Luonnonkosmetiikan aurinkosuojat: 40 x kysymystä ja vastausta

Kaupallinen yhteistyö House of Organic.

Kysyin teiltä muutama viikko sitten Instagram-tililläni @hannamarirahkonen mikä luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa askarruttaa. Sain läjäpäin erinomaisia kysymyksiä, jotka käsittelivät muun muassa aurinkosuojien kemikaaleja, ympäristövaikutusta, soveltuvuutta lapsille ja sitä miksi fysikaaliset aurinkosuojat ovat parempi vaihtoehto kuin kemialliset. Löydät alta vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin! Saat koodilla aurinkosuojat 20 % alennuksen kaikista Alga Maris -tuotteista kotimaisen House of Organicin verkkokaupassa.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris

Fysikaalisten aurinkosuojien turvallisuus ja kemikaalit

1) Mikä on fysikaalinen aurinkosuoja?

Fysikaalisiksi aurinkosuojiksi kutsutaan tuotteita, joissa käytetyt auringonsäteiltä suojaavat raaka-aineet ovat peräisin luonnollisista lähteistä. Alga Mariksen kohdalla tämä tarkoittaa mineraalifiltterien kuten titaani ja -sinkkioksidin käyttöä. Aurinkosuojaa valitessa kannattaa aina varmistua siitä, että tuotteilla on virallinen luonnonkosmetiikan sertifikaatti.

2) Miksi luonnollinen aurinkosuoja on parempi kuin kemikaalinen aurinkosuoja? Sanoita tämä helppotajuisesti, että osaan vakuuttaa kaikki ystäväni.

Luonnonkosmetiikan aurinkosuojan valitsemiseen on monta hyvää syytä. Tässä niistä tärkeimmät:

1) Siinä missä kemialliset aurinkosuojafiltterit tunkeutuvat ihon läpi ja muodostavat suodattavan kerroksen joka imee UV-säteilyä itseensä, fysikaalisten aurinkosuojien sisältämät turvalliset ja luonnolliset mineraalifiltterit heijastavat säteilyn pois imeytymättä ihoon. 

2) Kemialliset aurinkosuojat sisältävät haitallisia UV-filttereitä, kemikaaleja ja nanoteknologiaa, jotka vaikuttavat haitallisesti hormonitoimintaan ja terveyteen. Luonnonkosmetiikan sertifikaatin saaneissa fysikaalisissa aurinkosuojissa ei käytetä koskaan kiisteltyä nanoteknologiaa tai hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

3) Kemiallisten aurinkosuojien toimintamekanismin vuoksi ne vaativat noin 30 minuutin vaikutusajan ennen kuin on turvallista mennä aurinkoon. Fysikaaliset aurinkosuojat toimivat puolestaan heti levityksen jälkeen.

4) Kemikaaliset aurinkosuojatuotteet aiheuttavat meriympäristön monipuolisen elämän tuhoutumista. Tämä johtuu siitä, että niiden sisältämät nanopartikkelit, rasvat ja kemikaalit estävät auringonvalon pääsyn meren pohjalle, jolloin merenalainen ympäristö ei pääse uusiutumaan. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojat eivät tuhoa ympäristöä.

3) Mistä tietää että mikä fysikaalinen aurinkosuoja on hyvä?

Tähän ei ole mitään yhtä yksiselitteistä vastausta, koska ihmisten ihotyypit ja tarpeet aurinkosuojalle vaihtelevat. Itse olen vannonut Alga Mariksen nimeen jo yli viiden vuoden ajan, sillä sarjan suojat ovat kevyitä, helposti levittyviä ja luotettavia haastavissakin sääolosuhteissa. Kokeilemalla löytää juuri omalle iholle ja omiin tarpeisiin parhaiten sopivan vaihtoehdon.

4) Soveltuuko fysikaaliset aurinkosuojat kaiken ikäisille?

Yleisesti ottaen kyllä. Ainoa poikkeus koskee alle vuoden ikäisiä lapsia (vastaan tähän kysymykseen laajemmin ja tarkemmin kohdassa ’Lapset ja aurinkosuojat’).

5) Fysikaalisen aurinkosuojan miinukset?

Vastaus tähän vaihtelee varmasti ihmiskohtaisesti, mutta omalla kohdallani ainoa miinus on on ollut puhtaasti kosmeettinen. Joskus tuore kerros aurinkosuojaa on tahrannut käsilaukkua, joskin se on ollut helppo puhdistaa pois. Ongelmaa ei synny, kun aurinkosuojan antaa imeytyä – etenkin Alga Mariksen aurinkosuojasuihke imeytyy nopeasti. Jotkut kokevat aurinkosuojan poistamisen työläämpänä kuin toiset (tähän löytyy hyvät vinkit alempaa väliotsikosta ’Aurinkosuojan poistaminen’.

6) Mistä raaka-aineista tuotteet on tehty? Löytyykö fysikaalisista aurinkotuotteista hoitavia ominaisuuksia?

Fysikaalisissa aurinkosuojissa parasta on turvallisen suojan lisäksi nimenomaan niiden ihoa hoitava aspekti. Alga Mariksen aurinkosuojasuihkeissa on käytetty UV-säteilyltä suojaavia titaani- ja sinkkioksideja. Ihoa hoitaa auringon aiheuttamilta ihovaurioilta suojaava, punalevästä eristetty Alga-gorria -antioksidantti sekä kosteuttavat auringonkukka-, ja kookosöljyt. Alga Mariksen voidemaisissa aurinkosuojissa on lisäksi kosteuttavaa ja ihoärsytyksiä hillitsevää sheavoita. Suurin osa käytetyistä raaka-aineista on myös luomutuotettuja.

7) Ovatko luonnonkosmetiikan aurinkosuojat yhtä tehokkaita suojaamaan auringon haitallisilta säteiltä kuin kemialliset?

Kyllä ovat! SPF (The Sun Protector Factor) on yleisesti käytössä oleva kansainvälinen aurinkosuojakertoimen mittauskeino ja kaikki Alga Mariksen aurinkosuojatuotteet on mitattu virallisesti tällä menetelmällä. Suojakertoimien testausmenetelmässä ihoalueelle levitetään 2 mg aurinkosuojaa, altistetaan sitä UV-säteilylle ja 24 tunnin kuluttua määritellään niin kutsuttu Minimal Erythema (MED), eli pienin punoitusta aiheittava UV-valon määrä. SPF määritellään siis laskemalla mikä on MED:n laskennallinen ero aurinkovoiteella suojatussa ja suojaamattomassa ihossa. Tämän vuoksi Alga Mariksen SPF-suojakertoimet ovat luotettavia. Lisäksi tuotteista on tutkittu myös mineraalifilttereiden turvallisuus ja teho.

8) Aiheuttavatko fysikaaliset aurinkosuojat herkästi iho-oireita?

En ole törmännyt näiden vuosien aikana tällaiseen ilmiöön omakohtaisesti, kollegoideni suhteen tai lähipiirissäni, mutta aina on mahdollista että raaka-aineiden luonnollisuudesta huolimatta jonkun iho reagoi johonkin. Eli iho voi reagoida aivan kuten mihin tahansa muuhunkin kosmetiikkatuotteeseen, mutta fysikaaliset suojat eivät aiheuta herkästi iho-oireita.

9) Onko aurinkovoiteiden pitkäaikaisesta käytöstä tutkimusta? Joudun käyttämään ympäri vuoden, eikä kukaan ole vielä osannut vastata kysymykseeni. Mitkä aineosat luonnonkosmetiikassa aikaansaavat suojaavan vaikutuksen?

En ole törmännyt vielä sellaisiin tutkimuksiin, mutta sen sijaan kemiallisissa aurinkosuojissa käytettyjen raaka-aineiden osalta tutkimuksia kyllä löytyy. Synteettisten ja usein nanomuodossa olevien UV-filttereiden on todettu imeytyvän verenkiertoon esimerkiksi tässä JAMA Network-sivustolla julkaistussa tutkimuksessa. Lisäksi niiden on todettu aiheuttavan ihmiskehossa hormonitoiminnan häiriöitä, syöpää ja kertyvän myös luontoon. Tämän lisäksi kemialliset aurinkosuojat sisältävät usein liudan muita ylemmissä vastauksissa mainittuja synteettisiä raaka-aineita, joiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta. Luonnonkosmetiikassa käytetyillä fysikaalisilla mineraalifilttereillä ei ole todettu tutkimuksissa terveydellistä haittaa. Tämän vuoksi suosisin omalla kohdallani ehdottomasti luonnollista aurinkosuojaa synteettisten kemikaalicocktailien sijaan.

Lue myös: Lukijat testaavat – 5 x kokemusta Alga Mariksen aurinkosuojatuotteista

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 8

Aurinkosuojat: luonto, eettisyys ja allergiat

10) Ovatko fysikaaliset aurinkosuojat turvallisia vesistöille?

Kyllä ovat. Alga Maris on tutkinut paljon fysikaalisiin aurinkosuojiin käytettyjen mineraalien toksikologista vaikutusta ympäristöön kuten mereen ja mereneläviin. Tuloksista ei ole paljastunut tuotteiden sisältävän toksiineja, jotka vaikuttaisivat haitallisesti mereen tai sen kallisarvoisiin eliöihin. Tutkimuksissa on sen sijaan selvinnyt, että mineraalihiukkasten koolla on merkitystä: alle 30 nanometrin kokoiset nanohiukkaset vaikuttavat haitallisesti mikrolevien kasvuun. Alga Mariksen tuotteissa käyttämien titaani- ja sinkkioksidien koko on kuitenkin suurempi kuin 150 nanometriä, joten vaikutus ei koske niitä.

11) Mitä vesistömme tykkäävät uimareiden aurinkosuojavoiteista? Ovatko turvallisia vesistöjen eliöstöille?

Tässä on tärkeää erottaa kemialliset ja fysikaaliset aurinkosuojat. Kemialliset aurinkosuojat ovat ympäristölle haitallisia, koska ne sisältävät haitallisia UV-filttereitä, kemikaaleja ja nanoteknologiaa. Ne aiheuttavat meriympäristön monipuolisen elämän tuhoutumista ja ovat tuhonneet maailmasta useita kallisarvoisia koralliriuttoja. Kemialliset aurinkosuojat ovat haitallisia myös siksi, että niiden sisältämät synteettiset säilöntäaineet ja rasvat, emulgaattorit, silikonit ja nanopartikkelit estävät auringonvalon pääsyn meren pohjalle, jolloin merenalainen ympäristö ei pääse uusiutumaan kuten sen pitäisi. Fysikaaliset ja sertifioidut aurinkosuojat – kuten Alga Maris – ovat turvallisia myös luonnolle.

12) Ovatko Alga Maris -tuotteet eettisiä?

Kyllä ovat. Alga Mariksella on Ecocert-sertifikaatti, joka on Euroopan suurin luonnonkosmetiikan riippumaton sertifiointitaho. Ecocert takaa sen, ettei sertifioiduissa tuotteissa käytetä koskaan eläinkokeita, vaatii eettisyyttä myös pakkausmateriaaleissa eikä hyväksy kuolleista eläimistä saatuja raaka-aineita. Eettisyydestä kertoo myös se, että Alga Mariksen tuotteissa käytetty punalevä kerätään vasta kun se on katkennut luonnollisesti ja huuhtoutunut maihin syksyllä. Tämän lisäksi Alga Maris tukee meren biodiversiteettiä tukevaa The Sea -järjestöä ja lahjoittaa usealle eri luonnonsuojelujärjestölle.

13) Ovatko fysikaaliset aurinkosuojatuotteet allergiavapaita?

Kaikki Alga Mariksen SPF50-tuotteet ovat hypoallergeenisia ja sopivat myös tuoksuherkille, sillä niihin ei ole lisätty hajusteita. Lisäksi missään tuotteissa ei ole käytetty allergeeneja tai eteerisiä öljyjä. Siinä missä kemialliset UV-filtterit voivat aiheuttaa allergisen reaktion, fysikaalisista UV-filttereistä ei ole raportoitu allergisia reaktioita.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 2

Aurinkosuojat ja ihotyypit

14) Mikä aurinkovoiteista sopii rasvaiselle, epäpuhtaalle tai akneiholle?

Rasvoittuvalle ja helposti tukkeutuvalle iholle sopii parhaiten ultrakevyen koostumuksen omaavat Alga Maris aurinkosuojasuihkeet, joista löytyy SPF30 ja SPF50. Kasvoilla voi käyttää suihkeen lisäksi halutessaan mineraalimeikkipohjaa, joka antaa lisäsuojaa, hillitsee ylimääräistä talintuotantoa ja pitää ihon kiiltelyä kurissa päivän mittaan. Rasvoittuvan ihon suhteen korostuu aurinkosuojan huolellisen pesun ja poistamisen merkitys, jotta iho ei mene tukkoon. Voit lukea tästä lisää alempaa kohdasta ’Aurinkosuojien poistaminen’.

15) Soveltuvatko luonnonkosmetiikan aurinkosuojat erittäin herkälle, couperoottiselle, atooppiselle tai vitiligoa omaavalle iholle? Mitkä ovat sopivimmat, mutta kevyet tuotteet?

Kyllä soveltuvat ja ne ovat itse asiassa tärkeitä tuomaan herkästi reagoivalle iholle suojaa auringolta, jotta se ei ärsyynny entisestään. Herkästi reagoivan ihon suhteen aurinkosuojan hoitavuus nousee suureen arvoon. Alga Mariksen tuotteissa käytetty Alga-Gorria -uute on ihanteellinen etenkin herkälle iholle: se suojaa ihoa hapettumisstressiltä, jolloin ihossa olevat kollageeni- ja elastiinikuidut sekä hyaluronihappovarastot eivät pääse vaurioitumaan. Kasvoille sopii hyvin sävytetty SPF30-voide, joka sisältää suojaavia rasvahappoja, peittää ihon epätasaisuuksia ja punoitusta sekä antaa luotettavan suojan auringonsäteiltä. Vartalolle suosittelen voidemaista ja hypoallergeenista SPF50-voidetta, joka sisältää hoitavaa sheavoita.

16) Mitä etua luonnonkosmetiikan aurinkosuojilla on kemiallisiin suojavoiteisiin verrattuna silloin, kun iho on kuiva, herkkä, ikääntyvä ja omaa rosaceaa?

Luonnollisen suojan lisäksi selkein etu on hoitavat raaka-aineet. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa on yleensä aina fysikaalisten mineraalifiltterien lisäksi myös kosteuttavia ja antioksidanttisia raaka-aineita, jotka uudistavat ihoa. Kemialliset UV-filtterit häiritsevät etenkin herkän ihon suojabarriääriä, jolloin ihoon voi kehittyä epätoivottuja epätasapainotiloja ja tulehduksia.

17) Vähentävätkö luonnonkosmetiikan aurinkosuojat pigmenttimuutoksien syntyä? Mitään erityisiä käyttövinkkejä niiden ennaltaehkäisyä varten?

Jos iho on taipuvainen kehittämään pigmenttiläiskiä, lisääntynyt auringonvalo voi olla omiaan pahentamaan tilannetta. Fysikaaliset aurinkosuojat antavat suojaa myös pigmenttiläiskiltä. Tärkeintä on aloittaa aurinkosuojan käyttö mahdollisimman varhain keväällä ja valita korkean suojakertoimen tuote. Rinnalla voi olla syytä käyttää esimerkiksi C-vitamiiniseerumia. Se suojaa ihosoluja UV-säteiltä ja auringon vaikutuksilta, stimuloi kollageenin, elastaanin ja hyaluronihapon tuotannosta vastaavien fibroblastisolujen toimintaa, vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä ja ennaltaehkäisee niiden syntymistä.

18) Minkälainen aurinkosuoja käy tatuoinnille ja arpiin?

Tatuoinnin ottamisen jälkeen on hyvä suojata se 4-6 viikon ajan auringolta, koska iho on vaurioitunut ja aurinko saattaa haalistaa värikästä tatuointia ja sen ääriviivoja. Parhaiten tähän sopii kevyt ja ilmava vaatetus tai SPF50 sisältävä aurinkosuojavoide. Jos tatuointi ei ole tuore, iho suojataan aivan kuten muukin vartalon iho, eli sopivalla suojakertoimella ja lisäämällä suojaa parin tunnin välein. Suojaamiseen sopii tällöin myös kevyempi SPF50 -spray.

Arpiselle iholle voi käyttää sävytettyä SPF50 -aurinkosuojapuikkoa, joka tarjoaa tuhdin suojan ja jonka sävy peittää punoitusta sekä häivyttää arpea.

Lue myös: Estä pigmenttiläiskät ihon C-vitamiinitankkauksella

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 5

Aurinkosuojan säilyvyys, hinta ja tuoksut

19) Ovatko tuotteet hajusteettomia?

Kaikki Alga Mariksen SPF50-suojakertoimella varustetut voiteet, suihkeet ja aurinkovoidepuikot ovat hajusteettomia ja hypoallergeenisia.

20) Keneltä löytyy Yellow Moodin raadin mielestä kestävin aurinkosuoja rantapäiviin tai kesäurheiluun? Entä mikä olisi levitystuntumalta kevein mutta silti tehokas tuote helteiseen citypäivään?

Henkilökohtaisesti rakastan kookoksen ja kesän tuoksuista SPF30 -aurinkosuojasprayta! Se on ollut jo monen kesän ajan luottotuotteeni niin täällä Suomen kamaralla veneillessä, uidessa ja kaupunkipäivinä kuin Portugalin paahtavassa helteessäkin. Koostumus on huippuohut, imeytyy nopeasti eikä tahmaa vaatteita. Koostumus on todellakin vesimäistä, eli suosittelen levittämään tämän vartalolle kämmenen kautta. Kasvoilla luotan sävytettyyn SPF30-meikkivoiteeseen, joka antaa luotettavan suojan, levittyy täydellisesti, ei rullaudu iholla, peittää riittävästi, on kerrostettavissa ja antaa kauniin hehkun. Ihosta tulee todella luonnollisen ja terveen näköinen. Käytän alkukesästä sävyä Ivory ja loppukesästä Beigeä.

21) Ovatko fysikaaliset aurinkosuojat kalliita?

Tuotteiden hinta pyörii noin reilun kymmenen euron ja vähän päälle 30 euron välillä riippuen tuotteesta ja pakkauskoosta. Yhteistyökumppanini House of Organic tarjoaa kaikille Yellow Moodin lukijoille koodilla aurinkosuojat 20 % alennuksen kaikista Alga Maris -tuotteista.

22) Millainen on fysikaalisten aurinkovoiteiden säilyvyys? Voiko viimekesäistä aurinkovoidetta käyttää vielä?

Alga Mariksen valmistaja suosittelee, että tuote uusitaan 6-8 kuukauden kuluttua avaamisesta. Käytän tässä asiassa kuitenkin maalaisjärkeä ja olen huomannut, etteivät fysikaaliset aurinkosuojat useinkaan menetä tehoa tuossa ajassa. Voidepohjissa käytettyjen rasvahappojen laadun ja säilyvyyden kannalta tärkeintä on toki se, ettei tuote joudu liian rajuen lämpötilavaihteluiden alaiseksi. Säilyvyyttä voi parantaa pitämällä purkkeja varjoisassa tai viileässä paikassa. Ennen kuin päättää käyttää ”vanhentunutta” tuotetta, kannattaa varmistua kahdesta asiasta: siitä että tuoksu on edelleen raikas ja toiseksi siitä, ettei koostumus ole muuttunut. Jos jommassa kummassa on toivomisen varaa, osta uusi tilalle.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 8

Lasten ihon suojaaminen

23) Soveltuuko fysikaaliset aurinkosuojat pienille lapsille?

Kyllä soveltuvat – lapsille itse asiassa suositellaan ainoastaan fysikaalisia aurinkosuojia, koska heidän ihon pinta-ala suhteessa painoon on lähes kolme kertaa suurempi kuin aikuisella. Tämän seurauksena myös ihon läpäisevyys on kolme kertaa aikuisen ihoa suurempi ja myrkytysriski on suurempi kemiallisten suojien sisältämille synteettisille raaka-aineicocktaileille. Lasten ihon suojaamisen suhteen suojakertoimen tulee olla korkea, eli SPF50.

24) Voiko fysikaalista aurinkosuojaa käyttää lapselle, jolla atooppinen iho?

Kyllä voi. Lasten iholle suunniteltu korkean suojakertoimen aurinkosuojavoide on käynyt läpi tarkat hypoallergeeniset ja käyttöön perustuvat testit, joilla on taattu tuotteen turvallisuus. Tämän lisäksi voide on hajusteeton ja sisältää fysikaalisen suojan lisäksi luonnollisesti atooppista ihoa kosteuttavia ainesosia kuten sheavoita. Shea on optimaalinen raaka-aine atooppisen ihon hoitamiseen, koska se nopeuttaa haavaumien paranemista, rauhoittaa kutinaa ja lukitsee kosteuden ihoon. Voit lukea sheavoin soveltuvuudesta atooppiselle iholle lisää aiemmasta artikkelistani.

25) Sopiiko fysikaaliset suojat myös alle 1-vuotiaille vauvoille?

Alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ei saa käyttää aurinkosuojia, sillä vauva ei osaa vielä tuossa iässä hikoilla ja rasvaus voi estää ihoa hengittämästä normaalisti. Noin pienelle vauvalle saa parhaimman ja turvallisimman suojan vaaleilla ja luonnonmateriaaleista valmistetulla vaatteilla, lierihatulla ja varjon suosimisella. Yli kuuden kuukauden ikäiselle vauvoille fysikaalisia aurinkosuojia voi käyttää vapaammin ja lisätä muutaman tunnin välein, mutta suositus on että alle 3-vuotiaiden pääsuoja on vaatetus sekä varjo. Yli kuuden kuukauden ikäisten vauvojen iholle voi käyttää Alga Mariksen lasten SPF50 -aurinkovoidetta.

26) Onko jotain aurinkorasvaa joka on vauvaystävällinen? Hän tykkää haukkailla käsiäni.

Mikä tahansa Alga Mariksen aurinkosuojasuihkeista tai voiteista on vauvaystävällinen. Jos haluat pelata oikein varman päälle, valitse jokin sarjan SPF50-suojakertoimen tuotteista koska ne ovat lisäksi myös hajusteettomia ja hypoallergeenisia.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 7

Sopivan suojakertoimen valinta

27) Mikä suojakerroin Alga Mariksen tuotteissa on?

Tuotteissa on kahta suojakerrointa: SPF30 ja SPF50. Molemmista suojekertoimista löytyy koostumukseltaan sekä nestemäisiä että voidemaisia tuotteita.

28) Milloin pitäisi käyttää SPF30 ja SPF50?

Valinta riippuu kolmesta asiasta: 1) siitä mikä ihosi pigmenttityyppi on, 2) maantieteellisestä sijainnista ja 3) auringonsäteiden laadusta. Una Nuotio on koonnut kirjaansa Kerro, kerro kuvastin neljä eri ihotyyppiä. Auringonsäteiden vaikutus riippuu hyvin pitkälti ihotyypistä ja ihon pohjasävystä: mitä enemmän ihossa on tummaa pigmenttiä, sitä paremmin se kestää UV-säteilyä vaurioitumatta.

Tyyppi yksi on erittäin vaalea ja herkkä iho, joka ei rusketu vaan palaa. Tällaiselle iholle Una suosittelee aina SPF50-aurinkosuojatuotetta. Tyypillä kaksi on vaalea ja herkkä iho, joka palaa helposti ja ruskettuu heikosti. Suositeltu aurinkosuojakerroin on 30-50. Suurin osa suomalaisista on tyyppiä kolme, jolla on normaali, tummanvaalea ja punoituksen kautta ruskettuva iho. Suositeltu suojekerroin on 15-25. Tyyppi neljä puolestaan omaa vahvan tumman ihon, joka ruskettuu helposti palamatta. Suositeltu suojakerroin on 6-10.

Suojakertoimen valinnassa kannattaa huomioida myös muut tekijät. Heijastavissa sääolosuhteissa kuten veden äärellä, vuoristoissa ja lumisissa olosuhteissa on aina suositeltavaa valita korkea suojauskerroin, sillä ne moninkertaistavat UV-säteilyn vaikutuksen. Tämä suositus koskee kaikkia ihotyyppejä.

29) Toimiiko fysikaalinen aurinkosuoja hyvin myös ulkomailla +35 asteessa?

Toimii erinomaisesti! Itse pärjäsin ulkomailla loistavasti SPF30, mutta jos ihotyyppisi on vaalea, et ole ehtinyt saada ennen lomareissua iholle omaa vastustuskykyä UV-säteilylle ja olet meriveden tai muiden vesistöjen äärellä, valitse SPF50. Ihon reaktioherkkyyteen vaikuttaa ihotyypin lisäksi myös auringon korkeus sekä vuorokauden ja vuodenaika.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 4

Aurinkosuojat ja meikki

30) Mitä aurinkosuojatuotetta voisin käyttää meikin alla? Voiko meikkivoiteen levittää aurinkosuojan päälle?

Valintaan vaikuttaa eniten ihotyyppi, onneksi nykyään löytyy useampia erilaisia vaihtoehtoja. Koostumukseltaan kevyempää aurinkosuojaa kaipaavalle rasvoittuvalle ihotyypille sopii 30-50 suojakertoimen sisältävä aurinkosuojaspray. Kuivemmalle ja ikääntyvälle iholle puolestaan kannattaa valita kasvoille suunnattu aurinkosuojavoide. Alga Mariksen aurinkosuojallinen huulivoide on myös aivan mahtava, etenkin jos olet veden äärellä.

31) Onko näitä myös sävytettynä?

Onneksi on! Sarjalta löytyy huikean hyvä sävytetty SPF30 -aurinkosuojavoide, jota olen käyttänyt jo vuosikaudet. Tämä on loistava 2 in 1 -tuote, joka toimittaa suvereenisti sekä aurinkosuojan että meikkipohjan virkaa – harvinaista kyllä, kumpikaan näistä on onnistunut. Koostumukseltaan tämä muistuttaa täyteläistä BB-voidetta, jossa on erinomainen määrä pigmenttiä (kerrankin riittävästi peittävyyttä) ja jolla saa todella kauniin, kuulaan ja luonnollisen meikkipohjan jo yhdellä kerroksella. Voide imeytyy nopeasti, ei jätä ihoa tahmaiseksi ja kuulauttaa. Sävyjä löytyy neljä: erittäin vaalealle ja punapohjaiselle iholle sopiva Ivory, vaalealle ja keskitummalle iholle sopiva Beige, keskitummalle ja ruskettuneelle iholle sopiva Golden ja tummalle iholle sopiva Amber.

32) Täytyykö sävytetyn aurinkosuojan alla käyttää kosteusvoidetta?

Tämä riippuu täysin ihotyypistäsi ja ihosi tarpeista kesällä. Jos ihosi ei kaipaa kosteutta, eli se on kimmoisa, joustava ja kuulas, et tarvitse alle kosteusvoidetta. Etenkin kesällä useimmille ihotyypeille riittää minimalistinen ihonhoitorutiini, jossa on omalle ihotyypille sopiva hoitoneste, seerumi ja kasvoöljy tai hoitoneste sekä kasvoöljy. Jos iho kaipaa lisää vesikosteutta, suosittelen kokeilemaan kosteusvoiteen sijaan 7 Skin Methodia.

33) Voiko kasvoille laitettavaa Alga Mariksen sävyttävää SPF30-aurinkovoidetta käyttää yhdessä ei sävyttävän Alga Mariksen SPF50-aurinkosuojan kanssa lisäsuojan saamiseksi?

Toki voi, mutta on eri asia onko se tarpeellista ja ihon kunnon tai käyttömukavuuden puolesta miellyttävää. Ellei ihosi ole aivan vaalea (ihotyypeistä on kerrottu enemmän väliotsikossa ’Sopivan suojakertoimen valinta’), suosittelen kuitenkin kokeilemaan riittäisikö ihan tuo sävytetty SPF30 sellaisenaan yhdessä lierihatun kanssa.

34) Voiko näitä käyttää myös silmänympärysiholla? Jääkö näistä siniseen vivahtava/valkoinen sävy iholle?

Voi käyttää. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojista ei tule koskaan sinistä sävyä, mutta korkeamman suojakertoimen (SPF50) tuotteissa iho voi näyttää vaaleammalta kuin normaalisti. Tältä voi välttyä käyttämällä joko sävytettyä aurinkosuojavoidetta, SPF30-kasvovoidetta tai SPF30-aurinkosuojasuihketta.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 6

Aurinkosuojien koostumus, käyttömäärä ja vedenkestävyys

35) Onko Alga Maris vedenkestävä? Kestääkö se hikoilua urheillessa?

Kaikki Alga Mariksen suihkeet ja aurinkosuojavoiteet ovat vedenkestäviä ja kestävät myös hikoilua urheillessa.

36) Itselläni on käsitys että fysikaaliset aurinkovoiteet ovat koostumukselta paksumpia ja tahmaisempia kuin kemialliset, onko näin? Jättävätkö ne iholle valkoisen kalvon?

Vuosia sitten näin on vielä ollut, mutta ei enää nykyään. Fysikaalisiin aurinkosuojiin käytettävät mineraalipigmenttijauheet ovat sävyltään valkoisia ja tämän seurauksena kaikki mineraalifiltteireihin perustuvat aurinkosuojavoiteet ovat valkoisia, mutta iholla se näkyy vain aavistuksen verran. Filtterien määrä on luonnollisesti suurempi korkeamman suojakertoimen aurinkovoiteissa, jonka vuoksi ne ovat paksumpia kuin alhaisen suojakertoimen voiteet. Jos haluat välttyä täysin myös tältä hyvin pieneltä valkoisuudelta, valitse suojakertoimen 30 tuotteita – niistä ei jää ihoon mitään jälkeä! Moni (itseni mukaan lukien) kevyttä koostumusta ja tahmaamattomuutta arvostava pitää Alga Mariksen aurinkosuojasuihkeista, jotka imeytyvät nopeasti ultraohuen koostumuksen ansiosta. Luonnolliset mineraalisuodattimet antavat iholle kokonaisvaltaisen ja turvallisen suojan UV-säteilyä vastaan.

37) Tukkiiko fysikaaliset aurinkosuojat ihoa?

Täysin tukkimattomia luonnollisia aurinkosuojia ei valitettavasti ole mahdollista valmistaa, koska niiden toiminta perustuu mineraalifiltterien käyttöön. Mineraalifiltterit saattavat tukkia ihohuokosia herkemmin, koska ne eivät imeydy ihoon, vaan muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon. Lisäksi luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa ei saa käyttää nanomuodossa olevia mineraalifilttereitä, vaan molekyylikoko on isompi. Toisaalta fysikaaliset suojat ovat kemiallisiin verrattuna turvallisempia käyttää, koska ne ovat pois pestävissä. Tukkiutuminen on ennaltaehkäistävissä päivittäisellä pesulla (aiheesta lisää seuraavan alaotsikon alla).

38) Kuinka paljon rasvaa on laitettava kerrallaan että suoja on riittävä? Kuinka usein pitäisi lisätä?

Määrän tulisi olla sellainen, että iho on selkeästi joka puolelta kostea levittämisen jälkeen. Ellei ihoa ole mahdollista suojata vaattein, aurinkosuojaa olisi hyvä lisätä vähintään parin tunnin välein ja aina uinnin jälkeen, jotta suoja pysyy mahdollisimman tehokkaana. Heijastumista voimistavissa sääolosuhteissa kuten meriveden ja muiden vesistöjen äärellä UV-säteilyn vaikutus moninkertaistuu. Tällaisissa olosuhteissa on suositeltavaa lisätä aurinkosuojaa tunnin välein.

Aurinkosuoja Luonnonkosmetiikka Alga Maris 3

Aurinkosuojan poistaminen

39) Millaisella pesuaineella tai tuotteella aurinkosuojan saa pois iholta? Tuotesuosituksia?

Kaikista hellävaraisimmin saat puhdistettua vartalon täyteläisellä suihkuvoiteella, neitsytkookosöljyllä tai suihkuöljyllä, joita löytyy jo useammilta luonnonkosmetiikan brändeiltä. Aurinkosuojat ovat öljypohjaisia, joten niiden poistoon tarvitaan myös öljypohjainen puhdistustuote. Tarpeen vaatiessa vartalolle voi tehdä tuplapuhdistuksen: ensimmäinen kierros öljypohjaisella putsarilla ja toinen suihkugeelillä. Vartalon ihon voi myös kuoria lopuksi hellävaraisella vartalonkuorintakintaalla, jos iho ei punoita tai ole palanut.

Kasvojen iholle poistamiseen sopii parhaiten puhdistusöljy, jonka tehoa voi lisätä Konjac Sponge -ihonhoitosienellä. Ihonhoitosieni sopii myös herkälle iholle: se tehostaa puhdistusta hellävaraisesti tukemalla mineraalifiltterien poistumista ihohuokosista. Löydät ihonhoitosienen käyttöohjeet artikkelistani 8 syytä ottaa Konjac-sieni osaksi ihonhoitorutiineja.

40) Miten poistaa aurinkovoide pienen lapsen iholta?

Voit poistaa aurinkosuojan lapsen iholta samaan tapaan kuin omaltasi: puhdistusöljyllä ja pehmeällä sienellä. Lasten ihon puhdistukseen voi aivan hyvin käyttää esimerkiksi neitsytkookosöljyä, samalla iho saa kosteutusta. Pelkkä vesipesu ei ole suositeltavaa, koska mineraalifilttereiden muodostama öljypohjainen kalvo ei lähde pois itsestään.

Instagram – @hannamarirahkonen

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kiitos rakas, näistä vuosista
You know all those things you´ve wanted to do? You should go do them.
Kotiluksus on minulle estetiikkaa, kestävyyttä ja miellyttävää tuntua
Green Beauty Awards Winter Edition 2021: Kasvotuotteet