Chia on monipuolinen lisä ketogeeniseen ruokavalioon – kokeile helppoja chia-vanukasreseptejä!

Chia on kuin tehty terveelliseen ruokavalioon, sillä kolmasosa siementen painosta on
ravintokuitua, toinen kolmasosa hyvälaatuista rasvaa ja lähes neljäsosa proteiinia. Chia sopii
erinomaisesti myös ketoilijoille ja muille vähähiilihydraattisia ruokavalioita noudattaville, sillä
imeytyviä hiilihydraatteja siemenissä on vain minimaalisesti. Lue alta miten chiaa voi käyttää ruoanlaitossa!

Chia Vanukas Mango Hannamarirahkonen Yellowmood

Siemen, joka on ravintopommi

Keski-Amerikasta kotoisin olevalla salvian sukulaisella, chialla, on pitkät perinteet: se on kuulunut atsteekkien ja mayojen tärkeimpiin viljelykasveihin ja saavuttanut tätä kautta maineen superruokana. Lyhyisiin päiviin ja pitkiin kasvukausiin sopeutuneena chian tuotanto keskittyy edelleen Yhdysvaltojen eteläosiin, Keski-Amerikkaan, Kaakkois-Aasiaan sekä Australiaan.

Tuulesta temmattua superruoan maine ei ole. Vaikka pikkuruiset siemenet rantautuivat meille kunnolla vasta noin vuosikymmen sitten, on niiden ravinnepitoisuudesta oltu tietoisia jo pitkään: jo vuonna 1984 tutkittiin chian lipidiantioksidanttipitoisuuksia ja havaittiin antioksidanttiaktiivisuuden sekä monityydyttymättömien rasvahappojen pitoisuuden olevan erittäin korkea. Chian siementen kyky toimia antioksidanttina perustuu erityisesti kamferoli-,
kversetiini- ja myrisetiini-flavonoleihin sekä kahvihappoon (Lähde). Lisäksi chia on täynnä hivenaineita, erityisesti kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia, sekä karotenoideja. (Lähde)

Sokeriton Chia Hillo Ketogeeninen Ruokavalio 3

Smoothieisiin, puuroihin, siemennäkkäreihin ja juomiin

Chia-siemenet sopivat miedon makunsa ansiosta myös smoothieiden, puurojen ja myslien sekaan rakennetta ja rapeutta tuomaan. Jo pienikin määrä chiaa riittää tekemään smoothieista paksumpia ja ruokaisampia, sillä nämä siemenet imevät itseensä yhdeksän kertaa painonsa verran vettä.

Siemennäkkäreissä chia sitoo muita raaka-aineita ja lisää ravinnepitoisuutta. Perinteinen keskiamerikkalainen tapa nauttia chian siemenistä on valmistaa kannullinen meksikolaisten tarahumara-intiaanien iskiate- eli chia fresca -juomaa, jota kutsutaan myös luonnon omaksi energiajuomaksi.

juicing_vitamix_smoothie_hannamarirahkonen2

Raikas Fresca-juoma

2 rkl chia-siemeniä
1 l vettä
1 rkl hunajaa
1 limen mehu

Chia fresca valmistuu helposti sekoittamalla kaksi ruokalusikallista chian siemeniä litraan vettä, johon on lisätty yhden limen tai sitruunan mehu
sekä hunajaa. Juoman annetaan tekeytyä noin 10 minuuttia. Mitä pidempään siementen antaa liota, sitä paksumpaa juomasta tulee.

chiavanukas_iso

Chia-vanukas

Ssiemenet imevät itseensä noin 10-kertaisen määrän nestettä, mikä tekee niistä monikäyttöisen raaka-aineen. Moni nauttii chiansa vanukkaan muodossa, jossa pienen määrän siemeniä annetaan liota kymmenistä minuuteista yön yli vapaavalintaisessa nesteessä. Tuloksena on lusikoitava herkku, joka pitää kylläisenä.

Chia-siemenet on todella helppo naamioida vanukkaiden sekaan ilman, että lapset huomaavat mitään. Marketeissa myytävien valmisvanukkaat ovat usein täynnä glukoosisiirappia ja sokeria, jotka aiheuttavat verensokerin heittelyä ja väsymystä.

Alla olevan reseptin avulla voit sanoa hyvästit kattiloille, perunajauhoille, sokerille ja väsymykselle. Tämä helppo marjavanukas maistuu myös lapsille ja tuo mukanaan energisen olotilan.

Marjavanukas

4 annosta

1 dl chia-siemeniä
2 rkl pastöroimatonta hunajaa (valinnainen)
300 g mansikoita (tai muita marjoja)
3-4 dl vettä

Anna siementen liota reseptissä mainitussa vesimäärässä 20 minuuttia, kunnes ne alkavat geeliytyä. Lisää chiageeli tehosekoittimeen, lisää marjat ja hunaja. Sekoita tasaiseksi ja sileäksi vanukkaaksi.

Haluatko löytää lisää ketogeeniseen ruokavalioon sopivia reseptejä? Selaa reseptejä tästä.

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Kesän 10 x parasta ketoreseptiä
Elektrolyytit & lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla
Indonesialainen rendang-naudanlihacurry
Hyvän ruoan kirja