Toivejuttu: Mitä meillä syödään?

”Kun ette syö kakkua ja smoothieta niin mitä teillä syödään? Vinkkaa vaikka pari lempparireseptiä suolaisten ruokien joukosta
.”

Sain tosi kivoja kysymyksiä Kysy! -postaukseen viime viikolla. Osaan kysymyksistä olisi tullut niin pitkä ja laaja-alainen vastaus, että päädyin tekemään niistä erillisen postauksen. Arkiruokailun sujuvuus ja terveellisyys on varmasti aihe, joka kiinnostaa monia, koska työpäivän jälkeen kylässä on usein jonkinlainen väsymys. Tässä jutussa on tarjolla helppoja ruoanlaittovinkkejä, esimerkkiaterioita ja ajatuksia siitä miten arjessa voi syödä hyvin ilman jokapäiväistä kokkaamista. Jos lähes gluteeniton ruokavalio kiinnostaa, alla on monia hyviä vinkkejä arkeen.

Aloitan arkiruokailun valmistelun jo viikonloppuna, koska hyvin syömisen A ja O on esivalmistelu. Käymme viikonloppuisin kaupassa ja ostamme yleensä kerralla koko seuraavan viikon ruoat. Jo pelkästään tämän tavan avulla olemme huomanneet kuinka paljon meillä säästyy sekä hermoja että aikaa. Mikään ei ole rasittavampaa kuin rampata kaupassa joka päivä ostamassa yhtä puuttuvaa raaka-ainetta vain siksi, ettei ole viitsinyt ennakoida ja ostaa sitä ajoissa.

Kun aloin miettiä kauppakorimme sisältöä, huomasin että sieltä löytyy yleensä aina tietyt arjen luottoraaka-aineet, joista on helppo varioida mitä erilaisempia aterioita. Sisältö toki vaihtelee erilaisten kausien mukaan, mutta tämä alla oleva lista on toiminut meillä toimivana perusrunkona kauppareissuilla:

Juurekset: Palsternakka, bataatti, porkkana, punajuuri, joskus puikulaperuna

Vihannekset ja tuoreet mausteet: Cosmopolitan-salaatti, tammenlehtisalaatti, rucola, chili, pitkät pavut, inkivääri, kurkku, Myrttisen suolakurkku, punasipuli, valkosipuli, kirsikkatomaatti, avokado, purjosipuli, persilja ja/tai basilika, selleri, parsakaali, kesäkurpitsa, hapankaali

Hedelmät: Banaani, omena, sitruuna, granaattiomena, muita kauden mukaan

Viljatuotteet: Basmatiriisi, gluteeniton tattarinäkkileipä, Alura-mysli, Urtekramin merisuolariisikakku, joskus riisinuudeli

Pavut ja linssit: Keitetyt kikherneet, punainen linssi, mungpapu, keitetyt mustapavut

Liha/kala: Lohi, riista, seiti, kana, hirvi, luomukananmunat, joskus kaasuton jauheliha

Kastikkeet/mausteet: Neitsytoliiviöljy, balsamico, Dijon-sinappi, tomaattipyree, Mutti-tomaattimurska, kookosmaito, kotimainen hunaja, soijakastike, omenaviinietikka

Maitotuotteet: Voi, parmesaani, feta, joskus vanha gouda ja turkkilainen jogurtti

Muuta: Tummaa suklaata, kuivattuja viikunoita, kahvipapuja, satunnaisesti Oatlyn luomukauramaitoa ja tietysti erilaisia mausteita

Vaikka lista on periaatteessa yksinkertainen, siinä olevat raaka-aineet taipuvat hyvin monenlaisiksi arkiruoiksi.

Kotoamme löytyy valmiiksi erilaisia peruselintarvikkeita kuten luontaisesti gluteenittomia jauhoja, neitsytkookosöljyä ja superfoodeja kuten chia-siemeniä ja viherjauheita. Marjoista tyrniä, puolukkaa, karpaloa, mustaherukkaa ja mustikkaa on aina pakastimessa.

Olen kokenut käteväksi tavaksi käyttää viikonloppuisin muutaman tunnin ruoan esivalmisteluun. Silloin kuorin, pilkon ja paistan juurekset sekä erilaisia lihoja/kaloja valmiiksi. Viikonloppuisin uunissa syntyy herkullista ja helppoa arkiruokaa kuten maustettuja bataattilohkoja, palsternakkaranskalaisia ja porkkanoita.

Osa juureksista päätyy kattilaan ja niistä soseutan keittoja tai muusia. Esimerkiksi juuri nyt uunissa on pari kiloa hirvikäristystä hautumassa. Osa menee annospusseissa pakastimeen ja osa syödään jo viikonloppuna.

Kiireisenä arkipäivänä on mukavaa ja rentouttavaa, kun tietää että ruokaa on valmiina ja eri elementtejä voi yhdistellä mielensä mukaan. Voin kertoa, että tämä käytäntö on pelastanut monelta nälkähermoromahdukselta, koska valmista ruokaa on aina jääkaapissa! Syömme aika pitkälti kauden tarjonnan mukaan ja talviaikana juureksia kuluu kilotolkulla joka viikko. Loppukeväästä ja kesällä salaattiruoat tulevat jälleen ajankohtaisemmiksi.

Arkiruokailua leimaa yksinkertaisuus, mausta tinkimättä. Pyrimme syömään pääasiassa luontaisesti gluteenittomasti, mutta emme ole fanaattisia sen suhteen. Kotoamme löytyy satunnaisesti myös italialaisia vehnäjauhoja (tai spelttijauhoja) pizzahetkiä varten, sillä emme saa siitä minkäänlaista reaktiota toisin kuin kotimaisista gluteeniviljoista (italialaisia jauhoja saa esimerkiksi Tampereen kauppahallissa toimivasta kahvikaupasta, jossa on aivan mahtava palvelu!).

Maitotuotteita käytämme muutamia kertoja viikossa, joskus olemme pitkiäkin aikoja ilman. Olen myös huomannut erilaisia ruokavalioita kokeiltuani ja pari vuotta sitten säännöllisen liikunnan aloitettuani, että voin paremmin kun sisällytän aterioihini jonkin verran lihaa ja kalaa. Se tekee oloni kylläiseksi ja auttaa pitämään turhan makeannälän kurissa.

Jos minun pitäisi jotenkin avata ruokafilosofiaamme, sanoisin että pyrimme syömään mieluummin aitoja ruoka-aineita teollisesti tuotettujen sijaan. Siksi valitsen mieluummin kalaa tai lihaa tofun ja quornin sijaan, oikeaa voita, kookosmaitoa tai kermaa maidottomien kasvirasvavalmisteiden sijasta ja teen salaatinkastikkeet itse valmiiden sijasta. En osta valmiina gluteenittomia jauhoseoksia, vaan teen ne itse (valmiit jauhoseokset sisältävät usein kotimaista vehnää, josta on vain poistettu gluteeni).

Markkinoilla on paljon erilaisia maidottomia kaura- ja soijavalmisteita kuten jogurtteja ja juomia. Niissä on kuitenkin aika paljon lisäaineita ja muita täyteaineita, joten olen ajatellut, että niinä kertoina kun jogurttia tekee mieli, ostan turkkilaista jogurttia tai teen jogurttini itse kookosmaidosta.

Meillä on vakiintunut tavaksi syödä noin kolme tai neljä kunnon ateriaa joka päivä, välipaloja harrastetaan yleensä jos on niin kiire, ettei ruokaa ehdi lämmittää. Mikroa meillä ei ole ollut vuosiin, ruoka lämpenee sen sijaan uunissa tai valurautapannulla. Ruokapäiväkirja on ollut aika toivottu aihe, mutta tein sen sijaan tähän alle todenmukaisen esimerkkilistan siitä mitä meillä yleensä syödään ja mitä meillä on viime viikkoina syöty.

Esimerkkipääruokia:

• Herbamarella maustettua uunilohta, bataattimuussia ja al denteksi höyrytettyjä papuja

• Kaalilaatikko (kaali, jauheliha, porkkanakuutiot, sipuli, mausteet, joskus myös riisi) + itsesurvottu puolukkahillo ilman makeutusta

• Munakas purjosipulilla, kirsikkatomaateilla ja parmesaanilla + salaatti tai höyrytettyä parsakaalta

Juures-fetavuokaa ja kanaa/kalaa

• Itsetehtyä sushia

• Palsternakka-kasvispihvejä ja riisiä

• Kana-kasviswokkia riisinuudelilla ja kookosmaidolla

• Kasviskeittoja kuten linssikeittoa, mungpapukeittoa ja palsternakkakeittoa

Salaattitortillat

• Ruokaisa salaatti

• Keitetyt punajuuret ja nyhtökanaa (maustettu balsamicolla ja soijakastikkeella)

Esimerkkivälipaloja:

• Mysliä kauramaidolla, marjoilla ja pähkinöillä

• Hirssi- tai kaurapuuroa, marjoja, voita, kookoshiutaleita ja kanelia

Smoothie/tuorepuuro/chia-vanukas

• Turkkilaista, kookos– tai cashewjogurttia lisukkeilla

• Gluteenittomia herkkuleipiä, eli tattarinäkkäriä/siemenleipää, voita tai hummusta, lohta/munia ja kasviksia

• Banaanista ja kananmunasta valmistettuja lättyjä

Mielestäni jokaiselle aterialle ei tarvitse ympätä miljoonaa erilaista raaka-ainetta, riittää kunhan joka viikko raaka-aineet vaihtelevat. Yksinkertaisuus on kultaa eikä arkena tarvitse muuhun taipuakaan. Tärkeintä on syödä ruokaa, joka saa juuri sinut voimaan hyvin. Ruoan ja ruokavalioiden kategorioiminen tuottaa usein vain stressiä eikä sen avulla saa kiinni siitä ilosta, jota ruokailu sosiaalisena tapahtumana pitäisi mielestäni edustaa.

Lukijani alkuperäisestä kysymyksestä inspiroituneena päätin aloittaa Yellow moodissa uuden Parempaa arkiruokaa -juttusarjan. Tulen jakamaan kevään aikana meidän arjessamme valmistuvia helppoja ja pomminvarmoja reseptejä. Niistä ei tule löytymään turhaa kikkailua tai erikoisia aineksia, vaan ne rakentuvat perusmarketista saatavien perusraaka-aineiden ympärille.

Mitä teillä syödään arkena?

Lue myös:

Maailman paras gluteeniton pasta

Yellow Moodin hurmaava linssikeitto

Gluteeniton linssipasta

Tiia

Ihan mahtava postaus taas! Feta-Juuresvuoka lähtee kokeiluun heti tänä iltana lohen seuraksi... Ihana kun ei nyt tarvitsekkaan töistä lähtiessä miettiä, että mitä tänään söis :)
Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta sanonpa taas, että kuvat blogissasi ovat aivan uskomattoman kauniita!! Pelkästään niiden vuoksi käyn joka päivä katsomassa onko uusia juttuja tullut... Nytkin juutuin pitkäksi aikaa tuijottamaan tuota kananmunankuori-kuvaa... aivan ihana!!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos Tiia, ihana kuulla että postaus oli mieleen - sitä oli nimittäin mielenkiintoista kirjoittaa! Ja hei, voin kertoa että feta-juuresvuoka toimii lohen kanssa aivan täydellisesti. Täyttävää ja maukasta talviruokaa <3 En malta odottaa, että pääsen jakamaan muitakin arjen luottoreseptejä tänne Yellow moodin puolelle. Olen tosi otettu kuvakehuista, varsinkin tämän postauksen suhteen - en nimittäin ollut itse täysin tyytyväinen :D Kaipa se on niin, että sitä katselee omia kuviaan välillä vähän turhan kriittisin silmin. Kiitos, ja valoisaa viikonloppua :)

Vastaa
Tiia

...niinhän se on että kun hyvvää yrittää niin priimaa pukkaa tulemaan! :D

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Niin toivon, haha! :D

Vastaa
Hanna

Hei! Miten lämmitätte aiemmin tehdyt ruoat ilman mikroa?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Lämmitämme ne yleensä valurautapannulla ja joskus uunissa :)

Vastaa
J

Tämä oli mielenkiintoinen - vinkkejä arkiruokaan kaipaa aina! Meilläkin käytetään Myrttisen suolakurkkuja, mutta niiden sisältämä natriumbentsoaatti vähän mietityttää..

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kieltämättä, mutta on vaikeaa löytää suolakurkkuja ilman jotain säilöntäaineita. Esimerkiksi kauppojen säiliöissä myytävissä suolakurkuissa on keinomakeutusaineita, joten Myrttisen suolakurkut ovat ainakin niitä parempi vaihtoehto :)

Vastaa
Ninne

Tämä oli niin inspiroiva postaus, kiitos! Löysin pitkän vähän sinnepäin syömisen kauden jälkeen uuden innon ruokailuun tämän postauksen myötä. Nimenomaan yksinkertaisuuden ja helppouden kautta on helppo lähestyä arkiruokailuja ja olin itse eksynyt vähän liian kauas siitä. Jään innolla odottamaan arkiruokapostauksia!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos myös sinulle palautteesta! Ymmärrän oikein hyvin mitä tarkoitat yksinkertaisuuden löytämisellä. Monesti oma mieli asettaa tiettyjä raameja/vaatimuksia syömisen suhteen, mutta itse olen varsinkin viimeisen vuoden aikana tajunnut paremmin sen, ettei kaiken tarvitse olla niin monimutkaista. Perusasioilla pääsee tosi pitkälle, muu on ekstraa :)

Vastaa
Elise

Itse aloitin paleotyyppisen ruokavalion viime vuoden tammikuussa ja siitä on tullut elämäntapa. En koe hankalaksi tehdä perheelle eri lisuketta kuin itselleni. Samalla myös suhteeni ruokaan on muuttunut. Haluan ruuan olevan mahdollisimman tuoretta, vähälisäaineellista ja aitoa.

Olen koonnut perheellemme kiertävän kahdeksan viikon ruokalistan. Sen tekemisessä oli työtä, mutta nyt saan nauttia sen antamasta vapaa-ajasta. Olen syöttänyt kunkin viikon raaka-aineet nettiruokakauppaan, joka tuo viikottaiset ruokaostoksemme kerran viikossa kotiin. Itse käyn kahden uhmaikäisen kanssa mieluummin vaikka uimassa kuin ruokakaupassa ☺️

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ymmärrän oikein hyvin ja ruokavaliosi kuulostaa tietyiltä osin hyvin samankaltaiselta kuin meilläkin. Mitä tulee kahdeksan viikon ruokalistaan niin vau! Todella hyvä idea ja helpottaa varmasti lapsiperheen arkea todella paljon.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Big Green Egg tuli taloon ja siitä löytyy viisi upeaa ominaisuutta
Kaikki mitä sinun tulee tietää oksalaateista
Mikä on luonnonkosmetiikan paras ripsiväri? Kahdeksan ripsivärin joukosta löytyi monta helmeä
Kuinka tukea suoliston mikrobiomia, joka vaikuttaa mielialaan ja jopa painonhallintaan?