26 x merkittävintä hyvinvointivinkkiä vuodelta 2019 ja suurimmat trendit vuodelle 2020

Postauksessa on mainoslinkkejä.

Norjassa

Onnellinen Norjassa.

Noniin, Green Beauty Awardsien jälkeen onkin sitten aika hypätä tarkastelemaan allekirjoittaneen vuoden toimivimpia ja merkittävimpiä hyvinvointivinkkejä ruoan, lisäravinteiden, ihonhoidon, kodinkoneiden, tekstiilien, luonnollisten pesuaineiden, liikunnan ja muun itsehoidon saralta. Tätä listaa oli valtavan ihana tehdä, sillä jokaikinen näistä pienistä ja suuremmista tekijöistä on ollut jollain lailla elämänlaatua kohottava.

Toivon, että löydätte tästä työkaluja myös omaan arkeenne ja jaatte henkilökohtaiset hyvinvointitärppinne kommenttiosioon!

Kuvitin postauksen valokuvilla, joista minulle tulee valtavan lämmin olo ja jotka ovat jättäneet pysyvän muistijäljen mielen sopukoihin <3 Varsinaiseen vuosikoosteeseen palaan tammikuussa 2020. Iloa!

Puutarhassa Trampalla

Ketogeeninen ruokavalio

Tämä ei liene yllätys kenellekään Yellow Moodia pidempään seuranneelle. Keto pelasti terveyteni, on kirjaimellisesti kuljettanut uusille urille ja muotoutunut tärkeäksi hyvinvointini pilariksi sekä kehon että mielen kannalta. Ajattelen kuitenkin, että ruokavalionkin suhteen olemme yksilöitä: kaikki ei sovi kaikille ja lopulta jokaisen pitää etsiä juuri itselleen sopiva ruokavalio, jolla voi hyvin. Oma tapani noudattaa ketoa on myös muuttunut radikaalisti alkuvaiheista ja tästä onkin tulossa alkuvuodesta useampia postauksia.

Terra Cretan oliiviöljyt

Tätä kultaa meillä on käytetty jo vuosien ajan ja voinkin sanoa, että kyseessä on ruoanlaittomme kulmakivi! Tänä vuonna kokkasin tätä kreetalaista kultaa käyttäen mm. kaalilaatikkoa, kesäkurpitsalasagnea, pestoa, kantarelli-mozzarellapizzoja ja suklaakakkua.

FLOW-kahvi

En ole edelleenkään luopunut kahvista, vaikka harkitsen asiaa joka viikko. Aamuespressoni valmistuu tummista ja pehmeistä luomuespressopavuista (Arvid Norqvistin Molto), mutta joskus jos kaipaan vielä päivisin toista kupillista, keittelen täyteläisen suklaisen makuista ja adaptogeeneja sisältävää Flow-kahvia. Tämä on kuin pehmeää tummaa suklaata ja kahvia yhdessä, taivaallista!

Tuomas Norjassa

Tän kuvan tunnelma on mun mielestä kuin muumeista! Rakkain ihmiseni, rakkain paikkani.

”Ketosiideri”

Kukapa olisi arvannut, että hiilihapotettu vesi yhdessä pastöroimattoman omenasiiderietikan kanssa maistuu raikkaalle omenasiiderille? Vaikken ole koskaan ollut siiderien tai mehujen ystävä, tämä on kivan virkistävä kesäjuoma!

Joditipat

Käytän nykyään hyvin vähän lisäravinteita, mutta näitä kelpistä valmistettuja jodi-tippoja otan viikottain kilpirauhaseni hyvinvoinnin tueksi. Käytän Natural Factors -merkin joditippoja, jotka tilaan iHerbistä.

Kielenpuhdistin

Aamu ei ala ilman kielen puhdistamista! Alle minuutin kestävä putsaus poistaa kielen pinnalta yön aikana kertyneen kuonakerroksen, raikastaa hengitystä ja viimeistelee hampaidenharjauksen. Kokosin vastikään myös kolme hyvää syytä ottaa tämä ayervedinen rutiini osaksi omia rutiineja!

Norja

Aurinkopäät jossain päin Norjaa tämän vuoden elokuussa. Oltiin matkalla aarteita, eli simpukoita, keräämään. 

Rasasaran musliiniliina

Bongasin keväällä Natural Beauty -hoitolassa käydessäni Rasasaran unelmanpehmeät musliiniliinat, joita ostin luonnonvalkoisina heti kerralla monta kappaletta! Liina on paksua neulottua puuvillaa, jolla ei kertakaikkiaan voi satuttaa ihoa ja se on täydellisen pehmeä öljypuhdistuksen viimeistelyyn. Jokaiselle viikonpäivälle on oma liina ja viikon lopuksi pesen ne valkopyykin seassa.

Kuukuppi

Ehdottomasti yksi parhaimmista ja elämääni eniten helpottavimmista asioista on silikoninen kuukuppi, joka tekee menkoista paljon miellyttävämmät. Valinta on toki myös ekologinen, mutta itse käytän kuukuppia puhtaasti mukavuussyistä: tyhjennysvälit ovat pitkiä, ei hajuhaittoja tai ylimääräisiä kemikaaleja suoraan limakalvoille. Jos muuten haluat tietää miten valita oikea koko ja päästä sinuiksi kupin kanssa, lukaise tämä aiempi luonnollisia kuukautissuojia käsittelevä artikkelini.

PUR-purkka

Joskus harvoin tekee mieli purkkaa ja silloin tykkään pureskella näitä sokerittomia Pur-purukumeja, joissa on tosi raikkaat maut.

Kengat

Neurosonic

Kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa tärisevää Neurosonic-patjaa, jonka tehokkuus löi minut täysin ällikällä! Hermostoni on todella altis reagoimaan stressiin ja laukkaamaan ylivireydelle, joka aiheuttaa usein niskan sekä hartiaseudun kiristystä ja kipeitä jännitystiloja.

Ensimmäiseen hoitoon mennessä kehoni oli aivan solmussa ja tuntui kuin keskellä selkärankaa olisi upotettu ylös ja alas kiristävä vaijeri. 40 minuuttia kestäneen hoidon jälkeen pinnallinen hengitys oli tiessään, kehossa oli läsnä rauha, rentous ja joustavuus. Jokaikinen kireys oli poissa (myös leuoista!) ja tuntui kuin olisin käynyt syvänukutuksessa.

TRE-tärinäterapia 

Yksi vuoden merkittävimpiä löytöjä ja oman polkuni apukeinoja on ollut TRE-harjoittelu (tension and trauma releasing exercises). Käytännössä tarkoituksena on saada eri liikesarjojen avulla kehon lihakset tärisemään ja tämä käynnistää luonnollisen ja jännitystiloja laukaisevan palautumismekanismin, jolla voidaan tukea esimerkiksi trauman, stressin ja jännitystilojen purkautumista. Tulen kirjoittamaan aiheesta varmasti hyvin runsaasti ensi vuonna.

Magnesiumkylvyt

Palkitsinkin magnesium-kylpyhiutaleet jo Green Beauty Awardseissa, mutta kerta kiellon päälle! Viikottaiset magnesium-jalkakylvyt ovat superrentouttavia ja  rauhoittavat levotonta hermostoa.

Vuorella

Koneellinen lymfahoito

Innostuin nyt syksyllä lymfahoidosta, sillä kehoni alkoi kerätä tavallista enemmän nestettä. Ennen hoitoa pukeudutaan sukkahousupukuun, jonka jälkeen hoitaja käy koko jalat, selän ja vatsan läpi surisevalla lymfakoneella. Todella rentouttavaa ja samaan aikaan maadoittavaa, lämmin suositus.

Infrapunasauna

Hankimme remonttimme aikana saunaamme infrapunakalvot laudoituksen alle. Tänä vuonna olen infrapunasaunonut erityisen paljon, tekee todella hyvää aineenvaihdunnalle, mielelle ja iholle! Pidän myös siitä, että infrapunasaunassa voi lukea tai kuunnella halutessaan rentouttavaa musiikkia.

Baldinin huonetuoksut

Olen puhunut näistä suihkutettavista huonetuoksuista jo niin monta kertaa, mutta kun nämä aromaterapeuttiset ja taivaallisen tuoksuiset sprayt ovat vain niin hyviä! Pidän aina yhtä pulloa kylpyhuoneessa, sillä virkistävän aspektinsa lisäksi tuoksut neutraloivat hajuja. Tämän hetken suosikkini on sitruunaa ja sitruunaruohoa sisältävä Feelkfart.

Riemu

Gua sha

Ystäväni Katja Kokko rantautti Suomeen tänä vuonna Yin your skin -konseptin ja Gua shan sellaisella rytinällä, etten voi kuin olla ylpeä tästä naisesta ja siitä mihin hänen intohimoinen ja rehellinen visionsa on hänet johtanut. Rakastan guashailua yli kaiken, jotain sitoutuneisuudestani kertoo se, että pakkasin jaderullan mukaan jopa Norjan telttareissulle elokuussa. Gua sha herättää kasvot möröimpinäkin aamuina, aktivoi lymfaa ja hoitaa koko kehoa akuheijasteiden kautta.

Höyrysilitysrauta

Well hello, kaikki muutkin silittämisen laiskurit! Mikään ei ole ollut ennallaan tavallisen silitysraudan ja laudan heivaamisen jälkeen, koska hellävarainen höyrysilitysrauta tekee silittämisestä puhtaan nautinnon. Meiltä löytyy Philipsin StyleTouch Pure -malli valkoisena.

Hempean hamppuvuodevaatteet

Pellava on ihanaa, mutta hamppu on vielä ihanampaa! Kotimaisen Hempean pussilakanat ja pyyhkeet ovat suosikkejamme niin laadun, ekologisuuden kuin kauneuden ja kestävyydenkin puolesta. Erityisen onnellinen olin, että nyt meillä on omat hamppupussilakanat myös yöpyville ystävillemme (joista onneksemme käy paljon).

Riippukeinussa

Granitin vohvelipyyhkeet

Rakastan Granitin paksuja vohvelipyyhkeitä, joita on ollut saatavilla muutamien vuosien ajan. Ohuemmat ja pienemmät meillä on aina keittiössä ja kylppärissä, vieraille puolestaan on olemassa paksut ja ylelliset vohvelisuihkupyyhkeet.

Attituden pesusuihkeet

Koiraperheessä ja valkoisen lattian kodissa säännöllinen siivous on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Meillä on tehokäytössä erityisesti Attituden yleissuihke kaikkiin lattiatahroihin ja kylpyhuonesuihke jolla tulee maailman kiiltävimmät hanat. Myös sarjan lattianpesuaine on superhyvä! Näissä on raikkaat tuoksut ilman kemikaaleja.

Sonettin sappisaippua ja valkaisuaine

Sitkeimmätkin ruokatahrat lähtevät pöytäliinasta nestemäisellä sappisaippualla ja valkoiset petivaatteet sekä musliiniliinat saa vitivalkoisiksi saman sarjan luonnollisella valkaisuaineella. Lämmin suositus, nämä ovat oman pyykkäämiseni kulmakiviä!

Tipsu

Riemu meidän lupiinien salapaikassa.

Holvi

Kirjanpito on tälle yrittäjälle pakollinen paha, Holvi tekee siitä kuitenkin monin verroin helpompaa ja hauskempaa. Iso suositus, jos haluat päästä helpommalla kuittirumban, yrityksen tilinhallinnan, laskujen lähettämisen ja muun kirjanpidon suhteen!

Sähkötyöpöytä

Tuomas etsi minulle pitkään sähkötyöpöytää käytettynä ja bongasi alkuvuodesta superlaadukkaan Iskun pöydän satasella. Pöytä on ollut varsinainen löytö, josta on ollut paljon iloa niin selälle kuin sujuvammalle työskentelylle.

Marttiinin keittiöveitset

Mikään ei ole kirjaimellisesti tylsempää kuin huonolaatuiset veitset, jotka eivät ole nähneet teroitinta koskaan. Hankimme marraskuussa superlaadukkaat kokkiveitset ja timanttiteroittimen. Vaikka meillä on aiemminkin ollut hyvät veitset, nämä ovat kyllä next level.

Miehet Rannalla

Vaikon merinovillapipo

Ihastuin syksyllä palavasti Vaikon pipoihin, koska niitä saa niin herkullisissa väreissä mm. terrakottaa, metsän vihreää, vaaleanpunaista…) eikä merinovilla kutita ihoa. Neulos on tiheää, superlaadukasta ja useammat kerrokset pitävät tuulen poissa korvista kylmemmälläkin säällä. Ostin pipon myös Tuomakselle lahjaksi ja se on ollut jokapäiväisellä käytöllä siitä lähtien.

Minikreppirauta

Ekokampaajani vinkkasi minulle minikreppiraudasta, joka toimii etenkin ohuelle hiuslaadulle helppona tyvikohottajana, antaa mahtavaa ilmavuutta sekä kuohkeutta ja on pidentänyt pesuvälin 4-7 vuorokauteen. Rakastan tätä minivempelettä!

Voikukka

Vuoden 2020 trendit

Palauttava liikunta ja kehollista stressiä poistavat hoitomuodot

Kaukana ovat ainakin omasta arjestani vuosikymmenen alun hypessä olleet pumppipamppicrossfit-rääkit, joissa vedettiin menemään räkä poskella ja toisinaan itku silmässä. En sano, ettenkö enää koskaan harrasta jotain vastaavaa, mutta se vaatii sen että muu elämä on tasapainossa ja hermosto kunnosssa. Uskon että ensi vuonna kehollista stressiä purkavat, hermoston rauhoittumista ja keho-mieli -yhteyttä tukevat liikuntamuodot tulevat olemaan entistä kovempaa huutoa. Itse olen mieltynyt erityisesti pilatekseen, rauhallisiin metsälenkkeihin ja TRE-tärinäharjoitteluun.

Karnivooriruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio jatkanee kulkuaan myös ensi vuonna, mutta sen rinnalla jo maailmalla suuressa hypessä oleva karnivoori-suuntaus nostaa taatusti päätään myös Suomessa. Täysin eläinperäisiä raaka-aineita sisältävä ruokavalio on ollut monelle autoimmuunisairauksista ja muista terveyshaasteista kärsiville se viimeinen oljenkorsi, joka on tuonut avun. Tämänkin suhteen ajattelen, että tämän ei tarvitse sopia kaikille ja joka siitä avun löytää, hyvä. Itse syön ehkä 80 % karnivooristi, koska se tuntuu tällä hetkellä parhaimmalta. Samalla uskon ja toivon, että lihan monipuolinen hyödyntäminen sisäelimiä myöten alkaa myös nostaa päätään!

Geenitestit

Teetätin itselleni ja Tuomakselle todella laajat geenitestit Nordic Clicinilla keväällä, joihin palaan nyt alkuvuodesta postauksen muodossa (geenitestit on saatu). Olen satavarma, että vuonna 2020 geenitestit ensinnäkin kehittymään mutta myös yleistymään huikeasti, koska ne antavat niin paljon informaatiota ns. pysyvistä perintötekijöistä ja auttavat sitä myöten päättelemään ja löytämään juuri omalle keholle sopivan tavan esimerkiksi syödä sekä liikkua. Omalla kohdallani geenitestit vahvistivat monta intuitiivisesti noudattamaani/tietämääni asiaa oikeiksi.

Avantouinti

Tämä aktiviteetti on ollut kovassa nosteessa jo parin vuoden ajan, mutta ennustan että kylmäaltistushoidon suosio tulee vain nousemaan ensi vuosikymmenellä!

Koirien luonnonmukainen hoito

Viimeisimpänä muttei todellakaan vähäisimpänä ennustan, että koirien luonnollinen ruokinta ja hoito tulevat vihdoin olemaan ihmisten huulilla enemmän. Moni on säätänyt jo oman ruokavalion terveelliseksi ja lisäaineettomaksi, mutta jostain syystä harva tulee ajatelleeksi että ei koirien ravintosisällöttömät vehnänappulat ole terveyttä edistäviä. Meillä koirat ovat barffanneet alusta saakka ja olemme saaneet sillä uskomattomia tuloksia, tähänkin aiheeseen palaan ensi vuoden puolella.

Mitkä suuret tai pienet arjen asiat ovat lisänneet sinun hyvinvointiasi tänä vuonna? Laittakaahan parhaat vinkkinne jakoon!

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Liity Yellow Moodin sähköpostilistalle

Kuvat Hannamari Rahkonen

Lii

Jotain samoja hyviä juttuja olen myös kokenut kuten omenasiiderietikkaa ja guasha. Terracreta oliiviöljy on ollut pitkään vakioöljy, kunnes testasin Turria, joka on suodattamatonta. Uskomattoman hyvää!
Hamppulakanoista en ole kuullutkaan, ehkä joskus voisi hankkia. Pellavat on kyllä olleet ihanat.
Aikaisemmin kerroit rasaran musliiniliinoista, innostuin tekemään itse sellaiset. Ainakin näyttää samanlaisilta, ja tuntuvatkin kivoilta.
Mutta mitäs asiaa sitten itse olen hyväksi havainnut... No hyvä hengitys systeemi on ollut ihan tärkeimpiä asioita, enpä ollut uskoa miten se on vaikuttanutkin elämään. Ja olen opetellut sanomaan ei, tää vuosi on ollut yhtä karusellia. 😁

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei ihan mahtavaa, että oot virkannut (?) musliiniliinat – viitsisipä itsekin :D Tuo ei:n sanomisen oppiminen on niin tärkeää ja vapauttavaa, sitähän ei nimittäin kukaan muu meidän puolesta tee. Kiitos ihanasta kommentista ja kaunista tammikuuta!

Vastaa
Tiina

Olen tänä vuonna hankkinut punavalon (punavalo ja lähi-infrapuna samassa laitteessa) Biohakkerien verkkokaupasta. Valoa tulee käytettyä päivittäin, ja uskon sen auttaneen myös kilpirauhasen liikatoimintaani mikä on rauhoittunut ja pian toivottavasti myös lääkkeetön. Tuota on tutkittu paljon ja sillä on laajasti terveysvaikutuksia, suosittelen lämpimästi.

Täällä myös ajatuksissa toteuttaa infrapuna tavalliseen saunaan. Neurosonicia olen myös käyttänyt ja toimii, vielä en ole hinnan takia hankkinut itselle. Ilmeisesti markkinoille on tulossa jotakin muutakin "täristysteknologiaa", joka perustuu matalataajuiseen värähtelyyn. Sellainen olisi helppo yhdistää otettavaksi samaan aikaan punavalohoidon kanssa. 😊

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Huippua kuulla! Hankin myös reilunkokoisen NIR-valon viime keväänä tukemaan kilpirauhasen normaalia toimintaa ja vaikutus on ollut merkittävä! Mielenkiintoista nähdä kuinka nopeasti nämä yleistyvät, kyllähän näitä jo Suomesta onneksi saa, mutta hinnat ovat monelle vielä aivan liian kovia. Infrapunasaunaa voin suositella tosi lämpimästi, tämän rentouttavampaa paikkaa kotoa on hankala löytää :)

Vastaa
Miia

Hei, mitä kahvimyllyä suosittelet papujen jauhantaan?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Meillä on tämä ja on ollut tosi hyvä/luotettava jo monen vuoden ajan: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/47129/crvcd/DeLonghi-KG89-Professional-kahvimylly?gclid=EAIaIQobChMIw5Pu5taW5QIVCoGyCh1fkAM6EAAYBCAAEgLV2PD_BwE&fbclid=IwAR3lJBWvq30qBMrdrmZH1whdnD-iiR3Faac2g-rurbWhb0I6u1epa8uaUzc

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2019: Kasvotuotteet
Green Beauty Awards 2019: Meikit
Green Beauty Awards 2019: Vartalonhoitotuotteet
Green Beauty Awards 2019: Hiustuotteet