Maailman paras focaccia

Tein viime viikolla elämäni ensimmäisen kerran focaccia-leipää. Lopputuloksena oli huokoinen ja taivaallisen pehmeä leipä, joka miltei sulaa suuhun.

Paras Focaccia Resepti

Ajattelen, että jos tekee itse leipänsä luomuraaka-aineista silloin kerran parissa kuukaudessa, kun leipää sattuu tekemään mieli, niin syytä on vain antaumukselliseen nautiskeluun. Uunituore leipä ja voi, siinäpä combo!

Tämä resepti on napattu alunperin Olivian resepti-osiosta, mutta käytin jauhoina  spelttisämpyläjauhoja. Kestän spelt-jauhoja aavistuksen paremmin kuin tavallista vehnää.

”Speltti on vehnänsukuinen alkuperäisvilja noin 10 000 vuoden takaa. Speltti on jalostamaton vilja, joka on säilyttänyt alkuperäisen koostumuksensa läpi historian. Näin se on luonnonmukaista ravintoa sekä ihmisille että eläimille. Speltissä on 13–18 % hyvälaatuista proteiinia sekä runsaasti erilaisia kivennäis‐ ja hivenaineita. Liukenevien ja liukenemattomien kuitujen suhde on hyvä ja rasvahappokoostumus erinomainen.”

– Sunspelt

Paras Focaccia Resepti 2

Minua kiinnostaisi tietää kuinka paljon vähemmän alkuperäisessä spelt-lajikkeessa on gluteenia kuin yliprosessoiduissa vehnäjauhotuotteissa (koskee myös ruista sekä ohraa). Jos joku tietää tästä gluteeniasiasta tarkemmin, saa infota kommenttiosiossa.

Luulen nimittäin, että tässä voisi olla yksi syy sille, että sekä minä että moni tuttavani kestävät spelttiä paljon paremmin kuin tavan viljoja. Näyttää siltä, että mitä enemmän lähdetään jalostamaan ja muuttelemaan viljojen ravintosisältöä, sitä enemmän siitä aiheutuu ongelmia ihmiskeholle.

Paras Focaccia Resepti 3

Speltfocaccia

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl merisuolaa
1 rkl kookospalmusokeria
7,5 dl spelttisämpyläjauhoja
4 rkl neitsytoliiviöljyä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta).

2. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

3. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy.

4. Alusta taikinaan loput jauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10–15 minuuttia. (Vaivasin oman taikinani tehosekoittimessa pienimmällä teholla – lopputulos ei tästä kärsinyt).

5. Taikina saa jäädä melko löysäksi ja tarttuvaksi.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.

4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
2 rkl tuoretta timjamia
2 rkl tuoretta rosmariinia
15 kalamata-oliivia
8-10 kirsikkatomaattia

6. Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti.

7. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.

8. Ripottele leivän pinnalle tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä sekä sormisuolaa. Painele kivettömät ja halkaistut oliivit taikinaan.

9. Paista focacciaa 225°C asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.

10. Nauti antaumuksella, tämä herkku on parasta uunituoreena!

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Ketomunkit pistaasilla ja ruusuvedellä
Ihanat uunijuurekset fetalla
Onnistuneet juhlat 1/6: Mehevä mutakakku limekuorrutteella
Vihreä kanawokki