Miten huoltaa villavaatteita?

Kaupallinen yhteistyö Alpa.

Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 6

Kuvassa tämänhetkinen lempiväripalettini sekä syksyn luottovaatteeni: oliivinvihreä Chilly-neulemekko ja vaaleanpunainen Forest. Pitävät lämpimänä erikseen ja minivoivat viiman vaikutuksen kylminä päivinä yhdessä.

Paksujen ja muhkeiden villaneuleiden käyttöaika ei rajoitu täällä pohjoisessa pelkästään syksyyn, talveen ja kevääseen – ei, niiden aika on ympäri vuoden. Kävimme juuri reilun viikon mittaisella telttareissulla Lofooteilla ja pakkasin mukaani käytännössä vain alpakanvillaneuleita, laadukkaan merinokerraston sekä teknisiä urheiluvaatteita.

Meren äärellä ilmankosteus osaa olla petollinen ja etenkin lämpötilan laskiessa kokemus on opettanut, että lämpimänä pysyy parhaiten kun yllä on pari villakerrosta sekä ohuet tuulta ja sadetta pitävät tekniset kerrokset.

Villa on materiaalina verraton: se hengittää, lämmittää, puhdistaa itse itseään ja kestää säännöllisellä huollolla kauniina vuosikymmeniä. Moniin muihin villalaatuihin verrattuna alpakanvilla omaa poikkeuksellisen pitkät ja elastiset kuidut, jonka ansiosta 100 % alpakanvillasta valmistetut neuleet eivät nukkaannu käytössä juuri ollenkaan.

Vanhimmat Alpan neuleeni ovat noin viiden vuoden takaa ja viikottaisesta käytöstä huolimatta en ole joutunut poistamaan neuleista kertaakaan ylimääräistä nukkaa. Sen sijaan muita huoltotoimenpiteitä on tullut tehtyä ja kokosinkin tähän postaukseen omat neuleiden kuntoa ja elinikää pidentävät vinkit, joiden avulla olen itse pitänyt neuleeni kauniina vuodesta toiseen.

Villa Tahra Pesu Huolto Pakastaminen Villa Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 2 Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 7

Tuuletus ja pakastus

Vältän villavaatteiden pesukoneessa pesemistä viimeiseen saakka, sillä kaikista helpoin, edullisin ja tehokkain villanpuhdistusmenetelmä on tuuletus. Luonnonkuituna alpakanvilla hylkii likaa ja on ominaisuuksiltaan itseään puhdistavaa – tästä syystä se ei myöskään ala haisemaan niin helposti kuin muut vaatemateriaalit. Tuulettuessa villa laajenee ja supistuu, jolloin mahdolliset villakuiduissa majailevat liat, hajut ja epäpuhtaudet poistuvat luonnollisesti.

Pakastamista kannattaa puolestaan silloin jos neuleessa on ylimääräisiä hajuja, aikoo säilöä omat villaneuleet odottamaan kylmempiä vuodenaikoja tai haluaa ennaltaehkäistä koiperhosten ja muiden tuhohyönteisten aiheuttamat haitat. Pidä neuletta pakastimessa yön yli, anna sen kuivahtaa huoneenlämmössä ja säilö ilmatiiviiseen pakkaukseen tai pussiin.

Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen

Tahranpoisto

Villa on luonnostaan likaa hylkivä materiaali, mutta välillä lipsahtaa! On suositeltavaa poistaa mahdolliset tahrat välittömästi niiden ilmaannuttua, jotta ne eivät ehdi imeytyä ja pinttyä kuituun kiinni. Pienille tahroille riittää yleensä kostealla pyyhkeellä pyyhkäisy, mutta vaikeiden tahrojen kuten mustikan tai viinin suhteen minulla on kaapissa aina nestemäinen sappisaippuapullo.

Annostelun kanssa saa olla hellävarainen: ihan pieni tippa kosteaan pyyhkeeseen riittää. Tahrakohtaa kannattaa ennemmin painella kevyesti kuin hangata, jotta pinta ei huovutu.

Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 5

Konepesu

1. Kiinnitä neuleen napit ja käännä neule nurinpäin. Pese samassa koneellisessa vain samanvärisiä neuleita.

2. Valitse koneesta villanpesuohjelma (villanpesuohjelma käyttää vain kylmää vettä kuten villan pesemiseen kuuluukin käyttää).

3. Käytä hellävaraista villapesuainetta. Itse käytän tätä Arelan biohajoavaa villanpesuainetta, jossa on miellyttävän mieto tuoksu.

4. Kun pesuohjelma on pyörinyt, muotoile neule kosteana muotoonsa. Vältä vääntämästä tai kiertämästä neuletta kuivemmaksi!

5. Asettele villavaate kuivumaan vaakatasoon, jotta se ei veny tai menetä muotoaan. Jos neule on todella märkä, voit käyttää sen alla halutessasi pyyhettä. Suojaa neule kuivuessaan suoralta auringonvalolta.

Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 2

Käsinpesu

1. Villaneuleen käsinpesussa on tärkeää käyttää aina kylmää, noin 20°C asteista vettä ja valita villalle sopiva hellävarainen pesuaine.

2. Laske altaaseen vesi ja lisää pieni määrä saippuaa.

3. Pese neule puristelemalla ja vältä hankaamista.

4. Laske vesi pois altaasta ja aseta villatekstiili ison ja paksun pyyhkeen päälle. Rullaa tekstiili hellävaraisesti pyyhkeen sisään ja painele rullaa, jotta ylimääräinen pesuvesi imeytyy pyyhkeeseen.

5. Asettele villavaate kuivumaan vaakatasoon, jotta se ei veny tai menetä muotoaan.

Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 8 Villavaate Tahra Pesu Huolto Pakastaminen 3

Alpalla on myös loistava korjauspalvelu, joka on konsepti vailla vertaansa: jos oman neuleen kyynärpäät ovat kuluneet käytössä, neuleen voi lähettää Alpalle paikkaukseen, jossa neuleen kyynärpäihin ommellaan kestävät ja tyylikkäät nahkapaikat. Täyshuollossa neule puolestaan trimmataan, siistitään, silitetään, höyrytetään ja tarkistetaan neuleen yleinen kunto – suosittelen tätä jokaiselle vähintään kerran vuodessa tehtäväksi rutiiniksi, mikäli et itse ehdi huoltaa neulettasi! Kolmas korjauspalvelun osa on parsiminen, eli mikäli neuleeseesi on tullut reikä, se voidaan korjata mahdollisimman huomaamattomasti.

Miten sinä huollat villavaatteitasi?

 

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Hirvonen

Itselläni on paljon villavaatteita ja tuumin, että niitä voisi huoltaa paremmin. Tuo pakastus oli hyvä neuvo. Tuuletusta teenkin jo pesun sijaan.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiva kuulla, jos juttu kannusti huoltamaan omia vaatteita :) Pakastus on kyllä loistava keino pestä villavaatteet vedettömästi ja raikastaa ne käytön jälkeen!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Salaisilla saarilla
Kesäinen viilentäjä
Kesäkattaus puutarhassa