisiä. – Ihminen kertoo kehollaan elämästään, ja siitä millaista on ollut.”

Synnynnäisellä hermostollamme ja tunne-elämällämme on erittäin oleellinen osa hyvinvoinnin kokonaiskuvassa ja molemmat näyttelevät elintapojen ohella suurta roolia sen suhteen miten terveitä tai sairaita olemme. Halusin kuitenkin mainita näistä asioista, vaikka keskitynkin tässä postauksessa enemmän käytännön asioihin, joilla olen saanut oman rasvamaksani parannettua.

Stressiin ja hermostoon liityviä aiheita on toivottu paljon ja tunnen olevani pikkuhiljaa valmis kirjoittamaan niistä. Säästetään ne kuitenkin vielä hetkeksi tuonnemmas, sillä muuten tästä postauksesta tulisi aivan liian pitkä (ja toisekseen nämä aiheet ansaitsevat ehdottomasti ihan oman tilansa).

Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia Rasvamaksa

Maksan TOP-huoltotoimenpiteet

1

Ketogeeninen ruokavalio

Ruoan suhteen kolme asiaa on ylitse muiden: yhdessä syöminen, hyvin maustettu, itsetehty ruoka sekä laadukkaat raaka-aineet. Näillä kolmella ei vain voi mennä pieleen! Paastoamisen vuoksi syön aika harvoin ja käytännössä voisikin sanoa, että syöntikertoja kertyy viikkotasolla 5-14 väliin.

Olen nyt noudattanut ketogeenista ruokavaliota 8,5 kuukauden ajan. Kehoni on rasva-adaptoitunut ja se mahdollistaa sekä rasvan että glukoosin käytön tehokkaana energianlähteenä, joten saatan harkintaa käyttäen käydä joskus esimerkiksi sushilla. Kehoni palaa ketoositilaan tällaisen aterian jälkeen 6-10 tunnin kuluessa hiilihydraattien nauttimisesta.

Koen yksinkertaiset ruokayhdistelmät kaikista helpoimmaksi omalle ruoansulatukselleni. Arjen nopeista aterioista hyvinä esimerkkeinä toimivat mm. kylmäsavulohi parmesaanilastuilla, tapas-lautaset (oliiveja, graavilohta, buffalomozzarellaa, parmesania, pinjansiemeniä), keitetyt munat Herbamarella ja nakkimunakas lisäaineettomista nakeista (saan tästä kotona humoristista irvailua talouden komeammalta osapuolelta, mutta hei, tartutin sentään nakki-innostukseni ystävääni ja blogikollegaani Katjaan!).

Etenkin viikonloppuisin satsaan ruoanlaittoon ja valmistan enemmän aikaa vaativia aterioita kuten Pho-keittoa, wokkeja, uunikasviksia, nyhtölammasta, salaattitacoja ja suolaisia ketovohveleita eri täytteillä. Keto ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä!

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 2

Rasvanlähteinä toimivat samat perusjutut kuin ennenkin: paistamiseen käytän oikeastaan aina luomuvoita tai neitsytkookosöljyä. Neitsytoliiviöljyä kulautan joskus ihan sellaisenaan tai huljuttelen sitä runsaalla kädellä uunivihannesten marinadiin. Luulientä nautiskelen etenkin paastojen jälkeen – se sisältää runsaasti mineraaleja, kollageenia ja hivenaineita, joita elimistö tarvitsee rakennusaineikseen.

Syön myös vaihdellen eri lihoja, uusimpana tuttavuutena lähituotettu lammas, josta saa uunissa hauduttamalla aivan täydellistä. Lisäksi syön punaista lihaa eri muodoissa ja erilaisia vaaleita kaloja.

Pyrin yleisesti ottaen välttämään tehokasvatettua lohta, mutta joskus sitä on saatava sashimia varten (jos joku tietää mistä villilohta voisi saada, otan vinkit ilolla vastaan). Lautasella on useamman kerran viikossa myös luomukananmunia, jonkin verran maitotuotteita kuten ranskankermaa, mascarponea ja aitoa fetaa.

Tavoitteeni on täydentää ruokavaliota vielä sisäelinten syömisellä ja etenkin maksa olisi syytä ottaa ruokalistalle, mutta kysynpä vain mikä on tämä kolmekymppisen ihmisen ennakkoluuloisuus? Luulisi tällaisten vinkeiden jääneen sinne lapsuuteen, mutta ei näköjään!

Vihannesten suhteen kauppalistalla on yleensä ne samat jutut. Viime aikoina olen käyttänyt kokkailuissani erityisen paljon paksoita, alfalfan ituja, sokeriherneitä, sipulia, keltaista paprikaa ja parsakaalta. Rakastan myös kaalia, koska lempeästi haudutettu kaalilaatikko on niin herkullista. Pähkinöistä ja siemenistä käytän lähinnä pinjaa ja makadamiaa.

Jos mieleni tekee ns. ”mättöruokaa”, valmistan usein syntisen öljyistä ja mausteista shirataki-nuudeli-kana-vihannes-wokkia. Pelkästään ajatus nostaa kuolan suupieleen!

Ketoosissa Kirjan Kansikuva

Helposti alkuun: Ketoosissa -e-kirja

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 7

2

Pätkäpaasto

En olisi insuliiniresistenssin ja rasvamaksan toipumisen suhteen todellakaan näin hyvässä tilanteessa ilman säännöllistä paastorutiinia. Aloitin syksyllä keton ohessa pätkäpaastoilun 12-14 tunnista ja pidensin aikoja hiljalleen omia tuntemuksiani kuunnellen.

Jos kehoni olisi pelkästään glukoosipolttoinen, paasto olisi yhtä tuskaa heittelevien verensokereiden aiheuttaman raivonälän vuoksi, mutta ketolla pitkätkin paastot sujuvat muitta mutkitta rasva-adaptoitumisen ansiosta. Harrastan jopa liikuntaa paastolla ollessa ilman minkäänlaisia ongelmia.

Paastotessa on erityisen tärkeää kuunnella oman kehon signaaleja: nälkä on tuntemuksena ihan normaali (ja ohimenevää), mutta huonoa oloa ei saa tulla. Elimistöä kannattaa treenauttaa paastoon pikkuhiljaa ihan omaan tahtiin ja suhtautua siihen kuin lihakseen: mitä enemmän sitä treenaa, sitä helpommaksi paastoaminen käy. Alkuun ei kannata ahnehtia, vaan antaa keholle aikaa, sillä paasto on suorituksen sijaan ennemminkin tärkeä tukitoimenpide.

Paastoan joka päivä aivan minimissään 16 tuntia, mutta pääasiassa noudatan OMAD-mallia (one meal a day), jolloin paastotunteja kertyy 23. Tuen elimistöni puhdistus- ja toipumisprosesseja tekemällä viikottain myös pidempiä 24-72 tunnin paastoja.

Sen lisäksi, että paasto tasapainoittaa insuliinin tuotantoa ja parantaa insuliiniherkkyyttä, se antaa myös ruoansulatukselle lepoa. Yli vuorokauden mittaisilla paastoilla käynnistyy autofagia-niminen tilan, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kehon oma puhdistusjärjestelmä aktivoituu ja alkaa ”syödä” mm. rikkinäisiä tai kuolleita soluja sekä kuona-aineita. Suomeksi sanottuna paasto siis uudistaa kehoa todella tehokkaasti solutasolla.

Paaston aikana nautin yleensä vain merisuolavettä ja kofeiinitonta kahvia. Pidemmillä paastoilla saatan tehdä Herbamare-keittoa, eli sekoitan kolmeen desiin kuumaa vettä 2 tl Herbamarea – tämä auttaa mahdolliseen paleluun ja satunnaisiin nälän tuntemuksiin.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 5

Paaston jälkeen

Paaston jälkeen on todella tärkeää huolehtia re-feed -vaiheesta, jolloin elimistöön tankataan riittävästi energiapitoista ja ravintorikasta ruokaa. Pidemmiltä paastoilta laskeutuessa ruokaa syödään alkuun vain vähän (esim. luulientä tai puolikas keitetty kananmuna) ja 1-2 tunnin päästä tästä voidaan nauttia kevyehkö ja yksinkertainen ateria kuten lihaa ja rasvaa.

Yleensä pidän pidempien paastojen (yli 36 tuntia) jälkeen syömisikkunan 6-8 tunnissa ja jatkan uutta paastosykliä sen jälkeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että paastot eivät eivät sovi, jos on alipainoinen, kärsii syömishäiriöstä, on raskaana, imettää, on säännöllisellä lääkityksellä tai kärsii diabeteksesta.

Paasto on itselleni paljon enemmän henkinen kuin fyysinen ponnistus. Etenkin pidemmät paastot käynnistävät elimistössä selkeästi vuosikausien aikana muhineiden fyysisten ja emotionaalisten kuormien purkuprosessin. Voin ainakin omasta kokemuksestani sanoa, että mitä enemmän rasvaa lähtee liikkeelle, sitä enemmän muutos kuormittaa myös mieltä – eikä siihen ole aina voimavaroja, joten silloin paastoan lyhyempiä pätkiä.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 14

Rasva on suoja-aine, joka säilöö itseensä mm. ruoasta ja kosmetiikasta elimistöön päätyneitä kemikaaleja ja erilaisia hormoneja, mutta uskon vakaasti, että niiden rinnalla vapautuu käsiteltäväksi myös purkamattomia tunnekokemuksia.

Paastoprosessiin kannattaa aina suhtautua lempeydellä, koska aina ongelmana ei ole ne ikävät fyysiset tuntemukset, vaan nimenomaan tunnelastien paino. En ole lähtenyt ketolle tai paastoilemaan ulkonäöllisistä seikoista, vaan puhtaasti terveydentilani takia.

Olen itselleni todella kiitollinen maltillisesti tehdyistä muutoksista, joiden ansiosta myös paino on tullut alas riittävän hidasta tahtia (vaikka onhan tuota rasvaa palanut tässä projektissa 15 voipaketin verran – tämä tiedoksi, kun aina kysytään onko keto ja paastoilu vaikuttanut painoon).

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 3

3

Mikroravinteet ja maksaa tukevat lisäravinteet

En syö synteettisiä lisäravinteita, vaan pyrin tukemaan maksan toimintaa mahdollisimman ruoankaltaisilla lisillä erityisesti nyt kun elimistössä on vielä selkeästi joitakin imeytymisongelmia ja ravintoainepuutoksia. Listasin tähän alle tämän hetken ajankohtaisimmat mikroravinteiden lähteet, joista olen saanut paljon apua mm. rasvamaksan nujertamiseen, maksan yleisen toiminnan tukemiseen, ihon kuntoon sekä energiatasoihin.

Laadukkaat viherjauheet

Etsin itselleni loppuvuodesta pitkään mahdollisimman hyvälaatuista viherjauhesekoitusta ja löysin haluamani piipahtaessani tammikuun pakkasilla Kampin PUR Kaupalla. Valintakriteerinä minulla on aina vähintään nämä kaksi asiaa: raaka-aineiden on oltava luomua ja valmistusprosessin niin hellävarainen, etteivät ravinteet tuhoudu.

KIKI Health Nature’s Living Superfood -viherjauheessa on 34 erilaista ainesosaa: nokkosta, vehnänorasta, ohranorasta, kortetta, alfalfaa, carobia, takiaisenjuurta, inkivääriä, kaktusta, ohranoras- ja kauranorasmehua, voikukanlehteä, lehtikaalta, persiljaa, kaalia, parsakaalia, amlaa, spirulinaa, kelpiä ja dulcea. Näiden lisäksi sekoituksessa on kuutta erilaista probioottia ja kuutta entsyymiä, jotka tukevat ruoansulatuksen toimintaa.

Laadukkaan viherjauhesekoituksen tunnistaa ennen kaikkea mausta – vihreästä makunuotistaan huolimatta Kikin superfood-sekoitus maistuukin ainakin omaan suuhuni todella raikkaalle ja hyvälle (ja uskokaa, olen kokeillut monet merkit). Tästä on kiittäminen kylmäpakastusprosessia, jonka ansiosta ravintoarvo on parempi ja myös maku säilyy autenttisempana. Sekoitan jauheseoksen aamulla veteen ja naukkailen sen tyhjään vatsaan.

Käytän lisäksi viikottain saman merkin jauhemaista chlorellaa ja spirulinaa hieman fiilisten mukaan – levät sisältävät runsaasti erilaisia mineraaleja sekä antioksidantteja, jotka vaikuttavat todella suotuisasti esimerkiksi ihon kuntoon, kelatoi raskasmetalleja elimistöstä ja antaa maksalle lisää työkaluja tehokkaampaan toimintaan. Myös chlorellan maku on moneen muuhun brändiin verrattuna todella puhdas ja siitä puuttuu kokonaan tunkkainen sivuvire. Jauhekammoisille molemmista löytyy myös tablettiversiot (chlorella ja spirulina).

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 13

Detoxia tukevat luonnolliset lisäravinteet

Kevät on muun muassa kiinalaisessa lääketieteessä maksan puhdistumisen ja puhdistamisen aikaa, joten aloitin vastikään keton tueksi Wild Nutrition Total Cleanse Detox -kuurin, jonka sisältämät vitamiinit on valmistettu kokonaan ilman synteettisiä ainesosia.

Vaikka rasvamaksani on pääosin nujerrettu, se tarvitsee aivan selkeästi vielä pitkään tukihoitoa saavuttaakseen ns. täyden toimintakapasiteettinsa ja siksi on paikallaan boostata sitä kerran tai kaksi vuodessa tällaisella tehokolmikolla.

Labrat kertovat aina vain osan totuudesta ja siksi maksan suhteen on tärkeää tutkailla vähintään yhtä herkästi oirekuvaa ja kiinnittää huomiota mm. siihen miten ruoansulatus toimii, miltä kynnet näyttävät (ovatko ne esimerkiksi viiruiset), millaiselta tunne-elämä näyttää tai kärsiikö syönnin jälkeen pahoinvoinnista.

Koen supertärkeäksi tukea maksani toimintaa etenkin nyt, kun elimistöni polttaa ylimääräistä rasvavarastoaan taivaan tuuliin ja rasvaan aiemmin varastoituneet kemikaalit, hormonit ja toksiinit vapautuvat uudestaan maksan prosessoitaviksi.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 12

Wild Nutritionin puhdistuspakkaus kestää yhteensä 28 vuorokautta ja se toimii aivan mahtavana tukena nyt keväällä ketogeenisen tai vähähiilihydraattisen ruokavalion rinnalla. Sanoisin, että erityisen paljon tämä tukihoito hyödyttää niitä, joilla on taustalla kroonista stressiä, energian ja innostuksen puutetta tai väsymystä.

Pakkaus toimii hyvin myös kaikille niille, jotka haluaisivat paastota ja saavuttaa paaston hyötyjä, mutta eivät siihen vielä syystä tai toisesta pysty.

Paketissa tulee mukana kolme toisiaan synergisesti tukevaa ravintolisää, jotka on suunniteltu tukemaan ja aktivoimaan elimistön luontaista puhdistumisjärjestelmää. Antioxidant Boost (2 kapselia aamiaisen yhteydessä) sisältää mm. B-, ja C-vitamiineja, aivojen ja hermoston toimintaa tukevaa alfalipoiinihappoa, maksaa puhdistavaa maarianohdaketta, tulehdusta hillitsevää kurkumaa, erittäin antioksidanttipitoista männynkuoriuutetta ja viinirypäleensiemenuutetta,

Balance Multi Nutrient -kapselit (2 kapselia aamiaisen yhteydessä) sisältävät hyvin imeytyviä ja ruokaa imitoivia vitamiineja ja mineraaleja kuten B-vitamiineja, C-vitamiineja, jodia, betaiinia, punajuurta sekä adaptogeenejä kuten reishiä ja maitakea. Kapselien sisältämä ravintococktail tukee etenkin vireystilaan vaikuttavaa energia-aineenvaihduntaa ja parantaa immuniteettia.

Erityisesti naisille suunnattu hormonitasapainoa ja rasva-aineenvaihduntaa tukeva Total Cleanse Complex (3 kapselia ennen nukkumaanmenoa) pitää sisällään B-vitamiinien ja mineraalien lisäksi maksan toimintaa tukevia yrttejä ja aminohappoja kuten artisokkaa, punajuurta, koliinia, metioniinia, takiaisenjuurta ja Cordycepsiä.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 9

Mitä kuuluu, maksa?

Olen seurannut viimeisen vuoden aikana erittäin tiiviisti omia labra-arvojani ja onneksi nykyään pääseekin helposti ilman lähetettä verikokeisiin, jos vain tietää mitä pitää mitata.

Laitan tähän loppuun vielä kesällä otetut maksani labra-arvot (jolloin en ollut vielä aloittanut ketogeenistä ruokavaliota) ja tuoreet, reilu viikko sitten mitatut arvot, jolloin ketoa on tosiaan takana 8,5 kuukautta.

Kesäkuu 2018 (ennen ketoa) | Huhtikuu 2019 (keton jälkeen)

GT (viite <40 U/l) | 95 | 27

ALAT (viite <35 U/l) | 67 | 16

AFOS (viite 35-105 U/l) | 133 | 82

Kuten sanottua, labra-arvot eivät ole hyvinvoinnin ainoa mittari, mutta kyllähän ne antavat jonkinlaista osviittaa oirekuvan rinnalla. Olen niin onnellinen, että löysin keton viime vuonna ja sain sillä käännettyä mittavan oirekelkkani toiseen suuntaan. Elämässä ja arjessa on aivan eri tavalla värejä ja energiaa touhuta, kun ruoka ei enää aiheuta pahoinvointia, vatsaontelo ei ole täynnä huonosti toimivan maksan aiheuttamaa nesteturvotusta ja invalidisoivat IBS-oireet ovat historiaa.

Rasvamaksa Oireet Ketogeeninen Ruokavalio Kokemuksia 8

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Terveisiä maksallesi!

Hyvä kirjoitus taas, kiitos! Mähän oon myös ketoillut jo kuukausia. Mun hyvinvointikomboon kuuluvat dieetin lisäksi myös muutamat NutraMedixin yrttitipat (vaihtelen niitä aika ajoin). Onko sulla niistä kokemusta/näkemystä?
Kysyisin vielä tosta sun käyttämästä viherjauheesta. Onko sillä mielestäsi hyvää detox-vaikutusta? Mä puhdistan elimistöäni paitsi bakteerin aiheittamasta tulehduksesta myös hiivasta (jota löytyy myös kainaloista) ja joistakin raskasmetalleista (scio-analyysin avulla bongattu). Tähän puhdistukseen mulla on tällä hetkellä käytössä Nutramedixin Sealantro - yrttitipat. Ne sisältävät mm. chlorellaa, jonka ainakin pitäisi kelatoida raskasmetalleja. Voisiko viherjauheesta olla hyötyä myös tässä?
Mun maksa-arvot ovat koko ajan olleet ihan hyvät, mutta ultraäänitutkimuksessa havaittiin, että siinä on alkava rasvamaksa.
Ketogeeninen ruokavalio jatkuu edelleen. Olen nykyisin melko energinen ja tietyt oireet ovat joko poistuneet tai ainakin vähentyneet/pienentyneet. Laihtumista ei silti ikävä kyllä tapahdu. Ja sille olisi tarvetta. Pätkäpaastoilen myös ja syön päivässä 2000 - 25000 kcal. No, ehkä tämä tästä :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Olen käyttänyt Nutramedixin yrttitippoja oman toipumisen rinnalla jonkin verran ja kokenut ne hyviksi. Mitä tulee viherjauheeseen, suosittelen ihan jo mikroravinteiden saannin maksimoimisen ja maksan puhdistusprosessien tukemiseksi tuota Kikin huippua viherjauhesekoitusta – se tuntuu ainakin omassa kehossani hyvältä, välillä suorastaan himoitsen sitä!

Oletko muuten mitannut ketoaineita missään vaiheessa esimerkiksi verimittarilla? Aika monella on käynyt niin, että insuliini on ruokavalion säntillisestä noudattamisesta huolimatta koholla (esim. stressihormonien vuoksi) ja siksi keho ei pääse ketoosiin ja rasvavarastoihin käsiksi. Suosittelen, että mittautat jossain vaiheessa paastoinsuliinin ja hankit tuon verimittarin – jälkimmäinen antaa luotettavaa dataa siitä pääseekö kehosi ketoosiin ja mitkä ruoka-aineet laskevat ketoosia.

Siirryin vastikään syömään noin 90 % karnivooristi monestakin eri syystä ja tämä on ollut erittäin toimiva säätö nimenomaan rasvavarastojen sulattamiseen pidempien paastojen rinnalla – suosittelen ainakin perehtymään aiheeseen :) Toinen harkitsemisen arvoinen asia on rasvamäärän säätäminen hiukan alemmas: kun sulatettavaa rasvaa (energiaa) on omasta takaa, ei ole tarvetta mättää rasvaa ruoasta hirvittävää määrää.

Vastaa
Kirsi Antikainen

Hei,

Pätkäpaasto ja autofagia kiinnostaa kovasti. Pätkäpaastoillut olenkin jo jonkin aikaa, hyvällä menestyksellä siinä mielessä, että 16 tunnin syömättömyys tuntuu hyvin helpolta (ketoilua takana joitakin viikkoja). Nyt mietityttää näiden erilaistenlisäravinteiden (esim. viherjauheet, magnesium ym.) käyttö. Eli katkaiseeko niiden käyttö paaston, tai ainakin tuon mahdollisen autofagian? Jos siis ottaa aamulla tyhjään vatsaan pätkäpaaston aikana.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Itse ottaisin lisäravinteet paaston päätyttyä, en paaston aikana :) Otin itse esimerkiksi tuon maksakuurin "aamukapselit" aterian yhteydessä klo 12-15 välillä, kun lopetin paaston.

Vastaa
Pauliina

Villilohta saa pakasteena s-kaupoista, Tescon tuote.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos vinkistä!

Vastaa
Kohti parempaa elämää

Samaa asiaa jäin miettimään kuin Kirsikin eli jos aamulla tyhjään vatsaan ottaa viherjauheen, niin katkaiseeko paaston?

Kiitos kirjoituksistasi, saan niistä kovasti lohtua ja tsemppiä. Itselläni myös rasvamaksa, joka 10% muuttuu kirroosiksi ellen pysty sen kehitystä nyt kääntämään.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kannattaa ottaa vasta paaston loputtua aterian yhteydessä :)

Vastaa
samuli

Hei, olen vaille viiskymppinen mies. Todettu alkoholin aiheuttama kirroosi. On myös 2-tyypin diapedes. Kortisoni lääkityksen vuoksi jouduin insuliini hoitoon, kun sokerit nousi, mutta nyt menee enää lantusta 6yks. aamuisin. Tavoite poistaa kokonaan insuliini kahdessa seuraavassa viikossa. Varsinainen kysymys, voinko aloittaa täysketon esim.vlcd-tuotteilla? Auttaavatko myös maksan rasvoittumisen poistossa kirroosi tilanteessa. Askitesta kertuu noin 15l/3vko, eli parinviikonvälein punktiopoistoa. Olenko mennyttä miestä? Ketopaastoilla olen ollut about 5krt vuodesta 2014 lähtien ja täysketo ei ole ongelma. Eikä viinakaan enää, eli nollalinja silläsaralla. Tarkempia maksa ja veriarvoja voin laittaa viestillä. -ss-

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Samuli! En ole lääketieteen asiantuntija, joten suosittelen konsultoimaan lääkäriäsi tässä tilanteessa. Kannattaa myös tutustua Vasteen paastovalmennukseen, jossa keskitytään saamaan diabetes ja muut metaboliset sairaudet remissioon paaston sekä ketogeenisen ruokavalion avulla: https://www.paastovalmennus.fi

Vastaa
Jenni

Moikka Hannamari! Ensinnäkin suurkiitos tästä ja edellisestäkin blogista, ne on ollut monessa suureksi avuksi myös minulle. 🙏😊 Tässä pitkähkö vuodatus nyt omasta tarinastano ja muutama kysymys sulle jos ja kun olet perehtynyt tuohon hermoston osuuteen näissä terveyskamppailuissa.
Minä päädyin ketoilun pariin runsaan ylipainon, pahoinvoinnin ja kohonneiden maksa-arvojen johdosta muutamia vuosia sitten. Kaikki menikin jonkin aikaa hienosti, olo oli parempi vaikkei paino tippunutkaan. Noin puolen vuoden jälkeen syksyn tullessa alkoi kuitenkin tuntua siltä ettei ketoilu jollain tapaa enää tunnukaan hyvältä. Aloinkin pikkuhiljaa siirtyä takaisin hiilaripitoiseen ruokaan ja taas hetken voin paremmin. Painolle ei tapahtunut tässäkään vaiheessa mitään ja sitä siis oli kertynyt noin neljän vuoden aikana yhteensä 40kg ylimääräistä (huolimatta lukuisista dieeteistä kuten LIFW ja superdieetti).
Otin osaa vuoden vaihteen jälkeen yliopiston rasvamaksa tutkimukseen, jossa ihan ultralla todettiinkin, että mulla on lievästi rasvaa maksaa 12% (Viite alle 5). Sokerirasitustesti näytti kuitenkin, että siedän sokeria hyvin ja paastoverensokerikin oli normaali, eikä insuliiniresistanssiin viittaavia löydöksiä tehty. Tämä on ollut myös oma kokemukseni ihan vaan sillä perusteella miltä olo on tuntunut hiilareita syötyäni. Ja mietin, että kun Homa IR oli kuitenkin mulla ok niin onko sinulla tietämystä mikä muu voi aiheuttaa maksanrasvoittumista kuin insuliiniresistanssi? Vuosien dieettien jälkeen olen nyt jonkun aikaa jo keskittynyt syömään vain riittävästi. Osin senkin takia, että itselläni on ollut sellainen elämä, että stressikuorma koko järjestelmälleni ja varsinkin hermostolleni on ollut valtaisaa läpi elämäni. Ajattelin, että ketoosikin saattaa olla sille vielä yksi stressitekijä lisää? Ja nyt kun tämä teksti tuli vastaan missä kerrot hermostosi olleen kovilla ja silti voit onnistuneesti olla ketoosissa ja paastossa, niin halusin kysellä sun mielipidettä/näkemystä tähän asiaan juuri ylikuormittuneen hermoston kannalta?
Minullakin on muuten taustalla myös diagnosoitu raudanpuute (raudan syöminen tuntuu jostain syystä huonolta) ja lisäksi alhaiset d-vitamiiniarvot, jotka ei tabletilla nouse. Kilppariarvot on ollut aina lääkäreiden mukaan ihan jees. Olen yrittänyt nyt 9 vuotta selvittää omaa tilaani sekä lääkäreiden avulla että omatoimisesti ja vaikka olo on monin osin parempi niin en koe itseäni terveeksi. Ja tuntuu noin miljoonan eri kokeilun jälkeen turhauttavalta kun ei paino lähde laskuun ja olo normalisoitumaan vaikkei missään ole ns vikaa. Ymmärrän ettet ole lääkäri, mutta olisinkin kiitollinen jos pystyt vastaamaan jotain ihan vain omaan kokemukseesi perustuen liittyen. Kiitos joka tapauksessa superisti kaikesta!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Maksan luonnollinen hoito
Elämää helpottava kuukuppi ja 3 x muuta luonnollista kuukautissuojaa