Sitruuna-appelsiinikakku ja asiaa mahdollisuuksista

Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.

Kuluneen kevään aikana olen pyrkinyt toteuttamaan arjessa mukavia asioita ja keskittymään mahdollisuuksiin. Kerron alla hieman kuulumisiani Lapista, jaan raikkaan juustokakun ohjeen sekä muutaman ajankohtaisen vinkin kehon tukemiseen stressaavissa tilanteissa kukkaterapian ja homeopatian avulla.

Helppo Appelsiini Juustokakku

Olen ollu tänä keväänä kunnon mieli-inventaarion äärellä.

Prosessi on ollut lempeä, vaikkei ulkopuolelta tulleet paineet olekaan päästäneet naista jokaisena päivänä helpoimmalla. Työrintamalla olen tehnyt suuria arvovalintoja ja pyrkinyt oleskelemaan enemmän mitä, miksi ja kenen kanssa teen -ajatusten äärellä. Rakastan kovin näitä vuodenaikojen murroskohtia – kevättä ja syksyä – jollain tasolla ne ovat aina antaneet mahdollisuuden kasvaa, pölyttää vanhoja ajatuskeloja sekä puskea uudistuneella energialla tulevaa kohti.

Olin aika raskaiden teemojen keskellä koko alkukevään, nyt on jo leppoisampaa. Arjen peruskulmakiviksi on muodostunut omalla painollaan kehon tarpeiden kuuntelu, oma aika ja mukaviin asioihin keskittyminen. Tuntuu turvalliselta, että silloin kun ympärillä on sattunut ja tapahtunut, ulottuvilla ovat olleet ne rutiininomaiset perusasiat: uni, ruoka, lepo, koirat, työ ja merkitykselliset ihmissuhteet.

Ajattelen, että tällaisten yhtäkkisesti muuttuvien käänteiden kultareunus on se, että ne antavat mahdollisuuden tutkailla sitä mitä sisällämme tapahtuu ja miten elämään noin ylipäätänsä asennoituu. Ei ollenkaan turhaa.

Lue myös: Sokerittomat ruusu-pistaasimunkit

Appelsiini Juustokakku

En voi sanoa poikkeusolojen mullistaneen arvomaailmaani, vaan ennemminkin terävöittäneen näkemystäni siitä mikä on tärkeää.

Tänä keväänä olen kävellyt joka päivä ihan itsekseni pitkin joen rantoja, metsiä ja katuja. Tästä rutiinista on muodostunut itselleni ikään kuin päivää tasaava läsnäoloharjoitus, jossa saan maadoittaa ja valmistella itseni tuleviin koitoksiin.

Aamuisin väylillä ovat kulkeneet kanssani könkkäisevät mummot ja satunnaiset koiran ulkoiluttajat, muuten olen saanut nauttia harvinaisesta rauhasta. Näille aamureissuilleni en ota mukaan koiria tai ketään muitakaan, ne ovat omaa latausaikaani. Olen siemaissut kävelyillä sisuksiini välillä kaiken auringonpaisteen, ja niin, toisina aamuina sitä räntää.

Tärkeintä tässä rutiinissa on kuitenkin ollut kehotietoisuus ja sen tarpeiden kuuntelu; joinakin päivinä informaatio on se, että kehoa väsyttää ja se kaipaa vähemmän, toisina tuntuu siltä kuin voisin valloittaa koko Rovaniemen kadut.

Lue myös: Yellow Moodin mehevä porkkanakakku

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Gluteeniton Juustokakku

Hermostoa ja jaksamista koettelevina päivinä tärinäprosessi on ollut omiaan löysäämään syvyyksiin takertuneita jumitiloja, antanut tilaa hengittää sekä olla juuri tässä ja nyt.

TRE-ohjaajaopiskelut (trauma and tension releasing exercises) ovat nekin jatkuneet verkon välityksellä kevään mittaan enkä voi kylliksi kehua moniammatillista opiskelijaporukkaamme, josta löytyy useita mielen ja kehon hoitamiseen keskittyneitä ammattilaisia.

Ohjasin nuorempana liikuntaa kuntosaleilla ja pitkän tauon jälkeen on ollut ihanaa huomata, ettei sisäinen ohjaajani ole kadonnut minnekään. Aikuisena olen toki paljon rauhallisempi ja läsnäolevampi, tietoakin on kerrostunut ihan eri tavalla kuin alle parikymppisenä. Odotan kovin jo varsinaista ohjaustyötä ja ilmoitan teille ensimmäisenä, kun alan ottamaan asiakkaita vastaan.

Ketogeeninen Kakku

Juuri nyt olen kahvin lopetusprosessin keskiössä. Rakastan kahvin makua valtavasti, mutta kehoni on antanut jo pitkään signaaleja siitä, ettei kofeiini varsinaisesti helli hermostoani. Aloitin muutama viikko sitten lempeän vierottautumisen, joka on edennyt pientä väsymystä lukuunottamatta todella leppoisasti.

Olen vähentänyt kahvia vähitellen, enää menee noin 1-2 rkl espressoa päivässä ja veikkaan, että ensi viikolla saan jättää koko määrän pois. Aamurutiineihin on tullut köykäisempi kofeiinikuorma ja kaiken hulabaloon keskellä olen tuntenut tarvetta tukea lisämunuaisten – stressihormonituotannon tyyssijan – toimintaa myös kukkatipoilla ja homeopatialla.

Bach Kukkaterapia Kokemuksia

Aloitin ihan vastikään pienen energiakuurin homeopaattisella Reckeweg R15 -mikstuuralla, jota itse asiassa suositellaan mahdolliseen kevätväsymykseen tai silloin kun elämässä on paljon stressiä. Olen todennut homeopatian toimivuuden monen monituista kertaa sekä meidän koirien että itseni ja Tuomaksen kohdalla.

Energiamikstuuraan valitut homeopaattiset aineet on koostettu tukemaan elimistöä erilaisissa heikkoustiloissa, olipa kyseessä sitten pidempikestoinen uupumus, keskittymisvaikeudet tai väsymys. Voin lämpimästi suositella tätä helppoa energiaseosta, itse olen ainakin huomannut jo lyhyen käyttöajan jälkeen paremman vireystason.

Alta löytyvä appelsiini-sitruunajuustokakkuresepti itse asiassa sai makuinspiraationsa tästä ihanasta eliksiiristä ja kukkatippoja sisältävästä Elixirs Energia -huonetuoksusta, joka on kuin pullotettua hyvää mieltä. Ruokamaailma ja leipominen ovat imaisseet allekirjoittaneen mukaansa jo vuosia sitten ja etenkin tänä keväänä olen kokenut myös ruoan parissa puuhaamisen todella palauttavaksi. Ruoan synnyttämä luova prosessi on aina yhtä kiehtova, koska innovatiivisuudelle ei ole olemassa rajoja.

Minulle ruoanlaitto ja leipominen ovat arjen pieniä mielimatkoja, joissa yhdistyy luovuus, kokeilunhaluisuus, uteliaisuus, eri kulttuurit, raaka-aineiden luonteen ymmärtäminen ja käsityöläisyys.

Paras Juustokakku Resepti

Kukkaterapiasta olen kirjoitellut teille ennenkin ja olin todella mielissäni, kun PUR Kaupan valikoima täydentyi vastikään myös Elixirsin uusilla kukkatipoilla. Omaan – ja veikkaan että myös monen teistä – kevääseen ajankohtaisin kukkauute on ehdottomasti tyyneyttä edistävä Elixirs Stress, joka on suunnattu erityisesti valtavan, ylivireyttä aiheuttavan stressikuorman kanssa kamppaileville. Kukkauutteet on säilötty ekosertifioituun brandyyn.

Toinen jokaisen kodin tärkein kukkatippa on ehdottomasti kipuja lievittävä ja mukavuuden tunnetta lisäävä Elixirs Urgency, joka on käytännössä Bachin Rescue Remedystä adaptoitu kukkatippasekoitus. Minusta on hyvin mielenkiintoista, että joissakin Euroopan maissa tämä kukkatippaseos kuuluu ambulanssien valikoimiin, jossa sitä käytetään hoitamaan mm. akuuttia shokkia, paniikkia ja yhtäkkisiä traumoja.

Lue myös: Mitä on Bachin kukkaterapia?

Kukkauutteilla pyritään ennaltaehkäisemään sairauksien syntyä antamalla keholle työkaluja purkaa sinne lukkiutuneita kielteisiä tunnetiloja sekä haastavia luonteenpiirteitä, jotka ovat yhteydessä fyysiseen terveyteemme.

Gluteeniton Ketogeeninen Juustokakku

Olen ollut viime aikoina todella inspiroitunut sitruksista, en vain niiden maun, vaan myös elävien ja herättelevän kirkkaiden värien vuoksi. Keltainen on edelleen kaikessa intensiivisyydessään lempivärini, se ei liene yllätys kenellekään.

Olette toivoneet valtaisan paljon ketogeenisiä reseptejä, joten kehittelin loppukevään kunniaksi raikkaan ja helpon ketogeenisen juustokakun. Tämä on allekirjoittaneen rakkauslähetys jokaisen kotiin sinne ruutujen toiselle puolelle! Luontaisesti gluteeniton juustokakku passaa niin mutkattomiin arjen herkutteluhetkiin kuin juhlapöytäänkin.

Täytteessä maistuu hentoisesti keveä sitruuna ja kiille on puolestaan valmistettu pirskahtelevan herkullisesta tuorepuristetusta appelsiinimehusta. Makeutukseen käytin tehosekoittimessa tomuksi pyöritettyä erytritolia (tunnetaan myös nimellä karppisokeri), jonka tavanomainen viileys ei maistu kakusta lainkaan.

Pohjaan käytin pekaanipähkinöitä, mutta ne voi halutessaan korvata millä tahansa muilla pähkinöillä. Tuore timjami löysi tiensä kakkupohjaan Tuomaksen suosituksesta, kun kysyin mitä toiveita hänellä olisi pohjan maulle. Timjami ei ole pakollinen ainesosa, mutta voin kertoa että se antaa muutoin raikkaaseen kakkuun ihanan aromaattisen häivähdyksen.

Nautinnollisia ja aurinkoisen keltaisia kevätpäiviä kaikille!

Ketogeeninen Resepti Kakku

Appelsiini-sitruunajuustokakku

20 cm irtopohjavuoka

Pohja:

3 dl pekaanipähkinöitä
50 g voita
3-4 oksaa timjamia (valinnainen)

1. Sulata voi kattilassa tai pannulla juoksevaksi. Lisää timjamin oksat sulaneen voin joukkoon, sekoittele kevyesti ja anna seoksen maustua keskilämmöllä viiden minuutin ajan (varo ylikuumentamista ja keittämistä). Näin timjami ehtii irrottaa kauniin arominsa.

2. Mittaa pekaanipähkinät tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita jauheeksi. Jauheen pitää olla kuivahkoa, joten ole tarkkana, ettet sekoita pähkinöitä sekoita liian kauan.

3. Kaavi pekaanijauho kannusta kulhoon ja siivilöi lopuksi joukkoon maustunut timjami-voi. Sekoita isolla lusikalla tasaiseksi.

4. Taputtele keksipohja leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita keksipohja jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Sitruunatäyte:

3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
400 g tuorejuustoa
1 dl erytritolitomua
3 rkl sitruunamehua

1. Laita liivatelehdet pehmemään kulhoon ja lisää päälle reilusti kylmää vettä.

2. Vaahdota kerma ilmavaksi kulhossa. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä erytritolitomu ja sekoita kevyesti tasaiseksi vatkaimella.

3. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi pikkukattilassa. Ota liivatelehdet vedestä ja puristele ne kevyesti ylimääräisestä nesteestä ennen kuin lisäät ne kuuman sitruunamehun joukkoon. Sekoita käsivispilällä, kunnes liivate on sulanut sitruunamehun joukkoon.

4. Valuta liivateseos seuraavaksi kerma-tuorejuustotäytteeseen ohuena norona, koko ajan vatkaimella sekoittaen. Kaada sitruunatäyte kakkupohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa 1-2 tuntia, jonka jälkeen voit valmistaa raikkaan appelsiinikuorrutteen.

Appelsiinikuorrute:

1 ½ dl tuorepuristettua appelsiinimehua
5 rkl erytritolitomua
1 ½ liivatelehteä
½ appelsiinin kuori raastettuna

1. Laita liivatelehdet kulhoon, jossa on reilusti kylmää vettä.

2. Purista appelsiineista tarvittava määrä mehua. Kuumenna 0,75 dl appelsiinimehusta kattilassa yhdessä appelsiininkuoren ja erytritolin kanssa lähes kiehuvaksi. Lisää pehmenneet liivatteet joukkoon koko ajan sekoittaen.

3. Sammuta levy ja lisää liivateseokseen loput appelsiinimehusta ja anna jäähtyä haaleaksi.
Valuta kiille kakulle lusikan kautta ja anna kakun hyytyä vielä 1-2 tuntia ennen tarjoilua.

Helppo Juustokakku Resepti

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Anton

Moi, mihin tai missä vaiheessa togähon kiilteeseen tuli toi erytrioli? En ohjeessa nää mainintaa.. :'( t. Ketosetä IG: @ketoseta

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Oho, siitähän puuttui tosiaan ohje tuohon. Korjaan! Erytritoli laitetaan kattilaan kuumennettavan appelsiinimehumäärän kanssa.

Vastaa
Nina

Hei! Kiitos mainioista resepteistä ja upeista kuvista! Erytritolitomu mainitaan monessa reseptissä. Pakkuuntuuko, jos tomuttaa suuremman määrän kerralla, vastaako desi erytritolia desiä tomua? Kiitos etukäteen vastauksesta!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Nina, ja kiitos! Kunhan erytritolitomun laittaa ilmatiiviiseen astiaan, se ei paakkuunnu. Itse käytän tähän lasiastiaa, joissa on tiivisteen sisältävät, tiukasti kiinni napautettavat muovikannet. Desi erytritolikiteitä ei vastaa desiä tomua, koska tomu on tiiviimpää kuin kide. Juuri nyt minulla ei myöskään ole erytritolia, jotta voisin kokeilla paljonko desi tomua on kiteinä.

Vastaa
Anne

Aivan tajuttoman hyvä kakku!!!

Vastaa
Ellu

Ja vuoan koko oli??

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Se on 20 cm :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Mehevä ja gluteeniton suklaa-mascarponekakku
Detox-smoothie
Yellow Moodin 9 x suosituinta kesäreseptiä
Paras gluteeniton omenapiirakka