Eteeriset öljyt arjen apuna

Tämän kevään aikana pitkäaikainen yhteistyökumppanini PUR Kauppa julkaisee Yellow Moodissa kaikkien iloksi vieraskynä-kirjoituksia. Tänään PUR Kaupan asiantuntijatiimi kokosi käytännöllisen aromaterapian ja eteeristen öljyjen käyttöoppaan. 

Antoisia lukuhetkiä,

Yellow Moodin luotsi Hannamari, xo

Eteeriset öljyt ovat kasveista vesihöyrytislaamalla, puristamalla tai vaikka hiilidioksidiuutolla erotettavia tuoksuvia öljyjä. Kasvi valmistaa näitä aromaattisia seoksia kommunikoidakseen toisten kasvien sekä muiden lajien kanssa. Öljyillä on myös kasvia suojaava vaikutus, sillä ne ovat yleensä antimikrobisia ja tuoksu voi toimia myös karkotteena tai houkutteena esimerkiksi hyönteisille.

Myös ihminen on oppinut hyödyntämään eteerisiä öljyjä moniin tarkoituksiin. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää esimerkiksi tunnelman luomiseen, ihotulehdusten ja sieni-infektioiden hoitoon, luonnonkosmetiikan tuoksuna tai vaikuttavana ainesosana, huoneilman puhdistamiseen tai vaikkapa kokonaisvaltaisesti vaikuttavaan aromaterapiahierontaan.

Eteeristen öljyjen aromaterapeuttisella käytöllä on pitkät perinteet muun muassa Englannissa, Saksassa ja Ranskassa. Myös Yhdysvalloissa on tehty tuloksellista tutkimusta ja hoitoa aromaterapialla esimerkiksi posttraumaattisen stressihäiriön hoidossa. Eteerisistä öljyistä puhuttaessa onkin kyse melkoisista luonnon aarteista, joita kannattaa käyttää harkiten.

Yellowmoodhome_flower 0014

Eteeriset öljyt on lähes poikkeuksetta laimennettava jollain tavalla, kun niitä käytetään. Annostelussa kannattaa olla maltillinen ja eteerisiin öljyihin pätee hyvin sääntö “vähemmän on enemmän”. Perussääntönä esimerkiksi iholle levitettäessä voi sanoa, että noin 4-10 tippaa eteeristä öljyä sekoitetaan 10 millilitraan kantajaöljyä, joka voi olla jokin elintarvikelaatuinen öljy, kuten oliiviöljy tai seesamiöljy tai vaikkapa ruusunmarjansiemen- tai aprikoosinkiviöljy.

Voimakkaammista öljyistä, kuten esimerkiksi jasmiinista ja ylang ylangista kannattaa tehdä miedompia laimennoksia, kuin vaikkapa hennosta laventelista. Mikäli käytät öljyjä diffuuserissa, huomioi tilan koko ja se onko huoneistossa lemmikkieläimiä, lapsia tai yliherkkiä henkilöitä. Esimerkiksi lasten ja vanhusten tai hengitystieallergikkojen (sekä muutoin herkistyneiden henkilöiden) kannattaa käyttää öljyjä miedompina laimennoksina kuin terveiden aikuisten.

Puhtaat ja hyvälaatuiset eteeriset öljyt ovat yleensä hyvin siedettyjä silloin, kun annostelu on oikea. Parhaimmillaan näillä öljyillä voi olla todella terapeuttisia vaikutuksia meihin. On hyvä huomioida myös se, että terapeuttista vaikutusta ei voida saavuttaa eteerisistä öljyistä eristetyillä komponenteilla, eikä synteettisillä tuoksuainesosilla.

Lue myös: 15 x parempaa unta

6 eteeristä öljyä ja vinkkejä niiden käyttöön

Miten Lievittaa Stressia

Rentouttava laventeli sopii käytettäväksi hyvin monipuolisesti. Sitä voi käyttää rauhoittamaan ärtynyttä ihoa esimerkiksi auringossa palamisen jälkeen tai vaikkapa hyönteisen piston jälkeen. Jos kärsit unettomuudesta, voit tiputtaa laventelia muutaman pisaran esimerkiksi tyynyliinalle tai tehdä siitä vaikka rentouttavan jalkakylvyn ennen nukkumaanmenoa.

Jos kylpy on vaikea toteuttaa, voit myös sekoittaa laventelia muutaman pisaran neutraaliin kantajaöljyyn ja hieroa seoksella jalkaterät tai vaikka koko vartalon. Laventelia voi myös laittaa diffuuseriin yhdessä muiden öljyjen kanssa, sillä se sopii hyvin yhteen vaikkapa sitrus- ja kukkaisöljyjen kanssa. Laventelilla on kokonaisvaltaisesti rentouttava ja rauhoittava vaikutus ja se sopii hyvin uupuneille, jotka kärsivät pitkään jatkuneesta stressistä.

Lue myös: 9 x käytännöllistä keinoa pitää huolta hyvinvoinnista stressin keskellä

Raikas eukalyptus sopii hyvin huoneilman desinfioitiin flunssa-aikana sekä erilaisten hengitystieinfektioiden hoitoon, sillä se auttaa irrottamaan limaa, vahvistaa tutkitusti immuunipuolustusta ja desinfioi tehokkaasti. Eukalyptusta voi käyttää diffuuserissa yksinään tai sekoitettuna esimerkiksi laventeli tai sitruunaöljyn kanssa.

Mikäli flunssa yllättää, eukalyptusta voi käyttää höyryhengitykseen laittamalla astiaan kuumaa vettä 1-2 litraa ja tiputtamalla joukkoon pari tippaa eukalyptusöljyä. Voit myös sekoittaa eukalyptusta johonkin neutraaliin kantajaöljyyn ja hieroa seosta rintaan helpottamaan hengitystä ja hillitsemään yskää.

Lue myös: Yellow Moodin suuri flunssan itsehoito-opas

yellowmood_DIY_decoration_sisutus_bambu3.jpg

Piristävä bergamotti lievittää jännitystä ja stressiä. Se energisoi ja auttaa ahdistavissa tilanteissa tai pilvisenä päivänä. Bergamotilla on myös ihotulehduksia rauhoittava ja seebumin (ihotali) tuotantoa tasapainottava vaikutus.

Bergamottia voi käyttää diffuuserissa piristämään päivää ja kohottamaan mielialaa tai rentouttavassa hieronnassa tai ihonhoidossa. Bergamottiöljy on aina laimennettava neutraaliin kantajaöljyyn iholle käytettäessä, eikä ihoa kannata altistaa suoralle auringonvalolle 4 tuntiin öljyn ulkoisen käytön jälkeen.

Monikäyttöinen tea tree -öljy on tunnettu sen antimikrobisesta vaikutuksesta, sillä se tehoaa bakteereihin, viruksiin ja sieni-infektioihin. Voimakkaan tuoksuista tea treetä onkin hyödynnetty muun muassa kynsi- ja jalkasienen, herpeksen, syylien ja ihotulehdusten hoitoon sekä karkottamaan täitä. Kosmetiikassa tea treetä on käytetty erityisesti akneihon hoitoon.

Mikäli käytät öljyä herkille ihoalueille, kuten vaikkapa huuliherpeksen hoitoon, laimenna öljyä esimerkiksi jojobaöljyyn. Myös täiden karkoituksessa öljy kannattaa sekoittaa neutraaliin kantajaöljyyn. Kynsisienen hoitoon puolestaan öljyä voi levittää suoraan hoidettavalle alueelle 2-3 kertaa päivässä.

Helppo Vegaaninen Kasviskorma Vegekorma Hannamarirahkonen 3

Naisten öljyksikin kutsutulla ylang ylangilla on rentouttava ja homeostaasia edistävä vaikutus koko kehoon. Tätä öljyä kannattaa aina käyttää hyvin mietona laimennoksena, sillä liiallinen käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia tai päänsärkyä. Ylang ylangin tuoksu viehättää useimmiten aikuisia naisia ja ylang ylang soveltuukin hyvin hormonitasapainon tukemiseen vaihdevuosien aikana.

Ylang ylang voi auttaa esimerkiksi kuiviin limakalvoihin ja sitä suositellaan käytettäväksi esimerkiksi rentouttavaan hierontaan kantajaöljyyn sekoitettuna. Afrodisiakkina tunnettu öljy voi myös piristää parisuhdetta. Ylang ylang sopii loistavasti myös ihonhoitoon, sillä se normalisoi seebumintuotantoa sekä liian kuivalla, että rasvaisella iholla. Oikein annosteltuna ylang ylang toimii rauhoittavana ja kosteuttavana öljynä herkälläkin iholla.

Novexpert C Vitamiini Kosmetiikassa

Virkistävä sitruunaöljy piristää ja parantaa keskittymiskykyä. Sitruunaöljy sopiikin hyvin käytettäväksi diffuuserissa, sillä se myös desinfioi huoneilmaa. Sitruunan sanotaan myös vahvistavan vastustuskykyä ja nopeuttavan flunssan paranemista. Ihonhoidossa sitruuna sopii erityisesti rasvoittuvan ja tulehduksiin taipuvaisen ihon hoitoon.

Sitruunaöljy auttaa myös selluliitin hoitoon, sillä sitruunaöljy auttaa hajottamaan kovettunutta rasvaa rasvasoluissa. Voit sekoittaa sitruunaöljyä haluamaasi kantajaöljyyn ja levittää hoidettaville alueille lymfanestekierron suuntaisesti. Alle on suositeltavaa tehdä kuivaharjausta tai stimuloida ihon pintaverenkiertoa jollain muulla tavoin. Voit myös sekoittaa sitruunaöljyä esimerkiksi pyykkietikan sekaan.

Lue myös: Sitruunainen DIY-vartalonkuorinta

Huom! Muista aina laimentaa eteeriset öljyt jollain tavalla. Ainoastaan laventelia tai tea tree öljyä voidaan joissain tapauksissa käyttää suoraan iholle. Vain tietyt öljyt sopivat pienille lapsille tai raskauden aikana, joten noudata tällöin erityistä varovaisuutta öljyjen käytössä.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Teksti PUR Kauppa

Kuvat Hannamari Rahkonen

Lähde: Essential oils used in aromatherapy: A systemic review

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Vuoden 2018 luetuimmat blogipostaukset
Arvonta: Jaossa 3 x vapaavalintaista Algamaris-aurinkosuojatuotepakettia!
Green Beauty Awards 2017: Meikit
15 x vinkkiä laadukkaampaan uneen