Syksyn lämmittävin ruoka on herkullinen lohicurry sitruunakukkakaaliriisillä

Kaupallinen yhteistyö Foodin.

Täyteläisessä lohicurryssa voi maistaa chilin lempeän poltteen, rakkauden ja tuoreet raaka-aineet. Maukas kastike valmistetaan itse alusta loppuun ja vaivannäkö palkitsee! 

Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti 4

Rakastan erilaisten curryja, vaikka niitä tuleekin tehtyä arjessa aika harvoin. Tänään tarjoilen kuitenkin ilolla yhden curryaterian, joka saa syöjät huokailemaan lautasten äärellä. Alusta asti itse tehty curry on saanut vaikutteensa thaimaalaisesta keittiöstä.

Kastike sisältää liudan upeita raaka-aineita kuten chiliä, paprikaa, limeä, sitruunaruohoa, korianterinsiemeniä, valkosipulia ja salottisipulia. Umamia kastikkeeseen tuo miso-tahna. Tämän lisäksi kastikkeen luonnetta on muovaamassa tarkoin valitut mausteet luottokumppaniltani Foodinilta: inkiväärijauhe, maailman paras merisuola, sitruunamehu, neitsytoliiviöljy ja hedelmäinen mustapippuri. Lopuksi kastikkeen tulisuus pyöristetään raikkaalla kookosmaidolla.

Päädyin tällä kertaa tekemään currysta lohiversion, mutta se on todella herkullista myös kanan kanssa. Älä huoli pitkältä näyttävää raaka-aineiden listaa, kastike itsessään on nopea tehdä eikä vaadi pitkiä haudutteluja. Tuoreet raaka-aineet vain sujautetaan kuorien ja siementen poistamisen jälkeen tehosekoittimeen ja sekoitetaan silkkiseksi kastikkeeksi.

Eniten aikaa menee kukkakaaliriisin tekemiseen ja lohen fileoimiseen, eli jos haluat säästää aikaa, osta suosiolla valmiita lohikuutioita. (Minulla on usein tapana jättää kukkakaaliriisi valmistamatta, vaikka se täydentääkin annoksen.)

Lue myös: Kanapata

Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti 2 Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti 8 Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti 3

3 x vinkkiä maustamiseen

1) Näytä kuiville mausteille kuumaa pannua

Jos jaksat ja viitsit, saat maksimoitua kastikkeen makumaailman paahtamalla mausteet. Annostele korianterinsiemenet ja mustapippuri kuumalle pannulle ja anna sitten paahtua parisen minuuttia välillä heilutellen. Jätin itse tämän vaiheen arjen tohinassa välistä, eli maukasta tulee myös vähemmällä vaivalla.

2) Korvaa perinteinen katkaraputahna misolla

Perinteinen thaimaalainen curry sisältää lähestulkoon aina katkaraputahnaa. Jos et voi tai halua syödä sitä syystä tai toisesta, laadukas miso-tahna ajaa saman asian ja tuo kastikkeeseen ihanasti umamia.

3) Kuinka tulista? Sinä päätät!

Käytin reseptiin viiden ja seitsemän tulisuusasteen chilejä. Miedommat ovat alhaalla olevan kuvan ylälaidassa näkyviä reilumman kokoisia chilejä ja tulisemmat pienempiä kuten kuvan alalaidasta voi huomata. Tällä reseptillä kastikkeesta tulee tulisuudeltaan mietoa. Jos kaipaat enemmän potkua, lisää suosiolla chilien määrää tai käytä reseptissä mainitusta kookosmaidon määrästä vain puolet – sen kermaisuus nimittäin taittaa tulisuutta paljon.

Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti 7

Punainen lohicurry

4 annosta

Currykastike:

1 punainen paprika
3 isoa chiliä (tulisuusaste 5)
5 pientä chiliä (tulisuusaste 7)
3 sitruunaruohoa
4 isoa valkosipulinkynttä
½ dl Foodin-sitruunamehua
1 keskikokoinen lime kuori ja mehu
4 pientä salottisipulia
1 ½ rkl misotahnaa
½ dl Foodin-neitsytoliiviöljyä
2 tl Foodin-inkiväärijauhetta
1 rkl korianterin siemeniä
15 rouhaisua Foodin-mustapippuria
2-3 tl Foodin-merisuolaa

1. Ota esille tehosekoittimen kannu, jotta voit laittaa kaikki tuoreet ainekset sinne käsittelyn jälkeen.

2. Poista paprikasta siemenkanta ja pilko kahdeksaan osaan. Kuori sipulit ja halkaise. Poista chileistä kannat ja leikkaa pariin osaan. Raasta limen kuori, halkaise sitten ja purista mehu joukkoon. Kuori sitruunaruohoista pois kuituiset kuorikerrokset, kunnes löydät keskeltä valkoisen aarteen – pilko se muutamaan osaan ja heitä kannuun.

3. Annostele kannuun lopuksi kuivat mausteet, sitruunamehu, miso ja oliiviöljy. Sekoita reilun minuutin ajan tai kunnes kastike on täysin sileää.

4. Kaada kastike pannulle ja keitä keskilämmöllä (saa olla pientä porinaa) reilun viiden minuutin ajan. Aloita sillä välin lohen leikkaaminen, neuvot löydät alta!

Lisäksi tarvitset:

800 g lohta
2 dl Foodin-kookosmaitoa
tuoretta korianteria

1. Ota esille reilun kokoinen leikkuulauta ja iso sekä terävä veitsi.

2. Aseta lohi nahkapuoli leikkuulautaa vasten ja poista mahdolliset ruohot.

3. Seuraavaksi poistetaan nahka pyrstöstä päin. Liu’uta veitsi lihan ja nahan väliin. Pidä toisella kädellä kiinni nahasta ja liu´uta loppufilee veitsellä.

4. Leikkaa lohet noin 4 x 4 cm kuutioiksi.

5. Lisää tässä vaiheessa kookosmaito curryn sekaan ja sekoita. Lisää sitten lohipalat ja anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä 10-15 minuutin ajan riippuen lohikuutioiden koosta (et halua, että ne kuivuvat). Sekoita hellävaraisesti vain kerran tai kaksi, jotta lohi pysyy kuutioina.

Sitruunakukkakaaliriisi

4 annosta

1 kg kukkakaalia
100 g voita
1 sitruunan kuori
1 tl Foodin-merisuolaa

1. Poista kukkakaalista lehdet. Pilko sopiviksi paloiksi ja hienonna riisiksi monitoimikoneessa. Tämä määrä kukkakaalia kannattaa hienontaa kolmessa osassa. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, voit aivan hyvin raastaa kaalin raastimen isoimmalla terällä.

2. Sulata voi laakeassa kattilassa. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori, kukkakaaliriisi ja suola.

3. Kuullota keskilämmöllä viiden minuutin ajan ja nauti tuoreeltaan punaisen lohicurryn kanssa. Viimeistele ateria tuoreella korianterilla ja limelohkolla!

Punainen Lohicurry Ketogeeninen Ruokavalio Vhh Resepti 6

Onko haussa maukkaat ketoreseptit? Löydät Yellow Moodin laajasta reseptiarkistosta oman kategorian, joka on täynnä vähähiilihydraattisia ja ketogeenisia arkiruokareseptejä.

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Altti

Millä korvaisit sitruunaruohon? Meidän "kylältä" sitä ei saa 😭

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Sitruunaruohon voi korvata muutamilla eri tavoilla. Yksi on kaffir-limen lehdet, joita löytyy kuivattuina maustehyllyistä. Ne voi siis keittää valmiin kastikkeen seassa ja ottaa sitten pois. Toinen vaihtoehto on käyttää sekoitusta, jossa on tuoretta inkivääriä, tuoretta korianteria tai sitruunankuorta.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Paahdettu marokkolainen kukkakaali ja minttutsatsiki
Hapankaalilaatikko pannulla
Maukas ja nopea kanawokki
Mehevä kesäkurpitsalasagne