Tuoksuja, tunteita & Bachin kukkatippaterapiaa Elixirs & Co:n tapaan

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Harva asia on niin henkilökohtainen juttu kuin tuoksun valinta, tai ylipäätään tuoksumieltymykset. Itselläni meni useita vuosia, etten käyttänyt minkäänlaisia parfyymeja viisitoistakesäisenä käytettyjen erittäin makeiden synteettisten hattarahajuvesien jälkeen, mutta parikymppisenä tutustuin Acorellen tuoksuihin ja aloin käyttää sarjan kevyttä Tea Gardenia.

Aikuisuuden homealtistusten jälkeen en sietänyt hyvin edes luonnollisia tuoksuja ja väliin tuli jälleen usean vuoden hajuvesitauko, kunnes viime syksynä löysin Abelin luonnonmukaiset parfyymit, jotka ovat käytössäni lähes viikottain.

Tänään tarjolla on kuitenkin aivan erilainen matka tuoksujen maailmaan, sillä luonnonkosmetiikan hajuvesiosastolla on jotain täysin uutta: Biodellyssä on myynnissä Elixirs & Co -tuoksubrändi, jonka tuotteisiin on yhdistetty myös Bachin kukkatippaterapiaa!

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 3

Ranskalaisen hajuveden ja kukkatippaterapian yhdistävä Elixirs & Co – tuoksutalo ei itsessään ole mikään tuore tulokas, vaan he ovat valmistaneet luonnonmukaisia, Ecocert-sertifioituja tuoksuja peräti 25 vuoden ajan.

Pääasiassa heidän valikoimistaan löytyy kevyitä Eau de Toilette -tuoksuja, mutta mukana on myös pari parfyymia, joista ei puutu kestävyyttä. Vaikka suurin osa sarjan tuoksuista on kevyitä, näillä on kyllä luonnonmukaisilla kauneusmarkkinoilla ihan oma paikkansa – kyseessä kun on hajuveden lisäksi monipuolinen itsehoitotuote.

Tutustuin ajan kanssa sarjan kuuteen erittäin kohtuuhintaiseen tuoksuun ja niiden terapeuttisiin vaikutuksiin, joista voit lukea alempaa. Alla kuitenkin muutama sananen siitä mitä Bachin kukkatippaterapia on, mikäli aihe ei ole vielä tuttu.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka

Mitä on Bachin kukkaterapia?

Kukkatippaterapian on kehittänyt englantilainen lääkäri Edward Bach, jonka elämänkutsumus oli etsiä kasveja, joilla auttaa käsittelemään vaikeita ja epämiellyttäviä tunnetiloja sekä tunnelukkoja, jotka hänen mukaansa yksi fyysisten sairauksien suurimmista taustatekijöistä.

Kukkatippoja käytetään runsaasti kukkaterapian synnyinmaassa Englannissa sekä Saksassa, jossa funktionaalinen ja länsimainen lääketiede kävelevät jo lähtökohtaisesti käsi kädessä. Olisipa tämä joskus realismia myös Suomessa! Euroopassa Bachin Rescue Remedy -kukkatippaseos kuuluu jopa ambulanssien valikoimiin, jossa sitä käytetään hoitamaan akuuttia shokkia, paniikkia ja yhtäkkisiä traumoja.

Kukkauutteet toimivat hieman samaan tapaan kuin homeopatia ja sillä pyritään ennen kaikkea ennaltaehkäisemään sairauksien syntyä antamalla keholle työkaluja purkaa sinne lukkiutuneita kielteisiä tunnetiloja ja haitallisia luonteenpiirteitä, jotka vaikuttavat myös fyysiseen terveyteen.

Esimerkiksi liika tunnollisuus ajaa ihmisen helposti stressitilaan. Jatkuva stressi nostaa mm. kortisolitasoja, jotka riittävän kauan koholla ollessaan sekoittavat hormonitoimintaa ja alkavat kerätä rasvaa vyötärölle, heikentää yöunia ja altistavat diabetekselle tai hormonihäiriöille. Tämä yhtenä esimerkkinä.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikkaa

Olen miettinyt parin viime vuoden aikana todella paljon sitä miten psykofyysisiä kokonaisuuksia me ihmiset olemme. Terveyttä, tai sen puutetta, lähestytään harmillisen usein vain numeraaliselta näkökulmalta labrakokeiden, painon, urheilusuoritusten tai senttimetrien kautta.

On kummallista miten lääketieteen maailmassa unohdetaan sellaiset asiat kuin mieli, vaikeiden tunteiden ja stressin vaikutus kehon fysiologiseen sekä hormonaaliseen toimintaan ja fyysiset (esim. isku päähän) tai emotionaaliset traumat.

Omien elämänkokemusteni ja erityisesti tunne-elämän kehoon heijastuvien vaikutusten myötä olen Bachin kanssa täysin samoilla linjoilla siitä, että kielteiset ja epämiellyttävät tunteemme ja kokemuksemme sairastuttavat meitä. Monesti emme edes huomaa pysähtyä esimerkiksi kivun äärellä pohtimaan sitä, miltä tunne-elämämme näyttää ja voi olla, että vuosien saatossa kipu kroonistuu ja muuttaa muotoa lopulta sairauksiksi.

En missään nimessä sano, että kukkatipat ovat yksi ja ainoa ratkaisu terveysongelmiin tai kiputiloihin – aina tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä siitä mikä on vialla, mutta ne ovat yksi hyvä tuki toipumiseen. Koen henkilökohtaisesti todella tärkeänä pysähtyä oman itsensä ja elämänkokemusten äärelle, opetella tuntemaan oma keho ja ymmärtämään takavasemmalta tulevia tunnereaktioita. Niille on aina jokin selitys.

Minuun vetoaa erityisesti se holistinen lähestymistapa, jolla Elixirs & Co mahdollistaa konseptin nimeltä itsehoidon toteuttaminen tuoksujen avulla – tässä on jotain hyvin samaa kuin aromaterapiassa, jonka vaikutukset tunnustetaan paremmin.

Mennäänpä kuitenkin nyt niihin tuoksuihin. Kaikkinensa ne ovat ihania. Tuoksumaailmat ovat keskenään hyvin erilaisia ja jokaisella on oma terapeuttinen vaikutus.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 9

Sarjassa on kaksi parfyymia ja Eau de Parfum Vivacité on toinen niistä. Tuoksumaailmaltaan sarjan selkeästi hajuvesimäisin tuote, josta on aivan ehdottomasti haastamaan synteettiset tuoksut ja niihin tottuneet.

Unisex-tuoksu on samaan aikaan tummanmarjaisan intensiivinen, ohuen yrttinen, pyöreän kuusipuinen ja ripauksen mustapippurinen. Tuoksu tekeytyi ihollani ensimmäisen tunnin aikana aavistuksen timjamimaiseksi säilyttäen uskottavan marjaisuutensa. Päivän mittaan tuoksu muuttui entistä syvemmän kuusiseksi ja juurevan maskuliiniseksi.

Kokonaisuutena erittäin mielenkiintoinen ja rohkea tuoksu, joka voi vaatia alkuun tutustelua. Itse pidän tästä kovasti, tuoksussa on läsnä erityistä särmää ja asennetta sarjan kevyempiin ja raikkaampiin Eau de Toiletteihin verrattuna.

Vivacité on kestävä ja on varmasti helpoin tuoksu niille, jotka ovat tottuneet mausteisiin synteettisiin tuoksuihin ja/tai jotka ovat siirtymässä luonnonkosmetiikan tuoksuihin. En missään nimessä tarkoita, että parfyymi tuoksuisi synteettiseltä – ei ollenkaan – vaan puhun ennemmin hajukomponenttien vahvasta ja monivivahteisesta yhdistelmästä, joka saa tämän tuntumaan hyvin epätyypilliseltä luonnonkosmetiikkaparfyymilta.

Terapeuttinen vaikutus

Tuoksussa on käytetty monia sellaisia kukkatippoja, jotka tukevat omaa minuutta. Rohtosappi auttaa tuntemaan omat rajat, helpottaa kieltäytymistä ja ei:n sanomista silloin kun se on paikallaan. Lehtikuusi antaa uskoa ja itseluottamusta omaan tekemiseen, mikäli kokee herkästi alemmuuskompleksia tai vertaa itseään muihin. Kastanjannuppu on ihmisille, joilla on taipumus toistaa samat virheet kerta toisensa jälkeen.

Piikkiherne puolestaan nostaa pessimistisiä ajatuksia ja asenteita omaavaa ylös toivottomuudesta ja vahvistaa positiivista elämänasennetta. Valkopyökki antaa voimattomalle ja omia kykyjään epäilevälle tai aliarvioivalle sisäistä voimaa. Oliivi vahvistaa niitä, jotka ovat kuormittaneet ja väsyttäneet itsensä työnteolla.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 5

Eau de Parfum Precense on sarjan toinen parfyymi ja kaikista näistä tuoksuista vähiten mieleeni. Precensen alkutuoksu on vahvasti ranskalaisen saippuan tuoksuinen, tiedättekö ne sellaiset koristeelliset, oikein aromaattiset palasaippuat, jotka tuoksuvat sadan metrin päähän?

Tuoksunuoteista löytyy alun jälkeen myös raikkautta, mutta mielleyhtymä kylpyhuoneeseen ja saippuaan on omaan makuuni aivan liian vahva. Jos tätä olisi tuoksutettu minulle sokkona ja olisi pitänyt arvata onko tämä synteettinen vai luonnollinen, olisin suorilta käsin sanonut tuoksun olevan synteettinen – siinä mielessä tämä voi hyvinkin puhutella vahvojen, synteettisten tuoksujen ystäviä, jotka haluavat silti käyttää vain luonnollisia tuoksuja.

Tuoksu tekeytyy päivän mittaan raikkaan kuusamaiseksi ja ihan hivenen mäntyiseksi, mutta siinä säilyy silti tuoksun ominaismakeus ja se saippuaisuus.

Terapeuttinen vaikutus

Tuoksu sisältää Bachin tasapainoittavia kukkatippoja ja vahvistaa etenkin heitä, jotka kamppailevat itsetunnon tai kuormittavien vaikeuksien kanssa.

Kuusama tukee ihmisiä, joiden on hankalaa elää nykyisyydessä ja jotka kaihoavat ennemmin menneisyyttä tai nostalgisoivat siitä mitä oli ennen. Tammiuute vahvistaa niitä, joiden harteita painaa voimakas vastuuntunne. Itseltään paljon vaativat ja muiden virheistä itseään syyttävät saavat perspektiiviä ja tasapainoa männystä.

Villiomena tukee ihmisiä, jotka tuntevat syvää itseinhoa ja joilla on pakkomielle hygieniasta (esimerkiksi jatkuvaa käsienpesua), neurooseja ja jotka tarkistavat asioita pakkomielteisesti. Vervain, eli rohtorautayrtti, tasapainoittaa puheliaita ja yli-innokkaita persoonia, joilla on taipumusta perfektionistisiin piirteisiin. Villiruusu nostaa elämänhalua ja kannustaa eteenpäin etenkin heitä, jotka haluavat luouttaa helposti tai jotka eivät saa elämästä iloa.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 6

Tämä vihreäetikettinen tuoksupullo on ehdottomasti yksi Elixirs & Co:n suosikeistani ja tuoksun terapeuttisiin vaikutuksiin perehdyttyäni ei tarvitse ihmetellä miksi.

Kevyt Eau de Toilette Allegresse on raikas ja helppo, päätuoksunuotit muodostaa miltei kaikkien rakastamat sitrukset kuten bergamot ja verbena.

Tuoksussa on todella selkeästi kesäinen tunnelma ja sen alkutuoksu on iholla minttuisen mojitomainen cocktail. Hetken kuluttua tuoksu muuntuu aavistuksen tummemmaksi, vihreän teemäiseksi yhdistelmäksi sitruksia ja tuuheita sekä tummanvihreitä teeviljelmiä. Tuoksu toimii ehdottomasti aikuiseen makuun, mutta olisin varmasti pitänyt tästä myös teini-ikäisenä – tuoksussa kun on pieni ripaus sokerimaista makeutta.

Terapeuttinen vaikutus

Allegresse sisältää sellaisia kukkatippoja, jotka ovat vaikutukseltaan virkistäviä ja auttavat vetämään rajoja omalle jaksamiselle. Seoksessa on mukana rohtosappea, joka helpottaa kieltytymistä ja ei:n sanomista. Valkopyökki tukee työkuorman alla uupuneita, erityisesti niitä, joille jokainen aamu tuntuu raskaalta suoritukselta ja ikuiselta maanantailta.

Tammi tasapainoittaa heitä, joille on tavallista ylittää periksiantamattomasti omat voimavaransa ja rajansa. Oliivi kohottaa työnteon uuvuttamien mentaalista ja fyysistä jaksamista.

Sanoisinkin, että tämä tuoksu on ihan omiaan syksyn kiireisiin ja sitä suuremmalla syyllä mitä taipuvaisempi on stressaantumaan, murehtimaan ja olemaan liian kiltti. Käytän tätä tuoksua työskennellessä, etenkin iltapäivisin jos alkaa hieman väsyttää.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 7

Eau de Toilette Audacen alkutuoksunuotit ovat hyvin karkkimaiset ja kukkaiset, mutta tuoksu kehittyy todella nopeasti vakavammin otettavaksi kokonaisuudeksi, josta tunnistaa ainakin valkoisen frangipanin ja ylang-ylangin.

Tässä on hieman aristokraattisten tanssiaisten hienostunutta henkeä. Toisaalta tuoksu tuo myös mieleen leppoisan kesäpäivän mummolassa, jossa on kukkaiset verhot, valkoinen pitsipöytäliina ja hymyilevä mummo.

Tuotekuvauksessa mainittu puuterinen kukkaisuus on verrattoman hyvin kiteytetty – tuoksu on sekoitus värikkäiden kukkapeltojen herkkyyttä ja ripaus puuterisudin tuoksua. Jos olet muuten joskus käyttänyt May Lindstrom Skinin The Blue Cocoonia, Audacen tuoksumaailmassa on jonkin verran samaa henkeä kuin tuossa kulttibalmissa!

Vaikka tuoksu on kaikin puolin miellyttävä enkä löydä siitä mitään ”vikaa”, tämä ei istu kaikessa kukkaloistossaan ja vaaleanpunaisessa feminiinisyydessään omaan persoonaani tai siihen mitä haluan tuoksuilla viestittää. Omaan makuuni kokonaisuus on aivan liian hempeä – kaipaan tuoksuiltani joko selkeää luonnetta ja rotia, teemäisyyttä tai sitruksista raikkautta.

Terapeuttinen vaikutus

Audaceen on yhdistetty liuta itsevarmuutta boostaavia kukkatippoja, jotka auttavat löytämään oman äänen ja intuition.

Jäsenruoho auttaa välttämään päättämättömyydestä johtuvia stressitiloja samalla kun villikaurauute antaa epävarmalle jahkailijalle tukea päätöksentekokykyyn. Jalavauute voimauttaa ja auttaa välttämään kohtuuttomuutta, mikäli ihminen on raskaan työn, harrastusten ja perhe-elämän ristitulessa ja tuntee itsensä todella kuormittuneeksi.

Katkero nostaa helposti masentuvaa ja lannistunutta ihmistä tasapainoisimmille mielen urille. Lehtikuusi lisää itseluottamusta ja vähentää alennuskompleksin tunnetta. Laaksosinikko vahvistaa intuitiota, antaa itseluottamusta päätösten tekemiseen ja vähentää liiallista muiden mielipiteiden mukana kulkemista.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 4

Eau de Toilette Félicité -tuoksu on ollut nyt syksyllä niin sanottu iltatuoksuni, mikäli tunnen itseni hieman levottomaksi tai kehoni on jostain syystä ylikierroksilla.

Alkutuoksu on todella raikkaan pehmeä sekoitus laventelia, vahvaa salviaa ja keventävää bergamotia, mutta kaikista paras osuus kehkeytyy vasta kun tuoksu on saanut tekeytyä iholla noin 5-10 minuutin ajan.

Mukaan tulee patsulin lämpöä ja tuoksu muuttuu iholla jopa aavistuksen kanelimaiseksi vaikkei tuoksussa ole kanelia. Kaiken kaikkiaan erittäin helposti lähestyttävä, rentouttava, mieltä rauhoittava tuoksu ja monelle sopiva tuoksu!

Terapeuttinen vaikutus

Tuoksu sisältää kukkatippoja, joilla on rauhoittava vaikutus etenkin, jos omassa luonteessa esiintyy paljon vaativuutta, suorittamista, ärsyyntymistä tai yliaktiivisuutta.

Rohtorautayrtti tasapainoittaa omiin periaatteisiin kangistuneita, yliaktiivisia ja puheliaita ihmisiä. Tammiuute auttaa vahvoja ja erittäin vastuuntuntoisia hellittämään ja löytämään tasapainon itsensä kanssa. Häpykannus tasaa helposti ärtyvän, voimakkaasti reagoivan ja levottoman ihmisen mielenmaisemaa sekä käytöstä.

Maarianverijuuri auttaa etenkin niitä, joille on luonteenomaista kätkeä omat tunteensa ja vakavatkin huolensa hymyn taakse. Kastanja rauhoittaa murehtijoita, jotka odottavat aina pahinta tapahtuvaksi. Mänty auttaa välttämään turhia syyllisyydentunteita ja suhtautumaan itseensä tyytymättömyyden sijaan armollisemmin.

Elixirs Co Parfyymit Luonnonkosmetiikka 8

Makea Eau de Toilette Harmonie on sitruksisen ja mielialaa kohottavan Allegressen rinnalla yksi ehdottomia suosikkejani.

Ensisuihkaisu sai hämmentymään positiivisesti: Harmonie on aivan mieletön sekoitus vesimelonia, vaniljaa ja vihreää viikunaa. Tuoksu on erittäin feminiininen, makean sokerinen, samalla vesimäinen ja täyteläinen. Olen todella yllättynyt siitä, että makeudestaan huolimatta tuoksu ei tunnu liian nuoren ihmisen tuoksulta – normaalisti tartun paljon vahvempiin ja asennetta sisältävämpiin, haastaviin tuoksuihin.

Harmonie kehittyy iholla tuntien saatossa aavistuksen mausteisemmaksi, säilyttäen silti pehmeän makeutensa ja havaittavissa on myös hyvin hento ripaus lämmintä kookosta. Eniten tässä tuoksussa hämmentää se, että makeudestaan ja ”helppoudesta” huolimatta voisin aivan hyvin kuvitella tämän myös keski-ikäisen naisen iholle!

Alkutuoksun ensimmäinen mielleyhtymä kuljetti mintunvärisen aurinkovarjon alle Rivieran pehmeälle hiekalle. Tekeytyessään tuoksu muistuttaa kuumilla mukulakivikaduilla kulkevia boheemeja pariisittaria lierihattuineen.

Jos tämä tuoksu olisi laulu, La La Landin Planetarium kuvaisi sen kepeän persoonallista tunnelmaa parhaiten.

Terapeuttinen vaikutus

Harmonie sisältää nimensä mukaisesti tasapainottavia, eteenpäin sysääviä ja rentouttavia kukkatippoja.

Leinikkikasvien sukuun kuuluva kärhö edistää helposti haavemaailmoihin sulkeutuvien ja nykyhetken unohtavien kykyä työskennellä haaveidensa ja unelmiensa eteen. Jäsenruoho tukee ja voimistaa erityisesti ujojen henkilöiden kykyä tehdä päätöksiä.

Mummonpalsami on tehty hätähousuille: se rentouttaa ja auttaa rauhoittumaan niitä, jotka ovat luonnostaan nopeita liikkeissään sekä päätöksissään ja joille kärsivämättömyys sekä ärsyyntyminen ovat haaste. Sarjatähdikki on lohtua tuova kukkaistippa, jota käytetään etenkin äkillisen shokin tai trauman kohdatessa.

Hassua, mutta ennen kuin edes luin tuoksun sisältämien kukkatippojen vaikutuksesta, ensimmäinen mieleeni tullut sana oli lohtu. Kaiken kaikkiaan suosittelen Harmonieta, mikäli elämässä on raskasta, et osaa päättää, olet pohjattoman surullinen, kaipaat kesää ja lämpöä tai makeat, kevyen ja hennon kookoksiset tuoksut ovat sinua.

Parfyymi Luonnonkosmetiikka

Siinäpä oli melkoinen tuoksumatka maailman ympäri. Oli todella mielenkiintoista sukeltaa syvemmälle myös Bachin kukkatippaterapian toimintaan ja kukkauutteiden erilaisiin vaikutuksiin. Aromaterapia onkin omassa arjessani säännöllisesti edustettuna ja nämä parfyymit sekä Eau de Toilettet ovat nyt hyvänä lisänä syysarkea boostaamassa. Pari kysymystä kuitenkin teille vielä:

Käytätkö sinä tuoksuja arjessa tai juhlassa? Jos käytät, minkälaisiin tuoksuihin tartut ja mitkä brändit ovat mieleesi?

Kuvat Hannamari Rahkonen

Marja Ylösmäki

Aikaisemmin olen käyttänyt Acorelle Orchidée Blanchea, nyttemmin Sabé Massonin Eu Vol de Ventia, joka on enite unisex, mitä olen ikinä käyttäny, ha nyt minulla on Apothecaryn/Frorascentin Jasminia. Florascentin tuoksuja olen tilannut aiemmin saksalaisesta luontaiskosmetiikan nettikaupasta (BCE Europe).Tämä Jasmin on Ruohonjuuresta.
Ikävästi vastailivat sinulle tuolla Luonnonkosmetiikka -sivustolla. On se järkyttävää, millaista raivoa luontaishoidot kuten tässä tapauksessa kukkaterapia herättävät. Juuri pari päivää sitte keskustelin ranskankielisessä Sveitsissä asuvan serkkuni kanssa, joka oli käynyt hoidattamassa äitinsä kuoleman jälkeen itseään henkiparantajalla. Ja hyvin oli auttanut. Yllätyin itsekin, kun hän sanoi, että Geneven yliopistosairaalasta lähetetään potilaita tälle parantajalle. Suomessa tällaisesta voi vain haaveilla!
Olen itsekin joutunut Luonnonkosmetiikka-sivuilla "käsittelyyn", mutta kaipa se on väistämätöntä.?
tuoksuterveisin Marja Ylösmäki

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Acorellella on monta hyvää tuoksua ja Apocatherapy on ihana, en tiennytkään että jälkimmästä saa Ruohonjuuresta, luulin maahantuonnin loppuneen kokonaan kyseisen brändin kohdalla. Heidän parfyyminsa ovat hurmaavia.

Mitä tulee mielipiteisiin, jokaisella on oikeus omaan kantaan ja keskustelu on mielestäni aina hyvästä :) Juttunostoni varsinaista keskusteluahan ei edes käyty minun kanssani, vaan siinä oli mukana kolmas osapuoli, jota alkuperäinen kommentoija luuli minuksi. Hän pyysi anteeksi ja arvostan sitä, kaikille sattuu kömmähdyksiä joskus kun ihmisiä ollaan.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Luonnollinen Abel & kestävän parfyymin salaisuus
Aromaterapian ABC – opas eteeristen öljyjen valintaan ja vaikutuksiin
Ruusuterapiaa pimeiden iltojen pelastukseksi
Kaksi miestä ja Abelin unisex-tuoksut