Kuinka tukea suoliston mikrobiomia, joka vaikuttaa mielialaan ja jopa painonhallintaan?

Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.

Suoliston mikrobiomi on terveyden juuri, mielihyvähormonien kehto ja ruoansulatuksen kivijalka. Ravinnon lisäksi mikrobistoon voi vaikuttaa fermentoiduilla probiooteilla, joista löytyy täsmäapua mm. suolistoperäisiin iho-ongelmiin, ärtyneen suolen hoitoon, matkalle ja tukemaan suolistoa antibioottikuurin jälkeen.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 2

Suolistoa on kutsuttu vuosien ajan toisiksi aivoiksi, mutta oletko koskaan pohtinut miksi näin on? Kun luet tätä artikkelia eteenpäin, saat vastauksen siihen miten valtava vaikutus tuolla jalkapallokentän kokoisella elimellä on tunteisiin, ruoansulatukseen, immuniteettiin ja jopa ylipainoon.

Ajattelen, että terveyden kivijalan muodostaa aina ensisijaisesti ruokavalio ja olisi itsepetosta ajatella, että lisäravinteilla voisi yksinään paikata huonon ruokavalion seurauksia tekemättä muutoksia syömistottumuksiin. Uskon kokonaisten, vähähiilihydraattisten (siis mahdollisimman sokerittomien) ja luonnosta saatavien raaka-aineiden muodostaman ruokavalion olevan ihmiselle optimaalisin, koska ne eivät aiheuta riippuvuutta tai vie kehossa tilaa hyvältä mikrobistolta. Tähän mahtuu paljon valinnanvaraa: lihaa, kananmunia, kalaa, erilaisia rasvoja, kasviksia ja hapatettuja tuotteita.

Monipuolinen mikrobifloora on asia, johon vaikutetaan ennen kaikkea ravinnolla ja lisäksi sitä voidaan tukea fermentoiduilla probiooteilla. Mikrobifloora sijaitsee ruoansulatuskanavassa (eli suussa, ruokatorvessa, mahalaukussa, ohutsuolessa ja paksusuolessa), iholla sekä limakalvoilla ja se on kaikilla meillä omanlaisemme.

Kokosin tähän postaukseen käytännöllisen tietopaketin siitä mihin kaikkeen suoliston mikrobiomi vaikuttaa ja miksi on hyödyllistä täydentää omaa ruokavaliota fermentoimalla valmistetuilla probiooteilla. Lisäksi löydät 6 x erilaista täsmäprobioottia, jotka on kehitetty mm. tukemaan tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoa, korjaamaan mikrobistoa ja parantamaan maksan toimintaa antibioottikuurin jälkeen sekä rauhoittamaan ärtynyttä suolistoa. Suolistoa ja sen mikrobiomia hoitamalla voi vaikuttaa mielialaan, painoon ja laihtumiseen, oppimiseen ja immuniteettiin.

Lue myös: 10 keinoa vahvistaa mikrobiomia luontoyhteyden avulla

Meissä jokaisessa on noin 2 kg mikrobisoluja, eli 10 kertaa enemmän kuin ihmissoluja.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti

Mihin kaikkeen suoliston mikrobiomi vaikuttaa?

Ylipainoon & painonhallintaan

Jokaisen oma, yksilöllinen mikrobifloora säätelee aineenvaihduntaa ja vaikuttaa muun muassa insuliinin tuotantoon. Tutkimuksissa on todettu, että mikrobiomilla on yhteys painon kertymiseen ja lihavuuteen. Ylipainoisten ja normaalipainoisten ihmisten mikrobikantojen erot viittaavat siihen, että osa ihmisistä kerää painoa herkemmin kuin muut. Eläinkokeissa on saatu todisteita sen puolesta, että eri probioottikannat voivat vaikuttaa painonpudotukseen [1].

Mielialaan, masennukseen & oppimiseen

Suolibakteerit tuottavat satoja neurokemikaaleja, joita aivot käyttävät säätelemään oppimista, muistia ja mielialaa. Suolistobakteerit tuottavat noin 95 % kehon koko serotoniinin määrästä [2]. Onnellisuushormoniksi kutsuttu serotoniini vaikuttaa laaja-alaisesti kaikkeen meissä: mielialaan, unen laatuun, seksuaaliseen halukkuuteen, ruokahaluun, käytökseen ja muistiin. Liian matalat serotoniinitasot on yhdistetty mm. väkivaltaiseen ja aggressiiviseen käytökseen [3] ja masennukseen. Serotoniinin tuotantoa voi tukea probioottien lisäksi liikunnalla, auringonvalolla ja runsaasti tryptofaania (serotoniini esiaste) sisältävillä ruoilla kuten rasvaisella kalalla (turskan maksa, lohi, sardiinit, makrilli), munuaisilla, kananmunilla, merilevällä sekä Omega-3- ravintolisällä.

Immuniteettiin

Immuunipuolustus kulkee käsi kädessä suoliston monipuolisen mikrobiomin kanssa ja rakentuu mm. syömästämme ravinnosta, kosketuksesta, luontoyhteydestä ja hengityksestä. Nykyisen kaupunkiympäristön steriiliys, runsas antibioottien ja käsidesin käyttö on mikrobiomille haitallista ja alentaa immuniteettia. Siksi on suositeltavaa altistaa itseään mahdollisimman monille eri bakteerikannoille ja monipuolistaa omaa mikrobiomia! Syö hapatettuja ruokia, probiootteja, ole fyysisessä ihokontaktissa luonnon ja eläinten kanssa (paljasjalkakävely, marjastaminen, hevosten silittäminen, puiden pilkkominen). Immuunipuolustus vahvistuu monipuolisen mikrobialtistuksen avulla ja siksi on hyvä välttää myös turhia antibiootteja sekä liian steriloivia pesuaineita (yksi hyvä syy vaihtaa probioottisiin pesuaineisiin!).

Lue myös: Vahvista mikrobiomia probioottisilla kodin pesuaineilla

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 3

Miksi tukea mikrobiomia probiooteilla?

Probiooteilla, eli elävillä bakteereilla, voi tukea kehon toimintaa ruokavalion tukena. Sokerittominkaan ruokavalio ei välttämättä yksinään riitä pitämään mikrobistosta huolta, sillä stressi haittaa ravintoaineiden imeytymistä ja joskus on tilanteita, joissa on pakko napata se antibioottikuuri.

Miten sitten valita sopiva ja aidosti laadukas probioottivalmiste? Itse suosin fermentoimalla valmistettuja probiootteja ja Living Nutrition Your Flora -sarja on ollut pelastukseni etenkin tänä talvena joutuessani 12 vuoden tauon jälkeen syömään antibioottikuurin. Linja sisältää kuusi probioottivalmistetta räätälöitynä erilaisiin täsmätarpeisiin. Kaikkien tuotteiden pohjana on Kefi-soya™, eli fermentoitu luomusoijamaito. Kuukauden mittainen fermentointiprosessi moninkertaistaa soijan normaalin ravintosisällön ja tekee komponenteista bioaktiivisia, joka auttaa kehoa hyödyntämään ne maksimaalisesti.

Nämä fermentoinnissa syntyneet ravintoaineet kuten aminohapot ja entsyymit muodostavat suolistoon elävän ekosysteemin ja tukevat sitä kautta monimuotoisen mikrobiflooran kehittymistä. Tuotteet sopivat myös soija-allergisille, koska fermentointi pilkkoo kaikki soijassa olevat allergeenit ja antiravinteet.

Siinä missä perinteisissä probioottivalmisteissa käytetään yleensä 1-2  maitohappobakteerikantaa, Living Nutritionin probiooteissa on 35 eri maitohappobakteerilajikkeen elävä viljelmä, jotka täysravintoon kiinnittyneenä selviytyvät tutkitusti sinne minne pitääkin: ruoansulatuskanavaan. Probiooteissa on käytetty lisänä niiden räätälöityjä ratkaisuja tukevia yrttejä – löydät alta tietopaketin jokaisesta probiootista, niiden raaka-aineista ja siitä kenelle ne sopivat.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

6 x täsmäprobioottia

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 7

Mihin: Erinomainen maitohappobakteeri etenkin ulkomaille suuntautuville matkoille, joissa on yleensä täysin eri bakteerikanta kuin kotimaassa. Toimii turistiripulin ennaltaehkäisyssä, oireiden lievittämisessä ja tukee mikrobiflooraa erilaisten lääkekuurien aikana.

Raaka-ainesisältö: Sisältää GMO-vapaan Kefi-soya™ -probioottikannan lisäksi keskushermostoa rauhoittavaa fenkolia ja kamomillaa. Fenkoli ehkäisee ilman muodostumista, laukaisee suoliston sileälihaskouristuksia, rauhoittaa suoliston hermostoa ja mieltä. Kamomilla sisältää koliinia ja karvasaineita, jotka sitovat sekä ennaltaehkäisevät suolistossa muodostuvaa kaasua.

Mitä tekee: Tranquil on matkojen tukipilari ennaltaehkäisemään vatsan väänteitä, turvotusta, ilman muodostumista ja ripulia. Rauhoittaa kramppeja, tasapainottaa vatsan toimintaa ja helpottaa FODMAP-yliherkkyyden oireita.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 6

Mihin: Tuote on suunniteltu herkälle ja ärtyneelle vatsalle. Sopii ärtyneen suolen oireyhtymän hoidon tueksi.

Raaka-ainesisältö: Sisältää GMO-vapaan Kefi-soya™ -probioottikannan lisäksi piparminttua ja sitruunamelissaa. Piparmintun antiseptinen öljy lievittää kipua ja rentouttaa suoliston lihaskouristuksia.

Mitä tekee: Sensitive rauhoittaa ärtyneen suolen oireyhtymää, jossa suoliston suolinukka on yliherkkä ja reagoi voimakkaasti ruokaan sekä stressiin. Sensitive on hellävarainen probiootti, joka rauhoittaa suolen solukkoa, suolinukkaa, hermostoa ja lievittää suolistokramppeja.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 5

Mihin: Helposti lähestyttävä, monipuolinen ja hyvän makuinen yleisprobiootti perheelle lapsista aikuisiin, myös raskauden ja imetyksen aikana.

Raaka-ainesisältö: Sisältää GMO-vapaan Kefi-soya™ -probioottikannan lisäksi banaani ja baobabia. Baobabin sisältämät antioksidantit ravitsevat ja banaani tekee jauheesta aavistuksen makeaa.

Mitä tekee: Family tukee suoliston tasapainoa, immuniteettia, vähentää epämukavaa tunnetta vatsassa etenkin syönnin jälkeen ja rauhoittaa herkkää ruoansulatusta. Kapselit voi niellä, avata lapsen suuhun tai sekoittaa ruokaan.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 4

Mihin: Täsmäprobiootti tukemaan suoliston mikrobiflooran uudelleen rakentamista antibioottikuurin ja tulehduksellisten sairauksien jälkeen.

Raaka-ainesisältö: Sisältää GMO-vapaan Kefi-soya™ -probioottikannan lisäksi latva-artisokkaa ja sikuria. Latva-artisokka auttaa elimistön suurinta jätteenpoistolaitosta, eli maksaa, poistamaan tulehdusten ja antibiottikuurin aikana kertyneitä myrkkyjä. Sikurin prebiootit tukevat hyvien suolistomikrobien kasvua.

Mitä tekee: Regenesis lisää sapen parempaa virtaamista ja edistää sitä kautta syödyn ruoan sulamista. Tämä tuote on ollut pelastukseni, sillä jouduin vasta järkyttämään omaa mikrobiflooraani antibioottikuurilla. Sain yhtäkkisen ja kivuliaan perikoroniitin. 12 vuoden tauon jälkeen syöty antibioottikuuri oli tällä kertaa välttämätön, mutta sen seurauksena ruoansulatus ja suolisto meni hetkeksi ihan sykkyrälle. Olen saanut palautettua tasapainoa Regenesiksellä – viikon käytön jälkeen ruoka alkoi sulaa paremmin ja kurja tunne sekä turvotus vatsassa väheni.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 8

Mihin: Sopii närästyksen ja suolistoperäisten iho-oireiden hoitoon, tasapainottamaan yliaktiivista sekä hitdasta ruoansulatusta sekä hoitamaan suoliston pintaa (esim. vuotava suoli).

Raaka-ainesisältö: Sisältää GMO-vapaan Kefi-soya™ -probioottikannan lisäksi aloe veraa ja punajalavankuorta. Aloe vera sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäsaineita sekä aminohappoja ja muodostaa suoliston pinnalle suojaavan kerroksen.

Mitä tekee: Terrain on suoliston haavoja ja nukkapintaa korjaava, verenvuotoa hillitsevä, yliaktiivista ruoansulatusta ja suolta rauhoittava ja myrkkyjä puhdistava. Sopii erinomaisesti tulehduksellisten ihosairauksien kuten aknen ja ekseeman tukihoidoksi ja kaikille, joille tuliset mausteet, kahvi, alkoholi tai happamat ruoat aiheuttavat närästystä.

Paras Probiootti Living Nutrition Fermentoitu Probiootti 9

Mihin: Erilaisiin suolen pinnan stressitiloihin, hidastuneen ruuansulatuksen tukemiseen ja ruoansulatustoimintojen parantamiseen.

Raaka-ainesisältö: Sisältää GMO-vapaan Kefi-soya™ -probioottikannan lisäksi inkivääriä ja kurkumaa. Inkivääri aktivoi mahahappojen ja ruoansulatusnesteiden erittymistä, estää haitallisten mikrobien liikakasvua sekä tulehdusta.

Mitä tekee: Gold Spice sopii kaikille, joilla on ruoansulatushaasteita, muodostuu herkästi limaa tai on tukkoinen nenä maidon, vehnän, viljojen tai sokerin käytöstä johtuen. Ota kapselit aamulla 30 minuuttia ennen ensimmäistä ateriaa stimuloimaan ruoansulatuselinten toimintaa ja vähentämään ähkyn tunnetta.

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Lähteet:

Living Nutritionin koulutusmateriaali ammattilaisille

Tutkimusviitteet (merkattu tekstissä [numero])

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2019: Vartalonhoitotuotteet
Second hand -valaisin
Green Beauty Awards Summer Edition 2021: Vartalo
Luonnonkosmetiikan ensiapupakkaukset – 100 syytä rakastaa seerumeita