Täsmätuotteet 5 x hiusongelman hoitoon

Kaupallinen yhteistyö Naturativ.

Luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteista on toivottu juttua isolla volyymilla viime aikoina, joten täältä pesee! Jatkan aiheen käsittelyä myöhemmissä postauksissa myös kaikilla luonnonkosmetiikan suosikkituotteillani, mutta ensin pienet perusteet sille miksi on kannattavinta valita hiustenhoitotuotteet luonnonkosmetiikan parista, vastaus siihen saako luonnonkosmetiikan pesutuotteissa käyttää paljon parjattuja sulfaatteja ja miten käyttää luonnonkosmetiikan shampoita oikein.

En yhtään ihmettele miksi ihmiset ovat hiustenhoidon suhteen yhä edelleen niin vannoutuneita marketti- ja kampaamotuotteiden käyttäjiä: niiden markkinointi on hoidettu hyvin. Myyntiargumenteiksi tuntuu kelpaavan mikä tahansa kasviuute, jota on käytetty koko tuotteeseen promillen verran, samalla kun se tärkein, eli shampoopohjan tensidien laatu ja yleinen kemikaalicocktail, jätetään täysin huomiotta. Peruskosmetiikan shampoiden koostumuksissa käytetään edelleen haitallisiksi luokiteltuja kemikaaleja kuten parabeeneja, synteettisiä hajusteita, sulfaatteja, mineraaliöljyjä, silikoneja ja formaldehydin vapauttajia (säilöntäaineita), joilla saadaan luotua valheellinen illuusio hyväkuntoisista hiuksista, vaikka niillä ei oikeasti ole mitään tekemistä hiusten hoidon kanssa.

Miksi valita luonnonkosmetiikan shampoo?

Shampoon päätehtävä on yksinkertainen: puhdistaa hiukset ja hiuspohja liasta, rasvasta sekä mahdollisten muotoilutuotteiden jäämistä. Harva silti tietää, että kaikista suurin merkitys shampoon laatuun on siihen käytetyillä pinta-aktiivisilla aineilla, eli tensideillä. Shampoon koostumuksesta 90 % on tensideja ja vettä, joten yksittäisillä kasviuutteilla ei ole käytännössä mitään merkitystä kokonaiskuvaa ja shampoon hoitavuutta arvioitaessa. Tämän syyn vuoksi tensidit ovat ratkaisevimmassa roolissa, kun puhutaan siitä miten paljon tai vähän hiustenpesu rasittaa tai kuivattaa hiusta ja hiuspohjaa.

Markettien shampoopullojen INCI-listat kertovat toinen toisensa jälkeen karua kieltä: suurimmassa osassa käytetään ihoärsytyksiä helposti aiheuttavia sulfaatteja kuten Sodium Laureth Sulfatea ja Sodium Lauryl Sulfatea. Liian voimakkaat pesevät pinta-aktiiviset aineet ärsyttävät ihoa, ovat pH-tasoltaan liian rajuja ja puhdistavia. Voimakkaat tensidit pesevät päänahan happovaipan liian rajusti, jolloin päänahka menettää luonnollisen, suojaavan talikerroksensa ja hiuspohja alkaa yleensä rasvoittua entistä enemmän. Hiusten hoidossa pätee samat teesit kuin ihonhoidossakin: liian pesevillä tuotteilla ei saa aikaiseksi kuin hallaa. Lempeämmillä tensideillä saadaan aikaiseksi paljon kauaskantoisempia vaikutuksia, vaikka niiden tulokset eivät näkyisikään heti.

Luonnonkosmetiikan shampoot ovat aina paras, hoitavin, hellävaraisin ja tehokkain valinta, koska niissä käytetään vain uusiutuvista raaka-aineista saatavia ionittomia tensidejä. Yleisimpiä hellävaraisia tensidejä ovat kookosöljypohjainen Coco Glucoside ja sokeritensidipohjaiset tensidit, jotka valmistetaan tärkkelyksestä (sakkaroosi, glukoosi) ja rasvahapoista. Sokeripohjaiset tensidit tunnistaa siitä, että niiden nimen osassa on aina sana glykosidi.

Pähkinänkuoressa: suurin ero kemiallisten ja luonnonkosmetiikan shampoiden suhteen on siis se, että jälkimmäisissä sallitaan käytettäväksi vain hellävaraiset tensidit, jotka eivät ärsytä ihoa, mutta jotka ovat silti riittävän peseviä ja samalla hoitavia.

Mitä jos luonnonkosmetiikan shampoo ei toimi?

Jos olet vasta siirtymässä luonnonkosmetiikan shampoisiin kemiallisten jälkeen, huomioi, että hiuspohjalle saattaa iskeä noin 3-6 viikon mittainen puhdistuskriisi. Se on täysin normaali reaktio, joten älä heitä hanskoja tiskiin heti ensialkuun! Tänä aikana päänahasta saattaa tulla rasvaisempi, mutta se on vain hetkellistä. Pyri pitämään pesuväli minimissään kahdessa, mutta mielellään kolmessa päivässä ja odota. Jos tilanne on sietämätön, käytä luonnonkosmetiikan kuivashampoota, mutta älä lyhennä pesuväliä, koska se rasittaa päänahkaa entisestään. Päänahan pH voi olla liian pesevien tensidien ja sulfaattien jäljiltä niin sekaisin, että iholla menee hetki tottua miedompiin tensideihin.

Jos tuntuu, ettei luonnonkosmetiikan shampoo jostain syystä toimi tai uhkaa jättää hiukset lättänöiksi, tee kuten ekokampaajani on minua ohjeistanut: kokeile tuplapesua. Tensidien vaahtoamisella ei ole puhdistustuloksen kanssa mitään tekemistä, mutta toki ne helpottavat shampoon levittämistä koko hiusalaan, etenkin jos hiukset ovat pitkät kuten itselläni. Pese siis ensimmäisen kerran pienemmällä shampoomäärällä, huuhtele hiukset viileällä vedellä ja uusi pesu. Toisella kierroksella shampoo alkaa myös vaahtoamaan, jolloin pienempi määrä tuotetta saadaan levitettyä laajemmalle alueelle ja viimeisetkin muotoilutuotteiden jäämät on helpompi pestä pois. Muista shampoota valitessa, että tuote valitaan aina päänahan kunnon mukaan – hiusten pituudet ja latvat eivät kaipaa useinkaan erillistä puhdistamista (ellei käytössä ole kemialliset muotoilutuotteet).

Yksi sallittu sulfaatti: Ammonium Lauryl Sulfate, eli ALS

Minulla on useita suosikkeja luonnonkosmetiikan hiustenhoitomerkeiltä ja niiden hintahaarukka pyörii laidasta laitaan. Hintaero selittyy yleensä shampoossa käytetyllä tensidilaadulla, sillä erittäin hellävaraiset tensidit ovat jopa yli 10 kertaa kalliimpia kuin sulfaatit. Yksi suosikkimerkeistäni on Naturativ, jonka shampoot ja hoitoaineet ovat sertifioitua, vegaanista luonnonkosmetiikkaa.

Useat luonnonkosmetiikkamerkit välttelevät sulfaattien käyttöä, mutta Naturativin shampoissa niitä on käytetty yhden Ecocertin salliman sulfaatin, eli Ammonium Lauryl Sulfaten, muodossa. Syy on osiltaan varmasti hinnassa, mutta myös siinä, että monet kuluttajat toivovat shampoolta edelleen vaahtoavaa koostumusta, vaikkei sillä ole pesutuloksen kanssa sinänsä tekemistä. Shampoiden koostumuksissa on käytetty Ammonium Lauryl Sulfaten rinnalla miedompaa sokeritensidi Lauryl glykosidea ja kookosöljypohjaista Coco Glukosidea. Tarkempaa sulfaatin ja tensidien välistä käyttösuhdetta on mahdotonta arvioida, sen tietävät vain kemistit, jotka shampoot ovat valmistaneet.

Luonnonkosmetiikassa sallitulla Ammonium Laurel Sulfatella ja kielletyllä Sodium Lauryl Sulfatella on todella samankaltaiset nimet ja molemmat on luokiteltu ionittomiksi pinta-aktiiviksiksi aineiksi, mutta niiden ero piilee erilaisessa molekyylirakenteessa, jonka vuoksi toinen on sallittu ja toinen ei. SLS:n molekyylikoko on yksinkertaisempi ja pienempi kuin ALS:lla, jonka vuoksi se pääsee tunkeutumaan ihon ulkoisten kerrosten alle. Penetroitumisvaikutus korostuu, kun se yhdistyy lämpimään suihkuun, jossa ihohuokoset avautuvat ja laajentuvat luonnostaan. SLS pääsee kosketuksiin herkkien, dermiksessä muodostumassa olevien solujen kanssa, joka puolestaan aiheuttaa voimakkaamman ärsytysefektin, joka voi sisältää kutinaa ja ihon punoitusta.

ALS on sen sijaan paljon monimutkaisempi molekyyli ja myös fyysisesti paljon suurempi. Tämä tarkoittaa, että ALS-molekyylien on käytännössä lähes mahdotonta tunkeutua ihon ulkokerroksiin ja saavuttaa herkät solukerrokset. Tämän eron vuoksi ALS: n katsotaan olevan huomattavasti vähemmän ärsyttävä kuin SLS ja Ecocert on listannut sen sallittaviin pinta-aktiivisiin aineisiin.

ALS on noin 60 % vähemmän ärsytystä aiheuttavaa kuin SLS, mutta toki sulfaatteja välttelevien kannattaa tarttua vain sellaisiin luonnonkosmetiikan shampoisiin, joissa on käytetty kaikista hellävaraisempia tensidejä. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että tietyt luonnonkosmetiikan merkit – etenkin ne, jotka haluavat tarjota hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä tuotteita – käyttävät sallittua sulfaattia.

Itse käytän tavallista hiuslakkaa joka päivä ja olen kokenut, että on hyödyllistä käyttää ALS:a sisältävää shampoota tehohoitona kerran, pari viikossa. Miedommat tensidit eivät yksinkertaisesti poista kemiallisia muotoilutuotteita, joten jos käytät sellaisia, on myös ALS:a sisältävän shampoon käyttö enemmän kuin suositeltavaa.

Täsmätuotteet eri hiustyypeille- ja laaduille

1) Hennot hiukset

Käytän omille hiuksilleni pari kertaa viikossa Naturativin tuuheuttavaa & vahvistavaa shampoota, koska olin ensimmäisen pesun jälkeen suorastaan ällikällä lyöty! Hiuksista tuli pesun jälkeen niin superpuhtaat, kiiltävät, ilmavat ja helposti käsiteltävät, että jopa puolisoni äimisteli asiaa. Jos sinulla on hennot tai ohuet hiukset, jotka uhkaavat latistua heti pesun jälkeen, suosittelen mitä lämpimimmin kokeilemaan tämän shampoon taikoja.

Shampoossa on käytetty useita kasviuutteita, jotka tukevat tensidien vaikutusta. Vihreän teen uute uudistaa, betaiini kosteuttaa, B5-vitamiini (pantoteenihappo) lisää kuohkeutta, valkopeippi vahvistaa, piharatamon uute lisää kiiltoa, Ginseng stimuloi hiuspohjan verenkiertoa ja eksoottisempi Bhringraj-uute parantaa hiusten kasvua. Linjaan löytyy myös tuuheuttava & vahvistava hoitoaine, joka sisältää edellä mainittujen tehoaineiden lisäksi uudistavaa karitevoita. Kerrankin hoitoaine, joka ei lupauksensa mukaan latista hiuksia.

2) Kuivat ja käsittelystä vaurioituneet hiukset

Värjätyille, permanentin kuivattamalle tai auringon vaurioittamille hiuksille kannattaa valita Naturativin korjaava shampoo yhdessä saman linjan korjaavan hoitoaineen kanssa. Tämä tehokaksikko on ehdottomasti paras vaihtoehto kesäkäyttöön, jolloin auringon UV-säteily voi kuivattaa hiuksia, ellei niitä suojata riittävästi hatulla.

Shampoossa on käytetty hiusjuurta kosteuttavaa avokadouutetta, hiuspohjan verenkiertoa stimuloisaa sarviapila- ja sitruunauutteita, kosteuttavaa viikunauutetta ja betaiinia, hiusten pituuden elastisuutta lisäävää ja väriä suojaavaa Hibiscus-uutetta. Hoitoaineessa on käytetty edellä mainittujen tehoaineiden lisäksi UV-säteilyltä suojaavaa ja kosteuttavaa karitevoita sekä hiuspohjaa hellivää kookosöljyä.

3) Tummat hiukset

Jos sinulla on tummat kutrit, joiden sävyä haluat syventää (etenkin nyt kesäaikaan) niin sekin on mahdollista luonnonkosmetiikan tuotteilla. Naturativin tummien hiusten shampoo sisältää hiusten tummaa sävyä syventäviä perulaista Krameria triandra -kasvin uutetta, värihernettä ja pähkinäuutteita, jotka lisäävät myös hiuksen kiiltoa. Oma kuontaloni vaalenee kesäisin lähes raitaiseksi ja ajattelin ottaa tämän tehokokeiluun heinäkuussa, voin myös raportoida tuloksista kuvien muodossa! Shampoo vaatii vaikuttaakseen noin 2-3 pesua alle. Shampoolla voi myös peittää harmahtavaa juurikasvua, jos osa hiuksistasi on värjätty. Shampoo sisältää myös kosteuttavaa betaiinia.

Tummille hiuksille tarkoitettu hoitoaine tehostaa shampoon vaikutusta, sillä se sisältää samoja tummaa sävyä tummentavia kasviuutteita. Hoitoaine tekee hiukset todella helposti käsiteltäviksi eikä jätä hiusten pintaa lainkaan rasvaiseksi – Naturativin hoitoaineet ovat mielestäni tähän mennessä kokeilemistani ehdottomasti luonnonkosmetiikan parhaita eikä niitä ole pilattu kyllä hinnallakaan.

4) Herkkä päänahka ja hennot hiukset 

Naturativin kiiltoa & tuuheutta lisäävä shampoo sopii parhaiten silloin, jos päänahka on herkkä tai ärtynyt. Se kohottaa kevyesti hentoja hiuksia ja rauhoittaa hiuspohjan ärsytystä, suojaa hiuspohjan ihoa sekä säätelee talin eritystä. Shampoossa on käytetty hiuksia vahvistavaa Bhringraj-uutetta, talineritystä tasapainoittavaa ja puhdistavaa lakritsiuutetta, rauhoittavaa suopayrttiuutetta, hiustenlähtöä hillitsevää timjamiuutetta, kosteuttavaa betaiinia. Hellävaraisessa kiiltoa & tuuheutta lisäävässä hoitoaineessa on lisäksi elastisuutta lisäävää hamppuöljyä ja pehmentävää karitevoita.

5) Tehotuotteet hiusten ja päänahan hoitoon

Luonnonkosmetiikan hiustenhoitosarjoilta ei löydy useinkaan hiuksille tarkoitettuja hiusnaamioita, jotka ovat omia suosikkejani ja joilla saa tehtyä kotioloissa hyviä tehohoitoja esimerkiksi saunan lämmössä. Naturativilta löytyy kaksi aivan huippua hiusnaamiota eri ongelmiin.

Kuiville ja vaurioituneille hiuksille kannattaa valita erittäin hoitavan koostumuksen omaava korjaava hiusnaamio, jossa on käytetty vahvistavaa Bhringraj-uutetta, kosteuttavaa ja antioksidanttipitoista karpaloöljyä, kosteuttavaa hamppuöljyä, hiuksen kasvua stimuloivaa ja tuuheutta lisäävää kolmea eri B-vitamiinia, rauhoittavaa suopayrttiuutetta ja taikapähkinävettä, hiustenlähtöä hillitsevää, kosteuttavaa betaiinia ja karitevoita sekä elastisuutta tukevaa Hibiscus-uutetta.

Naamiota voi käyttää etenkin kesäaikana muutaman kerran viikossa. Naamio levitetään pituuksien lisäksi hiuspohjaan ja päänahkaan saakka, annetaan vaikuttaa noin 20-30 minuuttia ja pestään sen jälkeen shampoolla. Naamio on koostumukseltaan aivan huikea: vaikka se on superkosteuttava, se ei jätä hiuksia lähmäiseksi.

Jos ongelma on päinvastainen, eli hiuspohja rasvoittuu herkästi, kokeile silloin rasvaiselle hiuspohjalle suunnattua naamiota, jossa on talirauhasia supistavia kasviuutteita. Piparminttuvesi on antiseptinen ja rauhoittaa hiuspohjaa, vihreä illiitti uudistaa solutuotantoa ja parantaa verenkiertoa, takiaisen juuriuute syväpuhdistaa, peltokorte ja vehnäproteiinit vahvistavat hiusta, suopayrtti rauhoittaa, E-vitamiini antaa luonnollista suojaa UV-säteilyltä, C-vitamiini suojaa hiuksen väriä ja B-vitamiinit stimuloivat hiuspohjaa.

Lue myös:

Vartalonhoidon ja vartalonkuorinnan ABC

Naturativ, täsmähoitoa erilaisiin iho-ongelmiin

Luonnonkosmetiikan ensiapupakkaukset – 100 syytä rakastaa seerumeita

Lempeän ihonpuhdistuksen kolme kulmakiveä

K

Ecocert hyväksyy sulfaateista myös Sodium Lauryl Sulfaten ja Sodium Coco-Sulfaten, kannattaa korjata tekstiin. En tiedä, miksi kaikki aina päättelevät, että SLS eli Sodium Lauryl Sulfate olisi kielletty, sillä se ei sitä ole. Kannattaa tarkistaa tällaiset raaka-aineet esim Cosmos-tietokannasta. SLES eli Sodium Laureth Sulfate sen sijaan on kielletty. SLS on sallittu, mutta suurin osa valmistajista välttää sitä sen ärsytttävyyden vuoksi.

Ja sulfaatit ovat anionisia tensidejä. Eivät ionittomia.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2017: Hiukset
6 x luonnonkosmetiikan pikakaunistaja
Rahua Voluminous Dry Shampoo, arjen mullistava hiustuote
Molkosan, ystävä vuosien takaa