Bruns Products – Räätälöityjä ratkaisuja kuivien, helposti rasvoittuvien ja katkeilevien hiusten hoitamiseen

Kaupallinen yhteistyö House of Organic.

Kuivat hiukset? Tänään sukelletaan kolmen eri hiusongelman selättämiseen ruotsalaisen Bruns-hiustenhoitosarjan tarjoamilla täsmäratkaisuilla. Nyt saa kyytiä niin rasvoittuvat, vaurioituneet kuin kuivat hiukset! Löydät alta paitsi tuotevinkit, myös faktaa siitä mitä syitä erilaisten hiushaasteiden taustalla voi olla. Brunsin kampaamotasoisessa sarjassa käytetään vain miedoimpia tensidejä sekä puhtaimpia raaka-aineita, jolloin lopputuloksena on kiiltävät ja hyväkuntoiset hiukset. Saat kaikki tämän artikkelin Bruns-suositukset 10 % alennuksella käyttämällä House of Organicin verkkokaupassa koodia yellowmood.

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 2

Tarina Brunsin taustalla

Ruotsalaisen Brunsin tarina alkaa vuodesta 2006, jolloin kaksi perinteistä kampaajaa – Johanna ja Cecilia – heräävät käyttämiensä tuotteiden sisältämien kemikaalien aiheuttamiin allergioihin ja ihohaasteisiin. He päättivät luoda yhdessä turvallisemman työympäristön ja kampaamotasoisen hiustenhoitosarjan, joka olisi vapaa terveyttä ja ympäristöä vahingoittavista kemikaaleista.

Kaikki alkoi Johanna Lindskougin keittiöstä, jossa hän kehitti ensimmäiset versiot Brunsin hiustenhoitotuotteista. Vaikka tuotanto on siirtynyt sittemmin Lundissa sijaitsevaan tehtaaseen, jokaikinen tuote valmistetaan edelleen käsityönä. Bruns on laajentanut valikoimaansa vuosien mittaan harkitun huolellisesti hiustuotteista ihonhoitoon sekä hygieniatuotteisiin.

Perinteisissä marketeista ja kampaamoista saatavilla olevista hiustenhoitotuotteista suurin osa sisältää kemikaaleja kuten parabeeneja, silikoneja, PEG:ä, mineraaliöljyjä, SLS:ää, tiettyjä sulfaatteja, EDTA:a ja synteettisiäsäilöntäaineita. Brunsin kaikki tuotteet on kuitenkin valmistettu ilman edellä mainittuja. Hiusvahaa ja muotoiluvoidetta lukuunottamatta sarja on myös vegaaninen. Raaka-aineet ovat 100 % biohajovia, mahdollisimman luomusertifioituja ja luonnollista alkuperää.

Bruns on voittanut lukuisia palkintoja, eikä suotta: sarjan tuotteiden koostumus ja toimivuus on erinomaista, ne sopivat monille eri hiuslaaduille, sisältävät aidosti hoitavia raaka-aineita ja valmistetaan täysin ilman turhia kemikaaleja.

Tuotteiden raikkaat ja luonnolliset tuoksut ovat peräisin eteerisistä öljyistä, jonka lisäksi sarjan hiustenhoitotuotteista löytyy myös täysin tuoksuttomat ja allergiasertifioidut versiot tuoksuherkille.

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 11

Miksi valita luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteet?

Moni edellä mainituista kemikaaleista aiheuttaa allergisia reaktioita eikä kaikkien pitkäaikaisvaikutuksista tiedetä vielä mitään.

Luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteet ovat aina vapaita yllä mainituista kemikaaleista. Vaikka luonnonkosmetiikassa saa käyttää tiettyjä biohajoavia sulfaatteja, Bruns on vienyt oman tuotekehityksensä tämänkin suhteen askelta pidemmälle. Tuotteet ovat täysin sulfaatittomia ja sisältävät ainoastaan kaikista hellävaraisimpia ja miedoimpia sokeritensidejä (Decyl Glucoside, Sodium Laurylglucosides, Sodium Cocoyl Glutamate). 

Tämä on vaikuttaa myös tuotteiden lopulliseen hintaan, sillä mietojen tensidien käyttö on sulfaatteihin verrattuna 15 kertaa kalliimpaa. Shampoo on 90 % vettä, joten hiusta pesevien tensidien laadun ja alkuperän merkitys korostuu.

Tensidien tehtävä on puhdistaa hiuspohja ja pituudet rasvasta, muotoilutuotteista sekä epäpuhtauksista. Vahvempi tensidi ei ole parempi vaihtoehto, sillä monet synteettiset tensidit ovat aivan liian peseviä, poistavat päänahasta suojaavan talikerroksen ja vaurioittavat siten ihon omaa suojaa.

Hellävaraiset tensidit ovat tehokkaita vahingoittamatta ihon happovaippaa tai kuivattamatta pituuksia koppuraisiksi. Brunsin shampoissa on loistava pesuteho, jonka lisäksi ne levittyvät hiuksiin erinomaisesti ja muodostavat kevyen vaahdon. Jokainen testaamani shampoo tekee hiuksista tuplapesulla ilmavan puhtaat, kiiltävät ja todella terveen oloiset.

kuivat hiukset

Kuivat hiukset ja kuivan hiuspohjan hoito

Hius voi rasittua ja kuivua muun muassa synteettisten hiusvärien, voimakkaita kemikaaleja sisältävien hiustenmuotoilutuotteiden ja sulfaatteja sisältävien pesuaineiden käytöstä sekä hiusten lämpökäsittelystä. Kuivat hiukset voivat olla seurausta myös liian vähäisestä veden juomisesta, nautitun veden alhaisesta mineraalipitoisuudesta joka vaikuttaa nesteen imeytymiseen sekä ruoasta saatavien rasvahappojen puute kuivattaa hiusta.

Kuivien hiusten taustalla on epätasapainossa oleva hiuspohja, jossa talia ei erity riittävästi ja lopputuloksena on koppuraiset, karheat ja helposti katkeavat hiukset. Hiuspohjan ja hiusten pesuun on suositeltavaa käyttää vain mietoja tensidejä, koska ne tasapainoittavat elintapojen ohella normaalin talin tuotannon palautumisen.

 1) Hiusten pesu

Kuivat hiukset rasittuvat helposti, siksi sekä shampoon että hoitoaineen on hyvä sisältää hiusten pintaan suojaavan kalvon muodostavia raaka-aineita. Kuiville hiuksille ja kuivalle hiuspohjalle suunnattu Spicy Jasmine -shampoo antaa koppuraisille hiuksille kaivattua joustavuutta ilman latistavaa efektiä. Jojoba kosteuttaa hiuspohjaa, pehmentää hiusta ja guarkumi tuuheuttaa. Jasmiiniöljy kaitsee hiusten pörröisyyttä, vahvistaa ja ennaltaehkäisee päänahan tulehtumista.

Shampoon tuoksu on mausteisen yrttinen. Valitse tämä shampoo, jos sinulla on kuivat hiukset ja hiuksesi sähköistyvät tai takkuuntuvat helposti. Viimeistele pesu Spicy Jasmine -hoitoaineella. Kuivat hiukset tarvitsevat suojakalvon ja sen muodostaa hoitoaineen sisältämä avokadoöljy, kosteuttava aloe vera ja kosteutta sitova sheavoi. Käytä hoitoainetta pituuksiin alussa jokaisen shampoopesun yhteydessä. Myöhemmin voit harventaa käyttöväliä joka toiseen tai kolmanteen pesuun.

2) Tehokosteutusta naamiosta

Brunsin syväkosteuttava Warm Bergamot-hiusnaamio on yksi parhaista luonnonkosmetiikan hiusnaamioista, jos sinulla on kuivat hiukset. Täyteläisesti hiuksia kosteuttava ja hoitava naamio kerää ihanuuspisteitä myös siitä, että se tuoksuu nimensä mukaisesti mausteiselle bergamotille ja muistuttaa rauhallisia teehetkiä Earl Greyn parissa. Kosteusköyhistä hiuksista tulee käsittelyn jälkeen sileät, elinvoimaiset ja kauniisti laskeutuvat. Naamiota voi käyttää joko nopeana hoitoaineena (vaikutusaika 3-5 minuuttia) tai tehohoitona (vaikutusaika 15-60 minuuttia).

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 8

3) Ravitse hilseilevää hiuspohjaa öljyhoidolla

Päänahan öljyhoidolle on paikkansa, jos päänahka hilseilee, tuntuu muuten kuivalta tai siellä on ekseemaa. Blue Elixir -seerumi on normaalia ja kuivaa päänahkaa stimuloiva eliksiiri, joka sopii myös kasvoille. Syvänkeltaisen värinsä öljy saa värisaflorista, joka edistää hiustenkasvua. Arganöljy kosteuttaa hiuksia ja päänahkaa, estää hiustenlähtöä ja vähentää hiusten katkeilua.

Ihoidenttinen jojoba edistää hiuspohjan tasapainoisen talintuotannon muodostumista. Parsakaaliöljyn rasvahapot ovat voimakkaasti hiusta syväkosteuttavia, eli ne silottavat ja poistavat pörröisyyttä. Laventeli ja bergamotti stimuloivat hiuspohjan ihosolujen uusiutumista. Hiero raikkaan tuoksuinen tehoöljy kerran viikossa koko hiuspohjaan ja anna vaikuttaa ainakin tunnin verran. Pese sen jälkeen hiukset shampoolla kahdesti.

4) Sähköiset hiukset kuriin

Mandariini-hoitoainespray on aivan mahtava, tahmaamaton ja hoitava selvityssuihke sähköisille hiuksille. Pullon sumutinpää annostelee hoitosuihketta mikroskooppisen hienosti, jolloin suihke levittyy hiuksiin tasaisesti. Tämä mandariinitarhan tuoksuinen SOS-tuote on ihana myös lasten hiustakkujen selvittämiseen!

Jos kaipaat hiuksille kiiltoa ja silotusta ilman rasvaista lopputulosta, kokeile Olibanum-hiusseerumia. Kätevässä roll-on -pakkauksessa oleva öljy jätetään hiuksiin. Seesam-, auringonkukansiemen-, argan- ja ruusunmarjaöljyt kosteuttavat, mutta koostumus on kevyt kapryylitriglyseridien ansiosta. Ota latvoja kämmentä vasten ja rullaa seerumia hiuksiin. Harjaa lopuksi!

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 6

Helposti rasvoittuvien, epäpuhtaiden ja latistuneiden hiusten hoitaminen

Silloin kun hiukset rasvoittuvat nopeasti, taustalla on hiuspohjan yliaktiivinen talirauhasten toiminta. Tällaisessa tilanteessa monen tekisi mieli tarttua kaupan voimakkaimpaan shampooseen päästäkseen ongelmasta.

Liian pesevillä tensideillä on kuitenkin kääntöpuolensa ja vaikka ne saattaisivat hetkellisesti auttaa, lopulta ne pesevät hiuspohjan talin niin perinpohjaisesti, että hiuspohjan talineritys lisääntyy entisestään. Myös rasvoittuva hiuspohja kaipaa hoitoa sekä kosteutusta, vaikka pääpaino onkin raaka-aineissa, jotka hillitsevät liiallista rasvoittumista supistamalla talirauhasia ja puhdistamalla hiuspohjaa.

 1) Hiusten pesu

Nopeasti rasvoittuville ja helposti epäpuhtauksia keräävälle hiuslaadulle kehitetty Magic Citrus -shampoo sisältää mietojen tensidien lisäksi useampaa tehokasta kasviuutteita. Minttu lisää mikroverenkiertoa ja aktivoi hiusten tuppia, jotka säätelevät muun muassa hiusten ravinnon saantia. Salvia lisää hiusten kiiltoa, saattaa tummentaa omaa sävyä ja aktivoi uusien hiusten kasvua. Sitruunaeukalyptus hillitsee hiuspohjan kutinaa, ekseemaa ja hilseen muodostumista.

Seetri puhdistaa, tehostaa päänahan verenkiertoa, stimuloi hiustuppia, vähentää hiusten ohenemista ja hidastaa hiustenlähtöä. Oman kokemukseni pohjalta voin vain todeta, että raaka-aineyhdistelmä todella toimii: hiusten nopea rasvoittuminen vähenee ja pesuväli pitenee. Hiuksista tulee myös kuohkeat ja ilmavat. Normaalihiuksisille suosittelen tätä shampoota vain kesällä käytettäväksi. Tuoksu on raikas sekoitus yrttistä sitruksisuutta.

2) Tehosta pesua sinisellä savella

Rasvoittuvan päänahan tasapainoitusta voi tehostaa sekoittamalla shampoon joukkoon Blue Clay -savinaamiojauhetta. Pese hiukset ensin shampoolla kertaalleen, huuhtele ja sekoita tuplapuhdistuksen toisessa vaiheessa shampooseen 1 rkl savijauhetta. Notkista tarvittaessa vedellä ja vaahdota hiuksiin. Anna vaikuttaa 5-10 minuuttia ennen pois huuhtelemista.

Sininen kaoliinisavi sopii erityisen hyvin rasvoittuvan päänahan hoitoon, koska se imee itseensä tehokkaasti ylimääräistä talia, poistaa kuollutta ihosolukkoa ja edistää ihosolujen stimulaatiota. Savi on lempeän tehokas tapa tasapainottaa rasvoittuvaa hiuspohjaa etenkin kesällä.

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 4

3) Kyllä, hoitoainekin voi olla tuuheuttava

Moni helposti rasvoittuvan hiuspohjan kanssa kamppaileva jättää hoitoaineen välistä eikä se olekaan välttämättömyys. On olemassa kuitenkin hoitoaineita, jotka on suunnattu nimenomaan rasvoittuville hiuksille.

Magic Citrus -hoitoaine sisältää hyvin pitkälle samat kasviuutteet kuin shampookin, mutta lisänä on mm. sheavoita, kookosöljyä ja jojobaa. Hoitoaine jättää hiukset liukkaiksi ilman rasvaista, raskasta ja latistunutta tunnelmaa. Hiukset säilyttävät kuohkeutensa, mutta ovat helpommin käsiteltävät.

4) Pidennä pesuväliä tuuheuttavalla muotoilulla ja suolasuihkeella

Suolasuihke on helppo tapa pidentää pesuväliä. Sumuta suolasuihketta pyyhekuivien hiusten tyveen, harjaa hellävaraisesti ja föönaa kuiviksi pää alaspäin. Suola antaa hiukselle kaivattua rakennetta ja ilmaa, jolloin hiukset eivät ole kiinni hiuspohjassa ja rasvoittuminen hidastuu. Voit myös halutessasi krepata puhtaiden ja kuivien hiusten tyven pienellä kreppiraudalla ehkäistäksesi rasvoittumista.

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 9

Hiusten syväpuhdistus

  • Annostele syväpuhdistavaa Bruns Magic Citrus -shampoota 1-2 rkl kosteisiin hiuksiin. Lisää hieman vettä, hiero kunnes tuote vaahtoaa ja huuhtele.

 

  • Toista, mutta tällä kertaa hieman pienemmällä shampoo-annoksella. Hiero päänahka perusteellisesti.

 

  • Toista pesukertoja (yleensä 3-7 kertaa), kunnes shampoo vaahtoaa todella näkyvästi ja vaahdon koostumus on kiinteää. Jos käännät kätesi ylösalaisin, vaahdon tulisi jäädä kämmenelle ilmavana massana. Mikäli vaahto valuu, pese hiukset uudelleen.

 

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 10

Katkeilevien hiusten ja haastavan hiuspohjan hoito

Hiusten katkeilu, hauraus, huokoisuus ja päänahan hilseily voivat johtua monista eri syistä. Usein ulkoiset tekijät antavat kuitenkin indikaation siitä mitä sisällämme tapahtuu ja siksi ensimmäinen ajatus kannattaa kuitenkin kääntää oman ruokavalion ja stressin puoleen (lue alta ’Näin hoidat hiuksia myös sisäisesti’ -laatikko).

Yksi yleisimmistä syistä katkeilevien hiusten taustalla on stressi. Stressi kiristää koko kehon faskia-lihaksia, päänahkaa ja myös hiusjuuren ympärillä olevaa sidekudosta. Kun hiusjuuri ”kuristuu”, hiuksen ravinnonsaanti heikkenee eikä uusi hius voi kasvaa vahvana. Stressi vaikuttaa myös hormonaalisella tasolla: pitkään koholla ollut kortisolihormoni vaikuttaa kilpirauhashormoneihin ja voi aiheuttaa hiusten haurastumista sekä tippumista myös sitä kautta.

Kaksihaaraiset ja katkeilevat voivat johtua myös siitä, että hiuksiin on kertynyt haitallisia kemikaaleja. Tällaisessa tilanteessa hiuksille kannattaa suorittaa syväpuhdistus (ohjeet ylempänä keltaisessa laatikossa ’Hiusten syväpuhdistus’) ja alkaa tukea uusien hiusten vahvempaa kasvua niin ruokavalion kuin kosmetiikkatuotteidenkin avulla. Olemme kokonaisuuksia tässäkin asiassa!

Hius on kuollutta solukkoa ja näin ollen mikään hiustenhoitotuote ei korjaa jo vaurioitunutta hiusta, mutta tietyillä luonnollisilla raaka-aineilla on mahdollista suojata ja vahvistaa hiusten pintaa. Tällöin hiukseen saadaan ikään kuin suojakalvo, joka vahvistaa, kosteuttaa, silottaa ja ehkäisee kaksihaaraisten etenemistä.

kuivat hiukset

1) Hiusten pesu

Raikkaan tuoksuinen Joyful Growth -shampoo on tehty tukemaan hiusten kasvua, aktivoimaan lepotilassa olevia hiusten karvatuppia ja rakennepaikkaamaan ohuita hiuksia luonnollisesti. Shampoolla tulee erittäin tuuheat hiukset ilman kuivattavaa vaikutusta ja kiilto on sekin omaa luokkaansa. Shampoossa on samalla tavalla miedot tensidit kuten muissakin sarjan versioissa. Mungpapuja ja puna-apilaa sisältävä Akosky Azuki® -kasviuute tasapainottaa hiusfollikkelien (ihon sisällä sijaitseva hiustuppi) verenkiertoa, aktivoi uuden hiuksen kasvamista ellei hiustuppi ole kuollut ja vähentää hiustenlähtöä. Shampoon yhtenä hoitavana ainesosana on villaperäinen keratiini, joka antaa ohueen ja vaurioituneeseen hiukseen tukea, rakennetta ja lisää kiiltoa.

2) Hiuspohjan hieronta pesun yhteydessä

Hiero päänahkaa perusteellisesti muutaman minuutin ajan jokaisen shampoopesun yhteydessä. Hieronta aktivoi verenkiertoa ja löysää hiuspohjan lihajännityksiä sekä sitä kautta ravintotuppien kireyksiä. Kun hiuksen ympärillä oleva sidekudos rentoutuu ja löystyy, hiuksen ravinnonotto paranee ja uusi hius kasvaa vahvempana.

Lue myös: Onko sinulla atooppinen iho? Näin hoidat sitä luonnollisin keinoin

Kuivat Hiukset Hoito Bruns Products Kokemuksia Luonnonkosmetiikka 3

3) Tehohoitoa tulehtuneelle tai hilseilevälle päänahalle

Jos päänahassa on ihottumaa, ekseemaa, seborreaa, hilseilyä tai muun kaltaista tulehdusta, viikottainen öljyhoito on paikallaan. Green Elixir -seerumi on antiseptinen ja supistava vaikutus. Eliksiiri tuoksuu ylang ylangin eteerisillä öljyillä ja kanelilla, jotka tehostavat antiseptistä ja puhdistavaa vaikutusta.

Öljy sisältää pääasiassa hamppu-, jojoba-, ja karanjaöljyjä. Karanja on Neemin sukulaiskasvi, joka sisältää runsaasti hiusten hyvinvointia tukevia Omega-9 -rasvahappoja. Skvalaani on antioksidanttisesti toimiva lipidi, jota löytyy luontaisesti myös ihosta. Se luo iholle samettisen pehmeän tuntuman, parantaa muiden raaka-aineiden imeytymistä ja tukee ihon kimmoisuutta.

Jos päänahkasi on reaktiivinen, sekoita öljystä ja Green Clay -savesta tahna ja levitä se hiuspohjaan. Vihreä savi rauhoittaa ärtynyttä hiuspohjaa, hillitsee liiallista talintuotantoa ja toimii antiseptisesti.

Näin hoidat hiuksia myös sisäisesti:

  • Hiukset koostuvat 80 % proteiinista, 10-15 % vedestä, 3-6 % rasvoista, 1 % pigmentistä, 0,5 % hiilihydraateista ja mineraaleista. Sisäisesti nautittu eläinproteiini on hiusten tärkein rakennusaine ja kuivat hiukset tarvitsevat erityisesti rasvahappoja.

 

  • Hiusten kasvuun vaikuttaa mm. ruokavalio, suoliston kunto, lääkitykset, hormonitoiminta ja stressi. Hiukset ovat kehon ravintoketjun viimeisessä päässä. Keho priorisoi ravinteiden saannin ensisijaisesti elimistön perustoimintojen ylläpitämiseen ja vasta sen jälkeen hiuksille tai kynsille, jos niitä jää yli.

 

  • Keskity ruokavalion suhteen mahdollisimman aminohappopitoiseen ja biosaatavaan proteiiniin kuten luomukananmuniin, laadukkaaseen punaiseen lihaan ja kalaan. Rasvat määrittelevät sen minkälaatuista hiuspohjan tali on. Vältä siksi prosessoituja kasviöljyjä ja käytä sisäisesti neitsytoliiviöljyä, voita ja neitsytkookosöljyä.

 

  • Jos ruoansulatuksesi ei toimi optimaalisesti tai suolistosi on heikossa kunnossa, tehosta ravintoaineiden imeytymistä käyttämällä aterioiden yhteydessä joko suolahappoa tai ruoansulatusentsyymejä.
kuivat hiukset

Instagram – @hannamarirahkonen

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Onko sinulla atooppinen iho? Näin hoidat sitä luonnollisin keinoin
Ennaltaehkäise kuiva iho päivittämällä ihonhoitorutiini talveen viimeistään nyt
Närästystä, vatsakipua, turvotusta, huono ruoansulatus tai ruokahimoja? Sinulla saattaa olla entsyymien puutos
Turbliss-turvenaamio hoitaa ekseemaa, psoriasista ja aknea sekä tukee koko kehon detoksifikaatiota