6 syytä rakastaa CrossFit-treenejä

Yellow moodin tontilla ei ole näkynyt viime syksyn jälkeen paljoakaan treenipostauksia, koska koko viime talvi meni homeoireista toipuessa. Pääsin viime vuonna todella hyvään vauhtiin treenien suhteen, joten oli harmillista hidastaa vauhtia homeoireiden lyödessä omat hidastimensa myös kilpirauhasen toimintaani. Treenit olivat syys- ja talvikaudella oikeastaan satunnaisia kokeiluja, joista sain vain surkean olotilan. Aloin voida alkuvuodesta onneksi jo paljon paremmin, joten otin itselleni tavoitteeksi saada treenit jälleen osaksi arkeani.

Alku oli todella takkuista ja jopa lannistavaa, sillä kaikki tulokseni olivat tietysti laskeneet kuin lehmänhäntä. Kasvatin treenimääriä fiiliksen mukaan ja olen päässyt säännölliseen treenirytmiin pari kuukautta sitten. CrossFit tuntuu jälleen tuoreelta, innostavalta ja hauskalta. Liikunnasta tulee jälleen hyvä olo voimattomuuden sijaan, koska keho toimii paremmin. Treenimotivaatio on ollut viime aikoina huipussaan, joten halusin listata teillekin kuusi syytä, jotka saavat minut harrastamaan tätä lajia.

crossfit_crossfitsantasport_muscleup_yellowmood_hannamarirahkonen74

1) Opit ylittämään itsesi

Voin sanoa, että ennen CrossFitin aloittamista en olisi voinut koskaan uskoa millaisiin liikuntasuorituksiin sitä pystyy. Suorituksissa ei ole useinkaan kyse siitä, etteikö olisi tarpeeksi voimaa tai taitoja, vaan siitä että mieli asettaa turhia rajoituksia. Olen oppinut kannustavien koutsiemme avulla ajattelemaan positiivisemmin ja keräämään metconeissa lisää mielenlujuutta. Kun keskellä treeniä tuntuu, ettei jaksa enää, ajattelen ettei se ainakaan helpommaksi muutu, jos nyt lepään. Tämä laji kehittää sekä fyysisiä että mentaalisia ominaisuuksia.

2) Hyvä tiimihenki pitää motivaation korkealla

Meidän boksilla on aivan valtavan hyvä henki, vaikka treenaajien määrä kasvaa koko ajan. Mukana on niin nuoria aikuisia, keski-ikäisiä, aloittelijoita kuin jo vankan urheilutaustan omaaviakin. Kaikki mahtuvat mukaan lähtökohdista huolimatta ja jokaisen edistyminen on kaikkien ilo! Viimeksi toissapäivänä sain meidän boksilaisilta hullut huutotsempit ja laskemisapua viimeisiin toistoihin, kun tuntui, että en vain enää jaksa.

crossfit_crossfitsantasport_Lhold_muscleup_yellowmood_hannamarirahkonen75

3) Et ehdi tylsistyä, koska treenit vaihtelevat joka kerta

Olipa kyse töistä tai harrastuksista, mielenkiintoni ei jaksa pysyä yllä, jos en saa niissä jatkuvasti uutta ärsykettä. Jokaisella tunnillamme on ensin lämmittelyosio, yhteinen tekniikkaosio (esim. tempausta, köysikiipeilyä, päälläseisontaa) ja lopuksi itse metcon. Kunkin treenin sisällön saa tietoonsa samana aamuna WODconnectista (tästä on nykyään applikaatio, niin kätevää!), mutta jännityksen voi säästää ihan sinne tunnillekin kuten me usein tehdään.

4) Voit seurata kuntosi edistymistä benchmark-treeneillä

Nämä 21 keskenään erilaista treeniä on nimetty naisten mukaan ja jokainen treeni on rakennettu siten, että niiden sisältö on aina sama, joten edistymistä on helppo seurata. Benchmarkeissa voi kilpailla itseään vastaan parantamalla aikaa/tekniikkaa, vähentämällä skaalauksia tai lisäämällä painoja. Bencmarkit on jaettu neljään ”kategoriaan”, joista yhdessä keskitytään nostoon/nostotekniikkaan ja tällöin liikkeet pitävät sisällään mm. maastavetoa, hand stand push upseja, muscle upseja ja rengassoutua. Toinen kategoria keskittyy puhtaasti nostoliikkeisiin kuten tempaukseen, maastavetoon ja clean & jerkeihin. Kolmas on kehonpainolla tehtävät liikkeet, joihin kuuluvat esimerkiksi leuanvedot, punnerrukset, kyykyt ja sit upsit. Neljäs kategoria on metconit, jotka toteutetaan ilman painonnostotankoja ja silloin treeni voi sisältää mm. boksihyppyjä, juoksua, kahvakuulaheilautuksia ja wall ballseja. Löydät kaikki 21 erilaista treeniä täältä.

Meillä on tiedossa huomenna FRAN, jossa tehdään 21-15-9 -porrastuksella thrustereita ja leuanvetoja.

crossfit_crossfitsantasport_yellowmood_hannamarirahkonen73

5) Kaikki liikkeet voidaan skaalata omalle kuntotasolle sopivaksi

Iällä, koolla tai kuntotasolla ei ole CrossFitissa oikeastaan mitään väliä, sillä liikkeet voidaan aina skaalata omalle kuntotasolle sopiviksi. Turvallisuus ja oikea tekniikka ovat kaikista tärkeimmät asiat ja siksi jokaisella lisensioidulla CrossFit-salilla on pakko käydä OnRamp-kurssi ennen kuin voi alkaa harrastaa lajia. Minä ja mieheni olemme loistava esimerkki kahdesta ääripäästä mitä tulee skaalauksiin. Mieheni kävelee esimerkiksi loistavasti käsillään, mutta minä tarvitsen tässä liikkeessä ehdottomasti skaalauksen. Minusta on mahtavaa, että voimme harrastaa yhdessä samaa lajia oman kuntotason mukaan.

6) Huomio kohdistuu ulkonäön sijaan oman kehon toimivuuteen 

CrossFitissa suurin merkitys on tekniikalla ja suorituksilla. Bokseilla ei ole peilejä, vaan fokus on oikean tekniikan opettelun lisäksi myös oman kehon motoriikan/liikeratojen opettelemisessa. Tämän lisäksi treeniliikkeiden vaihtelevuus antaa aina mahdollisuuden onnistumisen tunteisiin. Vaikka et olisi hyvä liikkuvuusliikkeissä, saatat hanskata maastavedon tekniikan todella hyvin. Treenit ovat vahvistaneet ainakin omalla kohdallani todella hyvään suuntaan käsitystä siitä mihin kaikkeen kehoni pystyykään. Sitä paitsi, jokaisessa metconissa huomio on niin tiukasti kiinni itse suorituksessa, ettei siinä ihan oikeasti ehdi mietiskellä miltä oma vatsamakkara näyttää. Se on aika ihanaa.

Mari Vee

Olet niin kultainen ja ihana! Sulla on niin kivoja postauksia laidasta laitaan ja niissä kaikissa on yhteinen tekijä; lempeys. En voi suoraan sanottuna sietää treenipostauksia joita on nykyään kaikkialla eikä niiltä voi välttyä. En jaksa kun joka tuutista tulee bikinifitness juttuja ja siihen liittyvää. Myös joissain määrin crossfit ja triathlon ovat kaikkien huulilla ja niistäkin on nykyisin kaikki jutut ihan samanlaisia. Nämä sun treenipostaukset on niin erilaisia ja kivoja! Näissä on mukana rakkaus ja ilo sekä tietynlainen harrastuksenomaisuus, josta itsekin liikunnassa pidän. Nykyisin monet harrastavat vain siitä syystä, että saavat osallistua maratatoniin, kilpailuihin jne ja koska se nyt vaan on trendikästä. Kun kerron joskus jollekin, että,juoksen esimerkiksi ihan vain huvikseni tunnin verran eikä mulla ole sykemittaria kertomassa juoksenko liian lujaa vai hiljaa niin monet ihan kummastelevat, että miksi en osallistu puolikkaalle tai kokomaratonille jne jne... Varsinkin naisissa on näitä, jotka haluavat näyttää muille, että ovat rautaisia ja kovakuntoisia. En ole koskaan ollut kilpailuhenkinen enkä sellaiseksi muutukaan. Haluan nauttia liikunnasta siitä syystä, että se aiheuttaa hyvää mieltä ja oloa. Käyn itse erään ketjun ryhmälikuntatunneilla ja välillä salin puolellakin. Toki otan itaestäni mehut irti ja eritisesti syketunneilla pistän itseni likoon ja ihan hyvä kunto minulla onkin. Mutta teen sen itseni takia enkä siksi, että mun pitäisi tähdätä johonkin tai olla parempi kuon muut tai kilpailla jostain. Yhdessä tekiminen, kavereiden ja vetäjän tsemppaus ja ilo ovat liikunnassa itselleni tärkeintä.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Sanasi kertovat sinusta kyllä täysin samaa, sillä puhut aina todella kauniisti - kiitos Mari! Arvostan todella paljon sinun vaivannäköäsi mitä tulee kokemustesi kertomiseen ja luen ne aina antaumuksella (oikein odotan aina kommenttejasi).

Lempeys on ollut opeteltavien asioiden listallani jo pitkään ja on ilo kuulla, että tuo ominaisuus on havaittavissa teksteistäni. Jaan kokemuksesi liikunnan ilosta, se on itselleni myös se merkittävin tekijä koko touhussa. CrossFit on mulle vähän kuin aikuisten leikkikenttä. Siellä treenataan lujaa, mutta kuitenkin vähän pilke silmäkulmassa ja nauretaan, jos naurattaa. Ihania ja lempeitä treenihetkiä sinne Helsinkiin!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Hulvaton jengi Vaattunkikönkäällä
Miesten ihonhoidon ABC
Green Beauty Awards 2015: Kasvojenhoito
Ruskan sävyttäminä syysiltoina