Gluteeniton siemen-kauraleipä
Tuore leipä.
Sille voisi pitää puheen, laulaa laulun, kumartaa tai sitten ihan vain brutaalisti syödä. Jälkimmäistä meillä ei harrasteltu vuosiin, koska en löytänyt kaupasta riittävän hyvää gluteenitonta leipää enkä oikein viitsinyt leipoa itsekään.
Inspiraation omaan leipäreseptiini sain reilut neljä vuotta sitten My New Roots -sivustolta, mutta vuosien saatossa tekeleeni – vai pitäisikö sanoa teokseni – on kokenut isompia ja pienempiä muutoksia, kunnes se on saavuttanut nykyisen olomuotonsa.
Disclaimer: Jos sinulla on kiire saada leipää eikä kuunnella höpinöitä, skrollaa suoraan alas, siellä se resepti odottaa!
Tämän leivän löytymisestä meillä käynnistyi vuoden 2013 loppupuolella varsinainen leipäkausi. Leivoin aina kerralla kaksi leipää – ja leivon edelleen – koska menekki on aina yhtä valtavaa ja siemenleipää teki mieli pupeltaa aamupalaksi, välipalaksi, evääksi ja iltapalaksi. Leivättömien vuosien jälkeen en rehellisesti sanottuna ollut edes muistanut miten helpolta elämä voikaan tuntua, kun ruokavalioon kuuluu leipä – maailman paras sellainen.
Tässä luontaisesti gluteenittomassa leivässä on niin vastustamattoman rapsahtava kuori, että melodia tekisi mieli melkein nauhoittaa puhelimen soittoääneksi. Rapean kuoren alla odottaa tiiviin pehmeä sisus, jossa maut ovat tismalleen sopivassa balanssissa ja suutuntuma sopiva sekoitus tiivistä ja ilmavaa.
Jos koostumusta pitäisi verrata johonkin olemassa olevaan leipään, lähimpänä olisi Real-ruisleipä – se ei siis ole mitään mössöä. Sisuksessa on runsaasti pehmenneitä pähkinän ja siementen sattumia sekä napakka, leipämäinen rakenne.
Jos olet pähkinäallerginen, korvaa pähkinät samalla määrällä siemeniä. Pähkinöiden tilalle sopii mainiosti kurpitsansiemenet, hampunsiemenet ja auringonkukansiemenet. Jos kestät pähkinöitä, suosittelen käyttämään reseptissä mainittuja pekaanipähkinöitä, koska sen lisäksi että niissä on tosi rakastettava paahteisen keksin maku, ne sopivat aivan täydellisesti tähän gluteenittomaan leipään. Kaurahiutaleet voi tarvittaessa korvata muilla luontaisesti gluteenittomilla hiutaleilla kuten tattarilla, quinoalla tai hirssillä. Olen antanut reseptissä myös vaihtoehdon voille ja hunajalle, mikäli leivän haluaa valmistaa vegaanisena.
Suosittelen mitä lämpimimmin valmistamaan kerralla kaksi tai kolme leipää, koska leipäseos on yön yli jääkaapissa ja uunissa puolitoistatuntia, joten muutama lisäleipä tulee kätevästi samalla vaivalla. Tekstin lopussa on vinkki mitä leiville voi tehdä, jos ei saa syötyä kaikkea heti.
Sitten ei muuta kuin reseptin kimppuun – olkoon suupielenne leivänmurusissa, nyt ja aina!
Vinkki: Valmista gluteeniton leipä ketogeeniseen ruokavalioon sopivaksi korvaamalla kaurahiutaleet joko samalla määrällä mantelijauhoja tai kurpitsansiemenjauhoja. Jos haluat käyttää leipään sen sijaan kookosjauhoja, korvaa kaurahiutaleiden määrästä vain puolet.
MEHEVÄ SIEMEN-KAURALEIPÄ
gluteeniton, ketogeeninen ruokavalio resepti
Sekoita kaurahiutaleet, siemenet, pähkinät, psyllium ja merisuola kulhossa sekaisin. Sulata voi, lisää sulaneen voin joukkoon hunaja ja pidä liedellä, kunnes myös hunaja on juoksevaa. Mittaa erilliseen kulhoon vesi ja sekoita joukkoon juokseva voi-hunaja seos. Kaada nesteet kuivien raaka-aineiden sekaan ja sekoita huolellisesti, kunnes leipäseos alkaa jähmettyä. Mikäli taikina tuntuu jo tässä vaiheessa liian jämäkältä etkä saa sitä sekoitettua kunnolla, lisää muutama ruokalusikallinen vettä ja jatka sekoittamista.
Laita kulhon päälle kansi ja siirrä leipä tekeytymään yön yli jääkaapiin. Tuona aikana psyllium ja chia turpoavat, mehevöittävät leivän ja muodostavat leipään ”sitkon”, joka pitää leivän kasassa suvereenisti.
Leivän paistaminen
Muotoile leipä käsin limpuksi tai annostele leipäseos leipävuokaan. Seos on valmista, kun se pysyy kasassa ilman pitelemistä. Jos päädyit limppuun, vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita leipä sen päälle.
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita leivät uunin keskiosaan paistumaan. Paista leipiä 1 ½ tunnin ajan tai kunnes leipä kuulostaa ontolta pintaa koputeltaessa.
Anna leivän jäähtyä ennen viipaloimista, jotta leipä ehtii tekeytyä ja se pysyy kasassa. Olen tosin monesti aloittanut viipaloinnin melkein heti (nälkä) ja vaikka estetiikka onkin ehkä kärsinyt, makuelämys itsessään ei. Leipä säilyy hyvänä noin viidestä kuuteen päivää, mutta arjen realiteetti on osoittanut, että tuo on kyllä maailman suurin harhaluulo – meillä leipä sujahtaa tyytyväisiin vatsoihin usein jo muutamassa päivässä.
Vinkki:
Pakasta leipäsiivuja ja nappaa kiireen tullessa paahtimeen. Saat noin minuutissa tuoretta, lämmintä ja itsetehtyä herkkuleipää.
Mikäli ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, mutta sinulla ei ole aikaa ottaa asioista selvää monen mutkan kautta ja haluat tehdä asiat alusta saakka oikein, suosittelen lämpimästi Keto Kickstart -valmennusta.
Valmennuksessa käydään läpi selkeästi kaikki mitä sinun tarvitsee tietä ketoruokavalion noudattamisesta. Erinomaisen työkalupakinlisäksi valmennuksessa oleville on olemassa oma suljettu Keto Kickstart -facebookryhmä, josta saa nopeasti vastauksia kuumottaviin kysymyksiin. Tutustu valmennukseen tästä!
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Oh, tämmöistä leipää on kaivattu! Nimim. Tulipa syötyä eilen puolikas juureen leivottu ruisleipä
Tein eilen leipää lisää ja korvasin tällä kertaa hasselpähkinät pekaanipähkinöillä — tuli vielä parempaa kuin edellisestä satsista :)
Kiitos muistutuksesta, olinkin ihan totaalisesti unohtanut tämän reseptin, vaikka aikaisemmin sen jo new rootsista bongasin! Tavisleipää tulikin syötyä joulun aikaan. Ihmettelin sitten alkuviikosta, miten iho on muuttunut taas ihan kummalliseksi ja näppylää pukkaa, vatsa elää ihan omaa elämäänsä jne. Pienen pohdinnan jälkeen tuttu vihollinen gluteeni/vehnä muistui mieleen. Joten tätä leipää uuniin hetmiten! :D
Sama täällä, ei ole omakaan iho kyllä tykännyt yhtään tästä kokeilusta. Onneksi on olemassa tämä elämän mullistava leipä, pelastaa paljon! :)
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen: TIEDÄN! Valitettavasti. :D Oon tehnyt monesti ns. karppileipiä, mutta niihin tulee turhan reippaasti rahkaa ja juustoa… Joten täytyy laittaa nämä seuraavaksi testiin. :)
Suosittelen lämpimästi, tää on vaan niin hyvää! t. leivoin tällä viikolla neljä leipää (joita ei kaikkia ole onneksi syöty) :D
Oo, pakko kokeilla! Paistoitko leivän samalla tavalla kuin Virpi kahdessa jaksossa ja loppumatka ritilän päällä, vai pellillä vaan koko hässäkän?
Paistoin omat limppuni yhdessä jaksossa. Taikina pysyy tosi hyvin kasassa ilmankin noita välivaiheita :)
Tätä reseptiä on minun ollut tarkoitus kokeilla jo vaikka kuinka useasti, onhan kyseessä aikamoinen kulttiresepti, mutta aina se on jäänyt... noh, nyt pitää vihdoin ryhdistäytyä ja saada jotain aikaan tämän projektin suhteen! Kiitos siis tämän leivän olemassaolosta muistuttamisesta ;)
Tää on niin helppo, eikun kokeilemaan vain! :)
Minäkin olen tehnyt tätä, mutta olen ennemminkin rapeakuorisen patongin ystävä kuin tällaisten tiukkojen jyväleipien, jos ylipäätään leipää syön. Kun joku vielä keksisi gluteenittoman rapeakuorisen ja ilmavan patongin. :) Joka ei siis ole teollisesti valmistettu. Taitaa olla mahdoton tehtävä..?
En usko sen olevan mahdoton tehtävä, olen itsekin pyöritellyt ajatusta :)
Miten kätevää, että taikinaa pidetään tässä ohjeessa yön yli jääkaapissa. Valmistin taikinan eilen illalla ja tänä aamuna sain ensimmäiseksi laittaa uunin päälle ja leivän uuniin :) Tuli oikein hyvää, kiitos ohjeen jakamisesta!
Olen tehnyt ihan samaa, miksannut ainekset illalla kulhoon ja laittanut jääkaappiin tekeytymään — ihanaa tulee! Kiitos kommentistasi :)
Wuhuuu! Taikina on maustumassa! Huomenna herkutellaan :)
Jea, hyvä! t. munki pitäis pyöräyttää leipää lisää
Näyttää mielettömän herkulta! :D Voiskohan tän ohjeen chia-siemeniä korvata millään? Itse en käytä niitä juuri koskaan, joten niitä ei kaapista löydy, kaikki muut aineet sen sijaan olis saatavilla ilman kauppareissua. :)
Voit korvata chiasiemenet esimerkiksi pellavansiemenillä :)
Okei, kiitti! Tää menee heti nyt kokeiluun :D
Onkohan kukaan kokeillut ilman pähkinää? Oon allerginen, mutta muuten ohje kuulostaa tosi hyvältä.
Onnistuu ilmankin, voit korvata pähkinät vaikka hampun-, tai auringonkukansiemenillä :)
Kiitos vinkistä - olinkin jo unohtanut tämän :) leipäähän tässä alkoi tehdä mieli mutta joudun olemaan viljaton toistaiseksi. Joten olisikos sinulla vinkkejä millä korvaisin ohjeen kaurahiutaleet?
Kokeilisin tattari- tai hirssihiutaleita, mikäli voit käyttää niitä :)
Hei! Seuraa tyhmiä kysymyksiä: Tarviiko pähkinöitä murskata taikinaan? Suosittelet siis mielummin pekaanipähkinöitä? Ei tarvitse vuokaa, eli vaan pellille ja uuniin? Mahtuiko kaks leipää samalle pellille :D? En ole tehnyt aikasemmin mitään leipiä, mutta tänään ajattelin tehdä taikinan valmiiksi lauantaiaamua varten :).
Heippa Erika! :) Pähkinät kannattaa laittaa kokonaisina. Pähkinät kypsyvät uunissa ja kuten kuvistanikin näkee, ne leikkautuvat kauniisti. Pekaanipähkinät voi korvata halutessaan millä tahansa pähkinöillä, itse olen käyttänyt niitä niiden miellyttävän maun vuoksi. Saksanpähkinä on maun puolesta lähimpänä pekaania. Pellille mahtuu helposti kaksi leipää, leivinpaperi vain siihen alle :)
Kiitos!:)
Ole hyvä! :)
Aivan mahtava resepti! Kiitos<3
Tämä on kyllä reseptien aatelia. Kiitos kommentistasi!
Herkullisen näköinen ohje.
Kiitos Rosa-Mari!
Kiitos gluteenittoman herkkuleivän reseptistä! Aion leipoa.
Onpa kiva kuulla, Pirkko!
Mistä saa ostaa kurpitsajauhoja? Kurpitsansiemenjauhoja minulla on.
Kurpitsajauhoilla tarkoitan kurpitsansiemenjauhoja. Korjaan tämän tekstiin, kiitos huomiosta :)