Ayervedinen kielen puhdistus

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Kuparinen Kielenpuhdistin Kielenkaavin Ayervedinen Suunhoito

Luulin kirjoittaneeni teille jo moneen otteeseen yhdestä joka-aamuisesta rutiinistani, eli kielen puhdistamisesta. Blogiarkistoja kaivellessa kuitenkin selvisi, etten ollutkaan antanut tälle arjen mainiolle kapistukselle ja rutiinille lainkaan palstatilaa. Korjataan asia siis nyt!

Aloitin säännöllisen kielen puhdistamisen noin 10 vuotta sitten ja muutokseen innoitti paisti herkkä hajuaisti, myös se että suuhygienia on ollut allekirjoittaneelle todella tärkeä asia. Olen ollut siinä mielessä onnekas, että sain perimäkseni hyvän hammasluuston eikä minulla ole tähän päivään mennessä ollut yhden yhtä reikää.

Ketogeenisen ruokavalion myötä hampaani ja suuni on kuitenkin vielä aiempaa paremmassa kunnossa, sillä turhien sokerien puuttuessa hampaisiin ei kerry lainkaan hammaskiveä mikä on ihan loistava asia! En silti tingi yhtenäkään päivänä kielen puhdistamisesta, vaan aloitan jokaisen aamuni kaapimalla tuon pienen lihaksen puhtaaksi yön aikana kertyneestä kuonalastista – tuota valkoista katetta kun erittyy aina jonkin verran.

Kuparinen Kielenpuhdistin Kielenkaavin Ayervedinen Suunhoito 2

Ajattelen suuhygienian suhteen samalla tavalla kuin muidenkin terveyttä edistävien valintojen kohdalla: ennaltaehkäisy on kaiken A ja O. Kielen puhdistus on alunperin ayervedinen hyvinvointitapa, jonka tarkoitus on poistaa kielen pinnalta haitallisia bakteereja, ennaltaehkäistä sieni-infektioida, aktivoida sisäelinten toimintaa ja ylläpitää hyviä rutiineja.

Vaikka kielen putsaaminen voi tuntua alkuun merkityksettömältä asialta, suuhygienialla on iso merkitys kokonaisvaltaiseen terveyteen ja jopa sairauksien puhkeamiseen. Kokosin tähän postaukseen kolme hyvää syytä ottaa kielen puhdistus säännölliseksi rutiiniksi ja neuvon miten teet sen oikein. Rutiini vie aamuisin alle minuutin ja on kannattavaa etenkin, jos kärsii pahanhajuisesta hengityksestä ja haluaa raikkaamman hengityksen.

Kielenpuhdistusoperaation voi tehdä periaatteessa myös hammasharjalla, mutta oman kokemukseni mukaan nimenomaan tähän tarkoitukseen valmistettu kaavin on paljon parempi vaihtoehto. Itse asiassa tutkimustenkin mukaan kaavin poistaa kielen pinnalla olevaa kuonaa 30 % tehokkaammin kuin pehmeä hammasharja.

Minulla on käytössäni Keekon kuparinen kielen puhdistin (aiemmin käytin muovista – näitä on toki helpompi löytää) ja tämä putsaaja poistaa kielen pinnalla olevat möhnät paljon tehokkaammin ja raikastaa suuta enemmän kuin pelkkä hammasharja. Toki kuparinen puhdistin on myös kaunis, täällä yksi arjen esteetikko nauttii ja suu kiittää!

Lue myös: Luonnonkosmetiikan parhaat hammastahnat

Kuparinen Kielenpuhdistin Kielenkaavin Ayervedinen Suunhoito 3

3 x syytä miksi kieli kannattaa puhdistaa:

1

Kielen puhdistaminen vähentää haitallisten bakteerien ja kuolleiden solujen määrää

Ayervedassa kuona-aineita kutsutaan sanalla ama ja kielen puhdistus on yksi keino poistaa turhat kuonat kehosta. Pahanhajuinen hengitys voi johtua useasta eri syystä, mutta yksi yleisimmistä syistä on puhdistamaton kieli. Mikäli yön aikana kielen pinnalle kertynyttä kuonakerrosta ei raaputa aamulla pois, on mahdollista että ne imeytyvät kehoon uudestaan. Ayervedan mukaan tämä voi ajan kanssa  aiheuttaa kehoon epätasapainotilan. Puhdistamaton kuona voi myös kerryttää plakkia ja altistaa hampaiden reikiintymiselle.

2

Parantaa makuaistia ja ruoansulatusta

Ruoansulatus alkaa suusta jopa ennen ruoan maistamista suun alkaessa erittää sylkeä ja ruokaa hajottavia entsyymejä. Kieli vaikuttaa merkittävästi makureseptoreiden toimintaan ja aktivoitumiseen. Mitä puhtaampi kieli, sitä paremmin ruoan eri nyanssit voi maistaa ja sitä tehokkaammin myös ruoansulatukseen tarvittavat entsyymit alkavat erittyä!

3

Kielen puhdistaminen aktivoi sisäelinten toimintaa

Kielen avulla maistamme ruoan maut, kykenemme puhumaan ja nielemään, mutta sillä on myös paljon suurempi rooli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin mittarina. Ayurvedassa kielen diagnosointia käytetään yhtenä keinona tarkastella ennen kaikkea elimistön sisäistä terveyttä, sillä kielestä löytyy heijastepisteet keuhkoihin, sydämeen, vatsaan, maksaan, pernaan, munuaisiin ja suoleen. Samalla kun kielen pinta puhdistetaan ja hengitys raikastuu, puhdistin hieroo kevyesti sisäelinten heijastepisteitä ja aktivoi samalla niiden toimintaa.

Lue myös: Ayervedan kehotyypit

Kuparinen Kielenpuhdistin Kielenkaavin Ayervedinen Suunhoito 4

Näin käytät kielenpuhdistinta:

1. Puhdista kieli aamulla ensimmäisenä asiana ennen hampaiden harjaamista, juomista tai ayervedista oil pulling -metodia.

2. Pidä kielenpuhdistin molemmissa käsissä ja vedä puhdistinta kevyesti kielen takaosasta eteen. Älä työnnä kielen puhdistinta liian taakse, jotta et yökkää – oikean kohdan löytää harjoittelemalla!

3. Huuhtele jokaisen vedon välillä puhdistimeen jäänyt kuonakerros pois juoksevan veden alla ja toista niin monta kertaa, että kielestä ei irtoa enää valkoista eritettä. On todella tärkeää, että otteen pitää koko ajan lempeänä – kieli ei saa jäädä araksi tai kipeytyä!

3. Huuhtele lopuksi kielen puhdistin ja suu, harjaa hampaat ja purskuttele halutessasi vielä luonnonkosmetiikan suuvedellä. Itse rakastan Ecodentan hiilihammastahnaa ja saman sarjan aktiivihiili-suuvettä, koska niissä on hyytävän raikas maku – ehdottomasti parhaat jotka luonnonkosmetiikasta mielestäni löytyvät tällä hetkellä!

Kuparisia tai metallisia kielen puhdistimia myy esimerkiksi PUR-hyvinvointikauppa, OM Organic Beauty ja House of Organic. Marketeista ja muista verkkokaupoista voi myös löytää muovisia versioita.

Puhdistatko sinä kielesi säännöllisesti? Oletko huomannut myönteisiä vaikutuksia?

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Sini

Minullakin ollut jo noin 6 vuotta kielen puhdistaja käytössä. Nyt melkein kaksi vuotta on ollut kuparinen kielen puhdistaja käytössä ja on kyllä todettava, että se on parempi, kuin metallinen. Tätä rutiinia ilman en kyllä voisi kuvitella eläväni enää. Suuhygienistikin kehui vasta siistiä kieltäni eikä reikiä ole minulla ollut vielä koskaan. :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Mulla oli muovinen ennen kuparista enkä ole kokeillut metallista – kiva siis kuulla että koet kuparisen toimivammaksi! Olen täysin samaa mieltä tästä rutiinista, suuhygienia tuntuisi tosi vaillinnaiselta ilman kielen puhditamista!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Elämää helpottava kuukuppi ja 3 x muuta luonnollista kuukautissuojaa
Budjettilöytö: Herbfarmacyn musliiniliina
Täsmätuotteet 5 x hiusongelman hoitoon
Ihon C-vitamiinitankkaus, eli tulkoon kirkkaus!