Oil pulling eli ayurvedinen öljypurskuttelu

Oil Pulling Hyödyt Öljypurskuttelu Ayerveda Yellowmood

Viime vuosina trendikkääksi nousseella öljypurskuttelulla on pitkä historia Ayurvedassa. Nimi oil pulling tulee tekniikasta, jossa suussa olevia bakteereita “vedetään” piiloistaan kierrättämällä kasviöljyä suussa useiden minuuttien ajan. Öljypurskuttelulla on hoidettu lukemattomia kehollisia ongelmia, mutta nykyään se tunnetaan lähinnä suun hyvinvointiin tähtäävänä arkisena rituaalina. Ayurvedisen tietämyksen mukaan öljypurskuttelu auttaakin suun hyvinvoinnin ylläpitämisessä puhdistamalla hampaita, hoitamalla ikeniä, kostuttamalla suuta, raikastamalla hengityksen sekä ehkäisemällä hammaskiven ja plakin muodostumista.

Myös olemassa olevat tutkimukset ovat havainneet öljypurskuttelun siivoavan suun onteloita. Osa tutkimuksista ehdottaa, että puhdistusteho perustuu öljyjen saippuoitumiseen purskuttelun aikana, mutta mitä luultavimmin hammasvälien puhdistuminen on seurausta itse purskuttelusta. Olisikin kummallista, jos kymmenien minuuttien purskuttelu – öljyllä tai muulla nesteellä – ei puhdistaisi lainkaan. Luotettavia tieteellisiä tutkimuksia aiheesta on kuitenkin vähän, ja moni taho näyttää tutkimustyön ohella työskentelevän myös purskuttelutuotteiden markkinoinnin parissa.

Oil Pulling Hyödyt Öljypurskuttelu Ayerveda Yellowmood 3

Harjalla ja langalla tapahtuvaa puhdistusta purskuttelun ei ole tarkoitus korvata. Voimakkaiden suuvesien kaltaiseen puhdistustehoon se ei myöskään yllä, eikä sen ole tarkoituskaan. Rajuimpien suuvesien päivittäistä käyttöä olisi muutenkin hyvä kyseenalaistaa, jollei suussa ole niillä hoidettavaa tulehdusta tai hammasharjalla saavuttamattomia paikkoja. Kokemusten mukaan öljypurskuttelu jättää jälkeensä ennen kaikkea raikkaan suun, mutta harvan arkiaamuista löytyy sen vaatimaa aikaa. Pitkän purskuttelun aikana on syytä pysyä valppaana, jottei vahingossa tule vetäisseeksi öljyä hengitysteihinsä – öljypurskuttelu-trendin on nimittäin havaittu lisäävän öljyn aiheuttamia keuhkokuumetapauksia.

Itselleni öljypurskuttelu ei juuri sen vaatiman ajan takia tule jäämään päiväohjelmaan. Historiallisesti – ja toki myös nykyään olosuhteissa, joissa suuhygienian perusvälineitä ei ole tarjolla – sillä on kuitenkin varmasti ollut oma paikkansa päivittäisessä hampaiden hoidossa. Kokeilemalla selviää, muodostuuko siitä osa sinun aamurutiinejasi!

Yellow Moodin lukijoille on voimassa jatkuva -10 % alennus Fitness First -verkkokaupan valikoimasta, jossa on mm. oil pullingiin sopivaa Foodinin luomuneitsytkookosöljyä ja seesamöljyä. Käytä kassalla koodia yellowmood.

Oil Pulling Hyödyt Öljypurskuttelu Ayerveda Yellowmood 2

Ohjeet aamuiseen Oil pulling -öljypurskutteluun:

1

Purskutteluun tarvitaan pieni määrä seesami- tai kookosöljyä sekä lusikka. Kiinteässä muodossa oleva kookosöljy sulaa suun lämmössä nopeasti.

2

Suuhun annostellaan 1 tl-rkl öljyä, jota kierrätetään suussa purskuttelemalla aktiivisesti ja imemällä öljyä hammasvälien läpi noin 15-20 minuutin ajan.

3

Purskuttelun jälkeen öljy sylkäistään biojätteeseen, jotta se ei tuki putkistoja.

4

Lopuksi suu huuhdellaan vedellä. Hampaat voi pestä joko ennen tai jälkeen purskuttelun.

Kuvat Tuomas Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Luonnollinen hampaidenvalkaisu Warpaintilla
5 + 1 luonnonkosmetiikkatärppiä suuhygieniasta huolehtimiseen
Matkalaukun must have -luonnonkosmetiikkatuotteet
8 tärkeää syytä ottaa Konjac-sieni osaksi ihonhoitorutiineja