Onko sinulla atooppinen iho? Näin hoidat sitä luonnollisin keinoin

Kaupallinen yhteistyö Catteco (sisältää alennuksen).

Atooppinen iho on perinnöllinen ihosairaus ja yliherkkyystila, jota pahentaa stressi, kylmä vuodenaika sekä auringonvalon ja lämmön puute. Atopiaan liittyy usein oireita, jotka ovat seurausta vesikosteuden sekä rasvan puutteesta. Talvi on atooppiselle iholle haastavaa aikaa pakkasen, kuivan huoneilman, auringonvalon vähyyden ja viiman vuoksi. Tässä artikkelissa opit kuinka voit hoitaa atooppista vartalon ihoa yksinkertaisen tehokkaasti ilman synteettisiä kemikaaleja ja huomioida myös elämätapoihin liittyvät tekijät.

Atooppinen Iho Hoito Lapsi Sheavoi

Olen saanut useamman toiveen kuivan ja atooppisen ihon hoitamisesta. Atooppinen iho ja talvi eivät ole useinkaan mutkaton yhtälö, mutta rutiininomaisella ja riittävän yksinkertaisilla hoitotuotteilla pahimman terän voi kukistaa myös silloin kun sää laittaa hanttiin.

Minulla avautui tämän aiheen käsittelyyn luonteva mahdollisuus, kun aloitan pidempiaikaisen yhteistyön kotimaisen luonnonkosmetiikkabrändi Cattecon kanssa. Kaikki Cattecon kosmetiikka on valmistettu käsin, ilman säilöntäaineita, synteettisiä hajusteita, palmuöljyä tai eläinkokeita.

Sen sijaan tuotteissa on täysi liuta kokonaisia kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä, suolaa, turvetta, savea, tervaa, merilevää ja nokkosta. Tuoteperheestä löytyy mm. palashampoita, suolasaippuoita, vartalokuorintoja, voidemaisia deodorantteja sekä voidepaloja. Tänään framilla on kuitenkin yhden raaka-aineen ihme, joka on yksi turvallisimmaksi todetusta hoitotuotteesta atooppiselle iholle.

Atooppinen iho reagoi herkästi erilaisiin muutoksiin ja siksi moni hyötyy mahdollisimman yksinkertaisten ihonhoitotuotteiden käytöstä. Ulkoisen hoidon rinnalla on kuitenkin tärkeää ymmärtää mikä merkitys elintavoilla on atopiaan ja miksi ja miten ihon vastaanottavuutta voi parantaa. Kalleimmistakaan voiteista ei ole juuri hyötyä, jos iho on kuin kova kilpi eikä päästä mitään läpi.

Lue myös: Pintakuivan ja kuivan ihon hoito-opas

Atooppinen Ihottuma Catteco Sheavoi Hannamari Rahkonen 2

Mikä on atooppinen iho?

Atooppiselta iholta voi puuttua ihoa suojaava, ohut ja emulsiomainen hydrolipidikalvo joko osittain tai kokonaan. Hydrolipidikalvo koostuu sebumista, hien ainesosista ja ihon metabolian toiminnasta.

Atopia on perinnöllinen yliherkkyystila, jota pahentaa stressi, kylmä vuodenaika sekä auringonvalon ja lämmön puute. Atopiaan liittyy usein tulehdus, joka on seurausta vesikosteuden sekä rasvan puutteesta. Tämä tekee ihosta haavoittuvan ja altistaa muun muassa punoitukselle, ihon paksuuntumiselle, kutinalle, raapimiselle, vetistymiselle, kovettumille ja ihon halkeilulle sekä kuivuudelle. Iho saattaa tulehtua myös voimakkaasti etenkin talvikuukausina.

Monissa tutkimuksissa on havaittu, että stressi voi olla osallisena mm. psoriaasin, aknen, ruusufinnin, vitiligon ja atopian pahenemisessa. Niiden toimintaa säätelevät erilaiset neurohormonit ja välittäjäaineet, jotka vaikuttavat ihon, immuniteetin ja hermoston väliseen vuorovaikutukseen.

Olipa stressi tiedostettua tai tiedostamatonta, se lisää alttiutta tulehduksille, jotka puolestaan pahentavat iho-ongelmia. Stressi hidastaa ihon lymfa- ja verenkiertoa, kiihdyttää vapaiden – eli soluja hapettavien – radikaalien toimintaa ja nopeuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, kuivattaa, lisää ihon turvotusta, arkuutta sekä reaktioherkkyyttä.

Tämän vuoksi atopian suhteen on välttämätöntä huomioida myös elämäntapoihin liittyvät muutokset kuten ruokavalioruoan imeytyminen, suoliston mikrobiomi ja stressinhallinta. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että atopian hoidossa on saatu ruokavalion osalta hyviä tuloksia eliminoimalla maitotuotteet, prosessoidut elintarvikkeet, sokeri, alkoholi, kahvi, mehut, teolliset rasvat ja turhat lisäaineet.

Atooppinen Iho Hoito Lapsi Sheavoi 2

Atooppinen iho ja sen kokonaivaltainen hoitaminen

Moni on tottunut hoitamaan atooppista ihoa pelkästään apteekin synteettisillä voiteilla. Nämä voiteet voivat olla yksinään kuitenkin ongelmallisia, koska ne eivät useinkaan sisällä aidosti ihon kaipaamia ravinteita kuten kokonaisia kasviöljyjä-, uutteita tai vahoja.

Sen sijaan apteekkien perusvoiteissa on usein synteettisiä hajusteita, xenestrogeenien eli hormonihäiritsijöiden tavoin toimivia parabeeneja, aivan turhia synteettisiä säilöntäaineita ja silikoni- ja maaöljyjohdannaisia. Vaikka ne parantavat voiteiden tuntumaa ja auttavat ehkä hetkellisesti, ne eivät hoida ihoa aidosti, saatika pitkällä aikajänteellä. Atooppisen ihon oma suojamekanismi on tietyiltä osin rikki, joten sitä on tärkeää tukea aidosti ravitsevalla kosmetiikalla.

Talvella atooppisen ihon hoidossa tulee huomioida kaksi tärkeää tekijää: riittävä kosteutus ja suojaavat rasvat, jotka sitovat kosteuden vaurioituneeseen ja tulehtuneeseen ihoon. Vältä siis vartalon pesemisen suhteen voimakkaasti vaahtoavia suihkugeelejä ja valitse käyttöön ennemmin hellävarainen luonnonkosmetiikan saippua.

Cattecon valikoimasta atooppiselle iholle sopii erityisen hyvin valkosavea ja kuolleenmeren mutaa sisältävä suolasaippua. Herkkis taas on loistava vaihtoehto silloin, jos ihosi on tulehtunut sillä se ei sisällä raapivia suolakiteitä, vaan liuotettua suolaa (en suosittele suolaa sisältävää kosmetiikkaa kasvojen ihon hoitamiseen, ainoastaan vartalolle).

Normaalistikin toimivan vartalon ihossa on vähemmän talirauhasia kuin kasvoissa, joten ennen minkään hoitotuotteiden levittämistä iho on tärkeää herätellä. Tämä vain korostuu atopian suhteen, sillä atooppinen iho on lähtökohtaisesti kuiva.

Kosteusköyhä iho ei imeytä itseensä mitään, vaan toimii kuten hylkivä kilpi. Ihon käsittely ei tarkoita mitään monimutkaisuuksia, vaan nopeita ja yksinkertaisia menetelmiä. Niiden avulla varmistetaan, että iho on mahdollisimman vastaanottavainen ennen kuin levität sille mitään rasvapohjaista – vaikkakin aidosti hoitavaa – tuotetta. Löydät tähän seikkaperäiset ohjeet hieman alempaa otsikon ’Näin teet atooppisesta ihosta vastaanottavainen ennen hoitotuotteiden levittämistä’ alta.

Ihonhoitotuotteiden valinnan ja kemikaalien suhteen kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, kun kysymys on lasten ihosta. Atooppinen iho hyötyy aidoista ja kokonaisista luonnon raaka-aineista, jotka ravitsevat, kosteuttavat ja hoitavat vaurioitunutta ihoa kokonaisvaltaisesti.

Atooppinen Iho Hoito Yellow Mood Hannamari Rahkonen Atooppinen Ihottuma Catteco Sheavoi Hannamari Rahkonen

Catteco Nilotica-sheavoi on erinomainen tuote atooppiselle, kuivalle ja herkästi reagoivalle aikuisten ja lasten iholle. Kaiken kukkuraksi kyseessä on erittäin matalan budjetin ihonhoitohelmi: purkki maksaa alle 13 €. Sheavoiden koostumuksissa ja ravintopitoisuuksissa on eroja riippuen siitä missä osassa Afrikkaa ne tuotetaan. Perinteinen sheavoi on koostumukseltaan kovaa ja siten hankalampi käyttää. Nilotica on puolestaan ihan oma, itäafrikasta saatava lajikkeensa, jonka koostumus on kermaista, notkeaa ja hyvin levittyvää.

Catteco sheavoi tulee suoraan Ugandan pohjoisosista, Niilin alueelta. Aiemmin ugandalaiset polttivat sheapuita, mutta sittemmin he ovat oppineet myymään ja käsittelemään tätä ihonhoidon kultakimpaletta. Tällä nimenomaisella sheavoilla on monta sertifikaattia (Ecosert, Usda, Fair for live ja Fair Trade), mutta Catteco ei voi käyttää noita sertifikaatteja, sillä ne pitää ostaa erikseen ja se on todella kallista.

Pehmeä sheavoi on kerrassaan täydellinen hoitotuote, koska se on täynnä ihoa uudistavia aineksia – oli atopiaa tai ei. Kermainen koostumus levittyy iholle muitta mutkitta, nopeuttaa haavaumien paranemista ja tarjoaa pitkäkestoista kosteutusta. Älä anna pakkauksen koon hämätä: levittyvyytensä tähden purnukka riittää kuukausia ja kuukausia. Cattecon sheavoissa on todella neutraali, puhdas ja aavistuksen pähkinäinen ja jopa valkosuklaamainen tuoksu.

Atooppinen Iho Hoito Lapsi Sheavoi 4

Näistä syistä sheavoi ja atooppinen iho ovat nappiyhdistelmä

Atooppinen iho kärsii helposti viimasta ja kuivasta ilmasta, koska ne lisäävät ihon kutinaa, ihottumaa, tulehdusta sekä ärsytystä. Shea on minimalistinen, mutta sitäkin monipuolisempi ihonhoitotuote, jota on käytetty kosmetiikkateollisuudessa vuosikausia nimenomaan sen antioksidanttien, kosteutta sitovan, pehmentävän ja tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen vuoksi.

Sheavoissa on useampi erilainen osa: pähkinän rasvaisen osan sisältämät triglyseridit kosteuttavat ja hoitavat ihoa tehokkaasti, kun taas vahamainen osa lukitsee kosteuden ihoon vähentäen erityisesti talvisään aiheuttamaa vesikosteuden haihtumista. Kasviesterit hidastavat tulehdussolujen tuotantoa ja vähentävät ihon punoitusta sekä turvotusta, jotka ovat yleisiä atooppisella iholla.

Silloin kun ihon kosteustasapaino on kunnossa, ihosoluja kuolee vähemmän ja epidermiksessä muodostuu helpommin uusia soluja. Atooppinen iho ei omaa lähtökohtaisesti tervettä kosteustasapainoa, joten tukea kaivataan niin elintapojen kuin kosmetiikankin osalta.

On hämmästyttävää kuinka tehokas ja mutkaton yksi luonnon raaka-aine voi olla. Linoli- ja öljyrasvahapon ansiosta sheavoin koostumus on täyteläisyydestään huolimatta hyvin imeytyvä eikä jää ihon pinnalle rasvaiseksi kerrokseksi. Oleiinihappo puolestaan pehmittää ihoa. Rasvahapot tukevat ihon omaa lipidituotantoa, säilyttävät vaurioituneen ihon kimmoisampana ja aktivoivat ihon omia korjaavia toimintoja.

A-, E- ja F-vitamiinit edistävät atooppisen ihon verenkiertoa, suojaavat ihoa vapaiden happiradikaalien vaikutuksilta ja kirkastavat ihon sävyä. Triterpeenit tukevat kollageenin tuotantoa ennaltaehkäisemällä kollageenikuitujen katkeamista, jolloin iho säilyy kimmoisampana ja kiinteämpänä.

Sheavoilla on myös tutkitusti antibakteerinen vaikutus, eli se vähentää haitallisten bakteerien määrää iholla ja ennaltaehkäisee ihotulehduksia tuhoamalla sieniperäisiä itiöitä.

Shea sopii kaikille ihotyypeille, mutta suojaa etenkin herkkää, kuivaa ja atooppista ihoa. Se rauhoittaa kutinaa, vähentää ihon punoitusta, lukitsee kosteuden ihoon ja hillitsee tulehdusta.

Atooppinen Iho Hoito Yellow Mood Hannamari Rahkonen 3

Näin teet atooppisesta ihosta vastaanottavainen ennen hoitotuotteiden levittämistä

  • Paras tapa aktivoida atooppista ihoa on kuuma suihku, kylpy tai sauna, joiden lämpö laajentaa ja avaa ihohuokosia. Kylpyveteen voi lisätä magnesiumkloridi-hiutaleita tukemaan ihoa pehmentävää vaikutusta. Lämpö ja kosteus tekevät ihosta vastaanottavaisemman ja aktioivat pintaverenkiertoa. Suosi saunomisen suhteen lyhyitä aikoja ja mietoja, kosteita löylyjä.
  • Lämpimässä suihkussa omilla käsillä tehty vartalon ihon hierominen, painelu, kuivaharjaaminen tai gua sha elvyttävät kapillaariverenkiertoa, jolloin solujen hapen- ja ravinnonsaanti sekä kuona-aineiden poistuminen paranee. Vältä käsitellessä vartalon tulehtuneita, haavaisia tai muuten arkoja kohtia.
  • Levitä sheavoi aina suihkunlämpimälle ja vielä hivenen kostealle iholle: näin se imeytyy tehokkaammin eikä jää ihon pinnalle rasvaiseksi kerrokseksi. Sheavoi antaa iholle kosteuden haihtumista ennaltaehkäisevää rasvaista kosteutusta, jonka ansiosta sitä ei tarvitse olla lisäämässä heti uudestaan.
Atooppinen Iho Hoito Lapsi Sheavoi 3 Atooppinen Ihottuma Catteco Sheavoi Hannamari Rahkonen 3

5 x muuta tapaa käyttää sheavoita

1) Kuivalle vartalolle

Sheavoi toimii kutinan rauhoittajana ja kuivien kohtien pitkäkestoisena kosteuttajana koko vartalolla. Kokeile kuiviin polviin, nilkkoihin, sääriin, kyynärpäihin, rohtuneille huulille, vaippaihottuman hoitoon ja paikallisiin ihottumiin. Voit sekoittaa sheavoista ja sokerista halutessasi myös kuorinnan ja kuoria esimerkiksi huulet tai kehon muut kuivat kohdat.

2) Kynsinauhojen tehohoidoksi

Jos kynsinauhasi rutisevat kuivuutta tai ovat pahimmillaan tulehtuneet, kokeile sheahoitoa. Levitä nuppineulan pään kokoinen määrä sheavoita jokaiseen kynsinauhaan ja sujauta yöksi käteen pellavahanskat. Aamulla kynsinauhat ovat ovat pehmeämmät ja pahimmat tulehdukset yleensä ainakin aavistuksen rauhallisemmat.

3) Korostustuotteeksi

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että sheavoi sopii myös korostustuotteeksi meikkaamiseen. Ota nuppineulan pään kokoinen määrä sheavoita, lämmitä se sormien välissä notkeaksi ja taputtele kevyesti kasvojen korkeimpiin kohtiin kuten poskipäille, nenäluulle ja amorinkaaren ylle.

4) Pakkasvoiteeksi

Sheavoi ei sisällä vettä, joten se on erinomainen pakkasvoide talviseen ulkoiluun. Sipaise ennen hiihtolenkkiä tai pulkkailua omiin ja lasten poskiin suojaamaan viimalta sekä pakkaselta!

5) Kuivien ja hapsottavien latvojen silotukseen

Ota pieni määrä sheavoita sormien väliin ja lämmitä. Varo yliannostelemasta etenkin ohuempaan hiuslaatuun, jotta hiuksista ei tule rasvaiset – kiharoille voit käyttää sheavoita enemmän. Haro latvat kevyesti läpi sormilla ja harjaa sen jälkeen. Turha sähköisyys taittuu, samoin kuivuus!

Onko sinulla atooppinen iho? Kuinka hoidat sitä?

Atooppinen Iho Hoito Yellow Mood Hannamari Rahkonen 2

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Lähteet:

The impact of lifestyle factors on evolution of atopic dermatitis: An alternative approach

Kerro kerro kuvastin, Una Nuotio

Aidosti kaunis, Katja Kokko

What is shea butter?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2021 Winter Edition: Hyvinvointi & biohakkerointi
Pintakuivan ja kuivan ihon hoito-opas
Green Beauty Awards Winter Edition 2021: Kasvotuotteet
Miten selvitä kuukautisista retkeillessä?