Hulvaton jengi Vaattunkikönkäällä

VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 2 (2)Visitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 2VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 3Visitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 2

Pakkasimme sunnuntaina autoon kaksi lasta, kolme aikuista, yhden koiran ja repullisen evästä. Mukana oli myös auringonpaiste, retkimieltä ja loputtomasti 4-vuotiaan pienen miehen kysymyksiä. Ystäväni ehdotti ajomatkan alkaessa joukon pienimmälle tehopäikkäreitä. Ahaa, kuului pienen neidin vastaus ja noin kahden sekunnin kuluttua kauniit silmänsä olivat ummessa. Ihailtavat unenlahjat hänellä, en voi muuta sanoa.

Kysyn yleensä yökylässä olevilta lapsilta aamuisin minkälaisia unia he ovat nähneet. Sylvian vastaus oli joka aamu sama; hän näkee aina unta Touzenista (Frozen) ja Hello Kittystä. Voi pieniä ihmisiä, heihin on pakattu suloisuutta koko mitalta!

VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 4Visitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 3VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 5VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 6

30 kilometrin automatkan taitettuamme oli aika pakkautua ulos autosta, nostaa eväsreppu selkään ja lähteä jolkottelemaan leveitä pitkospuita pitkin. Pojat etenivät käsikädessä ja juoksujalkaa Riemun kanssa, me tytöt otimme rauhallisemmin. Ehdimme katsellä taivasta, joka näkyi pilkahduksittain korkeiden puiden lomasta. Kameralle ikuistettiin aika monta kuvaa sammaleesta, keltaisista lehdistä ja pitkospuista. Könkäänlaavulle kulkeva reitti on lasten kannalta optimaalisen pituinen ja valtavan kaunis. Paikalle pääsee myös lastenvaunujen kanssa, joten retkelle voi lähteä perheen pienimpienkin kanssa.

Ympyrän muotoisen reitin puolivälissä on tilava kolmen laavun rykelmä, siisti puucee-rakennus, täysi puuvaja ja hauskoja pikkutehtäviä lapsille. Laavuja ympäröiviin pitkospuihin on kaiverrettu erilaisten eläimien tassunjälkiä, joita voi tunnistaa kuvataulujen kanssa. Kaupunki pitää Vaattunkiköngästä todella hyvässä kunnossa ja nytkin paikalle saapuessamme siellä oli runsaasti perheitä sunnuntaita viettämässä. En ihmettele, sen verran viihtyisä paikka on kyseessä.

VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 7VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 8VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 14VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 20Visitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 1

Pienen matkan päässä laavuista on kohiseva koski, jota voi ihailla puulavalta tai pulahtaa uimaan puisen portin takana olevilta portailta. Vesi lienee todella kylmää, itse en ole vielä tohtinut koskiveden syleilyyn. Ehkä ensi kesänä? Laavuja ympäröivä luonto on runsasta ja siellä on vaihtelevaa maastoa aina kallioista soihin. Sammalta, köngästä, käpyjä, kelottuneita puunoksia, sieniä, marjoja ja loputtomasti partapuita, joiden oksilla riippuu naavaa solkenaan. Kaikkea kaunista sekaisin.

Retken ilahduttavinta antia oli seurata pienten ihmisten viihtymistä ja ystävyyksien solmimista. Kas näin se kävi: Ollaanko kavereita? – Joo, ollaan. Sitten he lähtivät ennestään tuntemattomien lasten kanssa yhteisiin leikkeihin ja juoksivat laavuja ympäri junamuodostelmissa. Tällaisissa paikoissa ihaninta on se, että lapsille voi antaa luontokokemuksia muovisten lelujen sijaan. Luonto tarjoaa hurjan hyvän alustan mielikuvitusleikeille ja liikkumiselle. En muista kuulleeni miniretkellämme kertaakaan lausetta mulla ei oo mitään tekemistä – se kertonee jotain?

VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 9VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 1 (2)VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 16VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 15VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 21VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 25VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 22VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 23VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 24

Katsokaa, joku on pissannut jokeen! Lasten logiikka tarjoaa usein parasta tilannehuumoria.

Vietimme loppujen lopuksi laavulla ja sen ympäristössä useamman tunnin, aika kului kuin varkain. Leikkien lomasta poimitut lapsoset evästelivät harmaaksi kelottuneen laavun seinien sisällä, jykevällä puupenkillä istuen. Saimme vuorotellen savua silmiimme ja grillasimme porukalla melkein koko vaahtokarkkipussin tyhjäksi. Nokipannukahvitkin voisi laavulla keittää, mutta meillä ei ole pannua, joten kahvi oli mukana termarissa.

VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 12VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 13VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 10VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 11VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 17Visitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 1 (1)VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 18VIsitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 19Visitrovaniemi-yellowmood-vaattunkikongas-lapland-nature-visitlapland-hannamarirahkonen 2 (1)

Paluumatkalla ei kestänyt aikaakaan, kun takapenkillä istuvien minien silmät olivat jo ummessa. Kotipuolessa laitettiin savuntuoksuiset vaatteet pyykkikoneeseen, napsaistiin sauna päälle ja otettiin loppuilta rennosti. Tällaiset päivät ovat arjen parasta antia.

Jos olet käymässä Rovaniemellä ja haluat nähdä luontoa helposti, nappaa kaverit kyydille ja hurauta Vaattunkikönkäälle päiväksi. Lupaan, että mielen reppu kevenee ja takaisin tullessa elämä näyttää paljon selkeämmältä.

Helena K.

Aivan mahtava postaus. Osaat kirjoittaa niin hyvin, että tuntuu kuin olisi itsekin kokemassa saman. Tosin voi johtua siitäkin, että liikun itsekin paljon luontopoluilla ja tunnelmaan pääsee aika helposti jo jotain kuvia katselemalla. Kuvaat myös upeasti ?

Tämä oli myös tarpeellinen postaus, koska käyn aika ajoin siellä Rovaniemellä ja näin Turusta tulevana lähialueenne luontoreitit eivät ole kovin tuttuja vielä.
Kesällä yritimme etsiä sitä sillan toisella puolella olevan reitin lähtöpistettä, no löysimme, mutta tietyön vuoksi lähtöpaikka olikin sillan kaupungin puolella emmekä etsinnästä huolimatta sitä löytäneet joten se jäi. No, ensi kesänä uudestaan.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voi, käykää ihmeessä Vaattunkikönkäällä, kun seuraavan kerran tänne pohjoiseen matkaatte - uskon, että tulet pitämään paikasta! Alueelta löytyy myös vaellusreittejä, joten tämän noin kilometrin mittaisen retkiympyrän lisäksi samasta paikasta pääsee halutessaan pidemmällekin taivallukselle.

Kiitos kauniista sanoistasi, piristit sillä päivääni :) Ihanaa viikonloppua, toivottavasti Turussakin paistaa aurinko!

Vastaa
Tuija Rajala

Mukava retki. Ihania kuvia, näkee että lapset jopa koira ovat innostuneet.
Teillä oli herkutteluhetket, ne piristää
. Hieno paikka, kivat kuvat.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Tällaiset yhteiset ulkoilupäivät ovat kyllä mahdottoman mukavia. Kiireettömyys, luonto ja ystävät, mitä sitä muuta voisikaan toivoa!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Tulkoon keveys
Kokemuksia neljän viikon FBF-valmennuksesta
8 tärkeää syytä ottaa Konjac-sieni osaksi ihonhoitorutiineja
Terassilla