Villivihanneskausi on käsillä

Luonnon omat antimet ovat parhaimmillaan juuri nyt. Ruskean maan uumenista nousee pieniä villiyrttiversoja kuin sieniä sateella, joten on korkea aika napata kori kainaloon ja kipaista metsään, takapihalle tai pellolle rentouttaviin keräyspuuhiin! Sen lisäksi, että nuoret versot ovat kevään ja kesän halvinta lähiruokaa, ne tuovat myös odotettua vaihtelua ruokapöytään.

horsma_ruokakuvaus_foodphotography_villivihannekset1077

Pienet versot ovat täynnä ravintoaineita kuten solujamme puhdistavaa klorofylliä, mineraaleja, rautaa, C-vitamiinia sekä kuituja. Villivihannesten sisältämät fytokemikaalit, eteeriset öljyt, alkaloidit ja tanniinit puhdistavat elimistöämme luonnollisesti, hellivät solukuorojamme ja antavat herkullisen vivahteen kesäiseen ruoanlaittoon.

Villivihannesten kitkerähkö maku on osa kasvin luonnollista vastustuskykyä ja suojausmekanismia, jonka avulla ne taistelevat tuholaisia vastaan. Villivihanneksia voidaan käyttää muiden tuoreiden raaka-aineiden tapaan salaatin pohjana, smoothien seassa, kastikkeina ja keittoina, pestona, teenä, alkoholiuutteina tai vaikkapa kesäboolin koristeena. Mitä sitten kerätä omaan ruokapöytäänsä?

hortoilu_horsma_voikukka_ruokakuvaus_hannamarirahkonen1064

1) Horsma

Horsma kasvaa lähestulkoon joka paikassa ja omaa miellyttävän sekä miedon maun. Horsma on luonnon oma mineraalipommi, jonka lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä karoteeneja ja tiedetäänpäs rentunruusun hoitavan myös tulehduksia, tyrehdyttävän verenvuotoja, lisäävän maidontuotantoa, lievittävän päänsärkyä ja unettomuutta sekä vilkastuttavan vatsantoimintaa.

Nuoren horsman varret kannattaa kerätä noin 10-15 cm pituisina, jolloin sekä varsi että lehdet ovat vielä rapeita ja maukkaita. Horsmaa voi nautiskella kypsentämättömänä, mutta parhaiten maku ja ominaisuudet pääsevät esille kevyellä höyryttämisellä. Oma suosikkini ovat höyrytetyt horsmanvarret, kirnuvoi, sitruunamehu ja suola – en heti keksi herkullisempaa yhdistelmää! Suloisen vaaleanpunaisia horsmankukkia voi hyödyntää myöhemmin kesällä smoothieissa, leivonnaisten koristeena tai vaikka juhlaboolissa.

horsma_ruokakuvaus_foodphotography_villivihannekset1076

2) Voikukka

Tästä lapsuuden kesien kukkaseppeileiden perusraaka-aineesta on paljon enempäänkin kuin vain koristeeksi. Voikukka sisältää lukuisten mineraalien lisäksi muun muassa A-, B-, C-, ja D-vitamiineja. Näiden lisäksi voikukka toimii diureettina poistaaen nestettä, puhdistaa maksaa ja verta, alentaa kuumetta, vilkastuttaa vatsantoimintaa, lisää ruokahalua ja hoitaa syyliä (maitiaisneste). Mikäli keho tuntuu turvonneelta, muutamana päivänä nautiskeltu voikukkatee antaa nestekierrolle kyytiä.

Voikukan lehtien maku muistuttaa hyvin läheisesti rucolaa ja siksi se sopiikin erinomaisesti salaattien pohjaksi tai vaikka pizzan päälle.

3) Nokkonen

Viheliäisen pistävä nokkonen on peltojen ja pientareiden kuningas, joka sisältää mineraalisuoloja enemmän kuin mikään muu suomalainen kasvi. Nokkosessa on luonnostaan korkea pitoisuus hemoglobiiniarvoja vahvistavia rautaa ja C-vitamiinia. Tämän lisäksi nokkonen tasaa verenpainetta, parantaa ruoansulatusta, alentaa verensokeria, torjuu allergisia reaktioita ja vahvistaa hiuksia sekä kynsiä.

Nokkosesta kerätään yleisimmin käyttöön lehdet ja niistä voi valmistaa esimerkiksi nokkospestoa, keittoa tai käyttää smoothien seassa. Nokkosen ryöppäyksen voi välttää keräämällä lehdet puhtaasta maaperästä, eli toisin sanoen välttämällä typpi- ja nitriittipitoista maata kuten lantaloiden reunustoja sekä kompostimaata.

hortoilu_horsma_voikukka_ruokakuvaus_hannamarirahkonen1065

Yellow moodin viisi villiä vinkkiä:

• Kerää versot mahdollisimman pieninä, sillä silloin niiden ravintoarvo on korkeimmillaan ja maku puhtaimmillaan.

• Jos haluat hifistellä, ajoita versojen kerääminen aurinkoiselle ilmalle ennen keskipäivää. Iltaisin kasvien sokeripitoisuus on korkeimmillaan ja aamuisin eteeristen öljyjen pitoisuus alhaisimmillaan.

• Säilö villivihanneksia valmistamalla niistä alkoholiuutteita. Laita pulloon 1 osa yrttiä ja 3 osaa alkoholia. Anna seoksen tekeytyä ikkunalaudalla kaksi viikkoa, sekoita välillä ja siivilöi lopuksi yrtit pois. Anna uutoksen seisoa kaksi päivää, jotta sakka laskeutuu ja pullota. Hyviä uutosyrttejä ovat mm. nokkonen (myös juuri), väinönputki, ruusunjuuri ja voikukka.

• Kerää villivihannekset jostain muualta kuin lantakasojen tai kompostien lähistöiltä, sillä tällainen maaperä sisältää paljon typpeä. Typpipitoisessa maassa kasvaneet versot sisältävät paljon erilaisia bakteereja sekä haitallisia nitriittejä.

• Villivihannesten ravintoaineet ja maku säilyvät paremmin pakastamalla kuin kuivatettuna. Voit blendata villivihannekset puhdistuksen jälkeen soseeksi ja pakastaa ne jääpalamuoteissa. Talven aikana on helppoa lisätä muutama villiyrttikuutio smoothien tai lämpimän keiton sekaan.

Hanna Makkonen

Ensimmäiset muistoni voikukan maistelusta löytyvät vuodelta 1996 kun tilasin Nizzassa Nizzan salaatin ja ihmettelin suomalaisena voikukan käyttöä salaatissa! Tosin vasta myöhemmin olen älynnyt voikukan todellisen ravinnollisen arvon. Nokkonen on myös oikeaa super-ruokaa!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Vau, oikein Nizzazza asti! :) Eiköhän meillä Suomessakin pikkuhiljaa herätä tähän villivihannesten erinomaisuuteen, eihän sitä tiedä vaikka parin vuoden päästä moisia myytäisiin jo marketeissakin.

Vastaa
Laura

Kirjoitat, että nokkonen tasaa verenpainetta. Mitä se siis tekee päivittäisessä käytössä alhaisesta verenpaineesta kärsivälle?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Tuohon en Laura valitettavasti osaa antaa suoraa vastausta :) Suosittelen kuitenkin ruoka-aineiden kierrätystä myös villiyrttien suhteen.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Parasta luonnonkosmetiikkaa kesävartalolle
Kesän raikkain ja hehkuvin meikkilook
Ihon C-vitamiinitankkaus, eli tulkoon kirkkaus!
Yellow Moodin ekopyykinpesuopas