Luonnollinen Abel & kestävän parfyymin salaisuus

Kaupallinen yhteistyö Greenlips Beauty.

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 11

Yhteen tuoksupilveen voi mahtua koko maailma tai ainakin sen reunukset. Vaikka saattaisimme muuten unohtaa, yksi pieni tuoksun häidähdys voi kuljettaa vuosikymmenien taakse, muistuttaa jostain tietystä hetkestä tai henkilöstä kuin tuo hetki olisi nyt.

Tuoksut ovat valkoisia lakanoita, hentoa tuulenvirettä, vihreää vastaleikattua nurmea, oman rakkaan iho. Ne ovat auringon kuumaksi polttamia etelä-euroopan mukulakivikatuja, lehväisten sademetsien vehreyttä ja kosteutta, jättimäisen meren sineä ja paljain varpain kävelyä. Niihin tiivistyy isoäidin rakkaus, vastajauhettu kahvi Italian ytimessä, valkoinen hiekka varpaiden välissä, sarastavat aamut sumuisena kesäyönä ja kasvimaalla sysimustasta mullasta nostettu peruna. Ne ovat vastaanotettuja suudelmia, ensimmäisiä hetkiä, kapeita metsäpolkuja, jäätyneitä järven pintoja ja lasten naurua. Lentokoneiden nousuja ja laskuja, kiireisillä kaduilla kohdanneita murto-osasekuntien hymyjä, surussa vuodatettuja katkeria kyyneleitä. Niihin mahtuu koko elämän kirjo, ja siksi niissä asuu merkityksellisyys.

Tuoksut ovat yksi ihmeellisimmistä näkymättömistä asioista. Ne tuottavat meille mielihyvää, rauhoittavat, virkistävät, saavat meidät voimaantumaan, liikuttumaan, tuntemaan vahvemmin tai kantamaan itsemme ryhdikkäämmin.

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 9

Luonnollisten tuoksujen valmistaminen on synteettisiin parfyymeihin verrattuna paljon haastavampaa kuin moni uskoisikaan ja ehkä juuri tästä syystä monelle on syntynyt käsitys siitä, ettei kestäviä luonnollisia tuoksuja voi yksinkertaisesti valmistaa. Prosessi ei kuitenkaan ole mahdoton, vaikka luonnollisen tuoksun kehittäminen onkin täysin oma vuorensa ylitettäväksi.

Suurin haaste luonnonmukaisten parfyymien valmistamisessa on suppea työkalupakki, eli tuoksuihin käytettävien raaka-aineiden määrä: luonnollisia tuoksukomponentteja on tarjolla noin 300 erilaista, joka on vain kymmenesosa siitä määrästä, jonka synteettinen tuoksumaailma kykenee tarjoamaan.

Lisäksi on huomioitava, että kun tuoksuihin käytettävät raaka-aineet saadaan luonnosta – kuten kukat, kaarna, hedelmät, marjat, kasvien juuret ja lehdet – yksikään sato ei ole samanlainen ja raaka-aineisiin latautuu näin ollen erityinen yllätysten mahdollisuus. Tästä johtuen kaikki luonnollisia parfyymeja luovat (nimenomaan luovat, koska tuoksujen valmistus jos jokin vaatii osaamisen lisäksi nenää ja luovuutta) parfyrmöörit työskentelevät elävien tuoksujen kanssa, jotka reagoivat ja kehittyvät jokaisen iholla eri tavalla. Synteettisiä tuoksuja on helpompi hallita niiden yksinkertaisemman luonteen vuoksi, mutta luonnosta peräisin olevien raaka-aineiden kantamat tuoksunuotit voivat olla erilaisia eri aikoina, jonka lisäksi ne muotoutuvat yksilöllisesti kantajansa ihon kemian kanssa ja luovat aina uniikin tuoksuelämyksen.

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 14

Oma hajuveden käyttämiseni on ollut aina kausiluontoista enkä ole omistanut koskaan varsinaista signature-tuoksua synteettisen kosmetiikan puolelta (sovitaan, että niitä teini-iän vaatekaupasta ostettuja ällönmakeita purkkatuoksuja ei lasketa tähän!). Käytän tuoksuja nykyään noin 2-3 kertaa viikossa, sillä rakastan myös lämpimän ihon ominaistuoksua, johon ei ole lisätty mitään. Pitkään tuoksusuosikkini oli Hònore des Prés Les Carottes, jonka valmistus on käsittääkseni lopetettu enkä ollut löytänyt sen tilalle mitään samalla tavalla kolahtavaa – ennen kuin nyt.

Altistuttuani pahasti sisäilmamikrobeille vuonna 2008, en voinut käyttää useisiin vuosiin edes minkäänlaisia luonnonkosmetiikan kevyitä tuoksuja ja myös ihonhoitotuotteet piti valita mahdollisimman miedon tuoksun perusteella. Kesti aikansa, että sain kehoni siedätettyä kestämään jälleen tuoksuja ja olen iloinen siitä, että myös muutaman uudemman altistuksen jälkeen olen saanut vältettyä totaalisen kemikaaliyliherkkyyden.

En edelleenkään kestä hyvin synteettisiä tuoksuja, voimakkaita pesuaineita, tupakansavua tai huuhteluaineella kyllästettyjä petivaatteita, vaan menetän ääneni, henkeäni ahdistaa ja saan voimakkaan päänsäryn. Luonnollisen tuoksut sen sijaan sopivat, olivat ne miltei miten voimakkaita tahansa – niistä puuttuu synteettisten tuoksujen pistävyys, kovuus ja läpitunkevuus.

Tuoksun kesto ja intensiivisyys ovat varmasti makuasia, mutta henkilökohtaisesti en koe järkeväksi maksaa useita kymmeniä euroja siitä, että tuoksu kestää iholla lisäämättä alle tunnin. Uskallan siis väittää, etten liene meistä ainoa, jolla on harmittanut myytti nimeltä nopeasti haihtuva luonnonkosmetiikan hajuvesi. On toki totta, että suurin osa luonnonkosmetiikan tuoksuista ei väitäkään olevansa kestäviä parfyymeja, vaan kevyempiä Eau de Toiletteja.

Jos siis olet ollut minun laillani turhautunut luonnonkosmetiikan nopeasti haihtuviin ”hajuvesiin”, tämä juttu tulee yllättämään sinut perinpohjaisesti – ja ainoastaan hyvällä tavalla! On ihanaa, että vihdoin 100 % luonnollisen parfyyminsä voi valita valita tinkimättä intensiivisestä tuoksumaailmasta tai parfyymin kestosta.

Avaan tässä jutussa myös tiiviisti miksi kannattaa valita luonnonkosmetiikan hajuvesi, mutta sitä ennen muutama sananen Abelista – game-changerista, josta löysin kaikkien näiden vuosien jälkeen sen oman tuoksuni ja joka mursi kertaheitolla aiemmin mainitsemani myytin luonnonkosmetiikan nopeasti haihtuvista tuoksuista.

”Like you, we expect our favourite natural products to perform as well as anything else on the market.”

 

Löysin luonnollisen parfyymitalo Abelin vajaa kaksi vuotta sitten Instagramin kautta ja ihastuin brändin erottuvaan markkinointiin, joka ei perustunut vihreiden arvojen korostamiselle (vaikka ne tiukasti Abelin ytimestä löytyvätkin), vaan pelkistämiseen, tyylikkyyteen, varjoihin, minimalismiin, ilmavuuteen, rauhoittavasti soiviin nettisivuihin. Siihen, että heidän kaikki tuoksunsa valmistetaan 100 % luonnollisista raaka-aineista. Pieniin, mutta sitäkin merkittävimpiin asioihin kuten lasipulloihin, joissa on metallinen magneettikorkki. Tukeviin kartonkipakkauksiin, joiden sisällä on pieni kortti jokaisen tuoksujen syvimmästä olemuksesta ja jotka voisivat ulkonäkönsä puolesta löytyä minkä tahansa selektiivisen kosmetiikkatalon hyllyiltä.

Vinkkasin oitis muutamalle suomalaiselle luonnonkosmetiikan maahantuojalle, että nyt olisi miljoonan dollarin paikka tuoda Abel Suomeen – tämän me kaikki luonnonkosmetiikan suurkuluttajat tai siihen skeptisesti suhtautuvat tarvitsemme! En ollut törmännyt näin erinomaisesti brändättyyn, viimeisteltyyn ja huippulaatuiseen tuoksusarjaan milloinkaan aiemmin ja olin kuin onnesta pomppiva viisivuotias. Vinkkiini ei tuolloin tartuttu, mutta tulin valtavan onnelliseksi huomatessani tänä vuonna turkulaisen Greenlips Beautyn suuret uutiset: Abelille oli löytynyt vihdoin arvoisensa maahantuoja! Nämä naiset ymmärsivät sarjan potentiaalin ja innostuivat siitä aivan kuten itsekin aikoinaan tein.

Abel on Amsterdamissa vuonna 2011 perustettu parfyymitalo, jossa yhdistetään modernilla tyylillä tiedettä ja taidetta. Sitähän tuoksujen kanssa työskentely pohjimmiltaan on, näiden kahden yhteenkietoutumaa. Tarina käynnistyi yhden naisen aloitteesta, sillä uusiseelantilainen Frances Shoemack halusi löytää itselleen nykyaikaisen, kestävän ja luonnollisista raaka-aineista valmistetun parfyymin – vain huomatakseen, ettei sellaista ollut olemassa.

Viininviljelijänäkin työskennellyt Frances muutti Amsterdamiin ja näki jossain vaiheessa mainosvideon, jossa niinikään uusiseelantilainen parfyrmööri Isaac Sinclair kertoi viininviljelyn ja parfyymien luomisen samankaltaisuudesta. Tämä teki vaikutuksen Francesiin ja samassa hän tiesi löytäneensä tulevalle luonnolliselle parfyymibrändilleen nenän, kuten hän itse sanoo. Nykyään Isaac asuu Sao Paolossa ja Frances Amsterdamissa, mutta he kehittelevät tuoksuja yhdessä etänä ja tapaavat ajoittain Pariisin laboratoriossaan. Parfyymeissa tuntee ja näkee sen, että Isaacilla on klassinen koulutus hajuvesiin ja niiden valmistukseen – Abelin parfyymit ovat luonnonkosmetiikan maailmassa täysin poikkeuksellisia.

Abel perustettiin vuonna 2011 ja Frances ja Isaac lanseerasivat kaksi ensimmäistä tuoksua vuonna 2013 Amsterdamissa. Nimensä brändi on saanut Uuden-Seelannin ensimmäisenä eurooppalaisena löytäneen seikkailija Abel Tasmanin mukaan.

Laadun ohella ihailen Abelin nykyaikaista, avointa ja läpinäkyvää markkinointia, jonka lisäksi he ovat nähneet paljon vaivaa luodakseen täysin uusia keinoja valmistaa kestäviä parfyymeja. Luonnollisten raaka-aineiden lisäksi he eivät käytä tuoksuissaan mitään eläinperäisiä ainesosia toisin kuin kallissa synteettisissä tuoksuissa usein käytetään. Yksi esimerkki tästä on kaskelotista saatava ambra, joka valmistetaan Abelilla salvian tuoksukomponentista. Kaiken lisäksi Abel ilmoittaa avoimesti parfyymiensa INCI-listan ja kertoo jokaisen käyttämänsä raaka-aineen alkuperämaan – lue eteenpäin ja huomaat, miksi tämä on niin merkittävä asia.

Alusta saakka Francesin kunnianhimoisena tavoitteena on ollut luoda luonnonkosmetiikkakentän paras ja kestävin luonnollinen parfyymi. Abel on todistanut todeksi sen, että pieteetillä valituilla ja korkealaatuisilla luonnon raaka-aineilla on mahdollisuus rakentaa parfyymi, jonka kesto on samalla tasolla synteettisten tuoksujen kanssa.

Myytti siitä, että luonnonkosmetiikan hajuvesiä ei voisi valmistaa kestäviksi, on siis vihdoin kumottu – se todellakin on mahdollista.

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 12

”There is no legal requirement for fragrance ingredients to be listed as anything other than “parfum”. We are all for freedom of choice, but with absolutely no transparency in product labelling, we don’t believe the customer is being given the freedom to choose.”

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 10

Hekumallisten parfyymien haitalliset kemikaalikoostumukset

Synteettiset hajuvedet ovat siitä ongelmallisia kauneudenhoitotuotteita, että yksi hajuvesipullollinen saattaa sisältää jopa yli 500 erilaista kemiallisesti tuotettua ainesosaa, joista on selvillä ainoastaan tuotteen valmistaja. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että laki ei vaadi parfyymiaineiden erittelyä tai tarkan INCIn avaamista kuluttajalle. Ne ovat tarkkaan varjeltuja liikesalaisuuksia, joiden edessä kuluttaja – ja ennen kaikkea kuluttajan terveys – on voimaton.

Kemikaalikuormitus on tänä päivänä laaja-alaista eikä vähiten synteettisten tuoksujen saralla. Ne ovat ongelma, joka ulottuu hajuvesien lisäksi valtavaan kosmetiikkateollisuuteen, pyykinpesuaineisiin, lasten ja eläinten leluihin ja jopa terveyssiteisiin saakka.

Ongelmallisinta on se, että hajuvesiin käytettävät parfyymiaineet sisältävät usein xenestrogeeneiksi luokiteltuja ftalaatteja – eli muovinpehmentimiä – joiden on todettu tutkimuksissa heikentävän hormonitoimintaa, vahingoittavan miesten siittiöitä ja jopa aiheuttavan syöpää. Ftalaatit ovat erityisen haitallisia, sillä ne kumuloituvat rasvakudoksiin eikä kukaan tiedä vielä tarkalleen millaisia vakavampia terveyshaittoja ne voivat vielä pidemmällä aikavälillä aiheuttaa.

Synteettisissä hajuvesissä käytetään myös öljypohjaisia ja keinotekoisia kemikaaliyhdisteitä kuten asetonia, kamferia, tolueenia ja erilaisia myskejä. Se tuntuu todella vastenmieliseltä ja jopa hullulta, koska näiden kemikaalien tiedetään useiden tutkimuksien valossa imeytyvän elimistöön hyvin, vaikuttavan keskushermostoon, aiheuttavan pahoinvointia, hengitysvaikeuksia, allergioita sekä ärsytystä.

Synteettiset myskit ovat yleisesti käytössä hajuvesibisneksessä, sillä ne ovat edullinen tapa luoda tuoksuja. Synteettisen myskin varjopuolena on kuitenkin sen kyky tehostaa muiden haitallisten ja myrkyllisten kemikaalien vaikutusta, jonka lisäksi niiden on todettu aiheuttavan hormonihäiriöitä ftalaattien tavoin. Vuonna 2004 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että synteettistä myskejä löydettiin jopa Suomesta: niitä oli niin pääkaupunkiseudulla kuin pienempien kuntien pohjavesissä.

Hajuveden vaihtaminen synteettisestä luonnolliseen on täysin relevanttia paitsi oman, myös ympärillä olevien terveyden vuoksi. Tänä päivänä kyse ei myöskään ole enää siitä, etteikö kestäviä vaihtoehtoja löytyisi.

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 4

Valitse luonnonkosmetiikan hajuvesi, koska:

1

Tiedät mitä saat

Luonnonkosmetiikan parfyymit valmistetaan käytännössä denaturoimattomasta alkoholista, eteeristä öljyistä, kasviuutteista sekä näistä johdetuista luonnollisista tuoksukomponenteista, jotka saadaan kasvien kukista, juurista, lehdistä, hedelmistä ja kaarnoista. Luonnollinen parfyymi ei sisällä synteettisiä raaka-aineita tai muita herkistäviä kemikaaleja, joilla tiedetään olevan lukemattomia haittavaikutuksia.

2

Suojelet itseäsi ja läheisiäsi kemikaaleilta ja hormonihäiritsijöiltä

Synteettiset tuoksuyhdisteet muodostavat 99 % hajusteista ja niitä ei tarvitse lain mukaan eritellä hajuveden raaka-ainelistaan. Näin ollen synteettisten hajuvesien kuluttaja ei voi tietää mille herkistäville kemikaaleille ja hormonihäiritsijöille hän ja hänen ympärillään olevat altistuvat suihkauttaessaan ylleen ”ihanan” pilven lempituoksuaan. Kauneudenhoitotuotteiden vaikutuksia kehoon tutkitaan jatkuvasti ja kasvava näyttö on osoittanut, että iholle levitetyt tuotteet aina voiteista hajuvesiin kulkeutuvat jossain vaiheessa verenkiertoomme. Hajuvesi ei tee tässä poikkeusta sisältäessään lukemattoman määrän kemiallisesti valmistettuja raaka-aineita kuten asetonia, tolueenia, kamferia ja synteettistä myskiä.

3

Suojelet ympäristöä ja valtameriä

Synteettiset hajuvedet voivat sisältää yli 500 erilaista kemikaalia, jotka kulkeutuvat ilman ja pesuveden mukana ympäristöömme ja vesistöihimme. 99 % synteettisistä hajuvesistä sisältää synteettisesti tuotettua myskiä, jonka on osoitettu kumuloituvan ympäristöön ja vaikuttavan ihmiskehon lisäksi valtameriin ja vesieliöihin. Luonnollisen parfyymitalo Abelin parfyrmööri Isaac Sinclair on sanonut, että making perfume without musk is like cooking without butter. Myski on parfyrmöörien mielestä hajuvesien olennainen ainesosa (myös synteettisten hajuvesien kanssa työskentelevien parfyrmöörien mielestä) ja on sääli, että aito myski on korvattu synteettisillä, ekosysteemiä vahingoittavilla variaatioilla. Abel -parfyymeissa käytetty myski on luonnollista ja se uutetaan Hibiscus-kukasta.

4

Luonnollinen tuoksu elää ja kehittyy kantajansa yllä

Yksi kiehtovimmista asioista luonnollisen tuoksun suhteen on se, että tasalaatuisuudestaan huolimatta – tai niiden lisäksi – ne ovat lopulta aina uniikkeja kantajansa yllä. Kun parfyymit rakennetaan elävistä, olemassaolevista luonnon raaka-aineista, ne ovat sitä myös lopputuotteessa. Luonnollinen tuoksun elävät ja monivivahteiset tuoksukomponentit reagoivat kehon kemian kanssa kehittäen persoonallisen ja ainutlaatuisen tuoksukokemuksen, joka kehittyy koko päivän. Abeleita käyttäneenä voin todeta, että tämä todella pitää paikkansa: tuoksuilla on yhden päivän aikana kiehtovan intensiivinen kehityskaari, joka pitää itse kokea.

Yksi syy miksi Abelilla rakastetaan luonnollisten raaka-aineiden käyttöä, liittyy niiden hienovaraisuuteen: toisin kuin päällekäyvät synteettiset sisarensa, Abel-valikoiman parfyymien sisältämän kasviraaka-aineet muodostavat jokaisen iholla persoonallisen tuoksun syvyydestä ja intensiivisyydestä tinkimättä.

”Making perfume without musk is like cooking without butter.”

 Isaac Sinclair / ABEL
Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 7 Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 8

Ensituoksu: greippi, orvokki

Sydäntuoksu: patsuli, myskisalvia

Pohjatuoksu: labdanum

Grey Labdanum on sekä minun että Tuomaksen suosikki. Voimakkaasti unisex-henkinen parfyymi on pyöreän maskuliininen sekä itsevarma ja se sisältää harvinaista Labnadumin juuresta valmistettua öljyä, jossa on viileän raikas kukkaisnuotti ja joka antaa parfyymille sen pitkän keston. Parfyymi on feminiininen ja maskuliininen, tumma ja kapinallinen. Se on maadoittava, sykähdyttävä ja nostattava.

Grey Labnadumissa yhdistyy pimeinä öinä poltetut intensiiviset suitsukkeet, itämaiset basaarit, keskipäivän auringossa kasvava raikas ja mehevä greippi, herkkä orvokki ja salvian tuoksukomponentista johdettu täyteläinen ambra. Sen häivähdyksessä voi huomata myös aistikasta karvasappelsiinia, hennon määrän mehukasta mandariinia, vaaleanpunaista mustapippuria, syvyyttä tuovaa inkivääriuutetta, bergamottia, petitgrainia, moniulotteisen rikasta vetiveriä ja kuivaa tonkapapua.

Grey Labnadum on mielestäni yksi Abel-kokoelman mielenkiintoisimmista – ja vaikeimmista – tuoksuista, mutta en olekaan ollut koskaan helppojen tuoksujen ystävä. Parfyymi vaatii kantajaltaan sisäistä voimaa, koska se on todella intensiivinen, syvä, kapinallinen ja rohkea. Mikä mielenkiintoisinta, tuoksu käyttäytyy todella eri tavalla Tuomaksen iholla verrattuna omaani – en osaa selittää eroa, mutta tuoksu todellakin tekeytyy jokaisen iholla täysin omanlaiseksi kokemukseksi, vaikka annostelu tapahtuisi samasta pullosta.

Melkein itketti, kun luin, ettei tämä parfyymi kuulunut Francesin ja Isaacin alkuperäiseen parfyymikokoelmaan, vaan he tosissaan miettivät ottavatko he sen mukaan. Grey Labnadum on Abel-kokoelman kestävin tuoksu ja se tuoksuu vaatteissa jopa päivien päästä.

Tuoksun aromaterapeuttiset raaka-aineet:

Greippi — puhdistava, laukaisee jännitystiloja, mielialaa kohottava, masennusta lievittävä. Sopii liikaa murehtiville.

Patsuli — nostaa mielialaa, stimuloi hormonitoimintaa, lisää levollisuutta

Myskisalvia — tasoittaa hormonitasoja, rauhoittaa hermostoa, lievittää stressiä

Labdanum — tasapainoittaa mieltä ja tuoksumaailmaa, lievittää stressiä

Grey Labnadum 50 ml | 98 €

Grey Labnadum 15 ml | 48 €

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 6 Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 5

Ensituoksu: lime, piparminttu

Sydäntuoksu: inkivääri, palmarosa

Pohjatuoksu: vetiver, vanilja

White Vetiver on unisex-tuoksu, joka on ollut pimeän vuodenajan pelastaja. Luottotuoksuni, joka nostaa jaloilleen kehnoina päivinä ja toteaa, että nyt on aika uskoa itseen. Parfyymi kuljettaa Kuuban polttaville hiekkarannoille, joissa siemaillaan raikasta Mojitoa ja käydään yömyöhään nukkumaan meren rannalla sijaitsevaan käsittelemättömästä puusta valmistettuun tunnelmalliseen majaan, jonka oviaukoista raikas tuulenvire pääsee viilentämään polttavan auringon ja alkoholin lämmittämää olotilaa.

Parfyymi tuoksuu viileän raikkaalle ja karamelliselle puulle, jossa ei ole mukana tippaakaan perinteistä kaarnan lämpöä. Tuoksupilven ensikosketus muodostuu pilvestä kermaista limettiä ja raikasta piparminttukimppua, jotka kietoutuvat päivän mittaan paljon monisyisemmäksi ja syvemmäksi tuoksukokonaisuudeksi inkiväärin ja palmarosan astellessa kuvioihin. Viileän puun tuoksu on peräisin vetiverin juuresta, joka valmistetaan kasvin juuria uuttamalla ja jossa on luonnostaan hyvin rikas tuoksumaailma, jonka monitahoisuutta edes tieteen edustajat eivät ole kyenneet imitoimaan. Tuoksukomponenttina vetiver on pitkäkestoinen ja se onnistuu olemaan rikkaassa tuoksuyhdistelmässään samaan aikaan sekä raikasta ja sitruksista että maadoittavaa ja savuista. Tuoksun viimeistelee ohut henkäys aromaattisen lempeää Bourbon-vaniljaa.

Olen joka päivä mykistynyt siitä miten voimakkaasti tuoksun elinkaari kehittyy ja elää kuljettaessa aamusta iltaan. White Vetiver yhdistelee montaa eri maailmaa olemassa aamuisin sitruksisen piristävä ja illalla syvän puinen.

Tuoksun aromaterapeuttiset raaka-aineet:

Lime — virkistää ja nostaa mielialaa, vahvistaa hermoja, selkiyttää tunteita, avaa hengitysteitä

Piparminttu — lisää keskittymiskykyä, auttaa henkiseen loppuunpalamiseen, voimistaa, kirkastaa ajatuksia, aktiovoi aivotoimintaa, helpottaa päätöksentekoa, virkistää muistia

Inkivääri — lisää rohkeutta, vähentää levottomuutta ja uupuneisuutta, toimii afrodisiakkina, lisää seksuaalista halua

Palmarosa — kirkastaa ajatuksia ja havaintokykyä, vahvistaa itsetuntoa, keventää ja kohottaa mielialaa

Vetiver — rauhoittaa, viilentää, tyynnyttää hermostuneisuutta ja levottomuutta, tasapainottaa hormonitoimintaa

Vanilja — kodikas, kirkastava, rentouttava, auttaa jännitykseen, masennukseen ja unettomuuteen

White Vetiver 50 ml | 98 €

White Vetiver 15 ml | 48 €

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 2

Ensituoksu: neroli, matcha tee

Sydäntuoksu: petitgrain, ylang ylang

Pohjatuoksu: itäintialainen santelipuu

Golden Neroli on ehdottomasti Abel Vita Odor -kavalkaadin helpoin tuoksu, mutta ei missään nimessä tylsä tai mitään sanomaton. Tässä kevyessä parfyymissa yhdistyy romanttisten kukkien rikkaat ja elegantit tuoksunuotit, joissa ei ole häivähdystäkään Pariisilaisten kukkasaippuoiden tunkkaisuudesta. Parfyymi on kuin kepeän kesäpäivän tuulessa lepattavat valkoiset lakanat, huulien väliin suljettu tihkuvan mehukas mandariini, pehmeän rauhoittava japanilainen matcha-tee ja pienen pieni nuotti lämmittävää intialaista santelipuuta.

Parfyymin häivähdyksistä voi löytää myös tummaa karvasappelsiinia, nuotin tai kaksi makean hempeää persikkaa, bergamottia, kukkaisen aromaattista jasmiinia, täyteläistä Bourbon-vaniljaa, myskiä ja appelsiinipuun pienistä raaoista appelsiineista valmistettua luonteikasta petitgrainia.

Golden Neroli on koostettu pääasiassa ensituoksuista, joten sen kestävyys on kevyempi kuin muilla Abelin parfyymeilla. Frances rakasti tätä tuoksua ollessaan raskaana, sillä sen tuoksusekoitus tyynnyttää hormoneja, synnyttää voimakasta mielihyvää ja rauhoittaa mieltä. Tämä on ihanan virkistävä tuoksu, vaikka olenkin ollut viime aikoina voimauttavampien tuoksujen kuten White Vetiverin perään. Golden Nerolia suihkautan ylleni niinä päivinä, kun kaipaan kepeää mieltä ja häivähdyksen sitrusenergiaa.

Tuoksun aromaterapeuttiset raaka-aineet:

Neroli — lievittää stressiä, selkeyttää ajatuksia, tyynnyttää mieltä

Petitgrain — rentouttaa, rauhoittaa

Ylang Ylang — nopea mielialan nostaja, auttaa päästämään irti negatiivisista tunteista, tukee jatkuvassa väsymyksessä ja turhauteneisuudessa, tasoittaa sykettä, toimii afrodisiakkina

Santelipuu — lievittää stressiä ja masennusta, rauhoittaa, tasapainottaa, vähentää jännittyneisyyttä, vahvistaa hermoja

Golden Neroli 50 ml | 98 €

Golden Neroli 15 ml | 48 €

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 15

Ensituoksu: vaaleanpunainen pippuri, kardemumma, katajanmarja

Sydäntuoksu: kaakao, tonka, peru balsam

Pohjatuoksu: meripihka

Cobalt Amber on yhdistelmä tyylikästä keskiyötä Pariisin mukulakivikaduilla, suurkaupunkien valoja sekä sykettä ja täyteläisen itämaista tummuutta ilman minkäänlaista tunkkaisuutta. Tuoksu on intensiivinen, vivahteikas, klassinen ja seksikäs yhdistelmä juuri hiottua tummankeltaista meripihkaa, murskattua kaakaopapua, käsien välissä lämmitettyä kardemummansiementä ja syvän metsäistä katajanmarjaa.

Cobalt Amber muistuttaa mielestäni eniten klassisia hajuvesituoksuja olemalla kuitenkin moninkertaisesti hiotumpi, pehmeämpi ja viimeistellympi kokonaisuus. Vaikka tämä tuoksu ei puhuttele minua henkilökohtaisesti, on tuoksunuotteihin silti löydetty uskomaton tasapaino ja uskon, että oikean kantajan yllä se herää henkiin. Näen jo sieluni silmin Cobalt Amberin istuvan niin ryhdikkään ja leveäharteisen pukumiehen kuin yhtälailla rennon ja boheemin pariisilaistaiteilijattaren ylle. Syvät tuoksunuotit täydentyvät tirskuvan mehukkaalla bergamotilla, raikkaan puisella vetiver-juurella ja sensuellin maanläheisellä patsulilla.

Tuoksun aromaterapeuttiset raaka-aineet:

Kardemumma — lämmittävä, kohottaa mielialaa, rentouttaa

Katajanmarja — yleinen puhdistautuminen ja suojautuminen

Tonka — toimii afrodisiakkina, rentouttaa, kirkastaa

Peru balsam — helpottaa kireyttä ja stressiä, lohduttaa

Meripihka — rauhoittaa hermostoa, vähentää levottomuutta, lämmittää, lievittää (kroonista) stressiä, helpottaa intuition toimimista

Cobalt Amber 50 ml | 98 € 

Cobalt Amber 15 ml | 48 €

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 3

Ensituoksu: mausteneilikan nuppu, mustapippuri

Sydäntuoksu: bergamotti, inkivääri, timjami

Pohjatuoksu: itäintialainen santelipuu

Red Santal on metsäisen itämainen tuoksu, jossa yhdistyy lämmittävä puu ja mausteiden syvyys. Parfyymia kutsutaan esoteeriseksi, ja syystä: se on sekoitus itämaiden mysteerejä ja saa kantajansa tuntemaan itsensä voimakkaaksi. Red Santal on lämpimän syksyn ruskaloistoa, Intian kuumia keskipäiviä seuranneita kuumankosteita ja pimeitä iltoja sekä sademetsän paksujen puunrukojen punakkaa kaarnaa.

Red Santal on kuin mausteinen tee, jossa yhdistyy neilikan voima, pippurien raikkaan polttava kuumuus, häivähdys bergamotin tuoksunuottia, kuumentavaa ja eleganttia santelipuuta sekä Bourbon-vaniljaa ja savuista vetiveriä.

Tuoksun aromaterapeuttiset raaka-aineet:

Mustapippuri — lämmittää, stimuloi ruokahalua, hillitsee tupakanhimoa, helpottaa huolestuneisuutta ja hermostuneisuutta

Bergamotti — lisää itsevarmuutta, stimuloi, piristää mieltä, lisää iloa, hyvä masennuksen hoitoon

Inkivääri — lisää rohkeutta, vähentää levottomuutta ja uupuneisuutta, toimii afrodisiakkina, lisää seksuaalista halua

Timjami — hellittää stressiä, levottomuutta ja huolestuneisuutta, selkeyttää muistia, lisää keskittymiskykyä

Santelipuu — lievittää stressiä ja masennusta, rauhoittaa, tasapainottaa, vähentää jännittyneisyyttä, vahvistaa hermoja

Red Santal 50 ml | 98 €

Red Santal 15 ml | 48 €

Abel Luonnonkosmetiikan Kestavin Hajuvesi 13

Tiedän, että sen oman parfyymin löytäminen ja valitseminen ilman kokeilua on mahdotonta. Jokainen tietää, että tuoksuja pitää päästä kokeilemaan ja antaa niille aikaa iholla ennen kuin osaa sanoa mikä sopii ja mikä ei. Jos haluat tutustua Abeliin, valikoimiinsa on juuri tullut nerokas Discovery -setti, joka sisältää 1.5 ml kokoiset pakkaukset jokaisesta valikoiman tuoksusta.

Ostamalla Abel Vita Odor Discovery -setin Greenlips Beautyn verkkokaupasta tai kivijalkamyymälästä, saat paketin mukana lahjakortin 50 ml Abel-parfyymiin. Paketti mahdollistaa tuoksuihin tutustumisen kaikessa rauhassa omassa kodissa ja helpottaa sen mieluisen löytämistä. Valinnan jälkeen voit tilata 50 ml parfyymin ilmaiseksi.

Discovery -setin avulla säästää 18 € ja 4,90 € toimituskulut verrattuna siihen, jos haluaisi tilata erikseen Discovery -setin ja myöhemmin parfyymin. Kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus, nyt kun se on vielä voimassa!

Olisi ihana kuulla onko sinulla käytössä luonnollinen hajuvesi, ja jos on, mikä?

Kuvat Hannamari Rahkonen

Teksti Hannamari & Tuomas Rahkonen

Elluliini

Siis miten sattuikin itselleni ajankohtainen ja hyvä kirjoitus, kiitos! Olen käyttänyt HdP:n Vamp Ny -tuoksua, mutta se lähenee loppuaan. Olen tykännyt kyseisestä tuoksusta, mutta jotenkin se ei ole tuntunut enää ”omalta tuoksulta”... olen lisännyt joululahjatoiveisiini uuden hajuveden ja on ollut tarkoitus käydä nuuhkimassa nimenomaan Abelin tuoksuja, sillä minulle on muodostunut mielikuva niiden laadukkuudesta. HdP:n valikoimassa ei ole minulle kuin mainitsemani Vamp Ny ja Love coconut, joista jälkimmäinen ei ole mielestäni ”tarpeeksi hienostunut”. Tuoksuasioita on vaikea selittää, mutta minulle on tärkeää, että tuoksu saa tuntemaan oloni varmemmaksi ja pääsen nauttimaan hajuveden suihkauksesta. Tuo Abelin discovery set on ehdottomasti harkinnassa joululahjaksi, sillä siten saisi tosiaan rauhassa testata eikä vain jokusen minuutin ajan nuuhkia kaupassa.

Miten muuten säilytät hajuvesiä? Itse olen säilyttänyt jopa jääkaapissa, ettei hajuveden öljyt pilaannu. Onko tämä turhaa, riittäisikö huoneenlämpöinen säilytys ihan hyvin?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihan mahtavaa, jos juttu tuli oikeaan aikaan! Abelit ovat varastaneet meillä ihan koko tiimin pauloihinsa ja tuo discovery set on briljatti, koska eihän tuoksuja vain voi ostaa etänä saamatta ensin kokeilla miten ne käyttäytyvät juuri omalla iholla. Kuten tekstissä sivusinkin, jokaisen pitäisi kokea itse Abelien tuoksujen kehityskaari päivän aikana.

Nuo HdP:t ovat ihania ja pidän niistäkin, erityisesti suosikkejani ovat olleet porkkanatuoksu, mandariininen Trip ja Nu Green, mutta tyyliltään ja hengeltään nämä poikkeavat todella paljon Abeleista. HdP-tuoksuissa on lähtökohtaisesti helpommat, raikkaammat, "suoremmat" ja nuorekkaammat tuoksumaailmat, kun taas Abeleissa nousee esiin monitahoisuus, syvyys, intensiteetti ja aikuisuus. Näitä on miltei mahdoton edes verrata, ovat sen verran eri maailmoista :)

Itse olen säilyttänyt hajuvedet aina tasalämpöisessä paikassa (toimistoni hyllyllä), jonne ei myöskään aurinko paista suoraan missään vaiheessa. Tuo jääkaappi kuulostaa todella järkevältä vaihtoehdolta, jos tuoksuja on useita ja haluaa nauttia niistä mahdollisimman pitkään, kiitos vinkistä!

Vastaa
Mika Saarenpää

Piti tulla kantamaan oma kortensa kekoon, olen nimittäin kysynyt tätä jääkaappi-asiaa kerran tukholmalaisessa tee-se-itse -parfymeriassa, ja he opastivat pitämään parfyymit kaukana jääkaapista. EDT:t ja muut vähemmän aitoja öljyjä ja enemmän etanolia sisältävät voi pitää jääkaapissa, mutta parfyymien öljyt eivät kestä jatkuvaa lämpötilan ja kosteuden vaihtelua, joka jääkaapissa on aika suuri.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos täsmennyksestä! Olin aikeissa ottaa yhteyttä suoraan Abelille kysyäkseni tarkempaa tietoa jääkaapin vaikutuksesta tuoksukomponentteihin, mutta tämähän oikeastaan jo vastasi siihen mitä itsekin pohdin.

Vastaa
Elluliini

Kiitos vastauksestasi, se valaisi asiaa! Uusi hajuveteni säilytetään tasaisessa huoneenlämmössä ja valolta suojattuna.

Vastaa
Hanna

Kiitos. Hieno kirjoitus!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ilo kuulla Hanna, kiitos paljon kauniista sanoista ja ihanaa loppuvuotta!

Vastaa
Emilia

Todella hyvä ja kattava postaus!

Paljon uutta tietoa ja hyvää muistuttelua, miksi meille ei synteettisiä tuoksuja tule. Mietin vain tuota myski asiaa, sillä en tiedä onko aito myski yhtään sen parempi vaihtoehto kun sen takia täytyy eläin päästää päiviltään. Toki jos synteettiset hajuvedet kiertää kaukaa niin tuota ongelmaa ei ole.

Minä olen ihastunut Acorellen Delicious hajuveteen, joka on ensimmäinen tuoksu josta olen oikeasti tykännyt. Kuitenkin sait minut nyt kiinnostumaan Abelin tuoksuista ja tilaankin kokeiluun tuon Discovery setin vielä myöhemmin :) Kiitos hyvästä postauksesta!

Vastaa
Kukka

Tuossahan oli yllä puhetta, että näissä Abel-tuoksuissa myski on eristetty Hibiskus-kukasta. Eli vaihtoehtojen ei tarvitse olla eläinperäinen (epäeettinen) tai synteettinen (epäterveellinen) myski.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Arvonnassa 2 x Raakaleivonnan ABC -e-kirja (+ harvinainen superale)
Katja Kokon Kuulaan Kaunis – korealaisen ihonhoitorutiinin ytimessä
Viikonlopun pihahommia
2 x kesäistä meikkilookia Zuii Lux -tuotteilla