Detox-kuuri vai paasto?

Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.

Kesäherkuttelu saa monet pohtimaan pikaista detoxia tai paastoa olon kevennykseen, kunnes jälleen palataan niihin huonoihin tottumuksiin. Tässä postauksessa kerron miten olen löytänyt pysyvän tavan huolehtia elimistön puhdistusprosesseista ketogeenisella ruokavaliolla, pätkäpaastovariaatioilla sekä detox-kuurilla, joka on niin luonnollinen kuin voi olla.

Miten Laihtua

Ennen kuin aloitin ketogeenisen ruokavalion vuonna 2018, olin ehtinyt olla lähes vuosikymmenen hyvin kasvisvoittoisella ja pääasiassa gluteenittomalla ruokavaliolla. Kehoani piinasivat kuitenkin erilaiset hormonaaliset epätasapainotilat, kilpirauhasen vajaatoiminta, krooninen migreeni, insuliiniresistenssi ja lopulta myös rasvamaksa. Olin ihmeissäni, sillä join smoothieni ja söin kasvikseni – mikä muka olisi voinut olla pielessä?

Keton aloittaessani olin erittäin huonovointinen, mutta jo muutamien kuukausien sisällä maksani alkoi voida paremmin, migreenit loppuivat ja tätänykyä myös kilpirauhasen vajaatoimintani on remissiossa. Tämän parin vuoden aikana tapani toteuttaa ketoa on muuttunut jonkin verran. Olen lopettanut kahvin juomisen, vältän oksalaattipitoisia ruoka-aineita ja syön aika yksinkertaisella ketokarnivore-tyylillä (siis pääasiassa lihaa ja rasvaa), sillä rakastan mutkattomuutta ja se on myös lempeää ruoansulatukselleni.

Maksani puhdistusjärjestelmässä on geneettinen virhe, ja siksi minulle on tosi tärkeää tehdä pari kertaa vuodessa keton lisäksi tehostetumpi detox.

Kun ketogeenisella ruokavaliolla on ollut riittävän pitkään, keho rasva-adaptoituu, eli oppii käyttämään glukoosin sijaan rasvaa pääasiallisena polttoaineenlähteenään. Tämä mahdollisti ajan saatossa minulle vaivattoman pätkäpaastoamisen keton rinnalla.

Ketoosi on itselleni ennen kaikkea elämäntapa, jolla on ollut hyvin merkittävä vaikutus terveyteni palautumisessa. Ennen kuin siirryn käsittelemään tämän postauksen varsinaista pääaihetta – eli parhainta luonnollista detox-kuuria – haluan selventää kuitenkin muutaman ajatuksen siitä mitä tarkoitan puhdistuskuurilla ja miten elimistön puhdistamiseen olisi hyvä suhtautua.

Lue myös: Tästä syystä lopetin kahvin juomisen

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Ketogeeninen Ruokavalio 1

Termit ’kehon puhdistaminen’ tai ’detox-kuuri’ ovat hieman harhaanjohtavia, sillä keho puhdistaa itseään koko ajan. Elimistön puhdistusprosessi on siis jatkuvaa – on vain eri asia kuinka tehokkaasti tai epätehokkaasti tuo prosessi toimii. Kun puhun tekstissä jatkossa detox-kuurista (se on mielestäni ymmärrettävin termi), tarkoitan ruokavalion tukena toteutettavaa elimistön puhdistusprosessin luonnollista boostaamista – en mitään kesäkilojen karistamiseen suunnattua diureettista pikakuuria, jonka jälkeen palataan elämään pellossa.

Kun puhutaan kehon puhdistamisesta – tai pikemminkin elimistön puhdistustyön tukemisesta – ruokavalio on aina se ykkösjuttu: ilman tätä perustusta on mahdotonta rakentaa pitkäkestoista terveyttä. Maksan ja munuaisten puhdistustehtävien tehokkuuteen vaikuttaa se mitä syömme ja juomme, minkälaisia lääkkeitä käytämme ja kuinka paljon, mitä kemikaaleja kehoon päätyy, kuinka stressaantuneita olemme, miten nukumme ja miltä meistä tuntuu. Kyllä, tunteetkin vaikuttavat kehon toimintaan.

Laadukkaimmatkaan lisäravinteet ja detox-kuurit eivät hyödytä, jos ruokavalio on aivan retuperällä.

Etenkin maksa – tuo elimistön suuri jätteenpuhdistuslaitos – saattaa oireilla vatsakipuina, pahoinvointina, iho-ongelmina, happovaivoina, lamaannuttavana väsymyksenä ja alavireisyytenä, mikäli se ei pääse tekemään puhdistumistyötä kunnolla. Itse satsaan mahdollisimman tehokkaaseen puhdistusprosessiin nauttimalla mahdollisimman yksinkertaista, kokonaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, pätkäpaastoilemalla, satsaamaan uneen ja toteuttamalla 1-2 kertaa vuodessa detoksifikaatiota tukevan Wild Nutritionin Total Cleanse -kuurin.

Liian kuormitettuna kehon puhdistusjärjestelmä saattaa alkaa sakata, jolloin kuona-aineiden poistoon ei riitä ravinteita tai energiaa ja huono olo alkaa kumuloitua väsymyksenä, ylipainona sekä uupumuksena. Jos maksan molemmat puhdistusfaasit eivät toimi kunnolla, kuona-aineet ja niiden jätteet voivat alkaa kertyä kehoon ja elimistö saattaa jopa lisätä rasvasolujen määrää suojellakseen elimistöä toksiinien vaikutuksilta.

Lue myös: Näin nujersin rasvamaksan ketogeenisella ruokavaliolla ja pätkäpaastolla

Wild Nutrition Detox Kuuri Ohjeet

Wild Nutrition -puhdistuskuuri pähkinänkuoressa

Wild Nutrition Total Cleanse on 28 vuorokautta kestävä naisille suunnattu puhdistusohjelma, jonka on kehittänyt naisten ravitsemukseen erikoistunut ravintoterapeutti Henrietta Norton. Puhdistusohjelmaan kuuluu kolme erikseen ostettavaa ravintolisää, joista jokaisella on tärkeä funktio maksan ja munuaisten detox-prosessin tukemisessa (tarkempi kuvaus jokaisesta löytyy alempaa postauksesta).

Henrietta on työssään nähnyt, että huonosti toimiva kuona-aineiden poisto voi aiheuttaa etenkin naisen kehossa monia epätasapainotiloja aina ihohaasteista mielialojen vaihteluun ja hormonitoiminnasta allergioihin. Total Cleanse on kehitetty tehokkaammaksi kuin mehupaastot, vaikka sen sisältämät ravintoaineet tukevatkin tehokkaasti elimistön puhdistusprosessia.

Ketogeeninen Ruokavalio Laihdutus

Maksa on hormoneja ja energiaa tuottava puhtaanapitolaitos, jolla on yli 500 aineenvaihdunnallista tehtävää. Se muuntaa aineiden muotoja, hajottaa ja tuhoaa, valmistaa ja varastoi. Ihminen ei selviä ilman maksaa ja hyvin usein maksan ongelmat huomataan vasta siinä vaiheessa, kun mitään ei ole tehtävissä.

Maksassani olevan geenivirheen vuoksi tarvitsen detoksifikaatioprosessiin jatkuvaa tukea ja siksi boostaan maksan toimintaa 1-2 kertaa vuodessa Total Cleanse -puhdistusohjelmalla – se on helppo, luonnollinen ja tehostaa tuntuvasti maksan toimintaa sekä aineenvaihduntaa. Kuurilla ei tarvitse nähdä nälkää tai pusertaa itsekuria tappiinsa – terveellinen ruokavalio, kevyt liikunta, tunteiden ja unen huomiointi sekä lisäravinteet riittävät.

Mehupaasto Ohjeet Vai Detox

Detox vai mehupaasto?

Mikäli elimistön puhdistusjärjestelmä on todella tukossa ja tyhjä antioksidanteista, se voi olla estynyt tekemästä täydellä teholla sitä mitä sen pitäisi tehdä. Tällaisessa tapauksessa mehupaasto voi olla jopa haitallinen ja on paljon fiksumpaa kokeilla lempeämpää ja pitkäjänteisempää tapaa: ruokavaliomuutosta sekä puhdistusprosessia tukevaa detox-kuuria.

Maksassa erilaisten toksiinien poisto tapahtuu kahdessa faasissa: vaiheessa yksi maksa neutraloi toksiinien rakenteen ja muuntaa ne välimetaboliiteiksi, jotka voivat olla myrkyllisempiä kuin alkuperäinen toksiini. Mikäli prosessi keskeytyy, osittain muunnetut toksiinit karkaavat maksasta veri- ja imusuonistoon ja sieltä lopulta takaisin kudoksiin sekä soluihin.

Maksan toisessa puhdistusfaasissa tarvitaan puolestaan runsaasti energiaa ja antioksidantteja, vitamiineja sekä mineraaleja näiden vapaiden radikaalien neutraloimiseksi. Tässä vaiheessa maksa neutraloi toksisen aineen ja muuttaa sen vesiliukoiseen muotoon, jotta aine poistuu lopulta elimistöstä virtsan mukana.

Ketogeeninen Ruokavalio Miten Laihtua

Jos keho on glukoosipolttoinen, mehupaasto voi olla monelle yhtä tuskaa jatkuvan nälän, päänsäryn, heittelevän verensokerin ja pahoinvoinnin vuoksi. Muistan kun kokeilin 10 vuotta sitten mehupaastoa ja kokemus oli aivan hirveä – paasto oli niin suuri shokki elimistölle, että olin lähes koko sen ajan migreenissä ja minun oli pakko keskeyttää se.

Suosin nykyään lempeitä ja jatkuvia puhdistustalkoita. Siksi päädyin yhdistämään nyt jo toisen kerran Total Cleanse -puhdistusohjelman rinnalle ketogeenisen ruokavalion ja pätkäpaaston. Ketolla pätkäpaasto ja pidemmät suolavesipaastot ovat useimmille aika helppoja toteuttaa, koska keho osaa käyttää omia rasvavarastoja ravinnokseen, verensokerit eivät heittele ja näin ollen nälkä ei myöskään vaivaa. Itse paastoan keskimäärin 12-18 tuntia vuorokaudessa, mutta monille 10 tuntiakin riittää.

Minulle pätkäpaasto sopii, koska se parantaa insuliiniherkkyyttä, antaa ruoansulatukselle lepoa ja uudistaa kehoa solutasolla – tämä on erityisen hyödyllistä detox-kuurin rinnalla. Pidempiä nestepaastoja suosittelen kuitenkin vasta kunnollisen adaptoitumisen jälkeen ja silloinkin omaa kehoa kuunnellen ja sellaisista ravintoaineista huolta pitäen, jotka tukevat maksan toimintaprosesseja erilaisten kuona-aineiden neutraloimiseksi ja poistamiseksi.  Total Cleanse ei vaadi toimiakseen pätkäpaastoa, vaan se tukee ja tehostaa joka tapauksessa elimistön omia puhdistumisprosesseja.

Paras Detox Kuuri

Detox ja ruokavalio

Wild Nutritionin puhdistuskuurin tueksi suositellaan aika ruokavaliota, joka sisältää mm. papuja, pähkinöitä, siemeniä, kylmäpuristettuja öljyjä, hunajaa, gluteenittomia viljoja, marjoja ja erilaisia mausteita. Myös rasvaiset kalat, vaalea liha ja kananmunat ovat sallittuja kuurin myöhemmässä vaiheessa. Vältettävien listalle kuuluvat puolestaan alkoholi, kahvi, maitotuotteet, sokeri ja kofeiini.

Kahvin suhteen itselläni ei ollut ongelmaa, koska lopetin keväällä kofeiinin ja alkoholiakin nautin maksimissaan 1-2 annosta vuodessa. Sokeria en syö, ja omalla kohdallanihan sokerittomuus ulottuu myös hedelmiin, juureksiin, kaikkiin viljoihin sekä papuihin.

Siksi toteutin ruoan suhteen itselleni hyväksi havaitsemaani yksinkertaistettua ketoruokavaliota, eli söin muuten kuten ennenkin, vähensin vain maitotuotteita. Minulle hyvä ruokavalio tarkoittaa laadukasta lihaa (pääasiassa nautaa), jonkin verran matalaoksalaattisia kasviksia sekä yrttejä, voita, neitsytoliiviöljyä, neitsytkookosöljyä, vähän marjoja ja maitotuotteita. Käytännössä söin 2-3 kunnon ateriaa päivässä ilman välipaloja, esimerkiksi:

• savulohta, salaattisekoitusta ja oliiviöljypohjaista itsetehtyä kastiketta

• lihapullia, maustevoita ja broccoliinia

• salaattihampurilainen kasvislisukkeilla

• pihviä tuoretomaattisalsalla

• jauheliha-chilimuhennosta

• lohta ja uunikasviksia

Wild Nutrition Tehokas Detox Kuuri

Detox-kuurin 3 x ravintolisää

Total Cleanse pitää sisällään kolme synergisesti toimivaa ravintolisää, jotka on suunniteltu tukemaan ja aktivoimaan elimistön luontaista puhdistumisjärjestelmää. Kutakin ravintolisistä voi käyttää myös yksinään, mutta parhaan tehon saa nauttimalla kaikki kolme kuurina. Jos päätät tilata jonkin tuotteen erikseen, pyydä tilauksen yhteydessä mukaan puhdistuskuurin ohjelehtinen! PUR-verkkokaupassa on myynnissä myös paketti, jossa on kaikki kolme ravintolisää ja se on nyt tosi hyvässä tarjouksessa 85 € (norm. 115 €) – vaikka et ehtisi tai haluaisi toteuttaa kuuria juuri nyt kesällä, voit tilata paketin ja aloittaa sen vaikka syksyllä.

Antioxidant Boost on suunniteltu erityisesti kuormittavaa, kiireistä ja stressaava elämää eläville. Kapseleita otetaan kaksi aamulla ja ne sisältävät B-, ja C-vitamiineja, aivojen ja hermoston toimintaa tukevaa alfalipoiinihappoa, maksan puhdistusfaaseja tukevaa maarianohdaketta, tulehdusta hillitsevää kurkumaa, solujen hapetusstressiltä suojaavaa männynkuoriuutetta ja viinirypäleensiemenuutetta.  Itselläni oli todella stressaava kevät ja tämä ravintolisä tuli todellakin tarpeeseen!

Balance Multi Nutrient tukee energia-aineenvaihduntaa ja parantaa immuniteettia. Kapseleita otetaan kolme aamiaisen tai lounaan yhteydessä ja ne sisältävät B-, ja C-vitamiineja, kilpirauhaselle ja energia-aineenvaihdunnalle tärkeää jodia, kromia, magnesiumia, betaiinia, punajuurta sekä adaptogeeneja kuten reishiä ja maitakea.

Total Cleanse Complex tasapainottaa hormonioimintaa, tukee rasva-aineenvaihduntaa ja auttaa ylläpitämään hyvää stressinsietokykyä. Nämä kapselit otetaan juuri ennen nukkumaanmenoa ja ne  sisältävät B-vitamiinien ja mineraalien lisäksi maksan toimintaa tukevia yrttejä ja aminohappoja kuten artisokkaa, punajuurta, koliinia, metioniinia, takiaisenjuurta ja Cordycepsiä.

Harrastatko sinä puhdistuskuureja?

Kehon Puhdistuskuuri

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Tiita

Tosi mielenkiintoinen postaus! Ketoilin liki vuoden, mutta nyt olen palannut hiilareille. Siedän niitä suhteellisen hyvin, esimerkiksi riisiä pystyin ketollakin käyttämään. Keton alussa huomasin, että myös oma maksani tarvitsi alkuun paljon tukea.

Nyt kesän ja etenkin koronaetäkevään retuperäisyys ruokavaliossa tuntuu painavan ja hommat ovat ihan tukossa. Voisin taas vähentää hiilareita ja kokeilla tällaista detoxia! Sokeria puhtaimmillaan tai edes hedelmissä en syö siis vieläkään, joten mehupaasto ei oikein houkutellut, kun jo alkukesästä mietin vaihtoehtoja.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Korealainen 7 Skin Method on mehukkaan ihon salaisuus
Terassilla
Testasimme ayervedisen tasapainoa lupaavan kitcharipaaston
Aikuisesta ystävyydestä ja luonnollisista tuoksuista