Vihreä kanawokki

Kaupallinen yhteistyö Foodin.

Vihreistä kasviksista, tuoreista yrteistä, kookosöljystä, kanasta ja helposta umami-maustekastikkeesta syntyy taivaallinen wokkiateria koko perheelle. Kokeile reseptiä ulkotulilla tai kotilieden äärellä – toimii molemmissa!

Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 7

Nyt kun helle on saapunut Lappiin saakka, keittiössä ei tee mieli tuhertaa mitään ylimääräistä. Syödä kuitenkin pitää, joten olen viime viikkoina kokkaillut wokkeja. Ne ovat varsinaista arjen pikaruokaa, joissa on rapeutta ja ruokaisuutta.

Wokkaaminen on mainio kokkaustapa monestakin eri syystä. Ensiksikin wokkeihin saa sujautettua runsaasti kasviksia, joissa on tärkeää säilyttää niiden ihana rapeus. Niitä voi myös maustaa mielensä mukaan; syksyllä ja talvella intensiivisen makuisilla kuivamausteilla, keväällä ja kesällä tuoreilla yrteillä. Proteiininkin suhteen valinnanvaraa riittää.

Tällä kertaa päädyin tekemään vihreän wokin, joka maistuu täyteläiselle umamille ja tuoreelle korianterille. Valitsin reseptiin suosikkikasviksiani: kiinankaalta, kurkkua, sokeriherneitä, kevätsipulia ja korianteria. Proteiinina käytin kanaa, mutta myös possu- tai nautasuikaleet ovat nekin toimiviksi todettu.

Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 3 Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 6

Vihreän wokin kulmakivet

Umami-kastike

Koko wokin makumaailman pohjan luo kirpeän suolainen maustekastike, joka syntyy Foodin omenasiiderietikasta, gluteenittomasta soijakastikkeesta ja Foodin hiivahiutaleista. Hiivahiutaleet korostavat kastikkeen täyteläistä makua ja tuovat suolan sekä kirpeän rinnalle pyöreää pehmeyttä. Kastike on varsinainen umami-pommi, joka antaa muuten miedoille kasviksille ja kanalle maistuvat raamit. Kastikkeen voi suurustaa halutessaan maissitärkkelyksellä tai nauttia wokin hieman keittoa muistuttavana ruokana.

Kasvikset

Valitsin omaan wokkiini nopeasti kypsyviä, rapeita ja mietoja vihreitä kasviksia. Kiinankaali toimii ihan aina ja antaa wokkiin mukavaa rapsahtavaa rakennetta sokeriherneiden ja kurkun kanssa. Mikäli et pidä lämpimästä kurkusta, sen voi korvata vallan mainiosti vaikkapa broccoliinilla. Chiliä rakastava puolisoni totesi ruokaa syödessään, että myös vihreä chili sopisi tähän mainiosti – sitä voi halutessaan lisätä, jos haluaa annokseensa hieman ytyä.

Kookosöljy

Mihinpä kookosöljystä ei olisi! Foodin neitsytkookosöljy on keittiöni kulmakivi, jota käytän lämpimiin ruokiin, smoothieisiin ja joskus jopa kahviin. Käytän wokkaamiseen aina kookosöljyä, koska se antaa hennon itämaisen makusävyn, pitää kylläisenä, tukee ketoosia, kestää korkeita paistolämpötiloja ja maistuu raikkaalle.

Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 2 Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 5 Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 9

Vihreä kanawokki

4 annosta

Maustekastike:

¾ dl Foodin-omenasiiderietikkaa
¾ dl gluteenitonta soijakastiketta
¾ dl Foodin-hiivahiutaleita (valinnainen)
2 rkl maissitärkkelystä

Mittaa kaikki raaka-aineet kattilaan ja sekoita vispilällä. Kuumenna 2-3 minuutin ajan, kunnes kastike on paksua, tummanruskeaa ja tahmeaa. Jätä sivuun odottamaan ja siirry wokkaamaan!

Wokkivihannekset ja kana:

1 dl Foodin-kookosöljyä
500 g kiinankaalta
300 g sokeriherneitä
1 kurkku
600 g kanan rintafileetä
3 dl hienonnettua tuoretta korianteria
3 dl silputtua kevätsipulia

1. Leikkaa kanat wokkiin sopiviksi ohuiksi ja pitkiksi siivuiksi. Hienonna korianteri ja kevätsipulit samaan kulhoon ja jätä odottamaan.

2. Leikkaa kurkku puoliksi ja sitten puolikuun muotoisiksi paloiksi. Poista kiinankaalista kova kanta ja leikkaa noin 4 cm x 4 cm kokoisiksi paloiksi.

3. Kuumenna pannu todella kuumaksi, lisää 2 rkl kookosöljyä ja pilkotut kiinankaalit. Paista 1-2 minuutin ajan ja ota erilliseen kulhoon. Siinä missä kaalien vihreät osat saavat pehmentyä, valkoisiin osiin saa jäädä reippaasti rapeutta.

4. Lisää pannulle 2 rkl kookosöljyä, kurkut ja herneet. Paista/kuullota minuutin ajan tai kunnes herneet muuttuvat kirkkaanvihreiksi. Ota kasvikset paistettujen kiinankaalien kanssa samaan kulhoon odottelemaan.

5. Lisää pannulle viimeiset ½ dl kookosöljyä kanasuikaleiden kanssa. Paista miedolla lämmöllä, jotta suikaleet jäävät meheviksi. Lisää kypsien kanojen joukkoon paksu maustekastike ja sekoita.

6. Lisää lopuksi paistetut kaalit, kurkut ja sokeriherneet. Sekoita, tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa Foodin-merisuolaa.

7. Lisää juuri ennen tarjoilua tuore korianterisilppu ja pilkotut kevätsipulit. Sekoita ja nauti heti!

Ketogeeninen Ja Vhh Kanawokki Resepti 8 Ketogeeninen Resepti Wokki

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Pauliina

Osaatko sanoa, sisältääkö kiinankaali miten paljon oksalaatteja? Mistä voisi saada luotettavaa tietoa eri ruoka-aineiden oksalaattipitoisuuksista? Tuntuu eri lähteissä vaihtelevan aika paljon.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Olet ehkä lukenut tämän oksalaatteja koskevan artikkelin, mutta linkkaan sen silti: https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/ketogeeninen-ruokavalio-ja-oksalaatit/

Tästä löytyy listaus korkea- ja matalaoksalaattisista raaka-aineista, joissa lehtikaalia lukuunottamatta kaalit ovat matalaoksalaattisia. Suosittelen Facebookissa ryhmää Trying Low Oxalates, sieltä löydät ajankohtaisimmat ja tarkat listaukset oksalaattipitoisuuksista eri kasviksissa.

Vastaa
Tiina

En tiedä ärsyttääkö vain minua tämä kanahomman keikkuminen tässä kärjessä koko kesän :D ois kiva jos uusin juttu olis ylimmäisenä. Multa meni monta viikkoa, kun luulin, että täällä ei julkaista mitään uutta, kunnes tajusin, että uusia postauksia onkin tämän alla

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Tiina! Kiitos palautteesta. Kyseessä oli alunperinkin kokeilu, jossa etusivun paikan sai resepti-kategorian artikkelit. Tähän on ollut tulossa muutos jo heinäkuusta saakka ja se tapahtuu heti kun koodarini ehtii hommiin. Muutoksen jälkeen etusivulle nousee aina tuorein artikkeli aivan kuten ennenkin :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Kanapata
3 x sokeritonta mocktail-reseptiä
5 x suosittu ketoresepti
Raikas pashakakku täynnä makua