Kesäpöydässä: Vaaleat keto-lohileipäset ja raikas mansikkakakku

Kaupallinen yhteistyö Terra Creta.

Gluteeniton Mansikkakakku Ketogeeninen Ruokavalio Resepti 6 Ketogeeninen Leipa Resepti 2 Gluteeniton Mansikkakakku Ketogeeninen Ruokavalio Resepti

Ahoy, ja värikkäät terveiset täältä Napapiirin kesäkeittiöstä! Vietän edelleen kesälomaani, mutta tulin moikkaamaan teitä muutaman herkullisen reseptin verran – uskon, että näistä riittää iloa muillekin teille lomastanne ja kokkailusta nautiskeleville.

Pohjoisen notkuvista pöydistä on löytynyt kesämakuja loppumattomiin: makeita herneitä, tuoreyrttejä, paljon mansikoita ja vadelmia sekä kalaa erilaisilla kasvislisukkeilla. Tänään jaan teille kaksi koukuttavaa ketogeeniseen ruokavalioon sopivan vaalean leivän ja mansikkakakun reseptit.

Lue myös: Mehevä kaalilaatikko

Ketogeeninen Ruokavalio Leipa Tillipesto Ja Mansikkakakku

Aiemmin julkaisemani mehevän ketoleivän resepti räjähti viime vuonna mielettömään suosioon, ja vaikka tuo leipä onkin kerrassaan koukuttava, olen jo pitkään halunnut kehitellä paahtoleipämäisemmän version. Tämä vaalea ja monikäyttöinen leipä ei itsessään maistu juuri miltään, joten se sopii täydellisesti yhteen esimerkiksi savustetun kalan, pestojen, mausteisten uunikasvisten ja erilaisten leikkeleiden kanssa. Leivässä on mehevän kostea, jopa vehnäleipämäisen sitkas ja kostea sisus sekä rapeat kuoret. Joko polttelee?

Leivät syntyvät vain viidestä raaka-aineesta: mozzarellasta, jauhoista, neitsytoliiviöljystä, kananmunista ja hiivasta. Täytin omat leipäseni tuorejuustolla, itsetehdyllä tillipestolla, kylmäsavulohella ja oman pihamaan ruohosipulilla – suloiset suupalat katosivat tarjottimelta alta aikayksikön, näihin tulee himo!

Leipiä voi nautiskella myös espanjalaisittain leikkaamalla sen viipaleiksi, paahtamalla pinnan kullanruskeaksi kuivalla valurautapannulla, hieromalla pintaan tuoretta valkosipulia ja valuttamalla päälle maailman herkullisinta Terra Creta -neitsytoliiviöljyä. Jos haluaa hifistellä vielä vähän lisää, annostele leipien ylle myös makeita tomaattiviipaleita ja sormisuolaa, ahh miten hyvää!

Lue myös: Mehevä parsapiirakka ja ketotapakset

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Ketogeeninen Leipa Resepti 3

Pari vinkkiä leivän valmistukseen:

• Käytin omiin leipäsiini kookosjauhoja, jotka tunnistaa kyllä jos leipää syö pelkästään, mutta täytteiden kanssa mietoa kookoksista sivuvivahdetta ei huomaa juurikaan. Kookosjauhot voi halutessaan korvata mantelijauhoilla – mikäli päädyt tähän vaihtoehtoon, käytä jauhoja noin 3 ½-4 desin verran (kookosjauhoja käytetään alkuperäisessä reseptissäni vain 2 ½ dl niiden kuitupitoisuuden vuoksi).

• Buffalomozzarella on herkullista, mutta tässä leivässä toimii paremmin hieman kiinteämpi mozzarella. Itse valitsen aina italialaista mozzarellaa, jossa on mahdollisimman paljon rasvaa, mutta joka on kuitenkin kiinteä. Jos et jaksa mitata reseptissä mainittuja mozzarellaraasteen desimääriä, se on yhtä kuin 3 x 125 g painoista mozzarellapalloa.

• Hiivan voi halutessaan jättää pois, mutta silloin leivästä katoaa lempeä hapanleivän makuvivahde.

Lue myös: Marokkolainen kanawokki

Ketogeeninen Leipa Resepti

Vaalea ketoleipä

 palaa

2 ½ dl kookosjauhoja
6 dl mozzarellaa raasteena
3 rkl Terra Creta -neitsytoliiviöljyä
2 kananmunaa
1 rkl kuivahiivaa
1 tl puhdistamatonta merisuolaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

2. Riko munat erilliseen kulhoon ja mittaa joukkoon neitsytoliiviöljy.

3. Raasta mozzarellat raastimen isoimmalla terällä. Sulata raaste miedolla lämmöllä pehmeäksi laakeapohjaisessa kattilassa koko ajan sekoitellen.

4. Lisää jauhot ja muna-öljyseos mozzarellan joukkoon. Vaivaa taikina ronskein ottein tasaiseksi, kunnes se on tasaista (samalla tavalla kuin käsittelisit pullataikinaa). Mozzarella on lämmintä, joten älä polta käsiäsi.

5. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja painele leipätaikina tasaisesti vuokaan. Paista uunin keskiosassa kiertoilma-asetuksella 200°C asteessa 15-17 minuutin ajan tai kunnes leivän pinnassa on kauniin ruskea kuori.

6. Ota leipä uunista, anna sen jäähtyä kokonaan ja viipaloi vasta sitten. Säilytä leipä leivinpaperikääreessä huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa viipaleet annospakkauksiin!

Lohileipästen kokoaminen:

Levitä viipaleiden päälle reilu kerros täysirasvaista tuorejuustoa, 1-2 tl tillipestoa (ohje täällä) ja viipale kylmäsavulohta. Koristele ruohosipulisilpulla.

Gluteeniton Mansikkakakku Ketogeeninen Ruokavalio Resepti 8 Gluteeniton Mansikkakakku Ketogeeninen Ruokavalio Resepti 3

Olen hamstrannut ihanan makeita kesämansikoita kilon jos toisenkin, joten suolaisten lohileipästen kaveriksi oli tietysti pyöräytettävä myös kunnon mansikkakakku! Yksi suosikkijälkiruoistani on ilmava mascarpone-vaniljavaahto tuoreiden vadelmien kanssa ja tämä kakku on oikeastaan johdannainen tuosta arkiherkustani. Tässä mansikkakakussa yhdistyy monta suosikkimakuani: raikkaan ja ilmavan vaniljavaahdon rinnalla on napsahtavan pehmeää piirakkapohjaa, täyteläistä ja sopivan hapokasta Lemon curd -tahnaa sekä tuoreita mansikoita.

Piirakkapohjan salaisuus piilee voissa ja Terra Cretan hedelmäisessä neitsytoliiviöljyssä, jotka tekevät taikinasta paistettuna ihanan rapsahtavan ja mehevän. Ruskitettu voi antaa oman pähkinäisen säväyksensä, jauhettu erytritoli tuo sopivasti makeutta ja pofiber sekä kookosjauhot pitävät pohjan upeasti kasassa. Jäähtyneen piirakkapohjan päälle levitetään reilu kerros sokeritonta Lemon curd -tahnaa (valmista tämä ensimmäisenä!), annostellaan sitten paksu kerros mascarponevaahtoa ja koristellaan lopuksi mansikkaviipaleilla. Halutessaan mansikkaviipaleet voi marinoida Terra Cretan makean täyteläisellä ja paksulla balsamiviinietikalla, jossa on ihanan intensiivinen maku (1-2 rkl balsamicoa per 150-200 g marjoja).

Ketogeeninen Ruokavalio Mansikkakakku

Ketogeeninen ruokavalio ja jälkiruoat eivät ole aina kovin mutkaton yhdistelmä, koska makeutusaineita on käytettävissä niin suppeasti. Usein ketoleivonnaisissa on kaksi vaihtoehtoa: stevia tai erytritoli. Jälkimmäisessä voi olla joidenkin suuhun ikävä viileyden tunne kun taas jauhemaiset steviat taas ovat usein todella kitkeriä maultaan (myös luomusteviat). Tästä syystä käytän erytritolia yleensä vain uunissa valmistettavissa leivonnaisissa ja jauhan sen ennen käyttöä tomumaiseksi, jolloin se sulaa paremmin leivonnaisen joukkoon.

Makeuden lähteiden ja lopputuotteessa maistuvan makeutuksen kanssa saa hakea tasapainoa, jotta lopputuloksesta ei tule yhtä farssia – erytritolin ja stevian kanssa on aina vaarana, että kaikki jälkiruoan sisältämät muut herkät maut, vivahteet ja elementit jyrääntyvät pistävän makeuden alle.

Stevian suhteen yksikään jauhemainen muoto ei ole läpäissyt makuhermojeni vaatimuksia ja siksi käytän vain steviatippoja. Pyysin House of Organicia ottamaan valikoimiinsa Nick’sin steviatipat, joissa on loistava ja tasapainoinen maku – nämä tekevät jälkiruoista riittävän makeita ja pehmeitä. Lisäksi pipetti tekee annostelusta tarkkaa ja pullo on riittoisa kuin mikä. Mansikkakakkuun käytettävä mascarponevaahto syntyykin yksinkertaisesti vatkatusta kermasta, mascarponesta, vaniljauutteesta ja Nick’sin nestemäisestä karamelli-steviasta (vaahtoon sopii myös vanilja tai maustamaton steviatippa).

Gluteeniton Mansikkakakku Ketogeeninen Ruokavalio Resepti 5

Mansikkakakku

20-22 cm irtopohjavuoka

Piirakkapohja:

1 ½ dl pofiber-kuitua
1 dl kookosjauhoja
2 kananmunaa
75 g voita
25 g Terra Creta -neitsytoliiviöljyä
1 ½-2 dl jauhettua erytritolia
1 tl vaniljajauhetta

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Sulata ja ruskista voi kevyesti kattilassa. Voi on valmista kun siinä on kullankeltainen, hieman meripihkamainen sävy ja kevyen pähkinäinen tuoksu.

3. Mittaa voi sekä Terra Creta -neitsytoliiviöljy kuivien ainesten joukkoon ja sekoita kevyesti. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikinapalloksi.

4. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (pohjalle taikinaa noin 2 mm ja reunoille 2-3 mm). Painele pohjaan haarukalla useita reikiä, jotta paistettaessa ilma pääsee pois alta eikä taikina pullistu keskeltä.

5. Paista pohjaa uunissa kiertoilmalla 200°C asteessa 6-8 minuutin ajan.

6. Käy reuna läpi ohuella veitsellä ennen kuin irrotat irtopohjavuoan reunan, jotta piirakkapohja ei repeydy.

7. Anna pohjan jäähtyä ja levitä jäähtyneelle pohjalle noin 1 cm paksuinen kerros Lemon curd -tahnaa.

Mascarponevaahto:

2 dl kermaa
250 g mascarponea
1 rkl vaniljauutetta
20-25 tippaa toffee-steviaa (Nick's)

1. Avaa kermapurkki ja vatkaa se kovaksi vaahdoksi vatkaimella. Vaahto on valmista, kun se pysyy paikallaan vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.

2. Lisää vatkatun kerman joukkoon mascarponejuusto, vaniljauute ja steviatipat. Vatkaa kevyesti sekaisin ja tarkista makeus.

3. Annostele koko mascarponevaahto Lemon curd -kerroksen päälle. Pinta saa jäädä boheemin epätasaiseksi.

4. Ota esiin 150-200 g tuoreita mansikoita. Poista mansikoista kannat terävällä veitsellä ja viipaloi ne munanleikkurilla.

5. Aloita mansikkaviipaleiden lisääminen kakun keskikohdasta ja asettele ne limittäin, aivan kuten ruusun terälehdet. Koristele tuoreilla yrteillä ja syötävillä kukilla.

Gluteeniton Mansikkakakku Ketogeeninen Ruokavalio Resepti 6

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

 

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat ja resepti Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Sanna

Moikka! Mua kiinnostaa tämä kakkuresepti, montako palaa tuosta tulee?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kakusta tulee noin kuusi keskikokoista palaa :)

Vastaa
SANNA

Okei, eli minkä kokoiseen irtopohjavuokaan oot tehnyt tämän?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Olen tehnyt kakun 20-22 cm irtopohjavuokaan :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

5 x parasta kaakaojuomareseptiä
Kahden raaka-aineen gluteenittomat keksit
Piparminttu-raakasuklaapatukat
Kesän helpot: trooppinen nice cream