Mehevä kesäkurpitsalasagne
Kaupallinen yhteistyö Terra Creta.
Muheva kesäkurpitsalasagne maistuu koko perheelle. Kokosin reseptin oheen myös kolme vinkkiä siihen kuinka onnistua lasagnen koostumuksen suhteen ja nostaa raaka-aineiden parhaat puolet esiin.
Lämpömittari on hilannut päivä päivältä vaivihkaa alempiin lukemiin, ensimmäiset aamukuurat ja yöpakkaset ovat jo tulleet kylästelemään. Viilenevien ja kosteiden päivien vastapainoksi on tehnyt mieli lämmitellä takkaa heti aamutuimaan, kietoutua vaatekaapin pehmeimpään villaneuleeseen, napata pipo päähän lenkille lähtiessä ja kokkailla oikein täyteläisiä lohturuokia.
Pidän syksystä: ensimmäisistä pakkasen puraisuista poskella, värien loistosta, pimenevistä illoista sekä uusista aluista. Tänä syksynä olen laittanut uudet tuulet puhaltelemaan, lempeästi. Ensisijainen kiinnostuksen kohteeni on ehdottomasti tasapainoinen arki, jossa on sopivasti kaikkea palautumista tukevaa. Yrittäjän elämässä on muuttuvia tekijöitä vaikka muille jakaa – siksi olen karsinut, järjestellyt ja muotoillut toisinaan ronskein ottein työpalettiani uuteen uskoon. Kokonaisuus alkaa olla aika hyvällä mallilla, yksityiskohdista ehkä lisää toiste.
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Saattelimme viime viikon lopulla amerikkalaisen ystävämme viiden viikon päätteeksi kotimatkalle valtameren tuolle puolen ja kotiin laskeutui tyhjyys. Tällä hetkellä luonnoksissa ja puheissa pyörivät reissusuunnitelmat, haaveenamme on tavata ja viettää seuraavan kerran yhteistä aikaa hänen kotiseuduillaan, jossa on kilometrien korkuisia vuoria, villihevosia sekä perheensä.
Yksi asia mitä rakastan vierailevissa ystävissä, on se fakta että silloin saa laittaa ruokaa isommalle joukolle – se tuntuu merkitykselliseltä. Kesäkurpitsalasagnea valmistaessani tiesin tismalleen mitä halusin ja mielestäni sen maistaa lopputuloksesta. Tällaista rakkausruokaa pitäisi ehdottomasti kokkailla paljon useammin! Kun istuimme kokkailuni päätteeksi puolisoni kanssa yhdessä lounaalle keittiönpöydän äärelle takkatulen ritistessä vieressä, söimme nautiskellen vain muutamien tämä on niin hyvää -kommenttien rikkoessa hiljaisuuden.
Lue myös: Kantarelli-kesäkurpitsapizzat
3 x vinkkiä täydellisen lasagnen valmistamiseen
Kesäkurpitsalasagne on yllättävän helppo valmistaa. Kokosin tähän alle kuitenkin muutaman käytännön vinkin lasagnen onnistumisen maksimoimiseksi ja paljastan muutaman kohdan, joissa voi tarpeen vaatiessa vähän oikaista.
Kesäkurpitsojen itkettäminen ja esipaistaminen
Reseptissä on korvattu tavalliset lasagnelevyt sesongissa olevalla kesäkurpitsalla ja ohjeistan tämän vuoksi itkettämään ja esipaistamaan kesäkurpitsat, jotta lopputuloksesta ei tulisi liian vetistä. Mikäli kello kuitenkin tikittää eikä aikaa ole hukattavaksi syystä tai toisesta, voit aivan hyvin skipata molemmat vaiheet ja latoa viipaleet vuokaan samaan tapaan kuin lasagnelevyt. Kätevimmin kesäkurpitsat viipaloi paksuja siivuja tekevällä juustohöylällä, mandoliinilla tai isolla veitsellä.
Mikäli päädyt esipaistamaan viipaleet, voit myös sivellä viipaleet ennen uuniin laittamista Terra Cretan neitsytoliiviöljyllä valkosipulimausteöljyn valmistamisen sijaan. Terra Cretan herkullisia oliiviöljyjä on saatavilla useimmista K-ryhmän kaupoista (Citymarketit, Supermarketit ja K-marketit), S-ryhmän kaupoista (Prismat, isot S-marketit ja tavaratalot) sekä monista muista hyvin varustetuissa luomuruoan kivijalkaliikkeistä ja nettikaupoista.
Jauheliha-tomaattikastikkeen kokoon keittäminen
Koska reseptissä ei ole erikseen nestettä sitovia elementtejä, kastikkeen kokoon keittämisellä on iso merkitys. Tätä vaihetta ei voi jättää välistä, sillä muuten lasagnen koostumus kärsii. Tomaattikastike keittyy kokoon riittävästi noin 20 minuutissa, eli samassa ajassa kuin esipaistat kaksi kesäkurpitsapellillistä. Mikäli sinulla on kiire tai kastike näyttää keittämisen jälkeenkin aavistuksen löysältä, kaada se vielä ohuen siivilän läpi ennen lasagnekerrosten kokoamista. Ylimääräisen nesteen voit käyttää esimerkiksi johonkin keittoruokaan. Tomaattimurskaa on saatavilla vaihtelevan laatuisena ja makuisena – suosittelen käyttämään maun, koostumuksen sekä laadun puolesta Muttin raikkaan makuista tomaattimurskaa.
Ei maitokastiketta, vaan…
Korvasin lasagneen perinteisesti keitettävän maitokastikkeen italialaisella ricotta-tuorejuustolla, jonka kevyen makea ja aavistuksen hapan maku antaa ruokaan ihanan säväyksen ja pitää lasagnen koostumuksen autenttisempana.
Lue myös: Marokkolainen kanawokki
Kesäkurpitsalasagne
4 annosta
1. Mausteöljyn valmistus: Kuori ja leikkaa valkosipuli viipaleiksi. Lisää viipaleet pannulle Terra Cretan neitsytoliiviöljyn kanssa ja anna seoksen muhia lämpimällä levyllä parin kolmen minuutin ajan.
2. Kesäkurpitsojen itketys: Leikkaa kesäkurpitsoista noin ½ cm paksuisia viipaleita, lado ne vierekkäin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ripottele pintaan kevyesti suolaa. Anna viipaleiden levätä viitisen minuuttia tai kunnes pinnalle nousee vesipisaroita. Painele pintaan noussut neste pyyhkeellä pois.
3. Sudi kesäkurpitsaviipaleiden pinta kevyesti valkosipuliöljyllä ja esipaista uunin keskiosassa kiertoilma-asetuksella 225°C asteessa 8-10 minuuttia.
4. Siivilöi valkosipulit pois mausteöljystä ja lisää loput öljystä tomaattikastikkeeseen.
Jauheliha-tomaattikastike
1. Leikkaa timjami mahdollisimman pieneksi silpuksi terävällä veitsellä. Ota mahdollisimman laakeapohjainen kattila ja annostele sinne tomaattimurska, valkosipuliöljy, timjami, suola ja 15-20 rouhaisua mustapippuria. Anna kastikkeen kiehua kevyesti 20 minuutin ajan keskilämmöllä. Sekoita kastiketta muutaman minuutin välein, ettei se tartu kokoon keittyessään kattilan pohjaan.
2. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Paista sipulit voissa pannulla kullanruskeiksi. Lisää joukkoon jauheliha ja paista meheväksi. Lisää suolaa haluamasi määrä ja 15-20 rouhaisua mustapippuria myllystä. Sekoita jauheliha tomaattikastikkeen joukkoon. Mikäli kastike vaikuttaa tässä vaiheessa liian vetiseltä, kaada kastike tiheän siivilän läpi ennen lasagnen kokoamista.
Lisäksi:
Kesäkurpitsalasagnen kokoaminen ja paistaminen:
Lado lasagnen alimmaiseksi kerrokseksi kesäkurpitsaviipaleita. Lisää seuraavaksi jauhelihakastiketta, ricottaa ja lopuksi raastettua parmesaania. Toista vaiheet, kunnes kaikki kesäkurpitsaviipaleet on käytetty. Säästä viimeiseen kerrokseen reilu kerros ricottaa ja parmesaania jauhelihakastikkeen ylle.
Paista lasagnea uunin keskiosassa 200°C asteessa kiertoilma-asetuksella 30 minuutin ajan tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna lasagnen vetäytyä 15-30 minuuttia ennen tarjoilua ja tarjoa valmiin lasagnen kanssa runsaasti tuoretta basilikaa.
Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.
Hyvä ideä tuo ricotta-juusto :) Itse olen laittanut raejuusto-mozzarella sekoitusta ,mutta se on kyllä vähän pliisun makuista...
Pitääpäs tänään tehdäkin tällä ohjeella "kurppa lassea " :D
Joo, ricotta sopii tähän reseptiin aivan täydellisesti – tuo jopa vähän vehnämäistä koostumusta ja makua. Kivoja kokkailuhetkiä ja ihanaa viikonloppua :)
Ihana vähän erilainen kesäkurpitsalasagne resepti. Täytyy kokeilla. ps.Sulla on mahtavat sivut ?
Lämmin kiitos! Kivoja hetkiä keittiössä :)
Kirjoitatko reseptejä tuolle sivustolle "salanimellä" kun on niin sama resepti kolmen kohdan vinkkeineen ja ricottajuustoineen? :)
Hahah, en kirjoita :D Mitä nopeasti vilkaisin jakamaasi linkkiä niin reseptit ovat monessa kohtaa ihan erilaiset keskenään ja ricottajuustoa käytetään yleisesti ottaen tuolla maailmallakin kesäkurpitsa/ketolasagneissa – ei liene siis kenenkään oma keksintö :) Kivaa viikkoa sulle, toivottavasti lasagne maistuu jos päätät kokeilla! :)
Hei. Hyödyllisen oloinen sivusto ja erittäin mukavia reseptejä, joita pitää ehdottomasti kokeilla!
Valmennukseen vievät linkit eivät kuitenkaan tuntuisi toimivan - onko se tiedossa?
Mukava kuulla, Ari! Ja hei linkit on nyt korjattu, ne tosiaan eivät toimineet.
Kiitos ihan loistavasta reseptistä, jota ilman koronaa en olisi kokeillut. Ricotta ja kesäkurpitsa aivan uusia tuttavuuksia. Sitä paitsi kasagne sopii hyvin myös laktoosittomille.
Olipa ilo lukea kommenttisi Hillevi, lämmin kiitos luottamuksesta ja siitä, että käytit aikaasi näin kauniin palautteen jättämiseen :)
Voih. Niiiin hyvää. Ihanaa sunnuntain ruokaa. 2 tuntia meni kokonaisuudessaan aikaa mutta kannatti. Tätä teen lapsille kun tulevat käymään. Ruokavieraillekin voi tehdä. T. Ketomummi 😁
Lämmittääpä mieltä! Kiitos palautteestasi :)
Harmikseni lähialueeni kaupoista ei enää löydy ricotta juustoa, joten mitä suosittelisit tilalle?
Ensikokeilusta lähtien tästä lasagnesta on tullut yksi suosikki ruokani.
En ole testannut, mutta kokeilisin mascarponea tai raejuustoa (jälkimmäistä tehosekoitettuna, jolloin tekstuuri ricottamaista).