Närästystä, vatsakipua, turvotusta, huono ruoansulatus tai ruokahimoja? Sinulla saattaa olla entsyymien puutos

Kaupallinen yhteistyö Biolatte.

Muutamia vuosia sitten kärsin lähes kaikista otsikossa mainituista oireista, joista pääsin eroon ruokavaliomuutoksella ja entsyymeillä. Tuo aallonpohja auttoi rakentamaan terveyttä tukevat rutiinit, jotka kulkevat mukana joka päivä. Minulle hyvinvointi on aitoa ruokaa, läsnäoloa, muutamia tarkoin valikoituja lisäravinteita ja palautumisen priorisointia.

Entsyymit Ketogeeninen Ruokavalio

Sain hiljattain kysymyksen siitä mikä on saanut minut kiinnostumaan hyvinvoinnista ja muodostamaan siitä itselleni työn. Vastaus on helppo: terveys ei ole ollut minulle koskaan itsestäänselvyys, vaan asia jota kohti olen joutunut pyrkimään lapsesta saakka. Vuosia terveydentilani sisälsi vastaamattomia kysymyksiä, lukemattomia kokeiluja, epäonnistumisia ja turhautumisia. Minulle terveys tarkoittaa kehoa, joka jaksaa liikkua ja mieltä, joka jaksaa innostua sekä ajatella. Nykyään koen vihdoin murtaneeni monta terveyteeni liittyvää lukkoa.

Kirjoitan tänään tuotesarjasta, jota meidän perheessä on käytetty kohta 10 vuoden ajan niin meille ihmisille kuin koirille. Pääasiassa probiootteja ja entsyymejä valmistava Biolatte on kulkenut mukanani monenlaisissa terveyshaasteissa ja tämä yhteistyö on suoraan sanottuna unelmieni täyttymys.

Tapasin sarjan perustajan Yves Delatten useamman kerran työskennellessäni 2010-luvun alussa luontaistuotekaupassa. Tämän charmantin ranskalaismiehen loputon tietotaito yhdistettynä anteeksipyytelemättömään, mutta samalla kohteliaaseen ilmaisuun teki minuun suuren vaikutuksen. Ihastuin tuotteisiin itse ja opetin vuosien varrella sadat asiakkaat Biolatten tuotteiden käyttäjiksi.

Biolattella on valikoimissaan kolme erilaista entsyymituotetta, joista kirjoitin tarkemmin artikkelin loppupuolelle ja saat samalla 15 % alekoodin. Sitä ennen haluan kuitenkin kertoa mitä entsyymit ovat, miksi olen päätynyt käyttämään entsyymejä, miten ne ovat hyödyttäneet ja missä tilanteissa on viisasta turvautua entsyymien suhteen purkkiin.

Ketogeeninen Ruokavalio Turvotus Entsyymit Biolatte

Kohtasin vuonna 2018 kohtasin kunnon aallonpohjan terveyteni kanssa. Syömisen jälkeen tuntui aina siltä kuin ylävatsa räjähtäisi, näytin viimeisillään raskaana olevalta, voin jatkuvasti pahoin, suolisto toimi aivan liian vilkkaasti, ylipainoa kertyi kertymistään, kasvojen ja selän iho täyttyi epäpuhtauksista, hormonitoiminta hidastui ja jopa tuolilta nouseminen hengästytti. Tuntuu hurjalta edes muistella tuota aikaa!

Siirryin ketogeeniseen ruokavalioon, kuntoutin suolistoani, aloin käyttää entsyymejä ja annoin itselleni aikaa. Nämä neljä tekijää vaikuttivat voimakkaasti mielialaan, vatsan toiminnan normalisoitumiseen, ruoan ja ennen kaikkea ravintoaineiden imeytymiseen, uneen, palautumiseen, keskittymiskykyyn sekä yleiseen jaksamiseen.

Keton alussa kehoni sai pienen shokin rasvan määrän noustessa, koska minulla ei ollut riittävästi rasvan pilkkomiseen tarvittavia entsyymejä kuten lipaasia. Ratkaisin haasteen laskemalla rasvamäärän keholleni sopivalle tasolle ja tukemalla ruoansulatusta lipaasia sisältävillä entsyymeillä. Lipaasi pilkkoo rasvaa ja varmistaa, että ruoan mukana syöty rasva imeytyy.

Biolatte Entsyymit Kokemuksia 2

Entsyymit olivat elintärkeä tuki auttaessani kehoani toipumaan kasvisruokavalion ja liiallisten hiilihydraattien aiheuttamasta insuliiniresistenssistä ja rasvamaksasta. Minulla on geenieni puolesta erittäin matala hiilihydraattitoleranssi, en tosin tiennyt sitä tuolloin. Kehoni oli sen verran solmussa, ettei pelkkä ruokavaliomuutos ollut riittävä ratkaisu yrittäessäni eroon ylävatsan kivuista, järisyttävästä turvotuksesta ja pitkään piinanneesta väsymyksestä. Vasta kun otin rinnalle entsyymit, alkoi tapahtua.

Viimeiset kolme vuotta ovat olleet merkittävät mitä tulee terveyden merkitykseen että tuohon tilanteeseen ajaneiden juurisyiden ymmärtämiseen. Ruokavalioni on painottunut sittemmin vielä enemmän eläinproteiiniin, koska voin sillä parhaiten. Myös veriarvoni ovat erinomaiset.

Siitä sohvanpohjalla makaavasta äärimmäisen surullisesta ihmisrusinasta on tullut energinen ihminen, joka haluaa tehdä asioita. Tein paljon fyysisiä muutoksia, mutta vähintään puolta näytteli se mitä tapahtui mielen tasolla. Täydellistä terveyttä ei ole olemassakaan, mutta minulle jokainen oireeton ja toimintakykyinen päivä on lahja.

Ruoansulatusentsyymit ovat luonnollisia aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen boostereita, jotka tukevat kokonaisvaltaisesti kehon toimintaa.

Biolatte Entsyymit Kokemuksia

Mitä entsyymit ovat?

Alkuperäinen kreikan sana enzymas tarkoittaa ’aiheuttaa muuttumista’. Entsyymit ovat pääasiallisesti proteiineja ja elävien organismien katalyytteja, jotka säätelevät kemiallisten reaktioiden kuten ruoan sulamisen nopeutta.

Entsyymejä tarvitaan kaikkiin aineenvaihdunnan tehtäviin: liikkumiseen, näkemiseen, kuulemiseen, syödyn ruoan hajottamiseen ja pienemmiksi ravintoaineiksi muuntamiseen, jatkuvasti käynnissä olevaan detoksifikaatioon, haavojen paranemiseen, ihon, luiden ja veren muodostumiseen, immuniteettiin, sydämen lyömiseen, ikääntymisen merkkeihin, myrkyllisten solujen tuhoamiseen, suolistoflooran tukemiseen ja solujen energian tuottamiseen

Jos syömisen jälkeen närästää, röyhtäyttää, väsyttää tai tunnet olosi turvonneeksi ja liian täydeksi, kehossasi on suurella todennäköisyydellä entsyymivaje.

Entsyymit käyvät syödyn ruoan kimppuun pilkkoen sen pienempiin partikkeleihin, jolloin ruoan mukana saatavien vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen tehostuu. Entsyymit ehkäisevät sen, että ruoka jäisi vatsalaukkuun liian pitkäksi aikaa aiheuttamaan turvotusta ja tukalaa oloa.

Ihmiskehossa on yli 3000 tunnistettua entsyymiä, joista jokaisella on oma erityinen tehtävänsä. Entsyymien erittyminen alkaa jo suussa ruokaa pureskellessa ja sylkirauhasten lisäksi tärkeimmät entsyymien tuottajat ovat maksa, haima, vatsalaukku ja suolistofloora. Eri elimet tuottavat eri entsyymejä.

Mita Entsyymit Ovat

Milloin entsyymejä kannattaa ottaa purkista?

Modernissa elämässä on useita entsyymin tuotantoa ja saantia rajoittavia tekijöitä. Yksi suurimmista entsyymeihin haitallisesti vaikuttavista asioista ovat prosessoidut ja ravintoarvoltaan mitättömät elintarvikkeet kuten kevyttuotteet, valmisruoat, sipsit, makeiset, limsat, puhdistetut kasviöljyt ja erilaiset jauhotuotteet.

Huonolaatuinen, kuumennettu ja käsitelty ”ruoka” on elimistölle stressori, joka kuluttaa kehon energiavaroja, aiheuttaa verensokerin heittelyä ja vaikuttaa myös hormonitoimintaan. Entsyymien muodostumiseen ja tuhoutumiseen vaikuttaa myös stressi, suoliston kunto, ruoan mikrossa lämmitys, ruoka-aineisiin käytetyt kemikaalit, tietyt sairaudet ja geenit. Minulle esimerkiksi selvisi geenitesteissä, että maksastani puuttuu kokoaan yksi merkittävä puhdistamiseen tarvittava entsyymi.

Olen sitä mieltä, että ruokavalio on hyvinvoinnin A ja O, mutta vielä suurempi merkitys on sillä kuinka ruoka imeytyy.

Ravinteikkainkaan ruoka ei nimittäin hyödytä, jos se kulkee kehon läpi pilkkoutumatta. Luonnollisille entsyymi-lisäravinteille on todellakin paikkansa, kun puhutaan holistisesta hyvinvoinnista.

Ravintolisän lisäksi entsyymien tuotantoa voi tukea pureskelemalla ruoka huolellisesti – puolet entsyymeistä löytyy nimittäin syljestä. Tämän lisäksi on tietysti nauttia mahdollisimman tuoreita ja puhtaita ruoka-aineita kuten lihaa, kasviksia, kalaa, kananmunia, käsittelemättömiä rasvoja, hapankaalia ja fermentoimalla valmistettuja kasviksia kuten suolakurkkuja. Myös mineraalit ja laadukkaat probiootit ovat välttämättömiä entsyymiaineenvaihdunnan toimimiseen, koska neljännes kehon entsyymeistä tuotetaan suolistofloorasta.

Ketogeeninen Ruokavalio Ripuli Narastys Entsyymit

Kaikilla Biolatten entsyymivalmisteilla on oma funktio ja ne on suunniteltu hieman erilaisiin tarpeisiin. Kaikkia kolmea yhdistää kuitenkin kuusi ihmisspesifistä avainentsyymiä: rasvaa hajottava lipaasi, maitosokeri laktoosia hajottava laktaasi, oligo-, ja polysakkarideja hajottava galaktosidaasi, mineraalien imeytymistä tukeva fytaasi, tärkkelyksiä ja hiilihydraatteja hajottava amylaasi ja proteiineja aminohapoiksi pilkkova proteaasi.

Ketogeeninen Ruokavalio Ripuli Narastys Entsyymit 5

Superzym on laajavaikutteinen yleisentsyymituote, joka on suunniteltu tukemaan ruoansulatusta, hillitsemään närästystä, parantamaan ravintoaineiden imeytymistä ja lievittämään laktoosi-intoleranssin oireita. Superzymin sisältämä laktaasi edesauttaa maitosokerien pilkkoutumista minimoiden niistä aiheutuvat ilmavaivat sekä vatsan löysyyden. Syön itse maitotuotteita täysin ongelmitta, joten en ole paras arvioimaan tätä vaikutusta.

Muutama vuosi sitten Superzym palkittiin Virossa parhaana kauneustuotteena, kun sen huomattiin vahvistaneen testiryhmän kynsiä, ihoa ja hiuksia. En ihmettele tulosta, sillä hyvä entsyymitoiminta on ravintoaineiden imeytymisen takaava peruskallio ja sitä kautta myös kauneuden lähde. Jos et ole varma minkä entsyymin valitsisit, valitse Superzym.

Ketogeeninen Ruokavalio Ripuli Narastys Entsyymit 3

Ladyzymissä yhdistyy perinteinen ruoansulatusta tukeva entsyymivalmiste ja erityisesti naisten hormonitoimintaa tasapainottava vaikutus. Entsyymien rinnalla on käytetty ubikinonia (koentsyymi Q10), joka on välttämätön ja voimakas antioksidantti. Maksa tuottaa ubikinonia luontaisesti, mutta sen tuotanto alkaa laskea yleensä 30 ikävuoden jälkeen.

Ubikinoni on erittäin tärkeä tekijä solujen energiantuotannossa ja hormonitoiminnan tasapainottamisessa. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että ubikinoni paransi PCOS:sta kärsivien naisten kohdalla sukupuolihormoneja sitovan globuliinin tasoa ja laski merkittävästi paastoverensokeria, insuliinia (hormoni) sekä testosteronitasoja.

Ladyzym on on kehitetty minimoimaan kuukautisten aikana ilmeneviä kiputiloja, kramppeja, väsymystä tai hikoilua. Ehdoton tuote kaikille hormonaalisesta epätasapainotiloista kärsiville naisille.

Ketogeeninen Ruokavalio Ripuli Narastys Entsyymit 4

Hiivax sisältää entsyymivalmisteista eniten rasvaa pilkkovaa lipaasia ja proteiinia pilkkovaa proteaasia, joten se sopii täydellisesti vähähiilihydraattisen tai ketogeenisen ruokavalion tueksi. Käytän tätä kaikista eniten, sillä ruokavalioni koostuu pääasiassa eläinproteiinista ja luonnollisesta rasvasta enkä tarvitse juurikaan hiilihydraatteja pilkkovia entsyymejä.

Kapseleissa on myös kolmea ayurvedista maustetta: cayennea, inkivääriä ja kanelia. Nämä kaikki lisäävät niin kutsuttua tuli-elementtiä, joka vaikuttaa soluaineenvaihduntaan ja ruoan sulamiseen. Kaneli lievittää ilmavaivoja, vatsakipuja, ripulia, ärtyvän suolen oireyhtymää ja tehostaa maksan toimintaa. Inkivääri stimuloi ruoansulatusta, hajottaa ravinteita ja lievittää pahoinvointia. Cayennepippuri lisää luontaisesti suolahapon eritystä ja parantaa kuona-aineiden poistumista.

Hiivax stimuloi myös haiman toimintaa. Haimalla on valtava merkitys ruoansulatuksessa ja verensokerin säätelyssä, sillä se tuottaa ruoansulatuksessa tarvittavia entsyymejä ja hormoneja kuten insuliinia. Nimensä mukaisesti Hiivax hillitsee myös immuniteettia heikentävän hiivan liikakasvua ja vahvistaa suoliston limakalvoja. Olen ollut tähän entsyymiin erityisen tyytyväinen: syömisen jälkeen on kevyt olo eikä vatsan turvotuksista ole tietoakaan.

Ketogeeninen Ruokavalio Turvotus Entsyymit Biolatte 2

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Arja

Hyvin mielenkiintoista, suvussani on lahella rassva aineen vaihdunnan hairiota vakavassa muodossa joka tuhosi maksaa. Itsellani kovaa vatsan rurvotusta ja toimimattomuutta ja ylipainoa runsaasti ,jota yritan poistaa oikealla ruokavaliolla ja vitamiineilla, selka kovin huonossa kunnossa ,liikkuminen vahaista.olen pudottanut vuoden aikana painoa mutta nyt ei tahdo laskea.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Shirataki-nuudelit – täydellinen korvike pastalle ja riisille
5 x suosikkia Acorellelta
Näin seuraat Yellow moodia
Kuivaharjaus: mitä, miten ja miksi?