Matcha-sitruunakakku ja kuinka lopetin kahvin juonnin

Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.

Matcha Mascarpone Kakku

Olen kirjoitellut kahvirakkaudestani aina silloin tällöin täällä blogissa ja ainakin kaikki pitkäaikaisemmat lukijani tietävät miten paljon rakastan aamuista tuplaespressoani. Suomalainen kahvikulttuuri on itselleni todella vieras enkä ole koskaan ymmärtänyt laihan ja teemäisen kahvin lipittelyä pitkin päivää.

Aloin juoda kahvia vasta parikymppisenä yhdessä Tuomaksen kanssa, kun sukelsimme kerralla kahvihifistelyn syvään päähän. Kymmenen vuoden ajan aamuihimme on kuulunut AeroPressillä tehty vahva tuplaespressoshotti tummapaahtoisista luomupavuista.

Olen saattanut nautiskella espressoani tuntitolkulla ja olin järkyttynyt, kun näin Milanon kahviloissa italialaisten hörppää ykkösellä ja juokse ulos kahvilasta -tavan. Itselleni kahvi on aina ollut suuri nautintojuttu.

Vaikka pidän todella paljon kahvin mausta ja olen vuosien mittaan ollut eri mittaisia aikoja ilman kahvia, vaikeinta on ollut luopua tavasta. Kahvin maku hivelee jokaista aistiani, mutta vähintään yhtä paljon on merkinnyt sen valmistamisrituaali: papujen valinta, oikeanlainen säilytys, jauhatus, koko valmistusprosessi.

Juon kahvini aamuisin kerran päivässä ja ihmiselle, jolle rutiinit ovat muutoin hieman vieras käsite, aamukahvi on ollut kaikkine aspekteineen tärkeä juttu uuteen päivään valmistautumisessa.

Ollaanpa silti rehellisiä – riippuvuus on ollut myös kehollista, sillä musta aamueliksiirini on taannut aamuun kunnon kofeiiniherätyskiksin. Tämän tosin huomasin konkreettisesti vasta siinä vaiheessa, kun aloin vähentää kahvia.

Lue myös: Raikas ketogeeninen appelsiini-juustokakku

Paras Ketogeeninen Kakkupohja

Kokeilin reilu vuosi sitten keväällä vierottautua kahvista, koska se ei enää tuntunut tai maistunut hyvälle ja olinkin ilman kofeiinia kolmisen viikkoa. Sitten kaffi palasi kuvioihin kuppi kerrallaan, koska se oli minulle edelleen se arjen ihana nautintojuttu. Tummapaahtoisen kahvin maku täyttää suun ja tuntuu yhtä hyvältä kuin lempihajuveden tuoksu kaulalla tai jokivesi iholla.

Sanoin talvella ystävälleni, että olen tehnyt jo niin paljon muutoksia ruokavaliooni ja elämääni yleisesti ottaen viimeisen vuoden aikana, että minusta tuntuu siltä että saisinko pitää edes kahvini. Ja saisinhan minä pitää, tottakai, aikuinen ihminen.

Tosiasioilta on kuitenkin vaikea ummistaa silmiä, kun tuntee omissa nahoissaan kofeiinin vaikutuksen hermostoon – viime vuonna kärsin kuukausitolkulla mittavista rytmihäiriöistä joka päivä ja toisekseen tiedän vallan hyvin, ettei oma kehoni kaipaisi enää yhtäkään stimulanttia vauhdittamaan hermostohyrrää.

Gluteeniton Mansikkakakku

Kun kofeiini ottaa enemmän kuin antaa

Tänä keväänä kehoni alkoi ayervedan termein kuumua. Sain päänsärkyjä (joita kahvi ei vienyt pois kuten aiemmin), ihoni helotti punaisena ja minulla oli niin kuuma, että tuntui kuin palaisin sisältä käsin. Espresson jälkeen alkoi tulla yhä useammin niin järkyttävä pahoinvointi ja kuvotus, että muutaman kerran melkein oksensin. Aiempien pohdintojeni ja näiden oireiden myötä aloitin huhtikuussa kofeiinin alasajon.

Hankin viime kesänä paljon tietoa kofeiinin haittavaikutuksista, koska olen pohtinut monelta kantilta sitä miten helposti ylikierroksille syöksyvän hermostoni saisi paremmin balanssiin ja päädyin lukemaan kahvin insuliinia nostavasta vaikutuksesta.

Kahvinjuonti heikentää insuliiniherkkyyttä ja edesauttaa insuliiniresistenssin syntyä. Elina Hytönen on kirjoittanut aiheesta suomeksi tosi hyvän artikkelin Kahvi väsyttää ja nostaa verensokeria. Hän sivuaa tekstissään tutkimusta, jossa kakkostyypin diabeetikoille annettiin ruoan yhteydessä kofeiinitabletti, joka nosti insuliinipitoisuutta lähes 50 % ja verensokeria 21 %.

Aloitin ketogeenisen ruokavalion kaksi vuotta sitten siitä syystä, että halusin nimenomaan tasapainoittaa hormonitoimintaani eikä se, että kiusaan insuliiniani jatkuvasti kahvilla, tuntunut enää kovin fiksulta.

Viime kevään vakaa aikomukseni lopettaa kahvi kosahti tapaan, tottumukseen ja kahvin maun kaipuuseen. Tänä keväänä toimin eri tavalla ja aloitin kofeiinin alasajon hitaasti, jotta en saisi niin massiivisia vieroitusoireita kuten aiemmilla kerroilla. Se oli todella hyvä ratkaisu.

Koska aiemmat lopetuskerrat olivat kosahtaneet aina kahvin maun kaipuuseen, aloin etsiä ja löysin monien kokeilujen jälkeen rakastamani tummapaahtoisen espressopavun makuisen kofeiinittoman vaihtoehdon, joka oli vieläpä valmistettu vesipesemällä – ei liuottimilla kuten kofeiinittomat kahvit yleensä. Toinen erittäin toimiva apukeino kofeiinin alasajoon on ollut matcha, jota hyödynsin myös aiemmilla lopetuskerroilla.

Lue myös: Yellow Moodin mehevä porkkanakakku

Ruokavalokuvaaja Kakku

Kahvia, matchaa, vaiko kumpaakaan?

Laskin kerran, että sain aiemmin helposti 200 mg edestä kofeiinia per päivä, kun taas yhdessä matcha-annoksessa kofeiinia on hilkun päälle 30 mg. Matchassakin siis on kofeiinia, mutta toisin kuin kahvi, se ei vapauta sitä kehoon yhtenä ryöppynä. Matchan sisältämä L-teaniini ja ECGC-katekiinit lieventävät kofeiinin vaikutusta ja siksi matcha ei aiheuta samanlaista energiaromahdusta kuin kahvi. Tämän vuoksi moni kahvin kofeiinista oirehtiva voi käyttää matchaa ongelmitta, sillä L-teaniini myös rauhoittaa hermostoa ja kofeiinin hitaampi imeytyminen takaa pitkäkestoisemman virkeän olon.

Entäs sitten ne matchan valintakriteerit? Fakta on, että markkinoille mahtuu monenlaatuista matchaa. Jos haluaa taata itselleen nautinnollisen teekokemuksen, helpoiten laadukkaan – eli kirkkaan vihreän värisen ja täyteläisen makean makuisen – matcha-teen tunnistaa siitä, että jauheeseen on käytetty vain teekasvin ylimmät lehdet ja nuput.

Matcha on teepensaan lehdistä jauhettu jauhetta, ja parhaimmat matchat ovat käsin poimittuja sekä perinteisissä kivimyllyissä jauhettuja. Myllyssä teelehdistä  muotoutuu hienojakoista jauhetta, jota saadaan jauhettua tunnin aikana vain noin 40 gramman verran, sillä nopeampi tahti nostaisi lämpötilaa ja pilaisi maun.

Hellävaraisesti valmistettu matcha on parhaimmillaan moniulotteinen makuelämys, josta voi maistaa makeaa, suolaista, karvasta, hapanta ja täyteläistä umamia. Laadukas matchatee jättää aina suuhun pehmeän sekä makean jälkimaun, kiitos L-teaniinin.

Olen testannut vuosien varrella useampaa matcha-laatua ja tykästyin todella paljon Kiki Healthin matcha-jauheeseen, jossa on todella pehmeä, rikas ja puhdas makuprofiili – väitän, että tämä täyttää tarkimmankin teehifistelijän vaatimukset. Merkin käyttämät teepuun lehdet on kasvatettu japanilaisen teekulttuurin kehdossa Kiotossa. Matcha sopii lämpimän juoman lisäksi myös leivontaan ja kylmiin juomiin. Kupillinen matchaa vastaa 10 tavallista vihreän teen annosta ja sisältää aminohappoja sekä elintärkeitä antioksidantteja.

Kofeiini Terveys

Näin valmistat matcha-teen:

Mittaa matcha-kulhoon ½ – 1 tl Kiki Health matcha-jauhetta (joka on muuten 20 % alennuksessa kesäkuun loppuun PUR:n verkkokaupassa, suosittelen kokeilemaan!), lisää joukkoon 1 rkl kylmää vettä ja sekoita bambuvispilällä, kunnes seos on tahnamaista. Kaada sitten joukkoon 85°C asteista vettä koko ajan bambuvispilällä siksak-sekoitusliikettä tehden. Suosittelen käyttämään veden lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria, koska liian kuuma vesi tekee matchasta karvaan ja kitkerän makuista. Matcha on valmista nautittavaksi, kun jauhe on sekoittunut veteen kokonaan ja teen pinnalle on muodostunut tiheä vaahto. Säilytä matcha-jauhe aina jääkaapissa, jolloin se säilyttää tuoreutensa paremmin.

Jos kaipaat helppoa monitoimituotetta, Planet Paleon Matcha-kollageenilatte on ihana juomasekoitus, johon tarvitsee lisätä vain kuuma vesi, maito tai kasvimaito. Juomasekoitus sisältää naudan kollageenia, matchaa, kookosmaitojauhetta, kanelia, sitruunankuorijauhetta ja vaniljaa.

 

Ketogeeninen Kakkupohja

Miten kofeiinin lopettaminen on vaikuttanut?

Halusin luopua kofeiinista hitaasti välttääkseni keholliset vierotusoireet, mutta vähitellen luopuminen oli tärkeää myös henkisistä syistä. Hankin kofeiinittomia kahvipapuja ja aluksi puolitin määrän siten, että valmistin tuplaespressoni käyttämällä 50 % kofeiinipapua ja % 50 kofeiinitonta papua.

Ajan saatossa kofeiiniton kahvi alkoi vallata enemmän alaa ja sujautin aamuespressooni enää 1 rkl verran kofeiinia sisältävää espressoa. Tällä hitaammalla tavalla pää pysyi muutoksessa mukana, en saanut päänsärkyä, hermoromahdusta (heh) enkä joutunut kärvistelemään järkyttävän väsymyksen ja toimintakyvyttömyyden kanssa.

Aloin huomata kofeiinin alasajon positiiviset vaikutukset asteittain ja toki vain aika kertoo minkälaisia pitkäaikaisia vaikutuksia vielä ilmenee. Yksi ensimmäisistä suopeista vaikutuksista oli parantunut unenlaatu: aloin nukahtaa nopeammin ja aamulla tuntui, että olo oli levännyt ja virkeä. Unella on valtava vaikutus jaksamiseen ja tämä on ollut aivan mahtava juttu tällaiselle lapsuudesta saakka kroonisesta nukahtamattomuudesta kärsineelle.

Hitaammalla kofeiinin vähentämisellä pää pysyi muutoksessa mukana, en saanut päänsärkyä, hermoromahdusta (heh) enkä joutunut kärvistelemään järkyttävän väsymyksen ja toimintakyvyttömyyden kanssa.

Aamuinen pahoinvointi jäi sekin nopeasti pois. Ihmeellinen hermostuneisuus ja ylivireys – jota en ollut osannut liittää kahvista johtuvaksi – katosi sekin ja mieli on ollut paljon rauhallisempi. Ihon punoitus alkoi rauhoittua vasta parin kuukauden sisällä kofeiinin vähentämisesta (iho on selkeästi myös stressi-indikaattori omalla kohdallani, eli kaikkea en laita kahvin piikkiin).

En ole kofeiinin suhteen sataprosenttisen ehdoton, eli hyvin harvakseltaan saatan siemaista espressokupposen hyvässä seurassa, jos en ole varautunut kofeiinittomalla kahvilla ja hetki tuntuu kahvin arvoiselta. Uskon kuitenkin, että olen vihdoin löytänyt tasapainoni kofeiinin kuluttajana ja matalakofeiininen/kofeiiniton elämä tulee olemaan osa matkaani tästä eteenpäin.

Lue myös: Yellow Moodin flunssan itsehoito-opas

Keto Resepti Kakku

Muutama huomio kakkureseptistä

Valmistin matcha-teeman innoittamana raikkaan matcha-sitruunatäytekakun, joka on gluteeniton, viljaton ja ketogeeninen. Kakku on makeutettu erytritolitomulla ja stevia-tipoilla, mutta voit vallan mainiosti korvata ne haluamallasi makeutuksella (muista annostella varovasti ja maistella, sillä suhde ei välttämättä ole sama kuin reseptissä mainitut määrät). Erytritolin (eli karppisokerin) voi jauhaa tomuksi helposti tehosekoittimessa.

Kakkupohja on uskomattoman kostea ja pehmeä eikä sitä tarvitse kostuttaa erikseen. Värinsä pohja saa Kiki Healthin matcha-jauheesta, mutta se ei ole välttämätön, mikäli sinulla ei matchaa ole. Jos taas tuntuu, ettet välttämättä jaksa tai halua sählätä täytteiden kanssa, kakkupohja toimii vallan mainiosti myös sellaisenaan mehevänä kuivakakkuna.

Tuomas sanoi, että jos tämä olisi jonkin konditorian listoilla, hän kävisi ostamassa kakkua koko ajan lisää. Hän on vaativin ja parhain kriitikkoni – ei vain suoruutensa vuoksi, vaan siksi, että hän syö ”normaalisti” ja huomauttaisi takuulla, jos kakku ei menisi alas myös tavan ruokavaliota noudattaville. Jos siis olet kaivannut kesäpöytääsi raikasta, mehevän kosteaa ja kaunista tarjottavaa, tämä on kokeilemisen arvoinen resepti.

Ruokavalokuvaus Ketogeeninen Ruokavalio

Matcha-sitruunakakku

ketogeeninen resepti, riittää 6 hengelle 

Kakkupohja:

tarvitset 2 x 15 cm irtopohjavuokaa

100 g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
4 dl mantelijauhoa
1 ½ - 2 tl Kiki Health -matchajauhetta
1 luomusitruunan kuori
1 tl psylliumia
2 ½ dl erytritolitomua (tai muuta makeutusta)
1 dl tuorepuristettua sitruunamehua
3 rkl kermaa
1 tl leivinjauhetta
¼ tl merisuolaa

1. Vatkaa voi vaahdoksi kulhossa. Lisää joukkoon kerma sekä kananmunat tasaiseksi vatkaten.

2. Sekoita mantelijauho, leivinjauhe, matcha, luomusitruunan kuori, merisuola ja psyllium keskenään.

3. Purista luomusitruunasta mehu ja mittaa se kattilaan yhdessä erytritolitomun kanssa. Lämmitä seosta, kunnes se on kirkasta.

4. Lisää voi-seokseen vuorotellen jauhoseosta sekä sitruuna-erytritoliseosta. Vatkaa taikinaa noin minuutin ajan, jotta psyllium alkaa muodostaa kevyttä sitkoa.

5. Vuoraa kaksi 15 cm irtopohjavuokaa leivinpaperilla ja voitele reunat voilla. Taikinan kokonaispaino on 600 g, eli saat kaksi tismalleen samankokoista pohjaa käyttämällä keittiövaakaa ja punnaamalla taikinaa 300 g per vuoka.

6. Paista pohjia yhtäaikaa uunin keskiosassa kiertoilma-asetuksella 175°C asteessa 30 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Mascarponetäyte:

250 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
10-15 stevia-tippaa (tai muuta makeutusta)
200 g tuoreita mansikoita koristeluun

1. Kaavi mascarponejuusto kulhoon ja vatkaa vatkaimella.

2. Lisää mascarponen joukkoon kermaa ohuena norona koko ajan vatkaten. Lisää stevia-tipat, sekoita ja laita täyte pursotuspussiin. Itse tein pieniä palloja ja käytin ympyränmuotoista pyöreäpäistä tyllaa. Voit myös skipata pursottamisen ja annostella täytteen kakun väliin ja päälle veitsellä tai lusikalla.

Gluteeniton Matchakakku

Kakun kokoaminen:

Pursota täytteestä vajaa puolet ensimmäisen pohjan päälle. Viipaloi mansikoita ja tee niistä kerros täytteen päälle. Lisää toinen kakkupohja ja toista prosessi. Viimeistele kakku juuri ennen tarjoilua matcha-jauheella.

Paras Gluteeniton Kakkupohja Ketogeeninen Kakku Hannamari Rahkonen Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Onkos ruutujen sillä puolella kofeiinista luopuneita? Minua kiinnostaisi ennen kaikkea mikä sai sinut lopettamaan kahvin juonnin ja onko lopetuspäätös tuonut mukanaan hyötyjä.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Johanna

Moikka! Kofeiiniton kahvi kiinnostaa, sillä myös minä rakastan kahvin makua. Mitä merkkiä käytät? ☕️ Mitä muuta ihanaa kylmää juotavaa voi matchasta tehdä? 🍵 Aurinkoa kesääsi! ☀️

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Käytän Lucaffen Decaffeinated -papuja, joita myy ainakin Crema – tämä on oikein tumman paahteinen espressopapu, joka on samalla tosi pehmeä :) Matchasta voi tehdä erilaisia kylmiä smoothieita, jääteetä (matchaa, kylmää vettä, sitruunamehua, makeutusta ja jäitä) tai yhdistää sen tuorepuristettuihin mehuihin, jos sellaisia käyttää.

Vastaa
Pirjo Viskari

Hei vaan. Lopetettuani kahvin juomisen viikko sitten sokeriarvot laskivat heti. Hermostolliset vaikutukset herkälle keholle tasoittuvat pikkuhiljaa, kärsivällisesti odotellen ja blogiasi ihastellen kaunosieluna sielu lepää katsellen värejä ja asetelmia Kiitos niistä ja vaivan näöstäsi.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Todella mielenkiintoista! Kiitos kokemuksesi jakamisesta ja tosi kauniista sanoista, ne lämmittävät mieltä pitkään. Rentouttavaa kesää!

Vastaa
Pauliina

Kiitos tästä postauksesta, sain lopullisen motivaatiobuustin kofeiinin vähentämiseen/kahvista luopumiseen. Käytätkö muuten ketolla kaakaovoita ollenkaan? Kokeilin tehdä matcha-lattea, johon lisäsin teelusikallisen kaakaovoita, niin kylläpä antoi pehmeää lisämakua!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Onpa kiva kuulla, että postaus antoi innostusta kokeilla kofeiinittomampaa eloa! :) Käytän kaakaovoita lähinnä tumman suklaan muodossa, muuten ei ole tullut käytettyä sitä rasvanlähteenä. Tuo matcha-latte kuulosti kuitenkin tosi hyvältä, tämä menee kyllä testiin meillä, kiitos :)

Vastaa
Maisa

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Tekstiä lukiessani tuli sellainen olo, kun olisit minusta kirjoittanut! Eli itse olen myös kamppaillut juuri samanlaisten ongelmien kanssa kahvin juonnista. Itsekin olen lopettanut monta kertaa mutta aina palannut takaisin kahvin juontiin. Olen huomannut, että stressaantuneena kahvi ei sovi minulle ollenkaan. Haluaisin päästä tavasta eroon kokonaan jos oloni tuntuu virkeämmältä. Täytyy kokeilla vielä kerran vieroitusta ja hyvä tietää, että en ole asian kanssa ainut 😊.

Vastaa
Rosa

Hei,minä lopetin kahvinjuonnin samalla kun sanouduin irti tupakasta. Nää kaksi yhdisti minua. Liikaa juotuna mulle tuli myös huono olo.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Luovan yrittäjän tärkein pääoma
2 x hurmaava DIY-vartalokuorinta
Gluteeniton näkkäri
Twister-smoothie