Viljaton poro-voileipäkakku
Tänään on tarjolla ensimmäinen blogipäivänvalon nähnyt voileipäkakkureseptini. Toki olen väsäillyt voileipäkakkuja silloin tällöin täällä kotosalla, mutta kameran muistikortille ne eivät ole koskaan päätyneet. Kun aloitin ketogeenisen ruokavalion heinäkuussa, uudenlaiset resepti-ideat alkoivat poukkoilla päässäni ja tämä on yksi niistä.
Voileipäkakku voi tuntua vaativalta operaatiolta, mutta on loppupeleissä hyvin helppo valmistaa. Kakku sisältää vain yhtä täytettä, jossa on kylmäsavustetun poron ja laktoosittoman tuorejuuston lisäksi suolakurkkuja, tuoretta persiljaa ja mustapippuria.
Mikäli haluat valmistaa kakun ketogeenisenä kuten itse tein, suosittelen käyttämään reseptiin Myrttisen hapattamalla valmistettuja valkosipuli-suolakurkkuja – niissä ei ole lisättyä sokeria ja hapattamisprosessi on pilkkonut hiilihydraatit, eli kurkun sisältämät luontaiset sokerit, minimiin.
Lue myös: 3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Leipänä käytin tätä helppoa ja mehevää ketoleipäreseptiä, jonka ohjeen jaoin teille viime viikolla. Olen todella iloinen, että niin moni on jo tarttunut reseptiin ja lähettänyt siitä palautetta – sitä on kutsuttu muun muassa maailman parhaaksi ketoleiväksi, leipäilosanoman levittäjäksi ja mikä parasta, se on maistunut myös sille testiyleisöstä ankarimmalle, eli lapsille.
Viljaton ja gluteeniton leipä toimii kakussa ihan täydellisesti mehevyytensä, pehmeytensä ja psylliumista saatavan sitkonsa ansiosta. Se ei kuivu tai murene käsiteltäessä, vaan säilyttää koostumuksensa haastavammassakin paikassa kuten kakun välissä. Voileipäkakkuun voi halutessaan käyttää aivan vapaasti mitä tahansa muuta leipää, jos ei halua tehdä kaikkea itse tai ei noudata ketogeenistä ruokavaliota.
Lue myös: Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Jos poro ei syystä tai toisesta maistu, tuorejuustotäyte toimii erinomaisesti myös savulohella. Vaihda silloin persilja tuoreeseen tilliin ja käytä suolakurkun tilalta vielä yksi pieni punasipuli. Voileipäkakun kerroksiin voi myös latoa täytteen lisäksi avokadosiivuja, sipulisilppua tai muita omia makuhermoja kutkuttelevia raaka-aineit kuten hummusta tai vaikkapa pestoa.
Koristelun suhteen listasin reseptiin vain käyttämäni raaka-aineet enkä tehnyt sen tarkempia ohjeita – olen nimittäin voileipäkakkujen suhteen boheemien ja vähän rosoisten lookkien ystävä, en jaksa mitään älyttömän pikkutarkkaa piipertämistä.
Porotäyte
8-10 annosta
1. Kuori punasipuli ja leikkaa mahdollisimman pieneksi silpuksi. Toimi samoin suolakurkun kanssa. Iso ja terävä veitsi on tähän omiaan!
2. Napsauta persiljanippu irti multapaakusta ja silppua pienen pieneksi silpuksi.
3. Sekoita sipulisilppu, suolakurkut ja persiljasilppu kulhoon. Lisää joukkoon tuorejuusto, poro ja rouhi mukaan haluamasi määrä mustapippuria. Sekoita seos tasaiseksi joko isolla lusikalla tai käsin.
Koristeluun
Kakun kokoaminen
1. Valitse sopiva astia (esim. leipävuoka) ja vuoraa se haluamallasi materiaalilla kuten foliolla tai leivinpaperilla (folio helpottaa leivän nostamista ja irtoamista vuoasta). Kuvien voileipäkakkuun on käytetty ylöspäin levenevää leipävuokaa, jonka kapeimman kohdan leveys on 9 cm ja pituus 19 cm. Vuoan levein kohta on 11 cm ja pituus 22 cm. Voit koota kakun myös ilman erillistä astiaa, leikkaa silloin kaikista leipäpaloista samankokoisia.
2. Leikkaa leivästä kolme vuoankokoista pitkää palaa. Laita ensimmäinen leipäpala vuoan alimmaiseksi.
3. Annostele ensimmäisen leipäkerroksen päälle porolevitettä siten, että kerroksen paksuus on noin 1 cm. Lisää toinen leipäpala ja lisää porotäytettä noin 1-1,5 cm kerros. Lisää kolmas leipäkerros ja levitä loput porolevitteestä leipäkerroksen päälle.
4. Suojaa vuoka tai leipä foliolla tai kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.
5. Nosta tai kippaa leipä pois vuoasta isolle tarjottimelle tai lautaselle. Poista voileipäkakun ympäriltä mahdollinen ylimääräinen leivinpaperi tai folio.
6. Levitä voileipäkakun pinnalle veitsellä ohut kerros tuorejuustoa siten, että leipäkerrokset peittyvät ainakin suurinpiirtein. Koristele kakku oman mielesi mukaan ja nauti!
Porotäytteen makrot: 158,7 g rasvaa | 67,4 g proteiinia | 20,7 g hiilihydraatteja
Voileipäkakku toimii juhlapöydässä, mutta mikäli sen tekeminen ei innosta keskellä kiireisintä arkiviikkoa, vinkkaan että kylmäsavuporotäyte on ihan omiaan myös ketoleivän levitteenä. Päälle voi latoa ison kasan ituja ja vaikka vielä vähän avokadoa!
Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.
Lue myös muut ketogeenista ruokavaliota koskevat artikkelini:
Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistanssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Elektrolyytit ja lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla
3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Kaamoksen värikkäin uutinen: Ketoosissa -kirja
Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen
Onpa upean näköinen voileipäkakku!
Vielä kun jostain löytäisi reseptin munattomaan (kananmuna-allergia) ketogeeniseen mehevään leipään, jota voisi käyttää tähän reseptiin.
Kiitos, tää oli herkkua! Pitääpäs ottaa tuo munaton ketoleipä mietintämyssyn alle, kiitos inspiraatiosta.