Hyvinvointi

Alempi kemikaalikuorma ekologisilla pesuaineilla

Kaupallinen yhteistyö House of Organic (sisältää alekoodin!)

Yksi arjen lempikotitöistäni on pyykinpesu – etenkin nyt kesällä, kun vaatteet voi kuivattaa parvekkeella ja niihin tulee vastustamaton auringon tuoksu. Kun aloitin ruokavalioni putsaamisen vuonna 2009, kiinnostuin samalla myös siitä miten voisin vähentää arjen ja kehon kemikaalikuormaa muillakin elämän osa-alueilla.

Ensin vaihtoon lähtivät meikit – korvasin kaiken mahdollisen luonnonkosmetiikan versioilla, jotka ovat tänä päivänä aivan huippuluokkaa jopa mihin tahansa kalliiseen normikosmetiikan selektiiviseen brändiin verrattuna. Seuraavaksi muutoksen alle pääsi koti: luovuimme mikrosta, aloimme valita muoviastioiden tilalle lasiastioita ja vaihdoimme kaikki kodin pesuaineet luonnollisiin vaihtoehtoihin – eikä kyllä ole ollut ikävä Cifiä, Fairya tai mäntysuopaa!

On hullua ajatella miten vesistöihin joutuu jatkuvasti erilaisten kodin puhdistustuotteiden muodossa runsaasti haitallisia kemikaaleja, jotka rehevöittävät vesistöjä ja vaikeuttavat kalojen lisääntymistä. Haitallisimpien aineiden listalta löytyvät muun muassa väriaineet, hajusteet, kemialliset vaahdottimet, tensidit, säilöntäaineet sekä valkaisuaineet. Tässä itseään ruokkivassa noidankehässä luontoon hajoamattomat kemikaalit kertyvät ensin vesistöihin ja muutamien mutkien kautta lopulta meihin ihmisiin.

Kemikaalikuorma minimiin

Kun kiinnostuin turhien kemikaalien karsimisesta, aloin kiinnittää enemmän huomiota siihen miten valtavalle kemikaalimäärälle altistumme on pelkästään yhden päivän aikana normaalien päivittäiskosmetiikkatuotteiden ja kodin puhdistusaineiden kautta. Ruoan ja meikkien ohella yksi helpoimmista tavoista lähteä kokeilemaan kemikaalikuorman purkamista on juurikin siirtyminen luonnollisiin pesuaineisiin, olipa sitten kyseessä pyykinpesu, lattioiden puhdistaminen tai tiskaaminen. Puhdistusaineiden vaihtaminen ekologisempiin versioihin on terveysteko paitsi itselle – ovathan esimerkiksi vaatteet lähes jatkuvassa ihokosketuksessa – mutta etenkin luonnolle.

Yksi kuluttajia hämmentävä tekijä on kuitenkin se, että saatavilla on runsaasti sellaisia puhdistusainebrändejä, jotka markkinoivat itseään luonnollisina ja käyttävät silti samaan aikaan tuotteissaan vesistöille haitallisia raaka-aineita. Se on todella harmillista, koska ne olisivat helposti korvattavissa luonnollisilla ja luontoa säästävillä vaihtoehdoilla. Tästä syystä koostin pienen tietopaketin siitä miten valita aidosti ekologiset puhdistusaineet ja mitkä seikat tekevät niistä parempia normipuhdistusaineisiin verrattuna.

Käytännössä ekologisen puhdistusaineen tunnistaa siitä, että se on:

• valmistettu täysin kasvipohjaisista raaka-aineista

• 100 % biohajoava eikä tuhoa ympäristöä

• se ei sisällä haitallisia kemikaaleja (fosfaatteja, zeoliitteja tai petrokemian raaka-aineita)

• tuotteiden tuoksut ovat peräisin luonnollisista lähteistä kuten eteerisistä öljyistä

Se on tensideistä kiinni

Kosmetiikassa, samoin kuin kodin pesuaineissa käytetään pesevinä ainesosina erilaisia tensidejä. Kyseessä ovat pinta-aktiiviset aineet, joiden tehtävänä on vähentää veden pintajännitystä, jotta esimerkiksi pyykkiä pestessä tekstiilit kastuvat nopeammin ja vaatteissa olevat likatahrat irtoavat helpommin.

Käytännössä tensidit voidaan luokitella neljään eri sähkövarausluokkaan: ionisiin (ekologisissa pesuaineissa nämä saadaan tuotettua uusiutuvista raaka-aineista), anionisiin (mietoja vaahtoavia tensidejä), amfoteerisiin (anionisia tensidejä asteen miedompia, käytetään mm. erikoispuhdistusaineissa) ja kationisiin (ihoa helposti ärsyttävä ammoniakkijohdannainen tensidi, jolla on desinfioiva vaikutus).

Ekologisissa pesuaineissa ei käytetä synteettisiä tensidejä (mm. Sodium Laureth Sulfate ja Sodium Lauryl Sulfate), maaöljyjohdannaisia, fosfaatteja tai keinotekoisia hajusteita. Petrokemialliset ainesosat ovat yleisiä öljynjalostuksesta sivutuotteeksi jääneitä kemikaaleja, joita käytetään edelleen jossain määrin kodin pesuaineissa ja kosmetiikkatuotteissa. Normipesuaineissa on hyvin usein voimakkaat tuoksut, joiden muodostamiseen käytetään ftalaattipohjaisia (xenestrogeenisesti vaikuttavia) raaka-aineita, jotka ovat hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

Hyvän ekologisen puhdistusaineen tunnistaa parhaiten hellävaraisten tensidien käytöstä. Suosimani Attituden pesuaineissa käytetään kookospähkinästä ja maissista johdettuja tensidejä, joista ensimmäisen tunnistaa helpoiten glukosidi -loppupäätteestä. Tuotteissa käytetään pesevinä ainesosina myös biologisesti hajoavia glukonaattejakookosöljypohjaista ja luonnonkosmetiikassakin sallittua natriumkookossulfaattia sekä sitruunahaposta valmistettua happamuudensäätöaine natriumsitraattia. Tuotteissa käytetty limoneeni ei ole synteettistä, vaan se on peräisin eteerisistä öljyistä.

Olemme käyttäneet omassa taloudessamme Attituden pesuaineita jo vuodesta 2011 lähtien ja arvostan erityisesti sitä, että sarjassa käytetyt tensidit (pesevät aineet) ovat 100 % kasviperäisiä, miedot tuoksut saadaan eteerisiä öljyjä käyttämällä eikä tuotteissa ole käytetty mitään petrokemian tuotteista johdettuja ainesosia. Attituden pesuaineet ovat luonnollisuuden, ekologisuuden ja hiilidioksidineutraaliuden lisäksi myös vegaanisia ja hypoallergeenisia. Ekologisuus jatkuu itse tuotteen sisällön lisäksi pakkauksessa – jokainen Attituden pesuaine on pakattu HDPE-muoviin, joka on helpoiten kierrätettävä muovilaatu.

Parhaat korvaavat tuotteet peruspesuaineiden tilalle

Attituden tuotteet eivät todellakaan koreile ulkonäöllään, mutta sisus on itselleni kodinpuhdistustuotteiden kohdalla se ratkaiseva juttu – tuotteet ovat todella riittoisia, koostumukset miellyttävä ja erittäin toimivia, tuoksut eivät ahdista henkeä ja pesuaineet ovat taatusti ystävällisiä niin omalle terveydelle kuin ympäristöllekin. Reilun kuuden vuoden käyttökokemuksen perusteella voin todeta, että pesuteho on vähintäänkin samalla tasolla kemiallisten puhdistusaineiden kanssa ja joidenkin tuotteiden kohdalla jopa parempikin. Rakastan sitä, että esimerkiksi pyykinpesuaineiden tuoksut ovat mietoja ja raikkaita, sellaisia, jotka eivät jätä vaatteita pesuaineen hajuisiksi.

Alla oma TOP5 -listani, eli näitä siivouskaapistamme löytyy aina:

Suihkunpesuaine – tiedättehän ne ällöttävän kalkkeutuneet kromisuihkuosien pinnat, jotka eivät meinaa puhdistua millään? No tällä lähtee kaikki valkoinen skröpö ja hanoista saa uudenveroisena kiiltävät. Suihkuta, anna vaikuttaa noin 10 minuuttia, harjaa kevyesti muoviharjalla tai pyyhkeellä ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä. Hotellifiilis on taattu.

Lattianpesuaine – älyttömän riittoisa lattianpesuaine tuoksuu raikkaalle ja irrottaa pinttyneemmänkin lian ilman vaahtoamista. Lattia jää kiiltäväksi eikä tahmaisuudesta ole tietoakaan. Valkoisen lattian omistajan unelma numero yksi.

Yleispuhdistussuihke – kotimme joka paikan höylä on käytössä etenkin valkoiselle induktioliedellemme ja lattian pienten tahrojen poistamiseen (= lue joka-aamuiset kahvitahrat lattialla). Aivan ihanan raikas ja puhdas tuoksu, joka ei saa koko kotia haisemaan pesuaineelta.

Sitruksinen astianpesuaine – sopivasti vaahtoava ja superriittoisa nestemäinen astianpesuaine on käytössä joka päivä. Poistaa huippuhyvin pinttyneemmätkin rasvat ja pohjaanpalaneet puuronjämät.

Pyykinpesuneste – jos et kaipaa laillani pyykinpesuaineelta pökerryttäviä tuoksuelämyksiä, vaan raikasta tuoksua ja takuuvarmaa puhtautta, tämä on sunkin ystäväsi.

House of Organicilla on menossa pesuaineiden vaihtoviikot! Saat 10.9.2017 saakka kaikki valikoimiensa pesuaineet (Attitude, Ecover, Lilly’s Eco Clean) -10 % alennuksella käyttämällä koodia ”pesuaineet”

Lue myös:

Organic Shop ja edullisen luonnonkosmetiikan vallankumous

Suuri luonnonkosmetiikan aurinkosuojaopas

Kaikki mitä olet halunnut tietää mineraalimeikeistä

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (8)
Blogi, Hyvinvointi

Kysymys-vastauspostaus 4/4: Hyvinvointi, terveys & lifestyle

Lifestyle

1) Mitä valokuvausopinnot ovat tähän mennessä antaneet sinulle?

Tähän voisi vastata erittäin laajasti, mutta en sitä nyt tee, koska teemasta on tekeillään isohko artikkeli. Lähdin hakemaan koulusta ennen kaikkea teknistä osaamista, sillä en kokenut olevani noilta osin kuvaajana lähellekään siinä pisteessä, jossa haluaisin olla. Kuluneiden seitsemän opiskelukuukauden aikana silmäni on todella avattu kuvaamisen tekniselle puolelle, mutta ei vielä sille toiselle tärkeälle osalle, eli ilmaisulle. Tähän mennessä olen oppinut käyttämään kameraani paremmin (oppimaan sen ominaisuuksia), tiedän mitkä ovat teknisesti hyvän valokuvan periaatteet ja mikä merkitys kuvankäsittelyllä on valmiiseen kuvaan. Toivon, että taiteellinen ilmaisu saa jatkossa enemmän tukea ja erityishuomiota, sillä se on tähän mennessä ollut ymmärrettävästi vielä aika taka-alalla. Kuka tahansa voi oppia teknisesti lahjakkaaksi kuvaajaksi, mutta sen lisäksi on oltava myös näkemystä, silmää ja ymmärrystä sille mitä kuvaa. Meillä on hieno opiskeluryhmä, jossa on ihmisiä todella monista eri ikäluokista ja ammattikunnista. Olen löytänyt heistä muutaman samankaltaisen, joiden kanssa teemme parhaillaan jonkin verran yhteistyötä omien alojemme ammattilaisina. Se on tosi hieno juttu!

2) Oletko ajatellut luennoida tai pitää koulutus/infotilaisuuksia blogin aiheista; kauneudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista?

Vuosina 2012-2014 pidin aika paljon luentoja ja koulutuksia blogini aiheista. Meillä oli Arctic Warriorsin Katja Misikankaan kanssa yhdessä koostettu Heivaa ylimääräiset kemikaalit -luentosarja (ja radio-ohjelma), joka koostui kolmesta osa-alueesta: ruokavaliosta, suoliston hyvinvoinnista ja kosmetiikan kemikaaleista. Tälläkin hetkellä luennoin tilauksesta, mutta se ei ole päätyöni enkä siitä sellaista haluakaan. Koen mielekkäämmäksi toimia verkon tällä puolella sisällöntuottajana, valokuvaajana ja konseptisuunnittelijana – nämä vastaavat eniten niitä työni osa-alueita, jotka koen vahvuuksikseni ja jotka saavat minut innostumaan työstäni.

Terveys & hyvinvointi

3) Parhaat luonnonmukaiset vinkit flunssan nujertamiseen?

Jos tuntuu, että meinaan sairastua tai olen jo sairastunut flunssaan, otan käyttöön luomuvalkosipulin, tuoreen inkiväärin ja pastöroimattoman hunajan. Valkosipulin eteeriset öljyt tappavat bakteereja ja viruksia. Tuore inkivääri yhdessä kuuman veden kanssa rauhoittaa ärtynyttä kurkkua ja lievittää kipua. A. Vogelin Echinaforce -suihke on luottotuotteeni flunssassa, koska se rauhoittaa kurkun ärsytystä. Kuljetan tätä suihketta itse asiassa laukussani ihan aina, koska se boostaa immuunipuolustusta ja raikastaa myös hengitystä.

Carmolis-tipat ovat astetta tujakampia, ne rauhoittavat kipeää kurkkua, sopivat höyryhengitykseen ja avaavat tukkoista olotilaa, etenkin silloin kun yskittää koko ajan. Tippoja voi sekoittaa kuuman veden kanssa ja juoda teenä tai laittaa . Jos flunssa uhkaa mennä poskionteloihin, turvaudun homeopaattisiin Hepar Sulfuris D30 -rakeisiin. Olemme jo tosi monena vuonna saaneet väistettyä poskiontelotulehduksen näillä, vaikka poskia on tykytellyt todella kipeästi. Löydät lisää flunssan luonnolliseen selättämiseen postauksestani Flunssapotilaan 9 vinkkiä parempaan sairasteluun.

4) Mitä mieltä olet ayurveda tms. hoidoista… hömppää vai hyötyä?

Olen käynyt ayervedalääkäri Pardaman Sharmalla täällä Rovaniemellä vuonna 2010 ja lukenut intialaisesta lääketieteestä paljon myös itsenäisesti. Suhtaudun ayervedaan kuten kiinalaiseen lääketieteeseenkin: molemmissa on paljon vanhaa, alkukantaista terveyteen liittyvää viisautta sekä fiksuja ohjenuoria meille nykyajan stressaantuneille ihmisille ja uskon, että moni olisi noita hyvinvointiperiaatteita noudattamalla rennompi ja terveempi.

Erityisesti arvostan näiden suuntausten suhtautumista ihmiseen psykofyysisenä kokonaisuutena, jossa tunteet ja fyysinen terveys eivät ole kaksi erillistä asiaa, vaan yhteisten elämänkokemusten, luonteen, asenteen ja tapojemme summa. Uskon näiden vanhojen lääketieteen alojen ajatukseen siitä, että elämässä kokemamme hyvät ja huonot asiat, tunnelukot tai traumat ilmenevät meissä erilaisina fyysisinä tai psyykkisinä oireina ja toipuaksemme tarvitsemme rehellisyyttä nähdä itsemme kokonaisina – ei vain kipuna, ajatuksina tai tunteina. Länsimaalainen lääketiede suhtautuu em. vaivoihin paljon suoraviivaisemmin ja sulkee mielestäni liian voimakkaasti pois kehon ja mielen yhteyden erilaisten sairauksien ja oiretilojen synnyssä.

Ayervedan kehotyypin määrittelyn kautta olen ymmärtänyt paljon omasta kehostani, sen toiminnasta ja siitä minkälainen elämäntyyli sekä ruokavalio tasapainoittavat oloani. Kehotyyppini on ayervedan mukaan pitta ja pittan luonnekuvaus ei voisi enää omalla kohdallani osuvammaksi muuttua (kiinalaisen lääketieteen mukaan olen vastaavasti tuli, jolla on samat ominaisuudet).

Loppuun tiivistäisin näkemykseni siten, että koen nämä vanhat lääketieteet hyödyllisiksi siinä mielessä, että ne pyrkivät kehon ja mielen tasapainoon, näkevät niiden välisen syy-seuraussuhteen ja kannustavat rauhalliseen elämäntyyliin. En pidä mitään vanhoja lääketieteitä ainoana totuutena kuten en pidä länsimaalaistakaan, vaan sovellan niitä elämääni niissä puitteissa kuin koen niiden ohjeet henkilökohtaisesti toimiviksi ja sopiviksi.

Homealtistus, stressi ja kodin puhdistusaineet

5) Paljon puhutaan pitkäkestoisen stressin haitallisesta vaikutuksesta, mutta harvemmin annetaan mitään konkreettisia neuvoja. Itse kärsin pitkittyneestä stressistä ainakin toista vuotta enkä saa sitä omin avuin poistumaan. Pieniä askelia olen yrittänyt ottaa, mutta mainittavia apuja ei ole tullut. Tiedätkö jotakuta aiheen asiantuntijaa tai muuten erinomaisia vinkkejä? Onkohan tämä tarpeeksi lähellä blogisi aihepiiriä?

Stressi tuntuu olevan nykyään niin sisäänrakennettua, ettemme edes usein huomaa sen vaikutuksia – emme tiedä keitä tai mitä olemme ilman stressiä, aivan kuin se olisi niitattu meihin kiinni. Stressin, erityisesti pitkittyneen sellaisen, taustalla voi olla todella monenlaisia syitä – mahdollisesti jokin vanha kokemus, tunnelukko tai trauma, joka oirehtii kehon kautta, jos sitä ei ole huomannut tai kyennyt käsittelemään muutoin. Henkilökohtainen ei-ammattilaisen suositukseni on etsiä kokenut psykoterapeutti, jonka kanssa kemiasi kohtaavat – usein on helpompaa palastella näitä asioita ulkopuolisen kanssa ja heillä on ammattilaisina runsaasti kokemusta sekä taitoa nähdä asioiden taakse, saada meidät oivaltamaan ja huomaamaan piiloon jääneitä tunteita sekä kohtaamaan niitä silloin, kun olemme itse siihen valmiita. Näen, että stressi on aina oire jostakin – mutta mistä, se täytyy jokaisen itse selvittää.

6) Lisäksi voisin kysyä sellaista, että onko sulla mitään kemikaaliyliherkkyyksiä, ja jos on, niin millaisia ja miten se vaikuttaa sun arjen rutiineihin?

Silloin kun altistuin homeelle todella pahasti vuonna 2008, en kestänyt noin vuoteen mitään hajuvesiä, tupakanhajua, voimakkaasti tuoksuvia pesuaineita tai muita tuoksuja. Voisi sanoa, että olen käynyt kolkuttelemassa kemikaaliyliherkkyyden ovella moneenkin otteeseen, mutta saanut aina ajan kanssa itseni toipumaan altistuksen välttämisellä sekä ruokavalion ja luonnollisten lisäravinteiden avulla. Toisinaan saan nykyäänkin hengenahdistusta ja keuhkoni kipeytyvät tietynlaisista voimakkaista (synteettisistä) parfyymeista tai pyykinpesuaineista, mutta yleisesti ottaen olen varsinkin viimeisen puolen vuoden aikana alkanut sietämään paremmin tuoksuja. Arjen rutiineihin tuoksuasia vaikuttaa vielä toistaiseksi siten, että otan aina varalta omat petivaatteet kyläpaikkoihin mukaan tai jos joku matkustaa pidempiä matkoja meidän autossa, mainitsen herkkyydestäni ja pyydän, etteivät kyytiläiset käyttäisi voimakkaita hajusteita.

7) Millaisia kodinhoitoon tarkoitettuja aineita käytät? Onko esim. tiskiaineena jotain ekologisempaa kuin fairy marketin hyllyltä?

Pyykinpesuaineena käytän pääasiassa hajusteetonta ja fosfaatitonta Lumme-pesuainetta, keittiössä meillä on käytössä Methodin tiivistetty pesuaine ja pesusuihke. Kahdelle jälkimmäiselle olen etsimässä luonnollisempaa korvaajaa.

8) Itse hukun sähköpostitulvaan, koen ajanhallinnan karkaavan ulottumattomiin. Olen luvannut tärkeille ihmisille asioita ja unohtanut ne, muistaakseni laitoin ne puhelimen kalenteriin, mutta ilmeisesti unohdin tallentaa, enkä saanut muistutusta. Kamala tunne! Kerro miten hallitset ajankäyttöäsi ja sähköpostiasi, minä en tiedä miten pysyn oman elämäni ohjaksissa jottei sähköposti ja ajankäytön hallitsemattomuus vie minua mukanaan.

Ymmärrän! Pari vuotta sitten olin tilanteessa, jossa sähköpostitulva oli aivan käsittämätön, koska kommunikoin ihmisten kanssa, jotka eivät tajunneet, ettei sähköposti ole tarkoitettu kaikkien asioiden hoitamiseen. Palastelisin sinuna paperille tärkeät asiat ja miettisin mistä voin karsia. Kuulostaa nimittäin siltä, että nyt asioita on hoidettavana kerralla liikaa ja oma kovalevysi on kovilla? On inhimmillistä unohtaa, mutta jos se on toistuvaa, kannattaa oikeasti pohtia mikä tähän tilanteeseen on ajanut ja tehdä jotain omien (työ)rutiinien raiteilleen palauttamiseksi.

Ajankäytöllisesti minusta on ihan aina fiksumpaa mieluummin soittaa parin minuutin puhelu kuin näpytellä pitkä sähköpostiviesti, jonka sanamuotojen ja sisällön miettimiseen menee paljon kallisarvoista aikaa. Tämä on oikeasti auttanut säästämään aikaa todella, todella paljon. Toinen tärkeäksi kokemani juttu on se, ettei sähköpostilla päivystä koko päivää tai tarkista sitä alituiseen, vaan keskittää meilin avaamisen sellaiseen ajankohtaan, jolloin on varannut aikaa myös vastaamiselle ja hoitaa kaiken kerralla.

Joka viikon alussa teen Trelloon To do -listan, jossa on jaoteltuna tärkeät, semi-tärkeät ja kiireettömät asiat omiin lokeroihinsa. Yliviivaan/poistan noita taskeja sitä mukaa kun saan asioita valmiiksi – tämän avulla pysyn hyvin kartalla siitä missä mennään ja lista on myös helppo jakaa tarvittaessa muiden tiimiläisten kesken.

Lue myös:

Rakkaudesta pitkiin aamiaisiin

Yrittäjyystarinani ja 8 x vinkkiä onnistuneeseen yrittäjyyteen

Vuoden luetuimmat jutut

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (4)
Blogi, Hyvinvointi

Flunssapotilaan 9 vinkkiä parempaan sairasteluun

Terveiset nessuvuoren takaa, täällä sitä pedin pohjalla podetaan nyt oikein vuosisadan flunssaa. Kurkussa kasvaa piikikäs kaktus ja yöt ovat levottomia kuivan yskän sekä niiskuttelun vuoksi. Univormunani on anopin ostama pehmeä aamutakki ja jaloissani pitkät villasukat. Päivisin upottaudun unille paksun ja painavan peiton alle. Äänenmurroksen ja viskibasson sekainen ääneni on sen verran mojova, että jätän kaikki puhelut sikseen, kunnes asian laita korjaantuu inhimmillisemmälle tasolle.

countryside-visitfinland-finland-hannamarirahkonen-6

En muista milloin viimeksi olen kaatunut sängyn pohjalle, siitä on oltava ainakin kaksi tai kolme vuotta? No, turhaan ei tainnut stoppi tulla, tahti on ollut tänä syksynä liiankin kova ja lepo oli asetettava voimaan näemmä järeämmillä keinoilla. Podetaan nyt sitten, kunhan jäisi tämän vanhan vuoden hommiksi.

Onneksi takataskussa on muutamia vuosien varrella ihan killeriksi osoittautuneita apuja, joiden avulla sairastaminen on hieman siedettävämpää. Sisältää myös muutaman kosmetiikkatuotteen, joiden avulla peilistä takaisin katsova henkilö ei näytä viikkokausia valvoneelta möröltä, vaikka todellisuus olisi juuri se.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1547gogreen-linssikeitto-ruokakuvaus-hannamarirahkonen-glutenfree-yellowmoodkitchen 6

1) A. Vogelin Echinaforce -suihke

Se, joka on tämän pakkauksen keksinyt, on nero. Suihkepullossa on pitkä pää, jonka avulla uutetta saa suihkautettua sopivasti suoraan kipeään ja kutisevaan kurkkuun. Yskä ja kutina rauhoittuvat ainakin hetkeksi ja immuunipuolustus saa vähän tukijoukkoja taistelussa pöpöjä vastaan.

2) Carmolis-tipat

Sähäkkä yrttisekoitus on ihanan viilentävä ja rauhoittava. Tiputtelen sitä suoraan suuhun köhimisen alkaessa. Hengitysteitä avaavanakin seos helpottaa, kun tipat sekoittaa kuuman veden kanssa teeksi ja nautiskelee hitaasti. Sopii myös tukkoisen olon helpottamiseen höyryhengittämällä.

3) Luomuvalkosipuli, hunaja ja inkivääri

Nämä kolme vanhaa tuttua ne eivät petä, varsinkaan flunssassa! Erityisesti valkosipuli kannattaa nautiskella luomuna, sillä se sisältää enemmän ja vahvempia öljyjä, jotka sisältävät sipulin tehoaineet. Tuoreita inkivääripaloja lisään kuumaan teeveteen yhdessä hunajan kanssa ja siemailen ärtynyttä kurkkua rauhoittamaan.

4) Hepar Sulfuris D30

Nämä homeopaattiset rakeet toimivat satavarmana poskiontelopaineen taltuttajana, siksi meillä on pieni purkki Heparia aina kaapissa. Toissaviikolla purkilla kävi mieheni, joka sai tykyttävät poskiontelot hetkessä rauhallisiksi, tällä viikolla vuorossa olen minä.

diykitchen-keittio-vanerikeittio-loftkoti-hannamarirahkonen 5rahua-hiusnaamio-hairmask-luonnonkosmetiikka-yellowmood 5

5) Skin Food

Niistämisestä rohtuneet nenänpielet pelastaa luonnonkosmetiikan Bebanthen. Voidetta kannattaa sipaista nenänpieliin rauhallisena hetkenä paksuhko kerros ja antaa imeytyä niin kauan kun ei niiskututa. Paksu voide kosteuttaa pitkäkestoisesti ja iho paranee nopeammin.

6) Sänky yläasentoon

Jos joskus, niin kuivan yskän ansiosta arvostan entistä enemmän sitä, että futon-sänkymme ritiläpohja on säädettävissä kolmeen eri korkeuteen. Kevyt kohoasento helpottaa olotilaa ja vähentää yskimistä huomattavasti.

7) Tulsi-tee

Tulsi, eli pyhä basilika on ollut tähän mennessä eniten juomani tee. Flunssapotilaalle se onkin yksi parhaimmista teevaihtoehdoista, koska se parantaa hengitysteiden kuntoa ja boostaa immuunipuolustusta. Omassani on lisänä vielä tujakkaa mustapippuria. Pidän erityisesti Organic Indian -merkin tulsiteelaaduista.

8) Supermood AHA-hedelmähappokuorinta, Absolution-silmänympärysvoide ja Supermood-silmänympärysseerumi

Kun makaa monta päivää sisällä voimatta nauttia raikkaasta ulkoilmasta, liikunnasta ja hyvistä yöunista ei ole tietoakaan, nämä kolme auttavat. Hedelmähappokuorinta kirkastaa sisäilman samentamaa hipiää, Absolutionin silmänympärysvoide huijaa mustia rinkuloita vaaleammiksi ja Supermoodin pakuriseerumi kadottaa silmäpussit. Kelpaa!

9) Lepo

Olen 28, joten tuntuu vähintäänkin kyseenalaiselta muistuttaa itseään levon tärkeydestä sairastellessa. Kerta kiellon päälle siis noottina itselleni: kodin kaappien suursiivoaminen ei ole lepäämistä, siitä kertonee yhtäkkiä pahentunut olotila. Menen siis nyt ja jatkossa kiltisti sänkyyn, nukun, katson Netflixiä ja nousen korkeintaan hakeakseni itselleni syötävää tai juotavaa.

yellowwood-bedroom-interior-scandinavianinterior-whitehome-8

Terveempää viikkoa sinne ruutujen toiselle puolelle!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Blogi, Hyvinvointi

Tuoreen koululaisen tunnelmia ja välipaladilemman ratkaisu

Yhteistyössä Asennemedia ja Provena.

provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-4-1provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-2-1

Koululainen täällä hei!

Perjantaina köröttelin Rovaniemeltä 123 kilometrin päähän Tornioon, jossa odotti uusi koulu, 19 koulukaveria ja kaksi keskenään todella erilaista valokuvaaja-ammattilaista, joita saan kutsua opettajikseni. Koulun portaita ylös kävellessäni taisin olla yhtä täpinöissäni kuin ensimmäiselle luokalle suunnatessani. Sama jännitys näyttää kulkevan käsikynkkää vuosikymmenistä toiseen, ei väliä onko seitsemän vai 27-vuotias. Täytyy tosin todeta, että näin aikuisiällä jännitys ei jäänyt vain perjantain hommiksi, vaan koko viime viikko meni enemmän ja vähemmän pelonsekaisissa tunnelmissa. Luulin myös muuttuneeni koululäksyjen kanssa tunnollisemmaksi, mutta mitä vielä! Torstain Facebook-päivitykseni kertoi seuraavaa:

”Jotkut asiat ne eivät näemmä vuosienkaan varrella muutu. Koulu alkaa huomenna ja Rahkosella on vieläkin läksyt – eli kuvaesitys ja noin 10-15 minuutin julkinen esittely itsestä – tekemättä. Aattelin jotenkin kierosti, että vuosikymmen olisi korjannut tämän tavan, mutta aivoni ilmeisesti järkeilevät edelleen timanttien syntyvän siinä kuuluisassa viime tipan paineessa.”

No, tässä koulussa tällaista tyyliä ei sovi tavaksi ottaa ja ensimmäisen viikonlopun jäljiltä ainakaan innostuksesta ei ole pulaa. Haluan antaa jokaisessa tehtävässä oman sen hetkisen parhaani, se kuljettakoon minua eteenpäin opiskellessani valokuvaajaksi.

provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-1-1

Koulu itsessään on vaatinut jonkin verran käytännön järjestelyjä. Ajattelin ennen kouluviikonloppua, että välimatkan (ja ajokortittomuuden) vuoksi kulkupelinä toimii tuleville lähiopetusviikonlopuille suunnatessa bussi, mutta meitäpäs olikin Rovaniemeltä autolastillinen. Pääsemme kulkemaan kimppakyydillä, se jos mikä on mukavaa! Yöpaikkana toimii jatkossa koulun vieressä sijaitseva asuntola.

Kulkemisen ja yöpymisen lisäksi yksi päänvaivaa aiheuttaneista asioista oli ruokapolitiikka ja välipalat. Olen työskennellyt nyt vuosia kotona ja tottunut lämmittämään lounaan kotona tai valmistamaan välipalasmoothien tehosekoittimella. Mietin mitä ihmettä otan mukaani, kun käytössä ei ole blenderiä, omaa keittiötä ja vapaa-aikakin on koulupäivinä kortilla. Provenan yhteistyö tuli mitä mainioimpaan saumaan, varsinkin kun merkin luontaisesti gluteenittomat tuotteet ovat olleet arkikäytössämme jo paljon ennen tätä (olen hehkuttanut heidän ihania isoja puurohiutaleita esimerkiksi täällä, täällä ja täällä).

provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-7-1

Valokuvaajakoulussani perjantai ja sunnuntai ovat lyhkäisiä viiden tunnin päiviä, mutta lauantaisin opiskellaan 10 tuntia. Siinä on koulupäivällä jo sen verran kestoa, että ilman välipaloja on turha kuvitella jaksavansa.

Provena on ollut jo pitkään yksi kotimaisista lempiruokabrändeistäni, koska he käyttävät vain luontaisesti gluteenitonta puhdaskauraa, se sopii omaan ruokavaliooni hyvin. 100 % puhtaus tulee siitä, että tuotteet valmistetaan linjastoilla, joilla ei käsitellä lainkaan gluteeniviljoja. Pääosin erikoisruokavaliota noudattavana olen kuljettanut omia eväitä mukana reissuilla kyllästymiseen asti. Alkuaikoina tein kaikki eväät itse, mutta nykyelämässä fakta on se, ettei aina ole aikaa tehdä itse eväitä mukaan.

Välipaloihin pätee ruokafilosofiassani sama periaate kuin mihin tahansa terveelliseen ruokaan: maun täytyy olla hyvä, vaikka kysymys olisi kuinka terveellisistä vaihtoehdoista. Sanon tiukan ei:n omituisen makuisille ja näköisille mössöille, vaikka niihin olisi käytetty maailman kalleinta alppilevää. Tykkään todella yksinkertaisista välipaloista enkä jaksa hifistellä varsinkaan arjessa. Syön yleensä yhden välipalan lounaan ja päivällisen välissä, silloin ei ehdi iltapäivän aikana syntyä kiukkua ja päivällispöytään istahtaa vähän rennompi nainen. Kotona teen usein pienen smoothien (banaania, marjoja, vettä ja viherjauhetta), syön pari gluteenitonta tattarikräkkeriä tai hedelmän.

Provenan keksit ovat itselleni sen sijaan tarpeeseen tulleita on the go -tyylisiä välipalaratkaisuja, tiedättehän ne hetket kun tulee kiire eikä ehdi syömään ennen lähtöä ja välipalalta vaaditaan säilyvyyttä, hyvää makua sekä kompaktia kokoa? Keksilaatikon sisällä on neljä pussia, joiden kunkin sisällä on neljä keksiä – koululaukkuun oli kätevää sujauttaa pari pussia välipalaksi hedelmien rinnalle.

provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-3-1

Välipalakekseistä löytyy kahta makua: Kaura&Tumma suklaa ja Kaura&Hedelmä. Jälkimmäinen on oma suosikkini, siitä tulee mieleen lapsuuden kaurakeksit eikä se ole silti liian makea. Keksit toimivat hedelmien kanssa kouluviikonlopun aikana helppona, maukkaana ja nälkää pitävänä koulueväänä. Pieni pussi ei vie tilaa laukusta juurikaan ja mikä parasta, sotkemisvaaraa ei ole! Oman elämänsä lähmäkäpälä kiittää, en sentään ajatellut alkaa kuljettamaan vaihtovaatteita mukana koulurepussa, vaan ajattelin varata ylimääräisen tilan pian kasvavalle objektiivikokoelmalleni.

Koulureissulle päätyi keksien lisäksi mukaan uusi luonnosvihko (jonka kansi huusi maalaamattomuuttaan), hyviä kyniä, Macbook Pro, järjestelmäkamera ja hurjasti reipasta koulumieltä. Uskon saavani koulusta erinomaiset lisäeväät valokuvaajan ammattiin, vaikka sitä jo harjoitankin. Opiskeluryhmämme on mainio, tulemme hyvin erilaisista työtaustoista ja olemme kuvaajina erilaisia. On mieletön rikkaus opiskella ihmisten kanssa, joilla on näkemystä. Viikonloppuna vahvistui myös yksi tärkeä tavoite; ajattelin olla vielä kasikymppisenäkin se nainen, joka janoaa uuden oppimista ja pysyy 2070-luvun teinien tekniikan käytön tasalla.

Maanantai jatkuu huulille piirtyneellä kestohymyllä, kameran ohjekirjan lukemisella, tuoreiden koulutehtävien näkökulman pohtimisella ja keskiviikon smoothieluennon valmistelulla. Saatanpa syödä tänäänkin välipalaksi keksiä, jos ei muuta ehdi.

provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-6-1provena-hannamarirahkonen-gluteenitonkeksi-yellowmood-5-1

Provenalla on käynnissä 3.-28.10.2016 Instagram-kilpailu teemalla ”Gluteeniton välipalahetki”. Voittajat julkaistaan 31.10.2016. Osallistut jakamalla oma gluteenittoman välipalahetkesi tunnisteilla #puhdasvälipala ja @provenafi. Osallistujista arvotaan viisi onnekasta voittajaa, jotka saavat 50 euron lahjakortin Provenan Oatletstoreen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Blogi, Hyvinvointi

Vahvempana syksyyn

Yhteistyössä Asennemedia ja Bioteekki.

hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-5hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-7hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-12hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-5hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-9

27 pitkää kaamosta pohjoisessa viettäneenä olen oppinut jotain tärkeää.

Pimeän vuodenajan kolkutellessa ovelle pienille arjen muutoksille on tarvetta. Massiivisiin toimenpiteisiin ei tosin tarvitse ryhtyä, pieni hienosäätö riittää vallan hyvin.

Syksy on uusien alkujen aikaa eikä se tee poikkeusta omalla kohdallanikaan. Edessä on kosolti jännittäviä haasteita aiempiin vuosiin verrattuna, kun valokuvaajan ammattitutkinnon suorittaminen alkaa vieraalla paikkakunnalla ensi kuussa. Sen lisäksi kalenterini pullistelee uuden liikuntaharrastuksen varausmerkinnöistä ja yrittäjänä töitäkin onneksi riittää.

Tiedän, että syksystä ja talvesta tulee hektinen, joten ajattelin olla ennalta viisas ja tukea elimistön toimintaa ennen kuin ongelmia ilmenee. Stressi kuluttaa kehosta ravintoaineita normaalia enemmän ja silloin tulos on nähtävissä ensimmäisenä ulkoisesti: kynsissä, ihossa ja hiusten kunnossa. Yhteistyö Bioteekin kanssa tuli siis kuin tilauksesta, varsinkin kun kyseessä on tuttu brändi.

hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-2hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-3hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-7

Kiire ja kiva tekeminen voi muuttua stressiksi huomaamatta eikä keho osaa lukea tai päätellä sitä onko stressi positiivista vai negatiivista. Fysiologinen vaikutus on molemmissa sama. Juuri siksi olen lisännyt syksyn ensiapujoukkoihin runsaasti lempeyttä mitä tulee itsestä huolehtimiseen. Itselleni on tärkeää, että hyvinvointi pysyy sananhelinän lisäksi osana käytännön arkea – niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Olen ottanut vahvan D-vitamiinin jälleen päivittäiseen käyttöön, laskenut liikunnan intensiteettitasoa CrossFitista rauhallisempiin (mutta silti lihaksia kuormittaviin) lajeihin ja varannut kalenteriini mahdollisimman paljon palauttavaa vapaa-aikaa. Illan hämärtyessä valaistusta ei lisätä, vaan pikemminkin vähennetään, jotta unille pääsisi mahdollisimman ajoissa.

Periaatteessa nämä ovat tosi pieniä asioita, mutta käytännössä toteutettuna niillä on jaksamiseen suuri merkitys. Ne määrittävät aika pitkälti sen herääkö päivään väsyneenä vai levänneenä ja tekisikö mieli kaatua sänkyyn jo päiväkolmelta vai vasta iltayhdeksältä.

hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-4hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-6

Näiden rinnalla kulkee Super Biotiini -kuuri, joka on itselleni syksyn tärkein ennakointitoimenpide kynsien, ihon ja hiusten hyvinvointia silmällä pitäen. Aloin jo vuosia sitten luontaistuotekaupassa työskennellessäni uusimaan biotiinikuurin silloin tällöin, aina hyvin tuloksin. Elimistö käyttää ravinteet ensisijaisesti välttämättömien elintoimintojen käyttöön ja vasta sen jälkeen ulkoisiin kohteisiin kuten hiuksiin ja kynsiin. Nämä kaksi eivät ole kehomme näkökulmasta välttämättömiä, siksi ne ovat ravintoketjun viimeisessä päässä ja saavat ravinteita, jos niitä riittää tärkeämpien jälkeen annettavaksi.

Mikä biotiini sitten on ja miten se toimii?

Ihossa, kynsissä ja hiuksissa on keratiineja, jotka ovat kuitumaisia veteen liukenemattomia proteiineja. Biotiini on B-ryhmän vesiliukoinen vitamiini, joka aktivoi keratiinien tuotantoa ja vahvistaa siten ihoa, kynsiä ja hiuksia. Omassa käytössäni olevassa Bioteekin Super Biotiinissa on biotiinin lisäksi rikkipitoista metioniini-aminohappoa, joka vahvistaa keratiinia muodostamalla rikkisidoksia keratiiniproteiiniin. Kolmen kuukauden kuurin hinnaksi tulee noin 12 euroa, kyse on siis varsin edullisesta kauneusvitamiinista.

On todella yksilöllistä miten nopeasti ja mihin biotiinikuuri vaikuttaa ensimmäisenä. Omalla kohdallani kynnet ovat aina vastanneet biotiinikuuriin ensimmäisenä, ne alkavat kasvaa vahvoina entistä nopeampaan tahtiin. Niin on käynyt nytkin. Jos jotakin toivon, niin sitä että tänä syksynä välttyisin ratkeilevien kynsinauhojen kiroukselta!

hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-11hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-10hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-13hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-6

Hiusten suhteen puhutaan kärsivällisyyttä vaativasta puuhasta, sillä biotiini – aivan kuten mikä tahansa muukin ravintoaine – vaikuttaa vain uuteen, kasvavaan hiukseen. Siksi ajattelinkin jatkaa omaa biotiinikuuriani noin puolen vuoden ajan ja katsoa mitä tapahtuu.

Kiinnostaisiko teitä kuulla miten projekti etenee? En ole hetkeen syönyt mitään erillistä kynsiin ja hiuksiin vaikuttavaa kuuria, joten itsestäni on vallan mielenkiintoista nähdä miten biotiini tulee vaikuttamaan esimerkiksi ihoni kuntoon ilmojen viiletessä. Ehkäpä yhdessä ruokavalion ja säntillisen ihonhoidon seurauksena välttyisin pintakuivalta iholta, joka on ollut kylässä muutamina viime talvina? Kirjoittelen tästä aiheesta mieluusti raporttia syksyn mittaan, jos se vain kiinnostaa.

Oletko sinä käyttänyt biotiinia? Miten se on vaikuttanut?

Kuvat minusta Tuomas Rahkonen

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (8)
Blogi, Hyvinvointi

Instagram

 • Current mood Right now I should be packing writing photographinghellip
 • Oh those sweet summer time memories yellowmoodkitchen rawcake raakakakku
 • News for my finnish followers Pitkaikainen yhteistykumppanini houseoforganicsuomi viett tllhellip
 • Ahead to all the new adventures with the best guyhellip
 • Saviour of the dry skin Weleda Skin Food This superhellip
 • Haluaisitko olla osa 1112017 uudistuvaa Yellow Mood mediaa? hellip
 • S O O N yellowmoodmedia yellowimperium yellowmoodlifestyle
 • Missing our Lofoten adventures nights in the tent heavyhellip
 • 305 days ago we had to say the last goodbyeshellip

Yellow moodin juttuarkisto