Ketomunkit pistaasilla ja ruusuvedellä

Ketomunkit Resepti Yellow Mood Hannamari Rahkonen Paras Munkkiresepti Hannamari Rahkonen

Rakastan Lähi-idän makuja, ja niinpä päätin kokeilla nyt munkkikauden kolkutellessa nurkan takana pitkään mielessäni muhinutta ajastusta ruusuvedellä ja pistaasilla maustetusta versiosta. Ruusuvesi on etenkin Marokossa runsaasti käytetty ihana ja lähes parfyyminomainen lisä jälkiruokiin – se tuo aivan omanlaisensa elämyksen makureseptoreille.

Kehitin reilu vuosi sitten todella rakastetun ketomunkkireseptin ja käytin sitä pohjana tälle luovalle keittiökokeilulle. Ketomunkit ovat taivaallisen kuohkeita, suussa sulavia, juuri sopivan makeita ja ihanan kardemummaisia – suurin kehu on ollut useamman reseptiä kokeilleen suusta kuultu ”näähän maistuvat ihan perinteisille munkeille!”.

Hyvänmakuinen ruoka on allekirjoittaneelle aina ykkösasia ja vasta sen jälkeen tulee kaikki muu, kuten se, että munkit ovat gluteenittomia, sokerittomia, viljattomia ja ne on kaiken kukkuraksi uppopaistettu neitsytkookosöljyssä. Kokosin alle muutaman tärkeän pointin raaka-aineista, jotta kaikki sujuisi köökeissänne mutkattomasti. Tänä vuonna testasin reseptin myös uunissa, eli mikäli uppopaistaminen ei ole sinun juttusi, löydät alempaa ohjeet tähänkin valmistustapaan.

Ruusuntuoksuisin munkkiviiksi-terveisin,

Hannamari

Gluteeniton Ja Ketogeeninen Munkkiresepti

Sananen raaka-aineista

Kookosjauhot

Munkkien jauhona toimivat kookosjauhot ja käytin omiini Foodin-merkin jauhoja. Muutkin kookosjauhomerkit, kuten Risenta, sopivat reseptiin.

Erytritoli

Reseptiin käytetty erytritolikide (eli karppisokeri) blendataan tehosekoittimessa tomusokerimaiseksi jauheeksi, sillä muuten makeudesta ei tule oikeanlaista. Tällä tavalla erytritolin viileä jälkituntu suussa jää uupumaan kokonaan ja jäljelle jää vain leivonnaiseen kaivattu makeus. Säästä kuitenkin jonkin verran kidemäistä erytritolia lämpimien munkkien pinnalle!

Psyllium

Munkkien onnistumisen kannalta on oleellista käyttää psylliumjauhetta, ei kokonaista siemenrouhetta.

Paras Munkkiresepti

Ruusuvesi

Käytin reseptiin Steenbergsin ruusuvettä. Rovaniemellä tätä samaista ruusuvettä myy ainakin Rinteenkulman K-kauppa ja muualla Suomessa Ruohonjuuret. Jos käytät jotain muuta merkkiä, lisää ruusuvesi viimeisenä ruokalusikallinen kerrallaan ja maistele taikinaa. Mikäli tarvitset ruusuvettä esim. 1 rkl vähemmän kuin ohjeessa mainitaan, lisää silloin 1 rkl kermaa tilalle, jotta koostumus ei kärsi. Jos jätät ruusuveden kokonaan pois, lisää kerman määrä yhteensä kahteen desilitraan.

Neitsytkookosöljy

Olen käyttänyt uppopaistamiseen neitsytkookosöljyä, joka kestää todella korkeita lämpötiloja. Toisin kuin voisi kuvitella, munkkeihin ei tule kookoksista sivumakua jauhoista ja öljystä huolimatta.

Parhaat Gluteenittomat Munkit Ketogeeninen Resepti

Ruusu-pistaasimunkit

20-30 kpl riippuen munkkien koosta

75 g voita
3 keskikokoista kananmunaa
3 dl kookosjauhoja
1 ½ - 1 ¾ dl erytritolitomua
1 rkl rouhittua kardemummaa
1,5 dl kermaa
3-4 rkl ruusuvettä
1 dl pistaasimurua
2 rkl psylliumjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl erytritolia kiteenä (kuorrutukseen)

1. Sulata voi juoksevaksi, sammuta levy ja lisää kerma voin joukkoon.

2. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki käsivispilällä. Lisää voi-kerma-seos ja ruusuvesi munien joukkoon. Sekoita hyvin.

3. Pilko pistaasipähkinät terävällä veitsellä pieneksi muruksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Ota esiin vatkain seuraavaa vaihetta varten.

4. Lisää jauhoseos nestemäisten raaka-aineiden sekaan koko ajan vatkaten. Vatkaa muutaman minuutin ajan, jolloin taikinasta tulee paksuhkoa ja helposti käsiteltävää. Maista tässä vaiheessa onko taikina riittävän makeaa ja jos ei ole, lisää hieman erytritolitomua.

5. Pyöritä taikinasta käsien välissä noin 3-4 cm halkaisijaltaan olevia palloja tai donitseja.

Herkulliset Gluteenittomat Munkit Ketogeeninen Resepti

Munkkien uppopaistaminen:

1. Tarvitset uppopaistamista varten lämpömittarin, kattilan, reikäkauhan ja 500-700 ml neitsytkookosöljyä.

2. Mittaa neitsytkookosöljy kattilaan, kuumenna se 170 asteeseen ja yritä pitää lämpötila stabiilina koko ajan. Huolehdi, ettei kattilaan joudu missään vaiheessa tippaakaan vettä, koska se saa öljyn roiskumaan.

3. Laita munkkipallot reikäkauhalla kuumaan öljyyn paistumaan (4-6 palloa per kerta on hyvä määrä, pallot turpoavat hieman kiehuessaan). Paista, kunnes pallojen pinta on sävyltään paahtuneen sokerin ruskeaa – minulla tähän meni vähän reilu 30 sekuntia per puoli. Käännä, ja paista myös toinen puoli samalla tavalla.

4. Nosta pallot talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja pyöräytä lämpimänä vielä kidemuotoisessa erytrolissa. Nauti tuoreena!

Gluteenittomat Munkit

Munkkien valmistaminen uunissa:

Jos haluat paistaa munkit uunissa, niistä tulee hieman kuivempia ja donitsimaisempia. Lämmitä uuni kiertoilma-asetuksella 200°C asteeseen ja paista munkkeja uunin keskiosassa noin 8-10 minuutin ajan tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Pyörittele munkit erytritolikiteessä uunilämpiminä.

Ketogeeninen Resepti Munkki Hannamari Rahkonen

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Suklainen chia-vanukas vadelmahillolla
Täyteläinen suklaa-banaaniparfait
Kesäkauden päättäjäiset & ihana lime-suklaaraakakakku
Herkullinen karpalovaahto