Ayurvedan kehotyypit

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

”Meissä kaikissa on jokaista doshaa – vataa, pittaa ja kaphaa – mutta usein yksi niistä on hallitsevassa roolissa.”

Ayurvedassa painotetaan ennaltaehkäisevää otetta kehon terveyden ylläpitämisessä. Tärkeässä roolissa on tasapainoinen elämä, niin mielellisesti kuin kehollisestikin. Ayurvedan ihmiskuvan mukaan me kaikki olemme ainutlaatuisia kokoonpanoja, joissa fyysiset, psyykkiset sekä tunnepohjaiset erityispiirteet muodostavat kehotyyppejä. Kehotyypit rakentuvat kolmen energiaelementin eli doshan ympärille. Meissä kaikissa on jokaista doshaa – vataa, pittaa ja kaphaa – mutta usein yksi niistä on hallitsevassa roolissa. Ayurvedan filosofian mukaan doshat puolestaan rakentuvat viidestä peruselementistä – eetteristä, ilmasta, tulesta, vedestä ja maasta.

Keholliset ja mielelliset häiriötilat nähdään doshien epätasapainotilana: jotain doshaa on liikaa, jotain liian vähän. Ymmärtämällä, miten doshat toimivat yhdessä sekä yksin, ja puuttumalla epätasapainotiloihin doshien vaatimalla tavalla pyrimme palauttamaan kehon tasapainoon. Jokaisella kehotyypillä on optimaalisia ruoka-aineita sekä elämäntapoja, joita noudattamalla voimme ayurvedan mukaan parhaiten. Ajatuksena on, että tasapainoisessa tilassa esimerkiksi kehon stressitasot ovat minimaaliset ja immuunipuolustus pystyy toimimaan ideaalisesti.

Ayerveda Kehotyyppi Pitta Vata Kapha

”Länsimaisen lääketieteen nimeen vannovalle ayurveda tarjoaa tärkeitä oppeja etenkin oman kehon kuunteluun liittyen. Keholta tulevia viestejä on hyvä pysähtyä ja opetella kuuntelemaan, sillä juuri se on parasta ennaltaehkäisevää hoitoa.”

Länsimaisen lääketieteen nimeen vannovalle ayurveda tarjoaa tärkeitä oppeja etenkin oman kehon kuunteluun liittyen. Ayurvedan ruokavalio- sekä elämäntapaohjeet ovat hyviä muistutuksia siitä, että olemme kokonaisuuksia. Keholta tulevia viestejä on hyvä pysähtyä ja opetella kuuntelemaan, sillä juuri se on parasta ennaltaehkäisevää hoitoa. Ayurvedan ohjeet toimivat hyvänä lähtökohtana oman henkilökohtaisen tilannekatsauksen aloittamisessa. Ruokavalioon tai elämäntapoihin liittyviä ohjeita ei tarvitse ottaa kuolemanvakavasti, mutta parhaassa tapauksessa ne sanallistavat ongelmakohtia, joiden olemassaolon on jo pitkään aistinut, mutta joita ei vielä ole osannut nimetä.

Henkilökohtaisena esimerkkinä mainitsen usein kahvin. Tiedän olevani helposti tulistuvaa sorttia ja kahvi on ollut eliksiirini. Pitäisihän sen olla itsestään selvää, että ratkaisu kofeiinin aiheuttamaan ylikierrostilaan ei ole uusi latte, mutta olen pitänyt silmäni visusti kiinni. Vasta harmittomana pitämäni ayurvedaan liittynyt nettitesti pakotti ne auki. Siinä se oli, mustaa valkoisella: kahvi, toisin kuin olin itselleni uskotellut, ei teekään minusta parempaa ihmistä. Tuosta testistä lähtien suhteeni kahviin on ollut pomppuinen, mutta ainakaan silmäni eivät enää ole kiinni.

Ayerveda Kehotyyppi Pitta Vata Kapha 3

Doshien elementit

Vata liitetään liikkeeseen ja se rakentuu eetteristä sekä ilmasta. Se hallitsee hengitystä, lihasten sekä kudosten liikkeitä, sydämen rytmiä sekä solunsisäistä liikehdintää. Tasapainossa vata mahdollistaa luovuuden ja liikkuvuuden, epätasapainossa se puolestaan lisää pelkoa ja ahdistusta. Vatan piirteitä ovat kuivuus, liikkuvuus, kirkkaus, kylmyys, selvyys ja karheus.

Pitta rakentuu tulesta sekä vedestä ja on ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan energia. Pitta hallitsee imeytymistä, ravitsemusta, aineenvaihduntaa sekä ruumiinlämpöä. Tasapainossa pitta edistää ymmärtämistä ja älykkyyttä, epätasapainossa se puolestaan aiheuttaa vihaa ja mustasukkaisuutta. Pitan piirteitä ovat öljyisyys, terävyys, kuumuus, valoisuus, liikkuvuus, kirkkaus ja nestemäisyys.

Kapha on kehon rakenteiden energia ja se koostuu maasta ja vedestä. Kapha on lihakset, luut sekä jänteet yhteen liimaava energia, joka voitelee, kosteuttaa ja pitää yllä immuunipuolustusta. Tasapainossa kapha kannattelee rakkautta, tyyneyttä ja anteeksiantoa, epätasapainossa puolestaan riippuvuutta, ahneutta sekä kateutta. Kaphan piirteitä ovat raskaus, hitaus, kylmyys, öljyisyys, tiiviys, pehmeys sekä pysyvyys.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Ayerveda Kehotyyppi Pitta Vata Kapha 4

Kehotyyppien erityispiirteitä

Kehotyypiltään pääasiallisesti vataa edustavat ovat usein luovia, liikkuvaisia sekä nopealla ajatuksenjuoksulla varustettuja. He kykenevät nopeasti ottamaan haltuunsa uusia asioita, mutta tuppaavat unohtamaan ne yhtä nopeasti. Aktiivisuus ja valppaus, jopa rauhattomuus, on vatoille yleistä. Nopeatempoisen elämisen myötä vatat myös väsyvät helposti. Itsevarmuuden ja uskalluksen puute yhdistettynä muuttuvien olosuhteiden aiheuttamaan ahdistukseen ovat vata-tyypin varjopuolia. Vatan tärkeimpiä tasapainottajia ovat arkipäivien rutiinit, joihin kuuluvat säännölliset nukkumaanmenoajat, paikallaan pysyminen, stimulanttien välttäminen, kylmyyden ja kuivuuden vaihtaminen esimerkiksi höyryävän lämpöiseen kylpyyn sekä rauhoittuminen.

Pitta-tyypin ihmisiä luonnehtivat tulen ominaisuudet. He ovat nopeasti syttyviä, voimakkailla ideoilla varustettuja ja älykkäitä. Pitat puolustavat raivoisastikin oikeaksi katsomiaan asioita, joka saattaa muuttua ongelmaksi. Lyhytpinnaisuus, levottomuus ja kyky lietsoa ympärillään olevia ovat pitan varjopuolia. Monien kuuluisien johtajien ja hallitsijoiden katsotaan olleen päätyypiltään pittoja. Kehossa pitta saa aikaan lämmön, jonka johdosta liian kuumat ympäristöt sekä raskas fyysinen työ saattavat aiheuttaa epätasapainoa. Pitta lisää ihon kosteutta, punakkuutta ja sileyttä sekä hiusten silkkisyyttä. Pittojen ruoansulatus ja aineenvaihdunta ovat nopeita, joka näkyy myös tihentyneinä vessakäynteinä. Tasapainon kannalta pittojen tulee suosia viileyttä niin ruokien kuin olosuhteidenkin kanssa.

Kestävyys, sietokyky ja voimakkuus ovat kapha-tyypin ihmisten tunnusmerkkejä. Tasapainossa kaphat ovat lempeitä ja maadoittuneita, tasaisella ja öljyisellä iholla varustettuja. Luonteeltaan kaphat ovat suvaitsevaisia ja anteeksiantavia. Vaikka asioiden sisäistäminen saattaa kaphoilta viedä muita kehotyyppejä kauemmin, on heillä tapana muistaa oppimansa asiat pitkään. Kapha aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista, jonka vuoksi kapha-tyypin ihmiset ovat alttiita lihomaan. Liikunta saattaa tuntua monesta kaphasta työläältä ja uni maistuu kaphoille muita kehotyyppejä paremmin. Tasapainon vuoksi liikunta on kuitenkin kaphoille erityisen tärkeää. Epätasapainossa kaphat saattavatkin muuttua veltoiksi ja ripustautuviksi, jopa ahneiksi ja kateellisiksi.

Ayerveda Kehotyyppi Pitta Vata Kapha 2

Ohjeita tasapainoiseen ruokavalioon

Vata

Vata-tyypin ihmisten ruokahalu sekä ruoansulatus ovat alttiita vaihteluille. He kokevat usein vetoa supistaviin ruoka-aineisiin kuten raakoihin vihanneksiin. Liiallisen vatan tasapainottamiseen sopivat siis näiden vastakohdat, eli lämpimät, kunnollisesti kypsennetyt ja öljyiset ruoat. Hyviä vaihtoehtoja ovat padat ja muhennokset. Vatojen tulee kiinnittää huomiota säännöllisiin ruoka-aikoihin. Sopivia ruoka-aineita ovat kaura, riisi, kypsennetyt vihannekset, makeat ja mehukkaat hedelmät, kananmunat, siipikarja sekä kala.

Maitotuotteet sopivat monelle vatalle, mutta niiden kohdalla kannattaa noudattaa kohtuutta. Pähkinöiden katsotaan myös olevan hyödyllisiä, etenkin maitoina ja tahnoina. Koisokasvien kuten tomaatin, perunan, munakoison ja paprikan, sekä pinaatin kohdalla kehotetaan noudattamaan varovaisuutta. Pistäviä ruoka-aineita, kuten karpaloita, happamia omenoita ja granaattiomenoita, suositellaan vältettävän, samoin monia kuivattuja hedelmiä. Palkokasvit tuottavat myös haasteita vatojen ruoansulatukselle. Riippuvaisuuteen taipuvaisia vatoja varoitetaan sokerin, kofeiinin sekä tupakkatuotteiden käytöstä. Alkoholia, etenkin viiniä, vatat voivat kuitenkin käyttää kohtuudella.

Pitta

Pitoille on tyypillistä voimakas ruokahalu ja mieltymys mausteiseen ruokaan sekä kylmiin juomiin. Tästä syystä liian voimakasta pittaa tuleekin tasapainottaa makeilla, viilentävillä, karvailla sekä pistävän happamilla ruoilla. Ohra, riisi ja kaura sopivat pitoille hyvin, kuten myös monet kasvikset. Pittojen katsotaankin voivan parhaiten kasvisruokavaliolla, jossa lihan ja kananmunien kulutus on minimissään. Lihatuotteista siipikarja sekä riista sopivat pitoille parhaiten. Tomaatteja, retiisejä, chilejä, valkosipulia sekä raakaa sipulia suositellaan myös välttämään.

Etenkin kesäisin pittojen tulisi suosia salaatteja ja makeita hedelmiä. Palkokasveista etenkin mustalinssi, mungpavut sekä kikherneet ovat sopivia. Monien pähkinöiden ja siementen katsotaan puolestaan olevan pitoille liian rasvaisia, joskin kohtuudella nautittuna esimerkiksi auringonkukan- ja kurpitsansiement ovat sallittuja. Maitotuotteet, kuten voi, ghee ja pehmeät juustot, sopivat pitalle. Jogurttia voi nauttia osana ateriaa. Mausteista pittojen tulisi suosia kardemummaa, kanelia, korianteria, fenkolia sekä kurkumaa. Aggressiivisuuteen taipuvaisten pittojen tulisi luopua tupakkatuotteista, kahvista sekä alkoholista. Satunnaisen oluen kerrotaan tosin rentouttavan myös pittaa.

Kapha

Paikoillaan pysyttelevään elämään taipuvaisten kaphojen tulisi kiinnittää erityistä huomiota liikunnan ja ravintomäärän tasapainoiseen suhteeseen. Erityisesti rasvaisia ja maitotuotteisiin pohjautuvia ruokia tulisi käyttää varovaisuutta noudattaen. Hitaasta aineenvaihdunnasta johtuen kypsennetyt vihannekset sopivat kaphoille parhaiten, mutta myös raakoja, etenkin paljon lehtivihreää sisältäviä, tulee sisällyttää ruokavalioon runsaasti. Liian makeita ja happamia hedelmiä ja juureksia tulee syödä hillitysti. Pistävän kirpeät hedelmät, kuten omenat ja karpalot, sopivat hyvin, samoin aprikoosit sekä persikat. Viljatuotteista tattari sekä hirssi sopivat parhaiten. Hitaasta aineenvaihdunnasta ja elämäntyylistä johtuen kaphan proteiininsaanti on helposti turvattu.

Eläinkunnan tuotteita kaphat tarvitsevat vain harvoin, ja silloin tulisi suosia kanaa, kananmunia, mereneläviä sekä riistaa. Palkokasvit, etenkin musta-, mung- ja pintopavut sekä punaiset linssit, sopivat kaphalle paremmin. Pähkinöitä ja siemeniä tulee nauttia vain kohtuudella korkean rasvapitoisuuden vuoksi. Pienet määrät auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä eivät kuitenkaan ole pahitteeksi ja ruoanvalmistuksessa voi käyttää manteli-, maissi-, saflori- tai auringonkukkaöljyä. Maitotuotteita kaphat voivat käyttää maltillisesti, mutta suuria määriä viilentäviä ruoka-aineita tulee välttää. Makeutusaineista kaphojen tulisi käyttää ainoastaan hunajaa, mausteiden kohdalla lämmittävä valkosipuli ja inkivääri ovat parhaita. Muista kehotyypeistä poiketen pääasiallisesti kapha-tyyppiä edustavat voivat jopa hyötyä stimulanteista, kuten kahvista ja teestä. Alkoholi ei myöskään vaikuta heihin yhtä negatiivisesti, vaikkakaan sille ei ole erityistä tarvetta. Makean ja rasvaisen sijaan kaphojen tulisi suosia karvaita, kitkeriä ja kirpeitä ruokia.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Liity Keho-valmennukseni odotuslistalle

Altti

Oikein hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Löysin kirjoituksen perusteella itsestäni paljon pittaa ja allekirjoitan ruokavalion myös. Vielä olis kiva tietää, missä aiheeseen voisi perehtyä enemmän. Täytynee jokin nettitesti googlettaa. Kuinka luotettavia ne ovat sun mielestä?

Vastaa
Mika Saarenpää

Hei ja kiitos, Altti! Suosittelen aloittamaan lähteistä, joilla on vahva historia aiheen kanssa. Tällaisia tahoja löytyy luonnollisesti eniten Intiasta, esimerkiksi National Institute of Ayurveda (http://www.nia.nic.in/), joka on Ayurvedisen tutkimuksen kattojärjestö. Mitä lähemmäs alkulähdettä pääsee, sitä varmemmin saa tietoa ihmisiltä, jotka asiasta oikeasti jotain ymmärtävät. Jenkkilässä on myös paljon aiheeseen syventyneitä tahoja, mutta jenkeillä on paha tapa tehdä asioita trendikkyys edellä.

Nettitesteihin en juuri tästä syystä kovin paljoa luottaisi. Ne on usein tehnyt joku, jolla ei aiheesta ole syvempää ymmärrystä. Lapsuuden leikeistä tuttu rikkinäinen puhelin -efekti on nähtävissä monessa aiheesta kirjoitetussa artikkelissa, kun luotettavien lähteiden puuttuessa asiasta ymmärtämättömät lainailevat toisiaan.

Ayurveda ymmärretään länsimaissa muutenkin kovin usein väärin, ja monet kaltaiseni tieteilijät tuppaavat torppaaman Ayurvedan tuosta noin vaan. Monelta jää ymmärtämättä, että Ayurvedassa on kuitenkin pohjimmiltaan kyse filosofiasta, jonka julistaminen "tehottomaksi" muutaman tutkimuksen kautta on hölmöä ja tarpeetonta. Itse suhtaudun Ayurvedaan kuten muihinkin ikivanhoihin filosofioihin - ne antavat paljon ajattelemisen aihetta tällaiselle pintapuoliseen elämään tottuneelle. En minäkään nyt lähtisi aivokasvainta Ayurvedalla hoitamaan, mutta idea onkin pitää homma alusta alkaen balanssissa, jotta kehoa ei ainakaan omalla huolimattomuudellaan laita kärsimään.

Vastaa
Tero

Voisitko vielä selittää miten ayurveda toimii. Onko tavoite siis saada pitta, kapha ja vata "nollatasolle", jolloin mikään ei ole koholla? Entä jos on pitta ja vata saman verran (ihan tutkittu pulssitasolta), kumman ohjeilla pitää mennä jos ohjeissa on ristiriitaisuutta?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Suosittelen konsultoimaan kysymyksissäsi ayervedalääkäriä, joka osaa tarkastella kokonaisuutta: http://www.surya.fi/ayurveda-kehotyypit/

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Raudanpuuteanemia – vai oliko sittenkään?
Kurkumalatte
P’ure Papayacare & kotiapteekin ajankohtaisimmat itsehoitotuotteet