5 + 1 luonnonkosmetiikkatärppiä suuhygieniasta huolehtimiseen

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Luonnollinen Hampaiden Valkaisu Hannamarirahkonen Naturalwhite Warpaint

Kaikki meistä haluavat varmasti nauttia raikkaasta ja puhtaasta suusta. Terve ja hyvin hoidettu suu on osa kauneudenhoitoa siinä missä ihon ja vartalonhoitokin. Suuhygienia ei kuitenkaan välttämättä ole se ensimmäinen asia, joka luonnonkosmetiikkaan siirtyessä tulee mieleen. Siirtymävaiheessa tulee ehkä helpommin tutustuttua ihonhoitotuotteisiin ja meikkeihin. Toisaalta taas suuhygieniatuotteet saattavat olla juuri niitä ensimmäisiä tuotteita joiden vaihto luonnollisimpiin alkaa mietityttämään, koska ne ovat suoraan kosketuksissa limakalvojemme kanssa ja niitä päätyy myös lähes väistämättä jonkin verran elimistöömme.

Hampaat tulisi pestä kaksi kertaa päivässä, aamuin ja illoin. Hampaiden ja ienten hyvinvoinnin kannalta on suositeltavaa käyttää mahdollisimman pehmeää harjaa ja välttämään hampaiden pesua heti ruokailun jälkeen. Syömisen ja hampaiden harjauksen välillä on suositeltavaa pitää noin puolen tunnin tauko, sillä harjaaminen heti ruokailun aiheuttaman happohyökkäyksen jälkeen kuluttaa hampaiden pintaa. Aamulla hampaiden harjaus siis ennen aamiaista!

Toimivien suuhygieniatuotteiden löytäminen luonnonkosmetiikasta ei kuitenkaan aina ole aivan yksinkertaista. Osa tuotteista ei välttämättä jätä suuhun raikasta tunnetta johon on tottunut, osa ei tunnu puhdistavan kunnolla ja toki monia mietityttää myös se pitävätkö luonnonkosmetiikan tuotteet pöpöt ja reiät poissa. Tässä siis omat vinkkini toimiviin ja raikkauden takaaviin tuotteisiin, joista jokainen voi löytää omat suosikkinsa!

Ecodentan luonnollisesti valkaiseva Papaya –tahna sisältää muun muassa ksylitolia, papaijauutetta sekä fluoria. Tahna auttaa poistamaan plakkia ja ehkäisee hammaskiven muodostumista. Ksylitoli edistää hammaskiilteen uudelleen mineralisoitumista.

Koostumukseltaan tahna on pehmeää ja moussemaista. Maku on miedosti hedelmäinen ja makea, mutta juuri sopivalla tavalla. Fluorin hyödyistä ja haitoista on paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Itse olen päätynyt fluorin suhteen siihen ratkaisuun, että yleensä minulla on samanaikaisesti käytössä kaksi hammastahnaa, joista toinen sisältää fluoria ja toinen ei. Fluoria sisältävistä hammastahnoistakin valitsen mieluiten käyttööni luonnonkosmetiikan tahnan ja tämä hedelmäinen tahna on sopinut siihen tarkoitukseen hyvin.

Ecodentan suolahammastahna on paras suuhygienialöytöni pitkään aikaan! Kaapistani löytyy yksi synteettinen tahna, joka on tarkoitettu hätäavuksi jos hampaita vihloo hyvin voimakkaasti. Kyseinen ongelma on seurausta aikoinaan väärästä harjaustekniikasta, joka tosin on helpottanut sopivampaan ja pehmeämpään harjaan siirtymisen myötä. Ajoittain vihlonta kuitenkin yltyy erityisen kovaksi ja tällöin olen joutunut tarttumaan synteettiseen vaihtoehtoon, joka on tämän Ecodentan tahnan löydettyäni saanut todellisen kilpailijan.

Olen kokeillut muitakin luonnonkosmetiikan suolatahnoja, mutta ne ovat tuntuneet koostumukseltaan liian karkeilta ja olen pelännyt hammaskiilteeni puolesta. Ecodentan tahna on suolapitoisuudestaan huolimatta pehmeää ja aavistuksen vaahtoavaa, mikä tekee käytöstä miellyttävää. Tahna on tarkoitettu vihlovien hampaiden ja ienten hellävaraiseen hoitoon. Tahna sisältää hampaiden vihlontaa hillitsevää kaliumsitraattia, rauhoittavaa aloeta sekä luonnonsuolaa, joka vahvistaa suun limakalvoja. Fluoria tämä tahna ei sisällä. Suolatahnan käytön myötä synteettisen tahnan ajoittainen tarve on ainakin toistaiseksi hävinnyt kokonaan. Hampaita ei juurikaan enää vihlo edes satunnaisesti ja synteettinen purkki onkin jäänyt pölyttymään kaapin perälle. Tahna on raikkaan, mutta miedon makuinen ja jättää suun puhtaaksi. Jos siis kärsit vihlovista hampaista ja herkistä ikenistä, etkä ole löytänyt luonnonkosmetiikan puolelta sopivaa hammastahnaa, niin suosittelen kokeilemaan tätä!

Weledan yrttinen geelihammastahna sisältää kamomillaa ja mirhamia, jotka auttavat suojaamaan limakalvoja ja ovat hellävaraisia herkille ikenille. Rataniauute auttaa pitämään ikenet ehjinä ja suojaa ientulehduksilta. Lisäksi geeli sisältää minttu- ja fenkoliöljyä, jotka raikastavat hengitystä ja jättävät suun puhtaan tuntuiseksi.

Tahna on nimensäkin mukaisesti geelimäistä eikä vaahtoa laisinkaan, mikä saattaa tuntua erikoiselta, jos olet tottunut vaahtoaviin hammastahnoihin. Erilaiseen tuntumaan tottuu kuitenkin nopeasti ja geelimäinen koostumus auttaa myös harjatessa hahmottamaan sitä kuinka hellävarainen puhdistus todellakin riittää hampaille.

Weledan geelihammastahnan tavoin tämä tuote voi olla tavallisiin tahnoihin tottuneelle uudenlainen kokemus. Tahna ei ole pakattu tuubiin kuten useimmat hammastahnat, vaan helposti kierrätettävään lasipurkkiin, kuten muutkin Georganicsin hammastahnat. Purkkiin ei tulisi päästää vettä ja helpoiten tuotteen annostelu harjaan onnistuukin pakkauksen mukana tulevan pienen spaattelin avulla.

Piparmintun makuinen tahna edistää hammaskiilteen uudelleen mineralisoitumista sisältämiensä kalsiumin, kaliumin, magnesiumin ja piioksidin avulla. Lisäksi tahna sisältää ruokasoodaa, mutta ei lainkaan fluoria. Tahnan sisältämä piparmintun eteerinen öljy auttaa taistelemaan haitallisia bakteereita vastaan. Piparminttuhammastahna on koostumukseltaan paksumpaa kuin hammastahnat yleensä. Tahna sisältääkin kaoliinia eli valkosavea ja koostumusta voisikin kuvailla aavistuksen savimaiseksi. Tahna ei vaahtoa, mutta levittyy mielestäni hyvin, vaikkakin alkuun oikeanlaisen tekniikan löytäminen vaati hieman opettelua.

Dr. Hauschkan salvia suuvesi on täysin toista kastia kuin synteettiset serkkunsa eikä niistä voi edes oikeastaan puhua samassa lauseessa. Siinä missä synteettiset suuvedet polttavat limakalvoilla ja jättävät jälkeensä voimakkaan kemiallisen maun, salvia suuvesi sen sijaan raikastaa hengityksen luonnollisesti eikä kirvele tai polta limakalvoja laisinkaan.

Salvia suuvettä käytetään hampaiden pesun yhteydessä korkillinen ja sitä purskutellaan suussa noin kolmenkymmenen sekunnin ajan. Suuvesi tasapainottaa suun bakteerikantaa ja viimeistelee suun puhdistuksen. Ikeniä vahvistaa ratania, rätvänä ja mirhami. Salvia ja kehäkukka rauhoittavat ikeniä sekä hoitavat suun limakalvoja. Rätvänä tasapainottaa ja ehkäisee haitallisten bakteerien kasvua ja helpottaa muun muassa ientulehdusta. Hevoskastanja estää tulehduksia sekä vahvistaa hampaita. Tuote on käytössä riittoisa ja erittäin hyvä lisä täydentämään hampaidenhoitorutiinia.

Luonnollinen Hampaiden Valkaisu Hannamarirahkonen Naturalwhite Warpaint 2 Luonnollinen Hampaiden Valkaisu Hannamarirahkonen Naturalwhite Warpaint 4

Luonnonkosmetiikan suuhygieniatuotteisiin tutustuneet ovat tuskin voineet välttyä törmäämästä myös erilaisiin aktiivihiilijauheisiin, joita käytetään hampaiden valkaisussa. Natural White -hampaidenvalkaisujauhe sisältää vain yhden ainesosan, joka on luomukookoksen kuoresta saatu aktiivihiili. Mustan jauheen käyttö hampaiden valkaisussa saattaa tuntua hullulta, mutta tehokkuus perustuu hiilen kykyyn imeä itseensä haitallisia aineita ja likaa.

Ennen aktiivihiilen käyttöä kannattaa harjata hampaat luonnollisella hammastahnalla ja huuhdella suu. Tämän jälkeen hammasharjaan otetaan pieni määrä jauhetta ja harjataan hampaita noin kahden minuutin ajan. Harjauksen jälkeen suu huuhdellaan uudelleen puhtaaksi. Kookoshiili auttaa puhdistamaan hampaista muun muassa teen, kahvin tai punaviinin aiheuttamia värjääntymiä, ja säännöllisesti käytettynä se myös estää värjäytymien syntymistä.

Aktiivihiilivalkaisussa on kyse hampaan pinnan värjäytymien poistosta, mutta varsinaisesti hammasluuta hiilijauhe ei valkaise. Hiilijauheella ei ole myöskään tarkoitus korvata hammastahnan käyttöä. Jauhe on koostumukseltaan hienojakoista, mutta itse en suosittelisi sen käyttöä joka päivä. Tuotetta voi esimerkiksi ensi alkuun käyttää noin viikon ajan tai kunnes huomaa värjäytymien kadonneen ja sen jälkeen käyttää jauhetta ylläpitohoitona harvemmin. Itse harjaan hampaani hiilijauheella hampaidenpesun yhteydessä noin 1-2 kertaa viikossa.

Kuvat Hannamari Rahkonen

Timo

Tuo Dr. Hausckan suuvesi sisältää valitettavasti alkoholia, eli ei sopine päivittäiseen käyttöön...?

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Aromaterapeuttiset huonekasvit
Kysymys-vastauspostaus 2/4: Konjac Spongen käyttö ja hoito
Muutama pieni toive
Luonnonkosmetiikan kasvoöljyjen valintaopas