Indonesialainen rendang-naudanlihacurry
Kaupallinen yhteistyö Terra Creta.
Olen jo pitkään haaveillut täysin alusta saakka valmistetun curryn tekemisestä maustetahnoineen kaikkineen. Aasialaiset maut ovat inspiroineet allekirjoittanutta nyt sydäntalvella erityisen paljon, joten päädyin indonesialaiseen rendangiin. Tämä on elämäni ensimmäinen aito curry, ja ai että mitä herkkua tästä tulikaan!
Vaikka arjessa taaplataan eteenpäin monesti yksinkertaisesti valmistetulla ruoalla kuten pihvillä ja kastikkeella, sydämeltäni olen kuitenkin rustiikkisen ruoan ystävä. Siispä aina kun on aikaa, minut löytää heittelemästä täyteläisiin patoihini jos jonkinmoisia upeita mausteita, aikaa ja sitä ruoanlaiton tärkeintä raaka-ainetta: rakkautta.
Rendang on indonesialainen naudanliha-curry, joka on valittu myös maailman parhaaksi ruoaksi sen lukemattomien makunyanssien ansiosta. Valmistukseen käytetään kokonaisena useita aasialaisen keittiön tähtimausteita kuten kanelia, kardemummaa, tähtianista, kaffirlimetin lehtiä, sitruunaruohoa, valkosipulia, salottisipulia, inkivääriä ja galangal-juurta. Lisäksi reseptiin kuuluu tietysti myös naudanliha, kookosmaito, ripaus sokeria, kookoshiutaleita, chiliä ja tamarindia. Joko vesi nousi kielelle?
Lue myös: Ketogeeninen kesäkurpitsalasagne
Indonesiassa lähes jokaisella perheellä on oma rendang-resepti ja sitä tarjoillaan aina vieraille kunniaruokana. Toisin kuin monet muut curryreseptit, aito rendang ei sisällä erillistä kastiketta, vaan se on ns. kuiva curry. Kypsennyksen aikana kastike redusoituu mureiden lihapalojen päälle täyteläisen mausteiseksi tahnaksi, joka tiivistää makuelämyksen miltei tajunnanräjäyttäviin sfääreihin.
Meidän perheessä kuitenkin rakastetaan kastikkeita, joten tein omasta reseptistäni mehevämmän kuin alkuperäisestä rendangista. Löydät reseptistä kuitenkin vinkkini siihen miten saat valmistettua muutamalla pienellä muutoksella curryn alkuperäiseen tapaan!
Kaikissa ulkomaisissa resepteissä toitotetaan kuinka rendangia kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja yhdyn kyllä täysillä tähän kuoroon. Ruoka vaatii ensinnäkin jonkin verran vaivannäköä ja aikaa, mutta toisekseen se on niin herkullista ettei syömistä melkein malta lopettaa! Kolmanneksi reilumpi satsi kannattaa myös siksi, että kastike ja liha soveltuvat erinomaisesti pakastettavaksi.
Taidan tehdä seuraavalla kerralla tuplasatsin nykyisestä ohjeesta, meidän haudutuspata kun vetää vielä puolet enemmän. Jaan alla omat vinkkini tämän herkullisen ruoan valmistukseen.
Lue myös: Marokkolainen kanawokki
Rendangiin sopivat lihat
Yleensä rendang valmistetaan rasvaisista naudanlihan osista kuten niskasta, etuselästä tai etukyljyksestä, eli entrecôtesta. Käytin omaan reseptiini jälkimmäistä, koska siinä on rasvan lisäksi reilusti lihaa. Rasvan ansiosta lihasta tulee haudutettaessa todella mehevää ja supermureaa. Rendangin voi tehdä myös kanasta ja lampaasta. Meillä pakkasessa odottelee juuri puolikas lammas, kokeilen sitä seuraavalla kerralla rendangin pääproteiiniksi.
Lue myös: Marokkolainen uunikukkakaali minttu-tsatsikilla
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Parhaan maun salaisuus
Kerisik
Indonesialaisten mukaan rendang ei ole rendang, jos se ei sisällä kerisikiä, eli paahdettua kookospähkinää. Kerisik on todella helppo valmistaa: kookoshiutaleet paistetaan kullanruskeiksi kuivalla paistinpannulla.
Luomuraaka-aineet
Suosittelen hankkimaan etenkin kokonaiset mausteet ja ekstraneitsytoliiviöljyn luomutuotettuina, koska suuri osa ruoan intensiivisestä mausta on kiinni mausteiden laadusta. Käytin currytahnaan ja varsinaiseen kastikkeeseen reilun lorauksen keittiömme vakituotetta, eli Terra Cretan pyöreän hedelmäistä ekstraneitsytoliiviöljyä, jossa on upea maku.
Terra Cretan herkullisia oliiviöljyjä on saatavilla useimmista K-ryhmän kaupoista (Citymarketit, Supermarketit ja K-marketit), S-ryhmän kaupoista (Prismat, isot S-marketit ja tavaratalot) sekä monista muista hyvin varustetuissa luomuruoan kivijalkaliikkeistä ja nettikaupoista.
Hidas kypsennys
Tätä reseptiä ei valmisteta kiireellä. Rendang syntyy alhaisella lämmöllä hitaasti hauduttamalla – näin mausta tulee erittäin moniulotteinen, pehmeä ja täyteläisen kermainen. Käytin ruoan valmistukseen haudutuspataa, mutta liesi ja kannellinen kattila sopivat valmistukseen yhtälailla (ohjeet molempiin metodeihin löydät reseptistä).
Lue myös: Mehevä kaalilaatikko
Mistä erikoisemmat raaka-aineet?
Suurin osa rendangiin käytettävistä raaka-aineista ja mausteista löytyy ihan tavallisista marketeista (valkosipuli, neitsytoliiviöljy, kookospalmusokeri, anis, kaneli, salottisipuli, kardemumma, tuore inkivääri, chilihiutaleet, liha, kookosmaito ja tuore sitruunaruoho).
Osa erikoisemmista mausteista voi kuitenkin olla hieman kiven alla ja silloin suunta kannattaa ottaa kohti etnisiä ruokakauppoja. Jos et löydä esimerkiksi kaffirlimetin lehtiä, tamarindia tai galangalia tavallisesta ruokakaupasta, etnisestä ne varmasti löytyvät. Etenkin kaffirlimetin lehdet ja tamarindi ovat tärkeitä ruoan onnistumisen kannalta, tosin nekin onnistuin löytämään paikallisesta Prismasta.
Rendangin valmistus pähkinänkuoressa
Resepti kuulostaa monimutkaisemmalta kuin se oikeasti on! Ensimmäiseksi valmistetaan currytahna tuoreista raaka-aineista tehosekoittimessa blendaamalla. Tämän jälkeen nyrkin kokoiseksi leikatut lihapalat ruskistetaan voissa. Currytahna lämmitetään kattilassa, jotta maut irtoavat ja viimeisenä joukkoon lisätään ruskistetut lihapalat, loput mausteet ja haudutetaan curry valmiiksi hitaasti.
Rendang-naudanlihacurry
Curry-maustetahna:
1. Kuori salottisipulit ja poista kannat (poista myös mahdolliset sipulin sisältä löytyvät kuorikerrokset). Leikkaa sipulit neljään osaan.
2. Kuori valkosipulinkynnet ja poista kannat. Kuori inkivääri.
3. Poista sitruunaruohojen kannat ja kuori kuitumaisen kovat kerrokset kokonaan pois, kunnes jäljellä on valkea ja pehmeähkö sisus. Maustetahnaan käytetään vain valkoinen osa. Pilko kuuteen osaan.
4. Mittaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes tahna on täysin sileää. Ylempänä kuva valmiista tahnasta ennen lämmitystä – väri on ennen kypsennystä hyvin oranssinen.
Vinkki: Jos olet tulisen ruoan ystävä, suosittelen maistelemaan seosta ja lisäämään chiliä makusi mukaan. Omassa reseptissä korvasin galangal-juuren inkiväärillä, koska en löytänyt sitä mistään. Se kuitenkin kuuluu alkuperäiseen reseptiin, eli on siksi mukana ohjeessa.
Curry:
Vinkki: Jos haluat tehdä kuivaa ja alkuperäistä rendangia, jätä ohjeessa mainittu vesi kokonaan pois. Kun olet hauduttanut lihan mureaksi kattilassa tai haudutuspadassa, ota lihapalat kastikkeesta erilleen, keitä ylijäänyt kastiketta kokoon pannulla noin 30 minuutin ajan ja sekoita sitten lihapalat kastikkeeseen.
1. Ota naudanliha lämpimään noin tunti ennen valmistusta. Leikkaa liha nyrkin kokoisiksi paloiksi. Mittaa voi paistinpannulle ja paista lihaan karamellisoituneen ruskea pinta. Ruskistus kannattaa tehdä kahdessa osassa.
2. Paahda kookoshiutaleet pannulla kullanruskeiksi ja siirrä sivuun odottamaan.
3. Mittaa reilun kokoiseen kattilaan Terra Creta -neitsytoliiviöljy, valmis curry-maustetahna, kanelijauhe, neilikka, tähtianis ja kardemummansiemenet. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä noin 5-10 minuutin koko ajan sekoittaen, kunnes mausteista alkaa irrota upea tuoksu.
4. Lisää ruskistetut naudanlihapalat ja pannussa oleva liemi kastikkeen joukkoon. Poista sitruunaruohosta pois kanta, leikkaa keskeltä puoliksi ja murskaa isolla keittiöveitsellä littanaksi (tällä tavalla makua irtoaa paremmin). Älä poista sitruunaruohon kuituista kuorta.
5. Lisää kastikkeeseen seuraavaksi kookosmaito, kookospalmusokeri, tamarindi, kaffir-limelehdet, paahdetut kookoshiutaleet ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa voit joko jatkaa kypsennystä kattilassa tai siirtää seoksen haudutuspataan.
Kypsennys liedellä: laita kansi kattilan päälle ja hauduta miedolla lämmöllä 2-4 tunnin ajan, tai kunnes liha on mureaa ja hajoaa helposti.
Kypsennys haudutuspadassa: Siirrä lämmin liha-kastikeseos haudutuspataan, aseta keskilämmölle ja kypsennä kannen alla 5-6 tunnin ajan, kunnes liha on edellisessä lauseessa mainitun kaltaista.
Sitten vain odotellaan, että huumaava tuoksu valtaa koko kodin ja ruvetaan syömään! Nauti curry sellaisenaan, ketogeenisen leivän, kukkakaaliriisin tai kookosmaitoon keitetyn basmatiriisin kanssa.
Kertokaahan, jos tämä ketogeeninen resepti menee kokeiluun omissa köökeissänne! Löydätte lisää inspiraatiota vähähiilihydraattiseen ja ketogeeniseen ruoanlaittoon blogini Ketogeeninen ruokavalio -tagin alta. Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!
Lue myös: Kesäkurpitsapizzat pekonilla ja kantarelleilla
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat ja resepti Hannamari Rahkonen
Hei.
Nyt on niin ihanan mausteinen resepti, että taatusti menee kokeiluun.
Juuri tuossa mietin, että mitähän haudutuspataan laittaisi ja tässähän se on.
Kiitos reseptistä❣
Onpa kiva kuulla, että pääsee rendangit pataan :) Ole hyvä!
Ai että, myös meillä on kokkailu pitkin tätä talvea rengdangia, Balille reissulta muistoksi ostetun keittokirjaan ohjeen avulla, tuolla matkalla ruokaan rakastuneena ❤️
Kiva lukea reseptistä eri variaatio, tuo paahdettu kookos kun on hyvä vinkki ”candle nut”in tilalle, joka meidän reseptissä on vastaavana, ja päässyt jo reissun jälkeen kuiva-ainekaapista loppumaan käytössä, kun tuotiin myös sitä makumuistona Suomeen tätä reseptiä ajatellen. :)
Ihana kuulla, ruoan eri maut voivat sisältää kyllä tosi iso tunnemuistoja. Monet sanovat että kerisik, eli tuo paahdettu kookos, on "pakollinen" osa aitoon rendangiin, ja hyvin se kyllä siihen sopikin. Piti googlata candlenut, en ollutkaan siitä ennen kuullut!