Ihon C-vitamiinitankkaus, eli tulkoon kirkkaus!

Kaupallinen yhteistyö Natural Goods Company.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 14

Noniin, viikonlopun lämpöaaltoa odotellessa onkin aika kaivaa kaapista esiin helletamineet, suunnitella mitä piknikillä syödään  ja valmistaa iho aurinkoon! Olen etenkin kesän kynnyksellä tarkka käyttämistäni ihonhoitotuotteista, koska meikkikerrosten vähentyessä haluan ihoni olevan kuitenkin mahdollisimman hehkeässä kunnossa.

Monella on edelleen se käsitys, että C-vitamiinia sisältäviä kosmetiikkatuotteita ei voisi käyttää auringossa, mutta asiahan ei suinkaan ole näin yksioikoinen. Lisäravinnepuolella C-vitamiinia kutsutaan kaikkien vitamiinien äidiksi, koska sitä tarvitaan moninkertaisesti muihin ravintoaineisiin verrattuna ja lisäksi se vaikuttaa siihen miten hyvin eri vitamiinit imeytyvät. Koska C-vitamiinilla on keskeinen rooli kehon sisäisten toimintojen suhteen, samaa voidaan soveltaa myös ihon tarpeisiin.

Ranskalaisen Novexpertin C-vitamiinilinja on ihan omiaan tavoitteellisiin ihonhoitorutiineihin ja siihen kuuluu viisi huippuunsa hiottua tuotetta, joista jokainen sopii myös kesää vasten auringossa käytettäväksi.

Esittelen teille pian seikkaperäisesti kuorivan puhdistusvaahdon, kaksivaiheisen kuorinta-aineen, entsymaattisesti kuorivan ja hellävaraisen yövoiteen (jokaisen tuhkimoihosta haaveilevan must have), ihanan silmänympärysvoiteen ja tietysti koko sarjan ehkä tunnetuimman tähden, eli C-vitamin Booster -seerumin.

Olen käyttänyt tätä mehukkaan herkullista vitamiinicocktail-seerumia viime syksystä saakka, ja kysymyksessä on ehdottomasti yksi tehokkaimmista ihonhoitotuotteesta jonka olen koskaan omistanut!

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa

”Anti-inflammatorinen C-vitamiini suojaa ihosoluja UV-säteiltä ja auringon vaikutuksilta, uudistaa epidermistä, parantaa lipidituotantoa, stimuloi kollageenin, elastaanin ja hyaluronihapon tuotannosta vastaavien fibroblastisolujen toimintaa, vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä ja ennaltaehkäisee niiden syntymistä.”

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 12

Iho, aurinko ja C-vitamiini

Toisin kuin aikaisemmin on opetettu, nykyään C-vitamiinipitoisia tuotteita suositellaan käytettäväksi ennen auringonottoa, sen aikana ja sen jälkeen. Tiesitkö, että niin ihana kuin aurinko onkin, se on samalla myös suurin ihon C-vitamiinivarastojen tuhoaja? Tämän vuoksi kesän paisteessa on hyödyllistä huolehtia siitä, että ihoa ravitaan myös ulkoisesti tämän keltaisen vitamiinivarkaan vaikutuksilta.

Etenkin kesäaikaan kannattaa satsata ihon suojaamiseen niin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteella (postauksen lopusta löydät muuten uuden ihanan uutuuden Esseltä!) kuin C-vitamiinia sisältävillä ihonhoitotuotteilla, koska auringosta heijastuvat UV-, ja UVB-säteet polttavat ja vanhentavat ihoa herkästi.

Jokaisen kauniisti vanhenevaa ihoa havittelevan kannattaa muistaa se, että liiallinen auringossa kylpeminen vahingoittaa ihon kimmoisuudesta vastaavan elastaanin tuotantoa. Elastaanin vähenemisen huomaa ensimmäisenä usein kasvoista ja käsistä, sillä etenkin kasvoissa iho on ohuempi kuin muualla ja altistuu muutenkin herkemmin UV-säteilylle.

Itse olen luonnollisen vanhenemisen kannalla ja koen, että ikä saa tottakai näkyä, mutta haluan silti että ihoni ikääntyy esteettisesti. Elintapojen rinnalla yhdeksi huomionarvoiseksi seikaksi nouseekin se miten paljon altistaa omaa ihoaan auringolle. Se, kuinka nopeasti auringon vanhentava vaikutus näkyy, riippuu monesta eri tekijästä kuten UV-altistumisen voimakkuudesta, omasta ihotyypistä, maantieteellisestä sijainnista ja siitä mihin vuorokauden aikaan altistuminen tapahtuu.

Auringon UV-säteily paksuntaa ja veltostuttaa ihoa sekä saattaa vaurioittaa uloimpia ihokerroksia, jolloin seuraukset eivät ole enää pelkästään esteettisiä. On huomionarvoista muistaa sekin, että UV-säteily kertyy ihon muistiin – esimerkiksi palaneen ihon suojamekanismi on vaurioitunut ja jatkossa iho kärähtää uudestaan herkemmin kuin ennen palamista.

Haluan myös muistuttaa, että ihon suojaaminen aurinkosuojalla sekä C-vitamiinitankkaus kannattaa muistaa niiden kuumien hellepäivien lisäksi pilvisellä säällä, koska auringonsäteiden vaikutus on silloinkin noin 40 % luokkaa.

”Yksi syy miksi rakastan C-vitamiinia ihonhoidossa on sen hipiää valostuttava ja kirkastuttava vaikutus – harva raaka-aine kykenee luomaan iholle samanlaisen herätyksen ja kuulauden kuin tämä vitamiinien kuningatar.”

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 9

Kesäihon suojatoimet: C-vitamiinitankkaus ja aurinkosuoja

Auringonsäteistä nautiskelua ei tokikaan tarvitse lopettaa kokonaan, edellä oleva oli enemmänkin lempeä muistutus siitä miten ennaltaehkäistä ja huoltaa ihoa näin kesällä. Mitä tulee auringon vaikutukseen suhteessa ihon kuntoon, ulkoisesti käytettävillä C-vitamiinituotteilla voidaan osaltaan täydentää auringossa helposti hupenevia C-vitamiinivarastoja ja antaa iholle sen tarvitsemaa suojaa.

Anti-inflammatorinen C-vitamiini suojaa ihosoluja UV-säteiltä ja auringon vaikutuksilta, uudistaa epidermistä, parantaa lipidituotantoa, stimuloi kollageenin, elastaanin ja hyaluronihapon tuotannosta vastaavien fibroblastisolujen toimintaa, vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä ja ennaltaehkäisee niiden syntymistä. Lisäksi tiedetään, että C-vitamiini imeytyy ihon kautta jopa 30 kertaa paremmin kuin sisäisesti nautittu (sama mekanismi pätee magnesiumiin!).

Ihon omia C-vitamiinivarastoja täydentävän kosmetiikan lisäksi suosittelen tietysti – etenkin kun puhutaan iho-ongelmista kuten aknesta, pigmenttiläiskistä tai muista vastaavista – tukemaan ulkoista ihonhoitoa tulehdusta laskevalla ruokavaliolla (esimerkiksi ketogeeninen ruokavalio) sekä nauttimalla joka päivä luonnollista C-vitamiinia sisäisesti.

Lopputulos on aina parempi, kun muistetaan että kaunis iho ei ole koskaan yhden ulkoisesti käytettävän tuotteen tai vaikkapa ruokarutiinin summa: sisäinen ja ulkoinen ihonhoito kulkevat käsi kädessä!

Yksi syy miksi rakastan C-vitamiinia ihonhoidossa on sen hipiää valostuttava ja kirkastuttava vaikutus – harva raaka-aine kykenee luomaan iholle samanlaisen herätyksen ja kuulauden kuin tämä vitamiinien kuningatar.

Kirkastavan vaikutuksen takana on yksinkertainen logiikka: C-vitamiini aktivoi erittäin tehokkaasti ihon pintaverenkiertoa ja pyöräyttää ns. sen avulla hipiän aineenvaihdunnan käyntiin, jolloin lopputuloksena on tasaisempi ihonsävy ja terveenä hehkuva, elinvoimainen iho.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 6

C-vitamiini kosmetiikassa

C-vitamiini on kosmetiikassa äärimmäisen herkkä raaka-aine, koska muun muassa vesi, valo, lämpö ja happamuus vaikuttavat erittäin voimakkaasti sen tuhoutumiseen, jolloin raaka-aineen maksimaalisesti hoitavia vaikutuksia on vaikea saada ihon hyötykäyttöön. Yleisin kosmetiikkatuotteissa käytetty C-vitamiinin lähde on vesiliukoinen L-askorbiinihappo, jonka teho ei säily kovinkaan kauaa stabiilina.

Ranskalainen Novexpert on päätynyt käyttämään Booster-seerumissaan kahta luonnollisista lähteistä saatavaa C-vitamiinimuotoa, jotka on tutkitusti saatu säilyttämään pitkäaikainen vaikutus myös iholla: ranskalainen Ascorbyl Methylsilanol Pectinate on juonteita ehkäisevä C-vitamiinin muoto ja japanilainen 3-O-ethyl Ascorbic Acid on puolestaan osittain lääkeaineeksi luokiteltava C-vitamiini, jolla on mm. pigmenttiläiskiä ehkäisevä vaikutus.

Näiden stabiloitujen C-vitamiinien teho laski tutkimuksissa (37 asteen lämpötilassa) kolmen kuukauden aikana vain 3 %, kun taas tavallisen C-vitamiinin kohdalla hävikkilukema oli 40 %. Toisessa tutkimuksessa huomattiin, että Novexpertin C-vitamiinit säilyttivät tehonsa lähes sataprosenttisesti 20 tuntia kestäneessä 50 asteen lämpöaltistuksessa siinä missä tavallinen C-vitamiinin vaikutus lakkasi täysin – erittäin mielenkiintoista, etten sanoisi, ja kyllä oma pitkäaikainen käyttökokemukseni puoltaa tätä samaa. Vaikka seerumiin käytetyillä C-vitamiineilla ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia (eikä seerumi täytä näin ollen sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerejä), ne ovat silti täysin biohajoavia.

Kaiken kaikkiaan tämä stabiloitu C-vitamiinikombo vaikuttaa iholla jopa kahdeksan tunnin ajan eikä aiheuta vaikutuksellaan tavallisen C-vitamiinin kohdalla havaittua tunnin vaikutuspiikkiä. Tämä mahdollistaa sen, että C-vitamiinia vapautuu iholle pitkin päivää, jolloin myös sen ihoa hoitava ja kirkastava vaikutus on paljon tehokkaampi kuin tavallisen C-vitamiinin luoma instant-piikki. Tämän ja C-vitamiinien pH-arvon (4-5) vuoksi Booster-seerumi ei ole liian hapanta ja se sopii myös herkälle iholle käytettäväksi.

Novexpertin C-vitamiinilinja sopii kaikille ihotyypeille, mutta ennen kaikkea stressaantuneelle, säännöllisesti ilmansaasteille altistuvalle, hyperpigmentaatiota omaavalle tai ikääntyvälle iholle. C-vitamiinipitoiset tuotteet vaalentavat myös arpia, joten ne hyödyttävät ihoa myös ennen laserkäsittelyjä tai leikkauksia ja niiden jälkeen.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 8 Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 5

Novexpertin kuoriva puhdistusvaahto oli yksi suurimmista yllätyksistä ja vaikka se on parhaimmillaan epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon hoidossa, kyseessä on yksi hellävaraisimmista testaamistani puhdistusvaahdoista!

Taivaallisen hedelmäiselle tuoksuva putsari sopii kuuriluontoisesti myös normaalille iholle etenkin nyt kesäaikana, jos iho meinaa rasvoittua kuumuuden johdosta. Puhdistusvaahdon kuoriva – ja sitä myöten kirkastava – vaikutus ei ole mitään sananhelinää, vaan vaahto toden totta heleyttää ihoa silminnähden.

Kaiken kukkuraksi vaahdossa on todella täyteläinen koostumus – se ei ole lainkaan vesimäisen ohutta lirua kuten vaahtomaiset putsarit yleensä, vaan muodostaa ihokontaktissa ihanan puhdistuskerman! Vaahdon kuorivana ainesosana toimivat papaiini-entsyymi ja glukonolaktoni, jonka lisäksi C-vitamiini kirkastaa ja antaa hehkua.

Vaahdon sisältämä sinkkipohjainen PCA normalisoi rasvoittuvaan taipuvaisen (esim. aknen) ihon talintuotantoa ja suojaa bakteereilta. Appelsiinivesi sisältää sitruunahappoja, jotka myös kuorivat ihoa kevyesti. Puhdistusvaahto levitetään aina kuivalle iholle (kuten puhdistusöljytkin), hierotaan muutaman minuutin ajan ja poistetaan joko kostealla musliiniliinalla tai vedellä.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 3

Väitän, että Novexpertin C-vitamiiniseerumi on tuote, jota ei voi kuin rakastaa (tai ainakaan en ole törmännyt vielä yhteenkään tuotetta kokeilleeseen ihmiseen, joka ei olisi ihastunut siihen päätäpahkaa!). Olen nyt käyttänyt tätä appelsiinimehun tuoksuista ihon vitamiinidrinkkiä viime syksystä saakka enkä ole aikeissa luopua sen käytöstä ehkä koskaan.

Valitsin seerumin viime vuoden Green Beauty Awardsien kiistattomaksi seerumikuningattareksi, sillä se sisältää huikeat 25 % kirkastavaa ja stabiloitua C-vitamiinia, joka vapautuu ihon käyttöön useiden tuntien ajan. Kyseessä on todellakin korkean profiilin luksusihonhoitotuote, jolla saa aikaan pieniä ja vähän suurempiakin ihonhoitotaikoja.

Seerumissa on kahden huippulaadukkaan C-vitamiinin lisäksi myös ihon paranemista nopeuttavaa ja kuivumiselta suojaavaa bisalobolia, kosteutta sitovaa hyaluronihappoa, antioksidanttisesti suojaavaa beetakaroteenia (joka antaa seerumille myös sen kauniin oranssin sävyn) sekä solutoimintaa tukevaa adenosiinia.

Mikäli sinulla on pigmenttiläiskiä, tai olet taipuvainen saamaan niitä auringossa, C-vitamiiniseerumin käyttö kannattaa aloittaa välittömästi (seerumissa käytetyt C-vitamiinit nimittäin vähentävät pigmenttimuutoksia aiheuttavien melamiinien ylimääräistä tuotantoa).

Rakastan itse tässä tuotteessa ihan kaikkea: koostumus on silkkisen pehmeä ja seerumia voi halutessaan myös kerrostaa, se ei rullaannu meikin alla missään olosuhteissa ja tuoksu on kuin appelsiinitarhassa (vaikka ei sisällä mitään eteerisiä öljyjä kuten eivät muutkaan Novexpertin tuotteet). Lisäksi ihosta on tullut paljon kimmoisampi, pehmeämpi, terveemmän sävyinen ja heleämpi.

Suosikkiseerumini on omiaan erityisesti auringossa vaurioituneen, elintapojen tai stressin aiheuttaman veltostumisen tai elottomuuden nujertamiseen ja väsyneen ihon pikakirkastamiseen. Seerumin aktiiviaineet antavat ihosoluille kunnon elinvoimaboostin, jotka kiihdyttävät aineenvaihduntaa, päästävät luontaisen kirkkauden valloilleen ja suojaavat samalla vapaiden happiradikaalien haittavaikutuksilta.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 11

C-vitamiinilinjan kaksitehoinen kuorinta yhdistää kemiallisen ja mekaanisen kuorinnan, ja toimii erinomaisesti kesän aikana käytettäväksi tehotuotteeksi etenkin jos iho on helposti tukkeutuvaa sorttia. Kirkastava kuorinta levitetään ensin kasvoille vaikuttamaan muutamiksi minuuteiksi, hierotaan kevyesti, jotta mekaaniset rakeet pääsevät irrottamaan kuolleen ihosolukon ja huuhdellaan sitten pois.

Entsymaattisesti kuorivina ainesosina toimivat glukonolaktoni, C-vitamiini ja papaiini, mekaanisesta kuorinnasta puolestaan vastaavat aprikoosinsiemenet, jojobarakeet ja volkaaninen hiekkajauhe. Lisäksi kuorintanaamio sisältää bambu-uutetta, aloe veraa ja betakaroteenia. Herkälle iholle kannattaa valita ennemmin esimerkiksi sarjan kuoriva yövoide tai jokin muu entsymaattisesti kuoriva tuote, jossa ei ole mukana mekaanisesti kuorivia rakeita.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 2 Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 7

Novexpertin kuoriva yövoide on toinen niistä tuotteista, jotka palkitsin viime joulukuun Green Beauty Awardeissa. Tämä konsepti oli nimittäin juuri niin jännittävän kuuloinen kuin voi kuvitella – ja kaiken lisäksi vielä toimiva!

Yövoiteen kuoriva vaikutus perustuu pääasiassa AHA-happoja sisältävään glykolihappoon, glukolaktoniin ja maitohappoon, mutta kuorivaa vaikutusta on tehostamassa myös entsymaattisesti toimiva papaijauute sekä C-vitamiini. Lisäksi voidepohjasta löytyy myös täyteläistä sheavoita, jojobaa, hyaluronihappoa ja sarjan patentoimaa, tulehduksia ehkäisevää leväuutetta.

Allekirjoittaneelle kyseessä on arjen ylellinen tuhkimotuote, jota käytän kerran tai kaksi viikossa ylläpitämään ihon kirkkautta, mutta voide sopii erinomaisesti kuuriluontoisempaan käyttöön, jos iho on samea, tukkoinen, juonteinen tai stressaantunut.

Tässä välissä on muuten mainittava, että olen siirtynyt keton myötä lähes 90 % pois mekaanisesti kuorivista tuotteista, koska kuollutta ihosolukkoröhnää ei enää kerry ihon pinnalle juuri ollenkaan, vaan iho on silkkisen tasainen! Punakkuuteen oma iho on toki edelleen taipuvainen, joten tämänkaltaiset lempeät entsyymikuorinnat ovat omiaan ravitsemaan ihoa ilman rapu-efektiä.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 10

Yhden ihonhoitotuotteen käytön suhteen olen laiska, ja tämä on silmänympärysvoide. Yleisesti ottaen olen skipannut erillisen voiteen käytön ja levittänyt käytössä olevan seerumin myös silmänympärysiholle, mutta olen nyt kevään mittaan skarpannut asiassa. Novexpertin silmänympärysgeeli on aavistuksen viilentävä, iholla lähes vesimäisen liukuvaksi muuttuva ohut geeli, joka hellii väsynyttä ja ohutta silmänympärysihoa. Olen luvannut itselleni pyhästi, että pidän uudesta rutiinistani nyt kiinni, koska juuri tässä kolmenkympin huitteilla kaikenlaisia juonne-, ja naururyppyjä alkaa syntymään herkemmin mm. kollageenin ja hyaluronihapon luontaisen tuotannon vähentyessä.

Silmänympärysgeelin vaikuttavina aineina on C-vitamiinin (Ascorbyl Glucoside) lisäksi parsakaaliuutetta, apinanleipäpuuta, kofeiinipitoista ja mikroverenkiertoa kiihdyttävää teepensasta, aminohappo arginiinia joka suojaa mm. keratiinia, kollageenia ja elastiiniproteiineja ja maarianohdaketta jonka sisältämä antioksidanttipitoinen silymariini rauhoittaa ihoa.

Pidän geelistä todella paljon, sillä se selkeästi antaa iholle pienen kosteutusvirkistyksen ja olenkin nyt käyttänyt sitä yön lisäksi myös aamuisin meikin alla, koska tuote ei rullaa (hurraa!). Itse asiassa geeli jättää ihon pinnan aavistuksen tahmeaksi, ja se auttaa peiteainetta kiinnittymään todella hyvin! Hei, ja vinkki kaikille joiden aamunaama kaipaa ekstrapiristystä: säilytä geeli jääkaapissa – ei ole taivaallisempaa tunnetta kuin levittää viileä geeli silmänympärysiholle ja odotella, että se tekee taikansa!

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 4 Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa 13

Lopuksi vielä suuri aurinkosuojapaljastus: probioottisen ihonhoidon pioneeri Esse lanseeraa muutamien päivien sisällä sekä uuden luomusertifioidun aurinkovoiteen että 10 sävyä sisältävän meikkivoidelinjan. Molemmissa tuotteissa on SPF30 ja voin vannoa näistä tulevan sellainen hitti, joista tullaan kohisemaan tämän kesän kosmetiikkapiireissä vielä pitkään!

Uudet tuotteet ovat aurinkosuojan lisäksi myös hyvin vahvasti ihoa ja ihon mikrobiomia hoitavia sisältäessään miljoona probioottista mikrobia per millilitra sekä prebiootteja, jotka tehostavat probioottien vaikutusta. Aurinkovoiteesta on sanottava sen verran, että sitä on miltei mahdoton uskoa koostumuksensa perusteella aurinkosuojavoiteeksi – kyseessä on täyteläisen kermainen voide, jonka koostumuksessa on juuri sopivasti kosteuttavuutta ja kevyttä öljymäisyyttä. Ihosta tulee mielettömän pehmeä ja pintaan tulee mieletön kuulto-efekti. Aurinkosuojavoide ei myöskään tunnu tippaakaan ihohuokosia tukkivalta tai raskaalta, vaan levittyy huomaamattomaksi, kevyen kuullon antavaksi suojakerrokseksi. Aurinkosuojavoiteen INCI-lista on aivan huippu, ja se sisältää edellä mainittujen lisäksi mm. sheaöljyä, jojobaa, rooibos-uutetta, oliivinlehtiuutetta ja myrothamnus-kasvia.

Meikkivoiteet ja aurinkosuojavoide on suunniteltu erityisesti herkästi reagoivalle iholle, joten molemmat ovat täysin tuoksuttomia ja niihin on käytetty miedoimpia mahdollisia säilöntäaineita. Suosittelen kurkkimaan Natural Goods Companyn sivuille lähipäivinä, sieltä nämä ihanuudet nimittäin pian löytyvät!

Joko olet testannut Novexpertin C-vitamiinituotteita? Mitä tykkäsit?

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Liity Keho-valmennukseni odotuslistalle

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2018: Luonnonkosmetiikan kasvojenhoitotuotteet
40 usein kysyttyä kysymystä luonnonkosmetiikan aurinkosuojista
Green Beauty Awards 2018: Luonnonkosmetiikan vartalonhoitotuotteet
5 x täsmätuotetta samean ihon hoitoon