Miten pitää huolta hyvinvoinnista stressaavien tilanteiden keskellä?

Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.

Nyt kun maailmalla myllää, useampi teistä on toivonut vinkkejä siihen miten säilyttää mielenrauha ja tukea henkistä hyvinvointia. Kokosin tähän postaukseen monta pientä vinkkiä, joiden toivon tarjoavan rauhaa hermostolle ja mielelle.

Stressi Oireet

En ole suoraan sanottuna ehtinyt huolehtia koronavirus-myllystä muuten kuin noudattamalla viranomaisen ohjeita, sillä henkilökohtaisessa elämässä on viime aikoina ollut ihan riittämiin haastetta ja surua. Sikäli siis kysymyksenne erilaisista stressinhallintakeinoista ei olisi voinut tulla osuvampaan aikaan!

Minulla stressi näkyy ja tuntuu yleensä ensimmäisenä kehossa; joka puolelle ilmaantuu nestemäinen suojakerros kuin turvaksi maailmaa vastaan, sydän saattaa toisinaan tykytellä iltaisin ja takaraivoa sekä leukaperiä kiristää neljään ilmansuuntaan. Toki stressi vaikuttaa ajatuksiin, luovuuteen ja sitä kautta myös työhön. Etenkin kirjoitettaviin sanoihin on ollut vaikeampi tarttua, koska ajatusten tarttumapinta on yhtä liukasta kuin keväinen jää.

Arkiset hyvinvoinnin vaalimiskeinot ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeitä, koska kaukana ei ole ajat, jolloin oma hermostoni eli ihan omaa – ylivirittynyttä – elämäänsä pelkän tavallisen arjen tuoksinoista. Nykyään tilanne on aiempaan verrattuna erilainen – paljon helpompi – kiitos henkisen hyvinvoinnin työkalupakin. Vuosien saatossa olen löytänyt käyttööni monenlaisia keinoja ennaltaehkäisemään ääripäiden olotiloja ja pysymään läsnä tiukoissakin paikoissa.

Tänään jaan teille allekirjoittaneen tärkeimmät tukipilarit stressin kaitsemiseen – näistä jokainen on käytössäni säännöllisesti. Tarkoituksena ei ole kaataa niskaanne suorituslistaa stressin kaitsemiseen, vaan toivon teidän ennemminkin löytävän tämän listan avulla yksi tai kaksi pientä keinoa hallita stressiä. Elämä tarjoaa toisinaan räjäytellen yllätyksiä ovista ja ikkunoista, mutta niiden alle ei onneksi tarvitse hautautua kokonaan.

Lue myös: Yellow Moodin suuri flunssan itsehoito-opas

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Laventelinkukat

Iloa tuottavat asiat

Vaikeuksien tai stressin keskellä voi tuntua aluksi naiivilta kuulla joltakin kuinka ’kannattaa keskittyä iloa tuottaviin asioihin’. Se ei kuitenkaan tarkoita epämiellyttävien tunteiden maton alle lakaisemista, vaan sitä, että valitsee nähdä haasteiden keskellä myös ne hyvät, voimavaroina toimivat asiat. Ajattelen, että erityisesti tällaisina aikoina on tärkeää saada jokaiseen arkipäivään edes vähän iloa, naurua ja kiitollisuutta.

Toisaalta taas stressaavien asioiden sanoittaminen luotettavan henkilön – kuten ystävän tai terapeutin kanssa – auttaa purkamaan mielipahan lastia, jolloin harteille ei ala kasaantua turhan painavaa taakkakuormaa. Iloa tuottavat asiat ovat meille jokaiselle erilaisia eikä niiden tarvitse välttämättä maksaa mitään.

Minulle iloa on tuonut viime viikkoina metsässä samoilu yksin (ja etenkin hetket, jolloin olen saanut todistaa aurinkoa vasten timanttien lailla kimaltevaa lumisadetta), ystäväni Katja Kokon ohjaamat virtuaaliset Gua Sha -itsehoitosessiot, koirien rapsutus, pitkät videopuhelut ystävien kanssa, lepohetket sohvalla musiikkia kuulokkeista kuunnellen, maalaaminen, yhteiset ruokahetket puolison kanssa ja hauskat live-improt netin kautta, jotka ovat saaneet nauramaan.

Kysy itseltäsi:

Mitkä asiat tuottavat minulle iloa arjessa? Millä konkreettisilla keinoilla olen huolehtinut hyvinvoinnistani tänään? Miten aion huolehtia hyvinvoinnistani ja jaksamisestani tulevina päivinä? Vastausten pohtiminen on todella antoisaa myös puolison ja ystävien kanssa.

Miten Lievittaa Stressia KSM66 Kokemuksia Stressi

Hermoston tukeminen

Jokaisen hermosto reagoi stressiin yksilöllisesti. Hermoston toimintaan vaikuttaa nykytiedon valossa niin epigeneettisesti perityt tunnekokemukset kuin omakohtaisesti eletyt kokemukset. Adaptogeenit ovat kuuluneet jo vuosien ajan omiin stressinlievityskeinoihin tiukoissa tilanteissa ja tällä hetkellä käytössäni Wild Nutrition KSM-66 Aswagandha. En ole syönyt valmistetta vielä kovin pitkään – eli en voi antaa vielä pidemmän aikavälin kokemuksia – mutta jo tänä lyhyenä jaksona huomaan valmisteen rauhoittaneen mieltäni, parantaneen keskittymiskykyä sekä lisänneen iloisuutta, vaikka olen elämässäni vakavien teemojen äärellä juuri nyt. Raportoin tuloksista teille lisää, kun käyttökokemusta on takana 2-3 kuukautta.

Ashwagandhalla on ayervedassa pitkä historia stressin, ahdistuksen ja unihaasteiden lievittämisessä. Tutkimuksissa aswagandhan on todettu vahvistavan lisämunuaisia normalisoimalla kortisolitasoja veren seerumissa. Lisäksi aswagandha säätelee kilpirauhasen toimintaa sekä verensokeritasoja, jotka molemmat vaikuttavat radikaalisti elimistön energiantuotantoon ja sitä kautta jaksamiseen.

Adaptogeenit ovat kasveja, jotka auttavat kehoa sopeutumaan sekä sisäisiin että ulkoisiin stressitekijöihin. Adaptogeenien aktiiviaineet parantavat mm. immuniteettia, stressinsietokykyä ja auttavat tasapainoittamaan tunne-elämää. KSM-66®:lla on tehnyt yli 11 placebokontrolloitua kaksoissokkotutkimusta, joiden tulokset tukevat sen käyttöä ahdistusta, masennusta ja stressiä vastaan. 

KSM66 aswagandha on luomusertifioitua ja se valmistetaan hellävaraisella uutostavalla ilman liuottimia. Sen huomaa myös lopputuloksesta, sillä kapselien sisällä oleva aswagandha-uutejauhe ei maistu yhtään miltään (yleensä järeämmät valmistustavat muodostavat tuotteisiin kitkerän sivumaun). En tykkää niellä kapseleita, joten avaan ne aina, sekoitan veteen ja juon. Yleensä nappaan kapselien sisällön aamulla, mutta ne voi nauttia myös illalla ennen nukkumaanmenoa.

Pähkinänkuoressa aswagandha on yksi ayervedan tehokkaimmista adaptogeenisista yrteistä, joka tunnetaan mieltä rauhoittavasta, immuunijärjestelmää tukevasta, energiatasoja nostavasta ja unen laatua kohentavista vaikutuksista.

Lavenders

Stressin kehollinen purkaminen

Kriisien ja stressin keskellä kehoturvan löytäminen ja stressin purkaminen voi olla haasteellista. Turva on aina kehollinen kokemus eikä sen saavuttamiseen ole olemassa mitään yhtä automaattista, kaikille sopivaa ratkaisua. Tärkeintä on löytää juuri itselle sopivimmat tavat turvan tunteen kokemiseen ja toisaalta mahdollisten yli- ja alivireystilojen tasapainottamiseen. Listaan tähän alle kaksi hyväksi havaitsemaani kehollista menetelmää stressin purkamiseen – näiden keinojen ei ole tarkoitus sopia kaikille, vaan tarjota vaihtoehtoja stressin helpottamiseen.

TRE

Opiskelen itse parhaillaan TRE-tärinäterapiaohjaajaksi (Tension and Trauma Releasing Exercises). TRE-harjoittelussa on tarkoituksena on saada liikesarjojen avulla kehon lihakset tärisemään. Tämä käynnistää luonnollisen ja jännitystiloja laukaisevan palautumismekanismin, jolla voidaan tukea esimerkiksi trauman, stressin ja jännitystilojen purkautumista. Jos olet jo aiemmin tehnyt ohjatusti TRE-harjoituksia, nyt on hyvä sauma tehdä harjoittelusta säännöllistä. Muussa tapauksessa kannattaa olla yhteydessä lähimpään sertifioituun TRE-ohjaajaan, kartoittaa hänen kanssaan sopiiko menetelmä juuri sinulle ja onko tässä tilanteessa mahdollisuutta esimerkiksi etäohjaukseen.

Kehollisen jännityksen purkaminen laskee stressitasoja ja voi tukea sitä kautta myös immuunipuolustusta ja aktivoida hyvän olon hormonien tuotantoa.

EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) on menetelmä, jossa naputellaan valikoituja akupisteitä tietyn protokollan kautta. Menetelmää käytetään erilaisten fyysisten ja psyykkisten stressien purkuun ja se laskee tutkitusti kortisolitasoja, vähentää aivojen pelkokeskuksen yliaktiivisuutta ja lisää immuunipuolustusmarkkereita (lisätietoa tutkimuksista täällä). Naputtelun avulla pyritään kohtaamaan haastavat tunteet hyväksyvästi akupisteitä naputellen, jolloin stressi ja kehojännitys helpottuvat. Psykofyysinen fysioterapeutti Karita Palomäki kirjoitti viime viikolla Yellow Moodiin EFT Tapping avuksi kriisin keskellä -vieraskynäpostauksen ja löydät postauksen lopusta helpon EFT-videoharjoituksen.

Lue myös: 25 x hyvinvointivinkkiä

Koronavirus Stressi Magnesium

Hyvien yöunien vaaliminen

Iltarutiinit

Uni on yleensä ensimmäinen asia, joka alkaa useimmilla reagoida kasvavaan stressikäppyrään. Hassua kyllä, tällä kertaa olen nukkunut kuin vauva ja mennyt lähes joka ilta sänkyyn klo 21 aikaan, nukahtanut samantien ja nukkunut 8-10 tunnin yöunia. Jokaisella on varmasti omat toimivat iltarutiininsa, itse olen pyrkinyt pitämään huolta rajoistani rauhoittamalla illat olemiseen. Iltaisin meillä on keskeyt ovat parisuhdeaikaa, koirien kanssa lenkkeilyyn ja temppuiluun, TRE-harjoituksiin, käyn lämpimässä suihkussa ja pyrin minimoimaan ruutuajan (tai vähintään suojaamaan silmät sinivalolta, jos haluan lukea iltaisin ruudulta jotain). Ja toki välillä katsotaan ihan vain sarjoja sohvalla toisen kainalossa.

Magnesium

Stressi on yksi suurimmista magnesium-varastojen tyhjentäjistä, joten huolehdin hyvästä unesta laadukkaalla Wild Nutritionin Magnesium -valmisteella ja magnesium-jalkakylvyillä. Magnesium on välttämätön mineraali etenkin lisämunuaisille, jotka vastaavat kehon nestetasapainosta, sydämen sykkeestä ja unen sekä valveilla olemisen sykleistä. Pitkittyneissä stressitilanteissa lisämunuaiset alkavat tuottaa stressihormoneja, jolloin myös magnesiumtasot laskevat. Lisämunuaisten ylikuormitustila voi vaikuttaa heikentävästi myös kilpirauhasen toimintaan.

Magnesium on niin kutsuttu elimistön päämineraali, joka laskee tulehdusta, lievittää stressiä, lisää insuliiniherkkyyttä, tehostaa ravinteiden imeytymistä, nopeuttaa haavojen paranemista, rauhoittaa hermostoa, tukee lisämunuaisten toimintaa ja kohentaa unenlaatua. Jokaisen pitkäaikaisesta stressistä kärsivän olisi todella tärkeää saada päivittäin riittävästi magnesiumia sisäisesti ja ulkoisesti, koska se tukee lisämunuaisten toimintaa. Lisäksi Wild Nutritionin magnesium-kapselit ovat olleet ainakin omalle vatsalleni todella lempeät ja

Lue myös: Mihin magnesiumia tarvitaan?

Helppo hengitysharjoitus:

Jos sinulla on illalla nukkumaan mennessä ylivirittynyt olo, eli sydän hakkaa kiivaasti tai ajatukset laukkaavat, kokeile tätä helppoa harjoitusta, joka rauhoittaa parasympaattista hermostoa. Hengitä hitaasti kolmeen laskien nenän kautta sisään, pidätä sitten hengitystä kolmeen laskien ja hengitä sitten kolmeen laskien suun kautta ulos. Toista tarvittaessa.

 

Miten Nukkua Paremmin Aromaterapia Stressi

Aromaterapia

Aromaterapia ja eteeriset öljyt ovat yksi tehokas tapa vaikuttaa mielialoihin, tunteisiin ja jaksamiseen. Olen käyttänyt aromaterapiaa kohta kahden vuosikymmenen ajan ja kokenut sen hyödyt niin keskittymiskyvyn tukemisessa opiskelujen aikaan kuin väsymyksen hoidossa ja rentoutumisessa. Eteerisiä öljyjä valitessa kannattaa luottaa omaan intuitioon ja tunteeseen, sillä keho kertoo kyllä mitä se kulloinkin tarvitsee.

Parhaat eteeriset öljyt rauhoittumiseen

Jos iltaisin tuntuu vaikealta rauhoittua, Ylang ylang lievittää ärtymystä, laskee ahdistusta ja tuo hyvää mieltä. Laventeli puolestaan rentouttaa ja edesauttaa rauhallista yöunta. Neilikka vahvistaa fyysisesti ja henkisesti, kamomilla rauhoittaa mieltä ja patsuli antaa sisäistä voimaa. Olen tykästynyt etenkin iltaisin Sleep Well -tuoksupuikkoon, jossa on sekoitus kaikkia edellä mainittuja rauhoittavia eteerisiä öljyjä. Sipaisen tuoksupuikkoa molempiin ranteisiin ennen nukkumaan menoa, kun taas eteerisiä öljyjä käytän useimmiten jalkakylvyissä.

Parhaat eteeriset öljyt väsymykseen

Virkistävinä eteerisinä öljyinä voi käyttää esimerkiksi mielialaa kohentavaa ja iloöljyksi kutsuttua bergamottia, fyysistä pirteyttä lisäävää greippiä, sitruunaa, rosmariinia ja voimakkaasti vahvistavaa mustakuusta (älä käytä mustakuusta, jos kehosi on ylikierroksilla).

Olen ollut hyvistä yöunista huolimatta päivisin aika väsynyt ja turvautunut jalkakylvyissä mm. sitruuna- ja eukalyptusöljyihin. Rakastan sitruksisia tuoksuja, joita löytyy myös päiväväsymystä taltuttavasta Be Happy -tuoksupuikosta. Puikossa on seetriä, joka auttaa keskittymään ja tasapainottamaan harhailevia ajatuksia, mielialaa kohottavaa sitruunamyrttiä, energisoivaa verigreippiä, mieltä rauhoittavaa ja hermostuneisuutta vähentävää nerolia. Viherminttu auttaa pääsemään käsiksi tunteisiin, lievittää stressiä ja auttaa keskittymään. Sitruksisen raikas petitgrain puolestaan rauhoittaa kehoa ja lievittää pahaa oloa.

Lue myös: Aromaterapian ABC

Helppo aromaterapia-kotihoito

Laita kaksi tippaa valitsemaasi eteeristä öljyä teelusikalliseen kasviöljyä (esimerkiksi neitsytkookosöljyä). Voit käyttää halutessasi kahta eteeristä öljyä, annostele silloin yksi tippa molempia. Levitä öljy rintakehälle ja alaselälle aina kylkiluiden alareunasta ristiluulle asti. Sivele öljyä iholle jonkin aikaa, jotta öljy imeytyy ihoon. Pyyhkäise öljykäsitelty ihoalue kevyesti pyyhkeellä tai paperilla 5-10 minuutin kuluttua öljyn levittämisestä, jotta öljy ei tahraa vaatteita tai petivaatteita.

Rescue Remedy Kokemuksia

Bachin kukkaterapia

Lääkäri, bakteriologi ja homeopaatti Edward Bach kehitti 1930-luvulla kukkaterapian, jossa ajatellaan henkisen hyvinvoinnin vaikuttavan fyysisten sairauksien taustalla. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, ajattelen meidän ihmisten olevan psykofyysisiä kokonaisuuksia eikä ihmiskehoa voi siksi jakaa pelkästään fyysiseen tai emotionaaliseen puoleen.

Mieli, kokemukset ja fyysinen keho ovat yhtä ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Ajattelen kukkaterapian ja homeopatian olevan tehokkaita täydentäviä hoitomuotoja, jotka erilaisissa kehon ja mielen epätasapainotiloissa.

Olen käyttänyt vuosien varrella niin homeopatiaa kuin kukkaterapiaa itselleni ja meidän lemmikeille hyvillä tuloksilla. Meillä on aina kaapissa Rescue Remedy -suihketta, joka on kehitetty rauhoittamaan mieltä etenkin järkyttävissä tilanteissa. Suihketta voi käyttää myös ennen jännittäviä tilaisuuksia kuten kokeita, lentämistä, tapaamisia tai esiintymistä.

Bachin Kukkaterapia Stressi

Kukkaterapiassa pyritään saavuttamaan emotionaalinen tasapaino ja pidän ennen kaikkea siitä kuinka se huomioi holistisesti sekä ihmisen henkiset, fyysiset että tunneperäiset puolet.

Saatavilla on myös alkoholiton Emergency Spray, jossa on perinteisen Rescue Remedyn sisältämien kukkauutteiden lisäksi kolmea muuta uutetta, jotka vaikuttavat tasapainottavasti pelkoon ja ahdistukseen. Tämä tuote sopii myös lapsille ja lemmikeille: tuotetta suihkautetaan kielen alle 1-2 pumppauksen verran eikä yliannostuksen vaaraa ole.

Jos taas haluaa valita vain yhden kukkauutteen stressaavien aikojen tueksi, se voisi olla Aspen, eli haapa. Haapauute on kehitetty erityisesti kaitsemaan tuntemattomia pelkotiloja, yleistä levottomuutta sekä huolia, joille ei löydy mitään suoraa syytä.

Stressi Artikkelikuva

Käy osallistumassa Instagramissani hyvinvointipaketin arvontaan, jossa on Wild Nutrition KSM66 Ashwagandha, Wild Nutrition Magnesium, Bach Emergency -suihke sekä Scentered Be Happy -tuoksupuikko. Paketin arvo on yli 80 € ja pääset osallistumaan arvontaan suoraan tästä linkistä. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 5.4.2020 klo 23.59 saakka. Ilmoitan voittajalle suoraan Instagramin kautta.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Yellow Moodin suuri flunssan itsehoito-opas
Kuulas Lily Lolo -meikkilook
Vuosi ilman lääkitystä – mitä kilpirauhaselle kuuluu?
Elämää helpottava kuukuppi ja 3 x muuta luonnollista kuukautissuojaa