Mihin magnesiumia tarvitaan + 4 x DIY-resepti

Kaupallinen yhteistyö House of Organic.

Magnesiumkylpy Magnesiumin Imeytyminen 8

Olen nyt syksyn ja kaamoksen kynnyksellä innostunut monista uusista asioista ja se tuntuu jo itsessään suurelta lahjalta – jaksaa innostua entisen jatkuvan väsymyksen sijaan. Viime aikoina olen opiskellut ahkerasti Morleyn protokollaa ja viilannut sen mukaan ruokavaliota sekä käyttämiäni lisäravinteita. Yksi tärkeimmistä mineraalinlähteistä on magnesium, jota nautin sisäisesti ja ulkoisesti.

Lupasin alunperin kirjoittaa Morleyn protokollasta marraskuun alussa, mutta kirjaprojektin keskiössä minun täytyy siirtää aiheen käsittelyä, sillä aihe on erittäin laaja ja vaatii paneutumista enkä halua kirjoittaa postausta sinne päin. Sivuan tässä postauksessani kuitenkin joitain seikkoja liittyen Morleyn The Root Cause -kurssiin.

Magnesium on yksi helpoimpia, turvallisimpia ja edullisimpia tapoja hoitaa omaa terveyttä. Kyseessä on kehomme päämineraali, josta suurimmalla osalla ihmisistä on puutostila, sillä nykyinen ruokavalio on hyvin mineraaliköyhää ja toisaalta nykyinen kiireinen ja stressaava elämänrytmi on omiaan kuluttamaan magnesiumvarastot tyhjiin.

Itse olen elänyt varmasti vuosikaudet magnesiumvajareissa ja kaiken oppimani jälkeen halusinkin kirjoittaa tämän laajan magnesiumia koskevan artikkelin, jossa käyn läpi mihin kaikkeen magnesiumia tarvitaan, mitkä ovat parhaiten imeytyvät magnesiumin muodot ja miksi on todella tärkeää käyttää magnesiumia sisäisen nauttimisen lisäksi myös ulkoisesti. Lopusta löydät neljä helppoa DIY-reseptiä, joita käytän itse joka päivä turvatakseni ja tukeakseni magnesiuminsaantiani.

Magnesiumin merkitys korostuu etenkin, jos olet ketogeenisella ruokavaliolla, koska se on diureettinen ja poistaa sitä kautta runsaasti elektrolyyttejä nesteen mukana.

Lue myös: Elektrolyyttien merkitys ketogeenisella ruokavaliolla

Magnesiumkylpy Ja Magnesiumin Imeytyminen

Miksi magnesium on niin tärkeä mineraali?

Miksi magnesiumia ei ole mahdollista saada riittävästi pelkästään ruoasta?

Vaikka ruokavalion pyrkisikin koostamaan pääasiassa luomuraaka-aineiden ympärille, karu totuus on se, että maaperän mineraalipitoisuus on nykyään hyvin alhainen massaviljelyn ja erilaisten torjunta-aineiden käytön vuoksi eikä maaperä ei ehdi levätä välissä, kun heti edellisen sadonkorjuun jälkeen istutetaan uutta. Tämä systeemi imee ja on imenyt monissa paikoissa maaperän kuiviin elintärkeistä mineraaleista.

Mihin magnesiumia tarvitaan?

Magnesium on elimistön päämineraali, joka vaikuttaa kehossa yli 350 entsymaattiseen toimintaan. Pähkinänkuoressa magnesium laskee tulehdusta, lievittää stressiä, päänsärkyjä sekä lihasjumeja, lisää insuliiniherkkyyttä, auttaa ruoan ravinteita imeytymään paremmin, nopeuttaa haavojen umpeutumista, lievittää iho-ongelmia, auttaa kramppeihin ja parantaa unenlaatua. Paneudun seuraavaksi muutaman todella tärkeään osa-alueeseen, johon magnesiumilla on tutkimusten mukaan suotuisa vaikutus.

Magnesium ja stressi

Magnesiumin puutteen takana on yleensä monien konkreettisten syiden summa, mutta stressi on yksi isoimmista magnesiumvarastoja syövistä tiloista. Nykyinen elämänrytmi on miltei väistämättä täynnä stressiä, jonka aiheuttajia voivat olla muun muassa työ, ihmissuhteet, lääkitykset, synnyttäminen, traumaattiset kokemukset, keholle liian kuormittavat liikuntamäärät, roskaruoka, jatkuva päätetyöskentely tai vaikkapa kuukautiskierto. Lisäksi nukumme huonosti tai liian vähän ja syömme ruokaa, joka sisältää runsaasti sokeria emmekä taatusti unohda elämämme nestemäisiä piristäjiä kuten kahvia tai alkoholia.

Lisämunuaiset vastaavat kehossa mm. neste- ja suolatasapainosta, mineraalien säätelystä, sydämen sykkeestä ja unen sekä valveilla olemisen sykleistä. Stressin pitkittyessä lisämunuaiset alkavat tuottaa stressihormoneja, jotka vaikuttavat magnesiumtasoja alentavasti – magnesium on lisämunuaisten toiminnalle välttämätön mineraali, jonka puutostilat ovat aina lisämunuaisperäisiä.

Erityisesti helposti stressaantuvien tai pitkäaikaisesta stressistä kärsivien olisi todella tärkeää käyttää päivittäin riittävästi magnesiumia sisäisesti ja ulkoisesti, koska se tukee lisämunuaisten toimintaa. Itse asiassa magnesiumin puute on elimistölle yhtä lailla stressaavaa kuin vaikka työstressi – lisämunuaiset eivät erota stressin lähdettä, vaan aloittavat stressihormonien tuotannon olipa syy fyysinen tai emotionaalinen.

Magnesium ja rauta-aineenvaihdunta

Maksassa tapahtuva rauta-aineenvaihdunta on todella monimutkainen ja hieno prosessi, jossa magnesiumilla on merkittävä rooli. Magnesium mahdollistaa raudan muuntumisen transferriiniksi ja vasta sitten, kun rauta muuntuu transferriiniksi, se pääsee mitokondrioon tai menee varastoon ferritiiniksi.

Magnesium ja migreeni

Magnesium ei ole toimi päänsärkyjen ja migreenien suhteen akuuttina apurina, vaan ennemmin ennaltaehkäisevänä hoitona. Monissa tutkimuksissa on havaittu, että magnesiumin puute aktivoi migreenin syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja mitä paremmat tutkittavan magnesiumtasot olivat solutasolla, sitä vähemmän heillä esiintyi migreeniä.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Magnesiumkylpy Magnesiumin Imeytyminen 4 Diy Magnesiumsuihke 6

Magnesiumin eri muodot

Magnesiummalaatti

Magnesiummalaatti lievittää tehokkaasti lihaskipuja ja toisin kuin moni muu magnesiummuoto, se on vaikutukseltaan virkistävä. Malaattia hyödynnetään myös muun muassa erilaisten tulehdus- ja väsymystilojen hoitamiseen. Loistava vaihtoehto etenkin kaamosaikaan, joskin kannattaa muistaa että malaatti nautitaan muista magnesiumeista poiketen aamulla.

Käytän 100 % magnesiummalaatin lisäksi Puhdistamon Tripla-magnesiumiin, joka on yhdistelmä magnesiummalaattia, magnesiumglysinaattia ja magnesiumtauraattia. Ennen aina avasin kapselit, sekoitin veteen ja join, mutta nyt Puhdistamolta on tullut myös Tripla-magnesiumjauhe.

Magnesiumglysinaatti

Magnesiumglysinaatti on hyvin imeytyvä ja sopiva magnesiummuoto etenkin tilanteissa, joissa on haasteita hermoston kanssa, jos suoli vuotaa tai on muuten huonossa kunnossa, paljon liikkuville sekä kroonista särkyä poteville. Magnesiumglysinaatti voi lievittää hermokipuja, rentouttaa lihaksia, parantaa yöunta ja sitä on suositeltu erityisesti niille, jotka heräilevät maksaperäisen stressin seurauksena yhden ja kolmen välillä yöllä.

Magnesiumtauraatti

Aminohappo tauriiniin sidotun magnesiumin vaikutus ulottuu ennen kaikkea hermoston rentouttamiseen, sillä se lisää unenlaatua parantavan välittäjäaine GABA:n muodostumista. Magnesiumtauraatti tukee myös sydän- ja verisuoniterveyttä, sillä se ylläpitää mm. sydämen lyöntitiheyttä.

Magnesiumoksidi

Oksidimuotoinen magnesium on etenkin isommissa määrissä ongelmallinen eikä imeydy kunnolla, vaan aiheuttaa ripulia. Oksidia voi käyttää, jos vatsa pitää saada toimimaan, mutta se ei ole sellaisenaan sopiva magnesiumin solutasojen nostamiseen.

Magnesiumsitraatti

Magnesiumsitraatti on yksi yleisimmistä Suomessa myytävistä magnesiumin muodoista, mutta Morley Robbins ei suosittele sitä, sillä useiden tutkimusten mukaan sitruunahappopohjaiset tuotteet (joihin sitraatti kuuluu), estävät keruloplasmiini-entsyymin toimintaa maksassa ja tällä entsyymillä on merkittävä rooli mm. rauta-aineenvaihdunnassa.

Magnesiumkloridi

Magnesiumkloridi on pääsääntöisesti ulkoisesti käytettävä magnesiummuoto, jota hyödynnetään hiutaleina ja käytetään ulkoisesti jalkakylvyissä tai magnesiumöljyissä. Magnesiumkloridi on vaikutukseltaan puhdistava, aineenvaihduntaa aktivoiva ja iholta hyvin imeytyvä magnesiumin muoto. Itse suosin Nordic Healthin magnesiumhiutaleita.

Milloin magnesiumia otetaan ja kuinka paljon?

Koska todella harvalla ihmisellä on tänä päivänä ihanteelliset magnesiumtasot, magnesiumia voi tankata huoletta. Suositus on nauttia magnesiumia päivittäin 10 mg/painokilo, mutta suuremmistakaan määristä ei ole haittaa, sillä magnesiumia ei voi saada liikaa.

Normaalisti magnesium otetaan aina illalla noin tunti ennen nukkumaanmenoa, jotta se ehtii vaikuttaa ja rauhoittaa hermostoa. Ainoa poikkeus on 100 % magnesiummalaattivalmiste, joka kannattaa nauttia aamuisin sen virkistävän vaikutuksen vuoksi.

Magnesiumkylpy Ja Magnesiumin Imeytyminen 2 Magnesiumkylpy Magnesiumin Imeytyminen 7 Diy Magnesiumsuihke 5

Magnesiumia myös ulkoisesti

Olen nyt omassa magnesium-hoidossani ottanut sisäisten valmisteiden oheen myös magnesiumia sisältävät jalkakylvyt ja itsetehdyt magnesiumsuihkeet, sillä magnesiumin on todettu tutkimuksissa imeytyvän ihon kautta jopa paremmin kuin sisäisesti. Tiesitkö, että suun kautta syödystä magnesiumista keskimäärin vain 30 % imeytyy?

Ulkoisesta magnesiumtankkauksesta on hyötyä etenkin runsaasti urheileville, koska magnesium täydentää ihon kautta imeytyessään hikoillessa menetettyjä magnesiumvarastoja todella hyvin ja lievittää sitä kautta lihaskramppeja. Itse käytän magnesiumia ulkoisesti keskimäärin 300-400 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Magnesiumjalkakylvyt

Jalkakylvyt ovat hekumallisen ihana ja rentouttava tapa valmistautua yöpuulle! Ihon kautta magnesium imeytyy suoraan kudoksiin ja nostaa solujen magnesiumtasoja paljon tehokkaammin kuin sisäisesti nautittuna.

Magnesiumkylvyt ovat imeytymisensä vuoksi erityisen hyödyllisiä, jos oma ruoansulatus on huonossa kunnossa tai suolisto ei toimi normaalisti. Teen itselleni keskimäärin 3-5 kertaa viikossa magnesiumkylvyn ja ne ovat olleet pelastus, koska ruoansulatukseni ei toimi vielä täysin optimaalisesti ja hyvistä magnesiumin muodoista huolimatta vatsa menee helposti sekaisin.

Käytän omiin kylpyihini magnesiumkloridi-hiutaleita, joita voi käyttää myös lasten ja vauvojen kylpyvedessä, sillä se rauhoittaa hermostoa ja hoitaa ihoa.

Magnesiumöljyn edut ja käyttö

Toinen tapa käyttää magnesiumia ulkoisesti ovat magnesiumöljyt. Näiden suhteen voi turvautua joko valmiisiin suihkeisiin tai valmistaa öljyn itse (reseptit alla). Käytännössä magnesiumöljy ei sisällä nimestään huolimatta lainkaan öljyä – nimitys tulee siitä, että magnesiumhiutaleiden koostumus muuttuu sulaessa ”öljymäiseksi”.

Valmiista suihkeista suosin pääasiassa Nurmen magnesiumöljyä, jossa on vain magnesiumkloridia ja vettä. Tuote ei tuoksu miltään, mutta siihen voi halutessaan tipauttaa tipan tai kaksi eteeristä öljyä. Pääasiassa suosin kuitenkin itse valmistettuja suihkeita, koska ne ovat niin helppoja valmistaa ja samalla tietää kuinka paljon suihke sisältää magnesiumia.

Suihke voi kirvellä muutamilla ensimmäisillä käyttökerroilla ja se on selvä indikaatio magnesiumin vajeesta. Suihkuttelen omiin pohkeisiini sekä polvi-ja kyynärtaipeisiini joka ilta noin 10-15 suihkausta magnesiumöljyä ja jätän sen yön ajaksi vaikuttamaan. Öljy toimii erityisesti, jos kärsit öisistä pohjekrampeista tai suonenvedoista, kokeile vaikka!

Magnesiumkylpy Magnesiumin Imeytyminen 6 Diy Magnesiumsuihke Diy Magnesiumsuihke Yellowmood 2

DIY-magnesiumsuihke (perusseos)

1 dl magnesiumhiutaleita
60 ml kiehuvaa vettä

1. Keitä vesi kiehuvaksi vedenkeittimessä tai kattilassa.

2. Mittaa magnesium-hiutaleet pieneen kulhoon ja lisää kiehuva vesi joukkoon. Sekoita vispilällä sekaisin, kunnes magnesiumhiutaleet ovat sulaneet täysin veden joukkoon.

3. Anna magnesiumseoksen jäähtyä hetki ja pullota lasiseen spray-pulloon. Voit myös tehdä magnesiumöljystä erilaisia versioita lisäämällä joukkoon haluamiasi eteerisiä öljyjä. Alla kolme reseptiä, jotka on valmistettu tämän perusmagnesiumöljyn reseptin pohjalle.

Diy Magnesiumsuihke 3

Virkistävä magnesiumsuihke

30 ml valmista magnesiumseosta (ohje yllä)
15 tippaa eteeristä Neal's Yard Remediesin piparminttuöljyä
15 tippaa eteeristä Neal's Yard Remediesin sitruunaöljyä

1. Tarvitset 30 ml kokoisen lasipullon, jossa on spray-pää. Mittaa magnesiumöljyseos pulloon pienen kanssa.

2. Tiputa magnesiumöljyn joukkoon reseptissä mainittu määrä sitruunaöljyä ja piparminttuöljyjä. Suosittelen ensisijaisesti Nealsin eteerisiä öljyjä, sillä ne on valmistettu valikoiduista luomuraaka-aineista ja ovat 100 % öljyjä ilman täyteaineita. Sitruuna on vaikutuksiltaan virkistävä, työtehoa parantava ja verenkiertoa aktivoiva. Piparminttu viilentää, lievittää päänsärkyä, hillitsee pahoinvointia ja avaa hengitysteitä.

3. Sulje korkki ja sekoita. Käytä aina, kun kaipaat virkistystä.

Rauhoittava magnesiumsuihke

30 ml valmista magnesiumseosta (ohje yllä)
10 tippaa eteeristä Neal's Yard Remediesin Calming-öljyseosta

1. Tarvitset 30 ml kokoisen lasipullon, jossa on spray-pää. Mittaa magnesiumöljyseos pulloon pienellä suppilolla.

2. Tiputa magnesiumöljyn joukkoon reseptissä mainittu määrä Calming-öljyä. Tämä on tällä hetkellä eniten käyttämäni tuoksu, joka on nimensä mukaisesti todella rauhoittava sekoitus raikasta bergamotia, hyvää mieltä nostattavaa mandariinia, rentouttavaa laventelia, ylirasitustiloja lieventävää kardemummaa, hermostuneisuutta ja uupumusta lievittävää vetiverin juurta ja rooman kamomillaa.

3. Sulje korkki ja sekoita. Käytä aina, kun kaipaat rauhoittavaa vaikutusta arjen keskelle – tämä on ihana seos etenkin iltaisin ennen nukkumaan käymistä!

Rentouttava laventeli-magnesiumsuihke

60 ml valmista magnesiumseosta (ohje yllä)
10 tippaa eteeristä Neal's Yard Remediesin laventeliöljyä

1. Tarvitset vähintään 60 ml vetoisen pullon, jossa on spray-pää. Mittaa magnesiumöljyseos pulloon pienellä suppilolla.

2. Tiputa magnesiumöljyn joukkoon reseptissä mainittu määrä laventeliöljyä. Laventeliöljy rentouttaa lihaksia, tyynnyttää mieltä, luo ympärilleen rauhaa, auttaa nukahtamaan ja tasapainoittaa mieltä.

3. Sulje korkki ja sekoita. Käytä suihketta aina ennen nukkumaanmenoa.

Magnesiumkylpy Magnesiumin Imeytyminen 9

Magnesium-jalkakylpy

1 dl magnesiumhiutaleita
3 l lämmintä vettä
10 tippaa eteeristä laventeliöljyä

1. Laske vatiin tai ämpäriin lämmintä vettä nilkkoihin tai pohkeisiin asti, lisää veteen n. 1 dl magnesiumhiutaleita ja laventeliöljyä.

2. Anna jalkojen olla magnesiumkylvyssä vähintään 20 minuuttia ja rentoudu! Jalkakylvyn aikana on ihana vaikka lukea kirjaa tai ihan vain olla. Kun olet valmis, kuivaa jalat pyyhkeellä ja kaada magnesiumkylpyvesi pois.

3. Voit käyttää kylpyhiutaleita myös lasten ja vauvojen kylpyihin (ilman eteerisiä öljyjä) ja hiutaleet sopivat myös  käsi- ja tai kokovartalokylpyihin, mikäli sinulla on amme käytössäsi.

Olisi kiva kuulla, mitä ajatuksia teksti herätti ja myös palautetta DIY-reseptiikasta!

Nyt kannattaa myös hyödyntää 15 % alennus House of Organicin koko valikoimasta, etenkin jos sinulla on tarvetta magnesiumtuotteille, eteerisille öljyille, lisäravinteille, kosmetiikalle, superfoodeille tai mille tahansa muulle heidän valikoimistaan löytyville tuotteille. Saat alennuksen koodilla energia.

Ihanaa sunnuntaita!

Kuvat Hannamari Rahkonen

IG

Helposti alkuun: Ketoosissa -e-kirja

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Aila Perälä

Ihania nuo sun ohjeet.Varmaa toimii,tuo jalkakylpy ohje on mun mieleen .Täytyy kokeilla.
Itse käytän juotavassa muodossa mangnesiumia.Siina on kaikki mineraalit oikeissa suhteessa toisiinsa ja d-vitamiinia on myös samassa juomassa ja imeytyvyyden huomaan melkein heti❤?
Ihanaa sunnuntaita sinulle myös❤?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos Aila! Jalkakylvyistä on tullut kyllä melkein jokaisen illan kohokohta ja huomaan niiden vaikutuksen ihan selkeästi myös syvempänä ja rauhallisempana unenlaatuna :)

Vastaa
Maarit

Kiitos vinkeistä! Magnesiumkylvyt olen jo todennut ihan parhaudeksi ? On ollut yllättävää huomata, miten paljon tarvitsenkaan magnesiumia ketogeenisella. Joten vajausta on täälläkin varmasti ollut. Itse tehty magnesiumsuihke menee seuraavaksi testiin. Suihkeet kuulostivat niin ihanilta, että taidan valmistaa myös pukinkonttiin ?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ah, olen magnesiumkylvyistä niin samaa mieltä! Voi että kun olisin ymmärtänyt ottaa ne aiemmin käyttöön, uni on ollut aivan erilaista eikä lämmön vaikutusta nyt vain voi aliarvioida :) Tosi ihana kuulla, että DIY-reseptit tulevat käyttöön. Ne on kyllä maailman parhaita lahjoja läheisille. Itse olen edelleen aivan koukussa tuohon NYR:n Calming-öljyseosta sisältävään magnesiumsuihkeeseen, kuuluu jokaisen illan rutiiniin. Valoisaa viikkoa Maarit!

Vastaa
Annastiina

Hei otatko tämän puhdistamon magnesiumin iltaisin, vaikka siinä onkin tuota piristävää magnesiummalaattia? Kiitos tästä tekstistä, nyt lähtee magnesiumsitraatit vaihtoon, kun ei niistä apuakaan ole. Nuo hiutaleet olis kans kiva testata?!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Heippa! Olen ottanut tämän illalla enkä ole huomannut, että se olisi vaikeuttanut nukahtamista. Nämä ovat tietysti hyvin henkilökohtaisia juttuja, eli kokeilemalla selviää parhaiten :)

Vastaa
Arja Pulkkinen

Voisiko magneesium olla ratkaisu ongelmaani. Olen ollut ketoruuilla reilun viikon ja aamuisin uhtä aamua lukuunottamatta suoleni on tyhjentynyt nopeasti ripuloiden. Jonain päivinä olen ottanut ripulilääkkeen ja toisina en, mutta vatsa rauhoittunut päivän mittaan. Mikä neuvosi?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Suosittelen tilanteessasi suolahapon tai lipaasientsyymin lisäämistä ruokavalion alkutaipaleelle. Voit myös nostaa rasvamäärää pikkuhiljaa, jolloin vatsakin pysynee paremmin muutoksessa mukana :)

Vastaa
Leena

Mistä olet ostanut 100% magnesiummalaattia :)?

Vastaa
Taito

Hei! Minuakin kiinnostaa tuo mistä olet ostanut 100% magnesiummalaattia.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Olen tilannut omani Nordicurelta: https://www.nordicure.fi/magnesium-malate-120ct

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Raudanpuuteanemia – vai oliko sittenkään?
Selleririsotto
Miten selätin hiustenlähdön?