Maukas ja nopea kanawokki
Kaupallinen yhteistyö Terra Creta.
Nyt se hellekesä sitten alkoi täällä pohjoisenkin perukoilla, ilmassa on kevyttä ilakointia! Sykkeet saivat eilen kyytiä, kun laskimme Tuomaksen kanssa moottoriveneeni ensimmäistä kertaa vesille ja lähdimme hurvittelemaan pitkin jokea.
Enpä olisi uskonut vuosia sitten, että ehdin kolmikymppiseksi ennen kuin hankin ensimmäisen moottoriajoneuvoni, saatika että kyseessä olisi vene! Paatille pitää vielä keksiä nimi, mutta kesämusalistat on tehty ja neitsytmatkan jäljiltä voin todeta veneen kulkevan ihanasti.
Pienten alkusäätöjen jälkeen moottori lähti käyntiin nätistä (huhheijaa) ja pääsimme kartoittamaan Rollon jokireittejä rauhassa – vene on avannut meille juuri sellaisen uuden näkökulman tähän rakkaaseen kesäkaupunkiin kuin toivoinkin.
Illalla tosin tuntui siltä kuin olisin käynyt juoksemassa maratonin – taisi nuo ensikerran stressihormonit jyllätä sen verran railakkaasti uuden äärellä, että ihmekös tuo. (Veneseikkailujani pääsee seuraamaan Instagramissa, jaan stooreissa varmasti tänäänkin uusia klippejä reissulta!).
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Tänään meillä on aikeissa lähteä jälleen paatille piknik-eväinemme ja suunnata asteen verran kauemmas ulottuvalle seikkailulle. Palataan näihin veneaiheisiin kuitenkin paremmin sunnuntaina, sillä tänään on tiedossa vaatimattomasti kesän maukkain kana-kasviswokki.
Tämä ulkotulilla syntyvä herkkuruoka on yksi arkibravuureistani ja mutkaton tarjottava myös isommalle ystäväpoppoolle puutarhajuhlissa. Kaiken kukkuraksi wokki vain paranee maustuessaan ja sopii monenlaisille syöjille ollessaan luontaisesti gluteeniton, maidoton, runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen.
Nopean wokin voi tietysti tehdä myös sisätiloissa kunnon valurautaisella ja kuumalla wok-pannulla, mutta en voi edes kuvailla miten ihanan makuvivahteen ruoka saa ulkotulella valmistettuna!
Koko reseptin perustan muodostavat tuoreet kasvikset, maustamaton ja suolaamaton kana (joka leikataan itse kokonaisesta fileestä), paistamiseen sopivat rasvat kuten neitsytoliiviöljy ja neitsytkookosöljy sekä luomumausteet, joihin on ladattu hurjan paljon intensiivisempi makumaailma kuin markettien tavallisiin maustepusseihin.
Lue myös: Ketogeeninen pho-keitto
Käytin reseptiin hiilihydraatittomia shirataki-nuudeleita, joilla on todella helppoa korvata pasta ja riisi, mikäli noudattaa vähähiilihydraattista tai ketogeenista ruokavaliota. Jos shiratakit eivät ole sinulle vielä kovin tuttuja, pääset lukemaan tästä artikkelistani kaiken mitä sinun tarvitsee tietää näistä ihmenuudeleista. Reseptissä voi toki käyttää halutessaan myös riisinuudelia tai muita nuudeleita – kaikki toimii!
Paistamiseen käytin 1:1 suhteessa Terra Creta -oliiviöljyä ja neitsytkookosöljyä. Pidän etenkin mausteisissa wokeissa miedosta kookosöljyn säväyksestä, ja oliiviöljyn sekä marokkolaishenkisten mausteiden rinnalla se antaa wokkiin todella herkullisen säväyksen! Koen muuten olevani ehkä maailman onnekkain tyyppi saadessani tuottaa sisältöä Terra Cretan kanssa – meillähän on nimittäin alla jo vuosien ystävyyssuhde enkä voisi heti keksiä luontevampaa juttua tälle tontilleni!
Tässä moneen otteeseen palkitussa neitsytoliiviöljyssä on pehmeän hedelmäinen nuotti ja se sopii siksi kylmien ruokien kuten salaattien ja tapasten lisäksi loistavasti myös tällaisiin mausteisempiin wokkeihin tai keittoihin.
Terra Cretaa löytyy jo todella laajasti ja sitä on saatavilla useimmista K-ryhmän kaupoista (Citymarketit, Supermarketit ja K-marketit), S-ryhmän kaupoista (Prismat, isot S-marketit ja tavaratalot), Ruohonjuurista, Kärkkäiseltä, Hyvinvoinnin tavaralosta, House of Organic -verkkokaupasta sekä monista muista hyvin varustetuissa luomuruoan kivijalkaliikkeistä ja nettikaupoista
Reseptin määrästä riittää joko kahdelle yhteen reilumpaan annokseen per pää tai sivistyneeksi annokseksi neljälle. Meillä tulee syötyä monesti vain kerran tai kaksi päivässä, joten huitelemme tämän annoksen ihan kaksisteen.
Kokosin alle vielä napakan kauppalistan, josta saa hyvän peruskäsityksen siitä mitä kannattaa napata matkaan torilta tai kaupasta. Resepti näyttää pitkältä ja monimutkaisemmalta kuin onkaan, suurin osa pituudesta johtuu ihan vain mausteista (joista en suosittele skippaamaan yhtäkään). Eiköhän lähdetä kaverit sitten kokkailemaan?
Kauppalista:
Kasvikset: keltaista paprikaa, suippopaprikaa, kiinankaalia tai paksoita, sokeriherneitä
Mausteet ja öljyt: juustokuminajauhetta, korianterijauhetta (jauhettua siementä, ei kuivattua korianterin lehteä), cayenne-jauhetta, gluteenitonta soijakastiketta, neitsytkookosöljyä, neitsytoliiviöljyä, tomaattipyreetä
Muut: kanan rintafileitä ja shirataki-nuudeleita
Lue myös: Curry-kanakeitto ja sananen eettisesti tuotetusta kanasta
Mausteinen kanawokki
2 reilua annosta tai 4 keskikokoista annosta
Esivalmistelut:
1. Leikkaa kanat wokkiin sopiviksi ohuiksi ja pitkiksi siivuiksi.
2. Huuhtele shirataki-nuudelit (tarkempi ohje nuudelien esikäsittelyyn löytyy tästä).
3. Kuori sipulit ja leikkaa niistä ronskeja parin sentin paloja.
4. Poista paprikoista siemenkodat ja kiinankaalista kova kanta. Leikkaa paprikat ja kiinankaali noin 4 cm x 4 cm kokoisiksi reilummiksi paloiksi.
5. Leikkaa sokeriherneiden kuivat päät pois.
Wokkaaminen:
1. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja lisää 1:1 suhteessa Terra Cretan neitsytoliiviöljyä ja kookosöljyä.
2. Paista ensin keltaiset ja punaiset paprikat sekä sipulit, kunnes niiden pinnassa on kullanruskeutta. Ota kasvikset sivuun erilliseen kulhoon odottelemaan.
3. Lisää pannulle öljyjä ja paista kiinankaali pannulla nopeasti siten että kaaliin jää runsaasti rapeutta. Siirrä kaalit sivuun erilliseen kulhoon odottelemaan.
4. Lisää pannulle jälleen öljyjä, kanasuikaleet ja soijakastike. Paista miedolla lämmöllä (älä polta!), kunnes kanat ovat kypsyneet.
5. Lisää kanojen joukkoon paistetut vihannekset, kuivat mausteet, sokeriherneet ja huuhdellut shirataki-nuudelit.
6. Sekoita huolellisesti, tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa hieman soijakastiketta tai merisuolaa.
7. Annostele wokki lautasille ja silppua päälle runsaasti tuoretta korianteria. Bon Appétit!
Lue myös: Mitä syön ketogeenisella ruokavaliolla?
Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.
Huh, nyt on aika lähteä pakkaamaan piknik-kassit pullolleen ja suuntaamaan veneellä vesille. Optimistina ajattelin pakata myös bikinit mukaan, josko sitä kävisi tänään luopumassa myös tästä talviturkista ja avattua kesäuintikausi? Ihanaa kesäviikonloppua kaikille sinne – nautitaan ulkoilmasta, vedestä, rakkaudesta ja herkullisesta ruoasta!
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Liity Yellow Moodin sähköpostilistalle
Kuvat Hannamari Rahkonen
Meinasin unohtaa mausteet, kun etenin vain reseptin mukaan. Sit hoksasin, että kaipa ne paistuu sen kanan kanssa eikä jälkeenpäin lisätä :D Hyvä ohje,kiitos.
Minäki kahtoin et mausteita ei oo mihinkää väliin laitettu, mut kanan kans paistoin😄
Sen verran poikkesin ohjeesta et soija vaihtu Foodin Umami kastikkeeksi ja shirataki nuudelin korvasin keräkaalilla.