Yellow Mood Yellow Mood mobiili
Blogi

Kaikki mitä tahdon muistaa

Iholla tuoksuu polttava paahde ja aurinko on ehtinyt maalailla sen pintaan muistojaan. Pään sisällä on ollut hiljaista, olen kellunut varsinaisessa sanattomuuden sammiossa. Monta päivää vain kuvasin, ei syntynyt aakkosista sen kummempaa.

Tarvittiin monta tyhjää päivää, kunnes eräiden metroaseman rullaportaiden päässä alkoi muodostua muutamien sanojen mittaisia lauseita. Pieniä havaintoja päivien varrelta, ihmisistä joiden kanssa hymymme olivat kohdanneet ja kadunkulmista, joiden pienet vinkeet olivat tallentuneet mielen muistikortille. Jos joskus kirjoitan kirjan, tulen Välimerelle. Täällä kun on mistä ammentaa.

Ihmisten iho on kuin kevyesti paahdettua sokeria. Kuulen ympärilläni eri kielien kavalkaadin, nuoteissa soi kiihko ja kuuluu tunteiden koko kirjo. Välillä se naurattaa, tulenhan varsinaisesta rauhan ja seesteisyyden tyyssijasta. Oma lintukoto tuntuu mahdottoman pieneltä kaiken tämän rinnalla.

Pukumiehet skoottereidensa selässä ajavat vauhdilla ohi, mutta silti ne ehtivät vilkuttaa, nostaa peukkua ja hymyillä leveästi kun kamera osoittaa kohti.

Katujen kulmissa tuoksuu milloin paistetut sardiinit, milloin tupakan ja kalliin parfyymin muodostama yrttisen pyöreä tuoksupilvi, josta tavoitan ainakin seetrin ja salvian.

Törmään tuon tuostakin päätä lyhyempiin mummoihin. He kulkevat kauppakassit olallaan hieman kinkkaisten ja vastaavat hymyyn vielä lempeämmällä hymyllä – sellaisella, joka piirtää kasvoillensa kauniin uurrekartan ja josta on luettavissa koko elämän historia. Kun olisi vielä se yhteinen kieli, jolla ymmärtää. Ehkäpä jonain päivänä.

Metroissa ihmiset tarttuvat tiukasti katon kahvoihin, niihin, joihin en itse tahdo ylettyä. Ne tulevat töistä ja rannalta ja opiskelemasta ja näyttävät uupuneilta. Ne nojaavat käsiinsä, nukahtavat niin että pää roikkuu lähes sylissä tai uppoutuvat solkenaan kaikkea vilkkuvien ruutujensa huomaan.

Itseään ne viilentävät viuhkan virkaa toimittavilla paperinpaloilla. Nuoret tummat miehet hytkyttävät päätään kuulokkeista tulevan musiikin tahtiin, rytmin voi melkein tuntea nahoissaan, vaikkei kuulemisesta ole toivoakaan. Metrosta poistuessa kaikkien jalat juoksevat eri suuntiin, kuka minnekin.

Liikennepoliisit seisovat ruuhkaisten teiden keskellä pilliinsä viheltäen, vaikka valotkin olisi käytössä ja lukemattomat autoparvet tottelevat. Ehdimme todistaa tässä kaahareiden luvatussa maassa yhden aamupäivän aikana kaksi onnettomuutta, molemmat aiheuttivat onneksi vain pintanaarmuja. Ratikkakuskimme oli hulvaton höpöttäjä, lempisanansa taisi olla stupido, jota oli hyvä viljellä puolivitsillä etenkin yhtäkkiä tien yli juokseville. Laitakaupungilta löytyi kaipaamaamme kulttuuria ja suloinen galleristi, joka neuvoi tien rauhallisille rannoille.

Vanhojen miesten niskassa on kiharapilvi ja ne kenkkaisevat pitkin kapeita kivikujia puukepit seuranaan. Muussa tapauksessa ne pitävät käsiään selkänsä takana yhteen kiedottuina tai tupakkaa tuprutellen. Yksi heistä kantoi tamburiinia, tanssi sen tahtiin ja poseerasi kameralleni kuin pieni iloinen lapsi. Hän näytti peukkua poistuessaan ja väläytti viimeisenä temppunaan tyytyväisen, leukapielestä toiseen ylettyvän hymyn.

12 päivän aikana olemme seikkailleet keskellä yötä sumuisen vuoren kapeilla teillä, ajaneet Sherlock Holmesin luojan talon ohitse, nauraneet onnesta hurjassa aallokossa, käyneet Euroopan läntisimmällä laidalla, kulkeneet metroreittien kaikilla väreillä ja kivunneet hissin kyydissä Lissabonin korkeimmalle katolle, katsoneet sieltä lentokoneiden nousua ja sitä miten kaupungin lukemattomat eri tasoille rakennettujen talojen reunat piirtyvät.

Kiitos Lissabon, kiitos kaikki iloisen väriset talot, katseen pysäyttävät graffitit ja hymyilevät ihmiset. Lähdemme täältä sydän täynnä kokemuksia ja kiitollisuutta. Huomenna painamme päämme tyynyyn Milanossa, toivomme vähintään samanlaisia seikkailuja Italian syleilyssä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (2)
Blogi, Matkalla

Kesän raikkain ja hehkuvin meikkilook

Kaupallinen yhteistyö INIKA Organic & House of Organic (sisältää alekoodin!)

Kuulin tänä keväänä ensimmäistä kertaa INIKA Organics -meikkibrändistä, jonka kaikki tuotteet ovat luomusertifioituja, vegaanisertifioituja sekä halal-periaatteiden mukaan valmistettuja. Kahlasin läpi jokaisen tuotteen INCI-listan, koska en vain voinut uskoa että minulta on mennyt ohi tällainen luonnonkosmetiikan helmi ja halusin varmistua, että kyseessä on varmasti sertifikaatit täyttävä tuoteperhe.

Ulkoasu antoi odottaa paljon ja hieman jopa jännitin vastaisiko äärimmäisen tyylikkäiden mattamustien pullojen sisältö lupauksia. Hyvinkin brändätty tuote kun voi olla sävyiltään kehno ja toimivuudeltaan vähän niin ja näin, onneksi ei tarvinnut pettyä!

INIKA on Australiassa, Sydneyssä, vuonna 2006 perustettu ekokosmetiikkasarja. Perustajat huomasivat laajalle levinneen detox-buumin, joka ulottui kemikaalittoman ruoan sekä kodinhoitotuotteiden lisäksi myös kosmetiikkaan – ongelma vain oli se, ettei reilut 10 vuotta sitten ekokosmetiikkaa ollut vielä juurikaan tarjolla. Heille syntyi halu tuoda tiedostavien kuluttajien saataville sellaisia meikkituotteita, joissa kohtaavat puhtaus, erittäin korkea raaka-aineiden laatu ja toimivuus – syntyi INIKA, joka on nykyään kansainvälisesti rakastettu ja yli 35 palkintoa voittanut meikkisarja.

Tuotteiden koostumuksista haluttiin mahdollisimman kevyitä ja kosteuttavia. Juuri tämä lukeutuu kokeilujeni pohjalta sarjan vahvuuksiin, sillä etenkin meikkipohjatuotteiden koostumukset ovat kevyitä ollen samalla myös riittävän pigmenttisiä ja peittäviä. Tuotekavalkaadista löytyy myös ainakin yksi sellainen helmituote, jota en ole muilla luonnonkosmetiikkabrändeillä nähnyt.

INIKA on äärimmäisen ylpeä raaka-aineiden korkeasta laadusta ja se on palkittu mm. EWG:n (Environmental Working Group) johdosta yhdeksi raaka-aineiltaan turvallisimmaksi sarjaksi. Tuotteiden vaikuttavat aineet ovat luomutuotettuja mikä lisää niiden hoitavaa vaikutusta.

Pääraaka-aineina käytetään kosteuttavaa aloe veraa, vaurioitunutta ihoa korjaavaa kehäkukkaa, pigmenttimuutoksia tasoittavaa ja antibakteerista Tamanu-öljyä, pehmentävää sheavoita, makadamiaöljyä, helokkiöljyä, antioksidanttipitoista vihreän teen uutetta sekä C-vitamiinipitoisia ruusunmarjaa ja kakadumarjaa, jotka hidastavat ikääntymistä.

Rakastan hehkuvaa meikkipohjaa, koska se saa ihon näyttämään terveeltä ja vastustamattomalta. Siksi loin yhdessä meikkaajani Emman kanssa kesän hengessä step by step -ohjeet heleän ja kevyen kesälookin meikkaamiseen INIKAn tuotteilla.

INIKA -MEIKKIRESEPTI

1

Nyt kuulolle, jos olet kaivannut luonnonkosmetiikan saralta toimivaa ja erittäin hyvää kuultavaa valovoidetta meikin alle: INIKA Light Reflecting Cream on varsinainen taikurivoide, joka onnistuu herättämään meikin kuin meikin eloon! Siinä on erittäin kevyt ja hyvin levittyvä geelimäisen voidemainen koostumus, joka yhdistetyy juuri sopivasti hehkua tuoviin mineraalipigmentteihin – tämä tuote sopii loistavasti myös varttuneemmalle iholle. Voide luo meikkiin vastustamattoman pohjahehkun, jonka näkee hyvin selkeästi myös meikkikuvistani.

Tuote toimii hieman valokynän tavoin luomalla valon illuusion olematta lainkaan glitterimäinen. Nappasin pienen taikurin mukaani myös ulkomaille, koska olen totaalisen rakastunut tähän – mikään meikkituote ei ole pitkään aikaan onnistunut ihastuttamaan näin perinpohjaisesti.

Meikkilookkiini Light Reflecting -voidetta levitettiin paikallisesti otsalle, amorinkaarelle, leuan keskiosaan ja poskipäille.

2

Meikkipohjaksi levitimme INIKA BB-voiteiden sekoituksen käyttämällä sävyjä Nude ja Porcelain samassa suhteessa. BB-voide toimii 3 in 1 -tekniikalla: se pohjustaa, eli toimii tasoittavana primerina, kosteuttaa kasviöljyjensä ansiosta ja toimii sävyttävänä alusvoiteena.

Pidän henkilökohtaisesti kevyistä nestemäisistä meikkipohjista, jotka levittyvät vaivattomasti ja saavat kasvot näyttämään raikkailta. INIKAn BB-voiteessa on juuri kesään sopiva ultrakevyt koostumus, joka yhdistyy erinomaisiin pigmentteihin. Voide peittää juuri sopivasti ja tuntuu kasvoilla ihanan hengittävältä, ehdottomasti yksi luonnonkosmetiikan parhaista nestemäisistä meikkipohjista.

3

Ongelmakohdille kuten tummille silmienalusille ja muutamien näppyjen päälle kerrostettiin INIKA Perfection Concealer -peiteaineella sävyssä Light . Myös silmäluomet pohjustettiin peitevoiteella mahdollisimman kestävän silmämeikin aikaansaamiseksi. Tuotteessa on todella kevyt koostumus, joten jos haluaa peittävämmän lopputuloksen, tuotetta pitää kerrostaa. Voide ei jämähdä kasvoille, vaan kestää työstämistä ja kosteuttavan koostumuksensa ansiosta se sopii etenkin kuivaihoisille.

Peiteainetta levitettiin myös koko luomelle mahdollisimman kestävän silmämeikin aikaansaamiseksi.

4

Meikkipohja kiinnitettiin INIKA mineraalimeikkipohjapuuterilla sävyssä Nurture. Puuterissa on todella hienojakoinen koostumus, joka toimi erinomaisesti myös hieman kostealla iholla jättämättä rantuja tai paksuja kohtia. Mineraalipuuterissa on kesää ajatellen hyvä SPF25 -suojakerroin.

5

Teimme varjostukset leuan alle, poskikuopan kohdalle ja otsan reunoille INIKA mineraaliaurinkopuuterilla sävyssä Sunkissed. Aurinkopuuterissa on kevyesti hohdetta ja siinä on mielettömän luonnollinen, puhdas ja lempeä ruskean sävy, joka sopii myös vaaleille ihotyypeille.

6

Poskipäiden korkeimpaan kohtaan levitettiin korallin persikkaista INIKA mineraaliposkipunaa sävyssä Peachy Keen, jossa on mukana kaunista helmiäistä. Kyseessä on yksi kauneimmista poskipunasävyistä, joita olen koskaan käyttänyt ja pigmenttiä riittää upeasti. Lämmin ja samalla raikas korallipersikan sävy pukee useimpia ja näyttää kauniilta etenkin päivettyneellä iholla.

7

Pohjustetulle ja koko liikkuvalle luomelle levitettiin INIKA Eye Shadow Duo Gold Oyster -luomiväripaletista kullanbeige Gold. Luomivakoon levitettiin tummanruskea helmiäissävy Oyster. Synteettistä kosmetiikkaa käyttävän meikkaajani mielestä INIKAn luomiväreissä on aivan huikea ja erinomainen pigmentti, hän oli siihen enemmän kuin tyytyväinen. Luomiväripaletin sävyt ovat todella kauniit ja monikäyttöiset: niillä saa meikattua hillityn kevyen lookin ihan tavalliseen arkeen ja myös vahvemman lookin esimerkiksi juhliin.

8

Silmien alarajaus tehtiin kostuttamalla ohut luomivärisivellin vedellä ja levittämällä sen jälkeen lyhyin vedoin luomiväripaletin kullanhohtoista sävyä Gold.

9

Lopuksi käytimme highlighter-tuotteena INIKA Créme Eye Shadow -voidemaista luomiväriä sävyssä Pink Cloud. Tuote on tarkoitettu luomille, mutta se toimii erinomaisesti myös korostustuotteena. Levitimme hattaran sävyistä voidemaista tuotetta kevyesti nenänvarteen, kulmakarvan yläpuolelle ja poskipäille. Tuote levittyy erinomaisesti ja antaa kevyen, hillityn hehkun.

10

Viimeisenä levitimme huulille INIKA Watermelon -huulikiiltoa, joka on aivan ihana sekoitus korallia, persikkaa ja punaista. Huulikiilto näyttää raikkaalta eikä tee huulia lainkaan tahmaiseksi – tässä yksi varma kesämeikki.

Pidin tästä lookistani todella paljon. Eron huomasi etenkin valovoiteen käytön johdosta, siitä on tullut vakituotteeni hehkuvan kesälookin suhteen.

House of Organic tarjoaa -10 % alennuksen kaikista INIKA Organicsin tuotteista koodilla INIKAYELLOWMOOD

Meikki ja hiukset Emma Virvensalo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (1)
Blogi, Kauneus & luonnonkosmetiikka

Postikortteja Portugalista

Reilun kolmen päivän aikana on ehtinyt upota kesätunnelmaan, siitä ovat pitäneet huolen yli 30 asteeseen kohonnut lämpömittari, meri, rappioromanttisen Lissabonin rakennukset ja arjen unohdus.

Olemme kulkeneet pitkin kapeita mukulakivikujia ja marmorilla päällystettyjä katuja siihen malliin, että iltaisin jalkapohjat ovat huutaneet vain dippausta kylmään veteen. Keskipäivän hurja valoisuus ja alkuillan lempeä hämäryys muodostavat ihan omat erilliset maailmansa, molemmissa on puolensa. Itse taidan silti olla enemmän valon ystävä.

Vuokrakodin vastapäätä on löytynyt luottosushipaikka, jonka aasialainen omistaja hölpöttelee ja on asunut Ruotsissa. Voi miten tämä maailma on pieni.

Löysimme kuomalle käsin tehdyt portugalilaiset nahkakengät, joihin tuli kaupanpäällisiksi – mitäpä muutakaan – kuin omavalintainen pullo paikallista viiniä. Voi Suomi, voisitkohan käydä täällä Välimerellä mutkan rentoutumassa tiettyjen asioiden suhteen?

Olen jutustellut sympaattisten mummojen kanssa, syönyt gelatoa auringon sulattavaa kuumuutta vastaan taistellen ja löytänyt aivan kreisin portugalilaisen taiteilijamiehen, jonka kädenjälkeen ihastuin ikihyviksi.

Järkytyksistä suurin on ollut se, että täällä ei pahemmin ole runsaita aamiaisia tarjoilla (ellei halua nauttia sitä pullan muodossa) – voinemme siis todeta, että lomailijoiden valtakunnassa kaikki on erinomaisen hyvin.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Blogi, Matkalla

Summer 2017 Bucket List

Terveisiä Lissabonista, vanhan kaupungin sykkeestä. Takana on hurja viimeisten kotipäivien pyykkirumba, operaatio pakkaa kuukaudeksi ja yritä olla ottamatta mukaan kaikkia omistamiasi villapaitoja, joita kotoisessa Siperiassa olisi tarvinnut vielä näemmä kesäkuussakin – ja näiden lisäksi tietysti monta sataa ajokilometriä sekä lento, joka kuljetti kaksi seikkailijaa siivillään Etelä-Eurooppaan. Yksi väsynyt yrittäjä on onnellinen, ja saattaa nukkua ehkä viikon putkeen. Toissayön 10,5 tunnin kepoisat unet taisivat kiilata henkilökohtaiseen ennätyskirjaani. Tänä kesänä ei laiteta kesäkukkia tai parveketta, ei. Sen sijaan edessä on monta seikkailua, jotka odottavat kulkijoitaan. Pyysitte aiemmassa toivejuttupostauksessa Bucket list -juttua kesälle, tässäpä Rahkosen versio nyt sitten on:

1) Kolme viikkoa Välimerellä

Tällä kertaa kesäkuun takatalvi ei pääse yllättämään, sillä taskussa odottivat lentotiketit lämpimään. Ensimmäisenä kohteena on Portugali, jossa vietämme parisen viikkoa akkuja lataillen, hyvästä ruoasta nauttien ja lomamoodiin valuen. Haaveilen boheemista kahvilasta, jossa saan kirjoittaa sydämeni kyllyydestä -siinäkin yksi lapsuuden unelma, joka on aika toteuttaa. Lissabonin rantojen, mukulakivikatujen ja Algarven rannikon jälkeen suuntaamme Pohjois-Italiaan, tarkemmin ottaen Milanoon. Majoitumme ystäviemme luokse ja aiomme kiertää viinitiloja, nähtävyyksiä ja keskittyä aktiivisempaan kaupunkielämään, jota tuosta miljoonakaupungista ei taatusti puutu (suosituksia otetaan vastaan!). Haaveilen myös oopperasta ja baletista, mutta ilmeisesti niitä ei ole kesäohjelmistoissa laisinkaan.

Viinitilat, hiekkarannat, auringon lempeys ja boheemi kaupunkielämä – olemme valmiita ja toivomme, että Rovaniemellä on palatessamme täysi kesä!

2) Pyöräilyreissu ystävien kanssa Lappiin

Ystävämme ovat ostaneet itselleen fatbiket tässä kevään kuluessa ja vakaana aikomuksena on saada aikataulumme sopimaan ainakin yhteen yhteiseen pyörilyreissuun. Kohdetta emme ole vielä valinneet, mutta tällä hetkellä kiinnostuksen kohteena on ainakin Pallas.

3) Kolmipäiväinen työviikko

Yritystoimintani on kasvanut viime syksystä lähtien ja se on aiheuttanut välillä ajallista resurssipulaa – yhden naisen tunnit eivät ole meinanneet millään riittää  kaikkeen ja meni hetki, että yhtälön sai kurottua toimivaan muotoon. Nyt on hyvät rutiinit, aikataulut ja suunnitelmat. Hektisen syksyn, talven ja kevään jäljiltä haluan viettää mieheni kanssa mahdollisimman vapaan, yhteisen kesän.

Kolmipäiväinen työviikko tarkoittaa hyvää suunnittelua, ennakointia ja joustoa sopivissa tilanteissa. Rakastan työtäni ja se toki kulkee tavallaan aina mukanani, mutta loma ei voi tehdä ihmiselle kuin hyvää – etenkään, kun Suomen kesä on niin lyhyt ja intensiivinen tapaus.

4) Telttamatka Lofooteille

Toivon, että meillä on elokuussa sauma ottaa auto alle ja suunnata Norjan lofooteille pyörinemme ja telttoinemme. Teimme reilun viikon kestävän Pohjois-Norjan telttatourin heinäkuussa 2011 ja se on jäänyt kaikessa vaatimattomuudessaan parhaimpien matkamuistojeni joukkoon. Kahden nuoren budjetti oli tosi pieni, meillä oli 95 % omat eväät mukana ja nukuimme välillä autossa, koska kesämakuupussimme olivat aivan liian ohuet Norjan kosteisiin kesäöihin. En kaipaa Norjan reissulta minkäänlaista glamouria, ennemminkin patikkahenkistä ja vaatimatonta toteutusta.

5) Lukeminen

Viime vuosina lukulistalla on ollut lähinnä ammattikirjallisuutta ja joka kesä päätän alkaa samanlaiseksi lukutoukaksi kuin aiemmin olin. Olisikohan se kesä nyt? Ainakin BookBeat -applikaatio on ladattu puhelimeen ja ensimmäisen romaanin lukeminen aloitettu – lupaavalta vaikuttaa!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Blogi, Lifestyle

Täsmätuotteet 5 x hiusongelman hoitoon

Kaupallinen yhteistyö Naturativ (sisältää alekoodin!).

Luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteista on toivottu juttua isolla volyymilla viime aikoina, joten täältä pesee! Jatkan aiheen käsittelyä myöhemmissä postauksissa myös kaikilla luonnonkosmetiikan suosikkituotteillani, mutta ensin pienet perusteet sille miksi on kannattavinta valita hiustenhoitotuotteet luonnonkosmetiikan parista, vastaus siihen saako luonnonkosmetiikan pesutuotteissa käyttää paljon parjattuja sulfaatteja ja miten käyttää luonnonkosmetiikan shampoita oikein.

En yhtään ihmettele miksi ihmiset ovat hiustenhoidon suhteen yhä edelleen niin vannoutuneita marketti- ja kampaamotuotteiden käyttäjiä: niiden markkinointi on hoidettu hyvin. Myyntiargumenteiksi tuntuu kelpaavan mikä tahansa kasviuute, jota on käytetty koko tuotteeseen promillen verran, samalla kun se tärkein, eli shampoopohjan tensidien laatu ja yleinen kemikaalicocktail, jätetään täysin huomiotta. Peruskosmetiikan shampoiden koostumuksissa käytetään edelleen haitallisiksi luokiteltuja kemikaaleja kuten parabeeneja, synteettisia hajusteita, sulfaatteja, mineraaliöljyjä, silikoneja ja formaldehydin vapauttajia (säilöntäaineita), joilla saadaan luotua valheellinen illuusio hyväkuntoisista hiuksista, vaikka niillä ei oikeasti ole mitään tekemistä hiusten hoidon kanssa.

Miksi valita luonnonkosmetiikan shampoo?

Shampoon päätehtävä on yksinkertainen: puhdistaa hiukset ja hiuspohja liasta, rasvasta sekä mahdollisten muotoilutuotteiden jäämistä. Harva silti tietää, että kaikista suurin merkitys shampoon laatuun on siihen käytetyillä pinta-aktiivisilla aineilla, eli tensideillä. Shampoon koostumuksesta 90 % on tensideja ja vettä, joten yksittäisillä kasviuutteilla ei ole käytännössä mitään merkitystä kokonaiskuvaa ja shampoon hoitavuutta arvioitaessa. Tämän syyn vuoksi tensidit ovat ratkaisevimmassa roolissa, kun puhutaan siitä miten paljon tai vähän hiustenpesu rasittaa tai kuivattaa hiusta ja hiuspohjaa.

Markettien shampoopullojen INCI-listat kertovat toinen toisensa jälkeen karua kieltä: suurimmassa osassa käytetään ihoärsytyksiä helposti aiheuttavia sulfaatteja kuten Sodium Laureth Sulfatea ja Sodium Lauryl Sulfatea. Liian voimakkaat pesevät pinta-aktiiviset aineet ärsyttävät ihoa, ovat pH-tasoltaan liian rajuja ja puhdistavia. Voimakkaat tensidit pesevät päänahan happovaipan liian rajusti, jolloin päänahka menettää luonnollisen, suojaavan talikerroksensa ja hiuspohja alkaa yleensä rasvoittua entistä enemmän. Hiusten hoidossa pätee samat teesit kuin ihonhoidossakin: liian pesevillä tuotteilla ei saa aikaiseksi kuin hallaa. Lempeämmillä tensideillä saadaan aikaiseksi paljon kauaskantoisempia vaikutuksia, vaikka niiden tulokset eivät näkyisikään heti.

Luonnonkosmetiikan shampoot ovat aina paras, hoitavin, hellävaraisin ja tehokkain valinta, koska niissä käytetään vain uusiutuvista raaka-aineista saatavia ionittomia tensidejä. Yleisimpiä hellävaraisia tensidejä ovat kookosöljypohjainen Coco Glucoside ja sokeritensidipohjaiset tensidit, jotka valmistetaan tärkkelyksestä (sakkaroosi, glukoosi) ja rasvahapoista. Sokeripohjaiset tensidit tunnistaa siitä, että niiden nimen osassa on aina sana glykosidi.

Pähkinänkuoressa: suurin ero kemiallisten ja luonnonkosmetiikan shampoiden suhteen on siis se, että jälkimmäisissä sallitaan käytettäväksi vain hellävaraiset tensidit, jotka eivät ärsytä ihoa, mutta jotka ovat silti riittävän peseviä ja samalla hoitavia.

Mitä jos luonnonkosmetiikan shampoo ei toimi?

Jos olet vasta siirtymässä luonnonkosmetiikan shampoisiin kemiallisten jälkeen, huomioi, että hiuspohjalle saattaa iskeä noin 3-6 viikon mittainen puhdistuskriisi. Se on täysin normaali reaktio, joten älä heitä hanskoja tiskiin heti ensialkuun! Tänä aikana päänahasta saattaa tulla rasvaisempi, mutta se on vain hetkellistä. Pyri pitämään pesuväli minimissään kahdessa, mutta mielellään kolmessa päivässä ja odota. Jos tilanne on sietämätön, käytä luonnonkosmetiikan kuivashampoota, mutta älä lyhennä pesuväliä, koska se rasittaa päänahkaa entisestään. Päänahan pH voi olla liian pesevien tensidien ja sulfaattien jäljiltä niin sekaisin, että iholla menee hetki tottua miedompiin tensideihin.

Jos tuntuu, ettei luonnonkosmetiikan shampoo jostain syystä toimi tai uhkaa jättää hiukset lättänöiksi, tee kuten ekokampaajani on minua ohjeistanut: kokeile tuplapesua. Tensidien vaahtoamisella ei ole puhdistustuloksen kanssa mitään tekemistä, mutta toki ne helpottavat shampoon levittämistä koko hiusalaan, etenkin jos hiukset ovat pitkät kuten itselläni. Pese siis ensimmäisen kerran pienemmällä shampoomäärällä, huuhtele hiukset viileällä vedellä ja uusi pesu. Toisella kierroksella shampoo alkaa myös vaahtoamaan, jolloin pieni määrä saadaan levitettyä laajemmalle alueelle ja viimeisetkin muotoilutuotteiden jäämät on helpompi pestä pois. Muista shampoota valitessa, että tuote valitaan aina päänahan kunnon mukaan – hiusten pituudet ja latvat eivät kaipaa useinkaan erillistä puhdistamista (ellei käytössä ole kemialliset muotoilutuotteet).

Yksi sallittu sulfaatti: Ammonium Lauryl Sulfate, eli ALS

Minulla on useita suosikkeja luonnonkosmetiikan hiustenhoitomerkeiltä ja niiden hintahaarukka pyörii laidasta laitaan. Hintaero selittyy yleensä shampoossa käytetyllä tensidilaadulla, sillä erittäin hellävaraiset tensidit ovat jopa yli 10 kertaa kalliimpia kuin sulfaatit. Yksi suosikkimerkeistäni on Naturativ, jonka shampoot ja hoitoaineet ovat sertifioitua, vegaanista luonnonkosmetiikkaa.

Useat luonnonkosmetiikkamerkit välttelevät sulfaattien käyttöä, mutta Naturativin shampoissa niitä on käytetty yhden Ecocertin salliman sulfaatin, eli Ammonium Lauryl Sulfaten, muodossa. Syy on osiltaan varmasti hinnassa, mutta myös siinä, että monet kuluttajat toivovat shampoolta edelleen vaahtoavaa koostumusta, vaikkei sillä ole pesutuloksen kanssa sinänsä tekemistä. Shampoiden koostumuksissa on käytetty Ammonium Lauryl Sulfaten rinnalla miedompaa sokeritensidi Lauryl glykosidea ja kookosöljypohjaista Coco Glukosidea. Tarkempaa sulfaatin ja tensidien välistä käyttösuhdetta on mahdotonta arvioida, sen tietävät vain kemistit, jotka shampoot ovat valmistaneet.

Luonnonkosmetiikassa sallitulla Ammonium Laurel Sulfatella ja kielletyllä Sodium Lauryl Sulfatella on todella samankaltaiset nimet ja molemmat on luokiteltu ionittomiksi pinta-aktiiviksiksi aineiksi, mutta niiden ero piilee erilaisessa molekyylirakenteessa, jonka vuoksi toinen on sallittu ja toinen ei. SLS:n molekyylikoko on yksinkertaisempi ja pienempi kuin ALS:lla, jonka vuoksi se pääsee tunkeutumaan ihon ulkoisten kerrosten alle. Penetroitumisvaikutus korostuu, kun se yhdistyy lämpimään suihkuun, jossa ihohuokoset avautuvat ja laajentuvat luonnostaan. SLS pääsee kosketuksiin herkkien, dermiksessä muodostumassa olevien solujen kanssa, joka puolestaan aiheuttaa voimakkaamman ärsytysefektin, joka voi sisältää kutinaa ja ihon punoitusta.

ALS on sen sijaan paljon monimutkaisempi molekyyli ja myös fyysisesti paljon suurempi. Tämä tarkoittaa, että ALS-molekyylien on käytännössä lähes mahdotonta tunkeutua ihon ulkokerroksiin ja saavuttaa herkät solukerrokset. Tämän eron vuoksi ALS: n katsotaan olevan huomattavasti vähemmän ärsyttävä kuin SLS ja Ecocert on listannut sen sallittaviin pinta-aktiivisiin aineisiin.

ALS on noin 60 % vähemmän ärsytystä aiheuttavaa kuin SLS, mutta toki sulfaatteja välttelevien kannattaa tarttua vain sellaisiin luonnonkosmetiikan shampoisiin, joissa on käytetty kaikista hellävaraisempia tensidejä. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että tietyt luonnonkosmetiikan merkit – etenkin ne, jotka haluavat tarjota hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä tuotteita – käyttävät sallittua sulfaattia.

Itse käytän tavallista hiuslakkaa joka päivä ja olen kokenut, että on hyödyllistä käyttää ALS:a sisältävää shampoota tehohoitona kerran, pari viikossa. Miedommat tensidit eivät yksinkertaisesti poista kemiallisia muotoilutuotteita, joten jos käytät sellaisia, on myös ALS:a sisältävän shampoon käyttö enemmän kuin suositeltavaa.

Täsmätuotteet eri hiustyypeille- ja laaduille

1) Hennot hiukset

Käytän omille hiuksilleni pari kertaa viikossa Naturativin tuuheuttavaa & vahvistavaa shampoota, koska olin ensimmäisen pesun jälkeen suorastaan ällikällä lyöty! Hiuksista tuli pesun jälkeen niin superpuhtaat, kiiltävät, ilmavat ja helposti käsiteltävät, että jopa puolisoni äimisteli asiaa. Jos sinulla on hennot tai ohuet hiukset, jotka uhkaavat latistua heti pesun jälkeen, suosittelen mitä lämpimimmin kokeilemaan tämän shampoon taikoja.

Shampoossa on käytetty useita kasviuutteita, jotka tukevat tensidien vaikutusta. Vihreän teen uute uudistaa, betaiini kosteuttaa, B5-vitamiini (pantoteenihappo) lisää kuohkeutta, valkopeippi vahvistaa, piharatamon uute lisää kiiltoa, Ginseng stimuloi hiuspohjan verenkiertoa ja eksoottisempi Bhringraj-uute parantaa hiusten kasvua. Linjaan löytyy myös tuuheuttava & vahvistava hoitoaine, joka sisältää edellä mainittujen tehoaineiden lisäksi uudistavaa karitevoita. Kerrankin hoitoaine, joka ei lupauksensa mukaan latista hiuksia.

2) Kuivat ja käsittelystä vaurioituneet hiukset

Värjätyille, permanentin kuivattamalle tai auringon vaurioittamille hiuksille kannattaa valita Naturativin korjaava shampoo yhdessä saman linjan korjaavan hoitoaineen kanssa. Tämä tehokaksikko on ehdottomasti paras vaihtoehto kesäkäyttöön, jolloin auringon UV-säteily voi kuivattaa hiuksia, ellei niitä suojata riittävästi hatulla.

Shampoossa on käytetty hiusjuurta kosteuttavaa avokadouutetta, hiuspohjan verenkiertoa stimuloisaa sarviapila- ja sitruunauutteita, kosteuttavaa viikunauutetta ja betaiinia, hiusten pituuden elastisuutta lisäävää ja väriä suojaavaa Hibiscus-uutetta. Hoitoaineessa on käytetty edellä mainittujen tehoaineiden lisäksi UV-säteilyltä suojaavaa ja kosteuttavaa karitevoita sekä hiuspohjaa hellivää kookosöljyä.

3) Tummat hiukset

Jos sinulla on tummat kutrit, joiden sävyä haluat syventää (etenkin nyt kesäaikaan) niin sekin on mahdollista luonnonkosmetiikan tuotteilla. Naturativin tummien hiusten shampoo sisältää hiusten tummaa sävyä syventäviä perulaista Krameria triandra -kasvin uutetta, värihernettä ja pähkinäuutteita, jotka lisäävät myös hiuksen kiiltoa. Oma kuontaloni vaalenee kesäisin lähes raitaiseksi ja ajattelin ottaa tämän tehokokeiluun heinäkuussa, voin myös raportoida tuloksista kuvien muodossa! Shampoo vaatii vaikuttaakseen noin 2-3 pesua alle. Shampoolla voi myös peittää harmahtavaa juurikasvua, jos osa hiuksistasi on värjätty. Shampoo sisältää myös kosteuttavaa betaiinia.

Tummille hiuksille tarkoitettu hoitoaine tehostaa shampoon vaikutusta, sillä se sisältää samoja tummaa sävyä tummentavia kasviuutteita. Hoitoaine tekee hiukset todella helposti käsiteltäviksi eikä jätä hiusten pintaa lainkaan rasvaiseksi – Naturativin hoitoaineet ovat mielestäni tähän mennessä kokeilemistani ehdottomasti luonnonkosmetiikan parhaita eikä niitä ole pilattu kyllä hinnallakaan.

4) Herkkä päänahka ja hennot hiukset 

Naturativin kiiltoa & tuuheutta lisäävä shampoo sopii parhaiten silloin, jos päänahka on herkkä tai ärtynyt. Se kohottaa kevyesti hentoja hiuksia ja rauhoittaa hiuspohjan ärsytystä, suojaa hiuspohjan ihoa sekä säätelee talin eritystä. Shampoossa on käytetty hiuksia vahvistavaa Bhringraj-uutetta, talineritystä tasapainoittavaa ja puhdistavaa lakritsiuutetta, rauhoittavaa suopayrttiuutetta, hiustenlähtöä hillitsevää timjamiuutetta, kosteuttavaa betaiinia. Hellävaraisessa kiiltoa & tuuheutta lisäävässä hoitoaineessa on lisäksi elastisuutta lisäävää hamppuöljyä ja pehmentävää karitevoita.

5) Tehotuotteet hiusten ja päänahan hoitoon

Luonnonkosmetiikan hiustenhoitosarjoilta ei löydy useinkaan hiuksille tarkoitettuja hiusnaamioita, jotka ovat omia suosikkejani ja joilla saa tehtyä kotioloissa hyviä tehohoitoja esimerkiksi saunan lämmössä. Naturativilta löytyy kaksi aivan huippua hiusnaamiota eri ongelmiin.

Kuiville ja vaurioituneille hiuksille kannattaa valita erittäin hoitavan koostumuksen omaava korjaava hiusnaamio, jossa on käytetty vahvistavaa Bhringraj-uutetta, kosteuttavaa ja antioksidanttipitoista karpaloöljyä, kosteuttavaa hamppuöljyä, hiuksen kasvua stimuloivaa ja tuuheutta lisäävää kolmea eri B-vitamiinia, rauhoittavaa suopayrttiuutetta ja taikapähkinävettä, hiustenlähtöä hillitsevää, kosteuttavaa betaiinia ja karitevoita sekä elastisuutta tukevaa Hibiscus-uutetta.

Naamiota voi käyttää etenkin kesäaikana muutaman kerran viikossa. Naamio levitetään pituuksien lisäksi hiuspohjaan ja päänahkaan saakka, annetaan vaikuttaa noin 20-30 minuuttia ja pestään sen jälkeen shampoolla. Naamio on koostumukseltaan aivan huikea: vaikka se on superkosteuttava, se ei jätä hiuksia lähmäiseksi.

Jos ongelma on päinvastainen, eli hiuspohja rasvoittuu herkästi, kokeile silloin rasvaiselle hiuspohjalle suunnattua naamiota, jossa on talirauhasia supistavia kasviuutteita. Piparminttuvesi on antiseptinen ja rauhoittaa hiuspohjaa, vihreä illiitti uudistaa solutuotantoa ja parantaa verenkiertoa, takiaisen juuriuute syväpuhdistaa, peltokorte ja vehnäproteiinit vahvistavat hiusta, suopayrtti rauhoittaa, E-vitamiini antaa luonnollista suojaa UV-säteilyltä, C-vitamiini suojaa hiuksen väriä ja B-vitamiinit stimuloivat hiuspohjaa.

Saatte koodilla yellowmood koko Naturativin valikoiman -15 % alennuksella (voimassa toistaiseksi)

Lue myös:

Vartalonhoidon ja vartalonkuorinnan ABC

Naturativ, täsmähoitoa erilaisiin iho-ongelmiin

Luonnonkosmetiikan ensiapupakkaukset – 100 syytä rakastaa seerumeita

Lempeän ihonpuhdistuksen kolme kulmakiveä

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Blogi, Kauneus & luonnonkosmetiikka

Instagram

 • Thank you Lisbon what a pleasure it was Canthellip
 • Last day at Lisbon tomorrow morning we have early flighthellip
 • This is where the fresh wind blown air tastes saltyhellip
 • In love with Portugal and its happy people hot sunhellip
 • Summer vibes w tuomasyellowmood Two nights until a hellip
 • Now at the Yellow Mood 40 questions answers abouthellip
 • Soft pink house with beautiful architect and a rainy sundayhellip
 • Have you tried Yellow Moods airy chocolate raw cake? Ithellip
 • Last weekend of May Ill spent mine at photographyhellip

Yellow moodin juttuarkisto