Mehevä ketoleipä

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Tänään ollaan helpon sekoita ja paista -leipäreseptin äärellä. Leipä oli yksi niistä asioista, joita kaipasin aloitellessani ketogeenista ruokavaliota. Tämä siemenleipä on nopeutensa lisäksi mehevä ja maukas.

Ketogeeninen Resepti Leipa Ketogeeninen Resepti Paras Leipa 3 Ketogeeninen Resepti Paras Leipa 2

Olen äärimmäisen kranttu terveellisten leipien suhteen: niistä ei saisi maistua kananmuna läpi, koostumuksen pitää olla mehevä eikä murenevan kuiva ja maulta odotan täyteläisyyttä. Aika moni vhh-leipä kaatuu tuohon kuivuuteen tai sitten runsaaseen juustonkäyttöön, joka ei myöskään sovi omalle keholleni.

Tämä resepti täyttää jokaikisen noista yllämainituista vaatimuskriteereistä ja on lisäksi todella nopea valmistaa: kuivat ainekset sekoitetaan nestemäisiin, levitetään taikina pellille ja paistetaan vartti. Erityisen ihanan tästä reseptistä tekee se, että leipä säilyttää kosteutensa myös seuraavaan ja sitä seuraavaan päivään.

Yksi mehevyyden salaisuuksista on reiluhko voin määrä, joka maistuu myös lopputuloksessa. Väriä ei kannata säikähtää, vihreys on peräisin luomukurpitsansiemenistä eikä väri sentään ulotu makuun. Laskin reseptin oheen myös koko leivän ja yhden leipäpalan makrot, löytyvät heti ohjeiden alta.

Vähän vaivaa ja kokeiluja leipä vaati onnistuakseen, mutta onneksi nykyään on takataskussa tällainen luottoresepti mikäli leivänhimo iskee – tästä on iloa söitpä sitten vähähiilihydraattisesti tai et!

Lue myös: Mikä on ketogeeninen ruokavalio? ja 3 kuukautta ketogeenisella ruokavaliolla – mikä on muuttunut?

Ketogeeninen Resepti Paras Leipa Ketogeeninen Ruokavalio Reseptit Leipa

Helppo ketoleipä

noin 12 palaa

1 ½ dl (95 g) auringonkukansiemeniä
1 ½ dl (110 g) kurpitsansiemeniä
2 ½ dl (115 g) mantelijauhoja
3 luomukananmunaa
1 ½ dl (110 g) gheetä tai voita sulatettuna
1 rkl hienoa psylliumjauhetta
1 dl vettä
2 tl leivinjauhetta
¾ tl puhdistamatonta merisuolaa

1. Mittaa auringon- ja kurpitsansiemenet tehosekoittimeen ja jauha jauhoksi. Itse tykkään tehdä jauhoista aika hienoa, joskin sattumatkaan eivät haittaa.

2. Mittaa siemenjauhot, mantelijauhot, psyllium, leivinjauhe ja suola kulhoon ja sekoita huolellisesti.

3. Sulata ghee tai voi pannulla juoksevaksi, älä kuitenkaan anna kiehua. Riko kananmunat erilliseen pikkukulhoon, lisää joukkoon vesi ja vatkaa keltuaisten rakenne rikki.

4. Kaada muna-vesiseos ja sulatettu voi jauhojen sekaan ja sekoita taikina isolla ruokalusikalla tasaiseksi.

5. Kaavi leipätaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä lusikalla tai nuolijalla noin 0,3-0,5 cm paksuiseksi levyksi. Meillä on leveämpi uuni ja pellistä täyttyy yleensä ¾. Kuvissa oleva leipä on paksuudeltaan noin 0,5 mm, mutta kannattaa huomioida, että leipä kohoaa aina paistettaessa.

6. Paista leipää 200°C asteessa kiertoilmatoiminnolla 12-15 minuutin ajan riippuen leivän paksuudesta. Jos käytössäsi on normaali uuni, paistoaika on noin 20 minuuttia.

Makrot: 272,9 g rasvaa | 107,1 g proteiinia | 15 g hiilihydraattia

Makrot per leipäpala: 22,7 g rasvaa | 8,9 g proteiinia | 1,2 g hiilihydraattia

Ketogeeninen Ruokavalio Leipa

Ensimmäinen osa ketogeeniseen ruokavalioon liittyvästä postaussarjasta tulee ulos sunnuntaina, uskon että tulette pitämään siitä paljon. Suunnittelen myös reseptiopasta, joten jos sinulla on erityistoiveita siitä millaisia reseptejä toivot, jätä kommenttia.

Ihanaa viikonloppua!

Lue myös: Ketogeeninen curry-kanakeitto

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Anya

Toivon ohjeita jossa ei tarvi montaa kippoa liata tai mulla ei ookkaan. Banaanikakku, lettuja , puuroja joita kaipaan, yritän mahdollisimman vähän maitotuotteita, lasketaanko vuohenjuusto siitä pidän paljon, kiitos t. Anya

Vastaa
Hilu

Voiko soodan korvata leivinjauheella? Sooda maistuu helposti läpi. Miksi reseptissä muuten käytetään soodaa? Sitähän yleensä laitetaan taikinoihin, joissa käytetään jotain hapanta nesteenä.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos toiveista Anya, voin jo nyt luvata että tiedossa on rutkasti helppoja reseptejä ilman maitotuotteita :) Banaani ei kuulu ketoon, mutta viljattomat puurot onnistuu!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voit korvata soodan leivinjauheella (tuplaa määrä, eli leivinjauhetta käytetään 2 tl). Mulla ei ollut leivinjauhetta kotona, joten käytin soodaa. Ymmärrän mitä tarkoitat soodan maulla, mutta tässä leipäreseptissä ei maistu taikinasta läpi.

Vastaa
Elina

Olen ymmärtänyt, että siemenet kannattaisi aina liottaa. Liotatko sinä koskaan?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Liotan esimerkiksi raakapuuroihin käytettävät siemenet, mutta leipomisessa en ole jaksanut liottaa erikseen.

Vastaa
Helena

Oikeastiko muna ei maistu läpi? En pysty syömään jos maistuu. Tai tietysti syön, vaikka en tykkää.
On se muuten kumma, että leivässä maistuu, mutta makeassa ei vaikka olen leiponut ilman rasvaakin ja myös ilman sokeria.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Minulla on hyvin tarkka makuaisti ja omaan suuhuni kananmuna ei maistu lainkaan läpi. Mikäli asia kuitenkin mietityttää, valmista resepti vaikka puolet pienemmällä (tai 1/4) annoksella ja testaa istuuko leipä sinun makuhermoillesi :)

Vastaa
Hanna

Hei! Eksyin sivuillesi ekaa kertaa tänään ja olet innostava ja informatiivinen kirjoittaja! :) Vielä en ole ehtinyt kahlata kaikkea läpi, aijon kyllä tutustua blogiisi syvemmin. Aloin tässä koostaa "new food map" -tyylistä mindmappiä itselleni, ja pikkuhiljaa tunnustella olisiko kohti ketoa itsellekin sopiva vaihtoehto. Pari kysymystä, mites nämä kaupan valmiit siemenleivät, esim RapEat? Itse leivästä luopuminen ei ole ongelmani, vaan itse konseptina voileipä on kiva ja helppo ratkaisu, koska sen päälle voi kasata kaiken mitä haluaa syödä :D Entäs riisikakut? En syö kuin 7 siemenen tai riisikakkuja, maissikakut ei mene alas. Kiitos vielä inspiroivasta blogista :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Lämmin kiitos kauniista sanoista ja palautteesta puolikaima! :) Useimmat kaupan valmisleivät eivät sovellu ketoon, koska ne sisältävät jotain viljoja (ruis, vehnä, riisi, peruna, kaura, tattari, quinoa jne.). Sen tiedän, että marketeista löytyy ainakin 1-2 ketoon sopivaa kräkkerisekoitusta, joihin lisätään vain vesi (en tosin ole itse testannut, mutta monet ketoilijat ovat näitä kehuneet). Ketoon eivät kuulu mitkään viljat, ei edes riisi.

Vastaa
Susanna

Hei! Olen aloittanut ketoruokavalion ja latasin Fatsecret-sovelluksen. Saanko lisätä tämän sinun ketoleipäsi tiedot ko. sovellukseen? T: Susa

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Taidettiinkin jo vaihtaa tästä viestiä Instan puolella, mutta toki saat kun lähde on mainittu :)

Vastaa
Soile

Hei! Kiitos hyvästä reseptistä! Mahtavaa kun makrotkin oli valmiiksi laskettu, etenkin näin aloittelijaa auttaa kun itse en vielä osaa.
Osaatko sanoa edes suunnilleen yhden leipäpalan kalorimäärää, se jeesaisi vielä?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Yksi pala on noin 245 kcal.

Vastaa
Paula Koo

No nyt! Olen leiponut ties mitä ketoleipää, mutta ne ovat aina jääneet pyörimään suuhun. Mutta nyt ei jäänyt. Kiitos loistavasta ohjeesta. Sopisikohan tämä piirakan pohjaksi? Aijon kyllä kokeilla.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihana kuulla, kiitos palautteesta! :) Tämä taikina sopii loistavasti myös piirakan pohjaksi, tosin jättäisin ehkä soodan/leivinjauheen pois!

Vastaa
HannaK

Onnistuisko voin/gheen korvata kookosöljyllä?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Uskon että onnistuu :)

Vastaa
TiinaS

Tämä! Kiitos! Mahtava ohje vaikka mihin! Täällä juuri nautitaan tällä ohjeella tehtyä leipää tsatsikin kanssa.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihana kuulla, kiitos palautteesta :)

Vastaa
Laura

Hei Hannamari!

Mä niin rakastan sun blogia!!

Voiko tän leivän tehdä kookosjauhoilla (mantelit ei käy allergian vuoksi)?

T. Laura

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Miten ihanasti sanottu, kiitos! Leivän voi tehdä myös kookosjauhoilla, kannattaa tosin käyttää niitä vain puolet mantelijauhojen määrästä runsaan kuitumäärän vuoksi :)

Vastaa
Mira

Ihanaa ketoleipää? maistui lapsillekin. Kiitos ohjeesta.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Parasta palautetta, kiitos!

Vastaa
Jaana

Kokeilin tätä reseptiä eka kerran ja hyvin onnistui, kiitos! :)
Sen verran tein omia säätöjä, että korvasin kolmasosan siemenistä hampunsiemenillä.
Tuntuu toimivan hyvin niinkin.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiva kuulla, ja soveltaminen on aina sallittua :)

Vastaa
Pauliina

Eikös leivinjauhe valmisteta maissitärkkelyksestä? Miten se sopii ketoon?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Määrä ei ole merkittävä, joten sillä ei ole kokonaisuuden kannalta käytännössä merkitystä.

Vastaa
Cessu

Moikka! Miten kananmunan voisi korvata, vai voiko mitenkään?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

En ole testannut reseptiä ilman kananmunaa, joten en osaa valitettavasti sanoa :)

Vastaa
MaryAnn

Kiitos reseptistä!

Nyt sain vihdoin minäkin taas syödä ”leipää”. Ja oli siis tosi hyvää.
Tätä teen varmasti uudelleen. :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiva, kiitos :)

Vastaa
Tarja

Kiitos ohjeesta! Oli todella maistuvaa ja herkullista.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Lämmin kiitos ihanasta palautteesta :)

Vastaa
Janne

Hei. Haluaisin kokeilla tätä, mutta huolettaa vain kun auringonkukan siemenissä on niin paljon hiilareita. 100g on 18 grammaa hiilaria. Pitääköhän mun löytää joku versio, jossa on vähemmän hiilareita? Koska laskin, että näillä mun siemenillä koko satsin makroiksi tulee 34g hiilaria kun sun ohjeessa ne oli vain 15g.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kaikki riippuu omasta hiilihydraattitoleranssista :) En olisi huolissani muutaman gramman heitosta, ketoosiinhan pääsee usein kun rajoittaa hh-määrän aluksi alle 50 grammaan (ja jos on metabolisia sairauksia, alle 20 grammaan).

Vastaa
Riitta

Kiitos ohjeesta.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ole hyvä! :)

Vastaa
Sisko

Mistä löydän näitä ohjeita ja paljonko ketoleivässä kaloreita ka montako palaa?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Löydät ketogeeniset reseptini tämän linkin takaa: https://hannamarirahkonen.fi/arkisto/reseptit/ketogeeninen-ruokavalio/

Vastaa
John

Harmi että pitää olla luomukananmuna, kun en voi sellaisia syödä. Voiko käyttää normaalia kananmunia?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Toki voi käyttää myös muita kananmunia kuin luomuja :)

Vastaa
Anu

Huh huh, taivaallinen resepti!
Jo itsessään tuhdin viipaleen päälle päätyi jääkaapista lohipala ja hippunen majoneesia. Ohhoh mikä herkkupala, jatkoon!

Kiitos! Tämä sivusto tuli heti talteen reseptikansiooni :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hienoa, kiitos ihanasta palautteesta! :)

Vastaa
Seija Kalliomaa

Haluaisin kokeilla ketogeenistä ruokavaliota ,
mutta mietityttää kuinka pysyä oikeassa suhteessa proteenin, rasvan ja hiilihydraattien
suhteen, että homma toimisi .
Onko olemassa esim. taulukkoa jossa nuo em.
olisi mainittu tuotteittain.
En pysty nyt lähtemään maksulliseen valmennukseen vaan yrittäisin selvitä omatoimisesti .

Vastaa
Pauliina

Hei,
Kiitos informatiivisesta blogista. Onko ideaa ketoleivän reseptistä, joka sisältäisi vain vähän oksalaatteja? Blogikirjoituksesi oksalaateista sai havahtumaan siihen, että taidan saada ihan liikaa oksalaatteja tällä hetkellä.

Vastaa
Emma

Moikka, ihana ohje tämä :) Kyselisin sellaista, että miten olet säilyttänyt leivän? Ja miten kauan säilyy? Oletko pakastanut?

Vastaa
Eve

Olisiko ohjetta juures-vuokaleivälle? Itse keitin vain 200g lidlin halpis uunijuureksia kypsäksi ja soseutin, lisäsin kolme kananmunankeltuaista ja vatkasin hellästi joukkoon kunnolla vaahdotetut samaisten munien valkuaiset. Kypsensin kiertoilmauunissa n. tunnin (en katsellut juuri kelloa) 150°C. Ns. kahden ainesosan vuokaleipä. Yht. n. 11g hiilareita koko reseptissä. Maustoin toki hieman juureksia suolalla. Mitä olet mieltä tästä kokeilusta?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kuulostaa hyvältä, jos juurekset sopii sun keholle ja hh mahtuu makroihin :) Mulla ei ole ohjetta juuresleivälle.

Vastaa
Anne

Hei,
Kiitos ihan mahtavasta leipäreseptistä! Osaatko sanoa onko mantelijauhoille jotain hyvää korvaajaa? Perheessä on mantelille allergisia ja kaikissa kiinnostavissa resepteissä tuppaa olemaan mantelijauhoja enkä ole keksinyt pätevää korvaajaa. Kookosjauho saattaa joskus toimia.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Anne! Voit korvata mantelijauhon käyttämällä puolet vähemmän kookosjauhoja. Leipomisen iloa :)

Vastaa
Aino

Moikka! Kauan tämä mahtaa säilyä hyvänä ilman että täytyy pakastaa? 😊

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Tämä ei ole kovin kauaa ehtinyt ikinä olla, mutta veikkaisin että 2-3 päivää ainakin :)

Vastaa
Eeva

Mites pal kaloreita on yhdessä palassa? Sekin olisi hyvä tietää, kun ei itse osaa laskea,tai halua säätää sitä asiaa? Kiitos reseptistä,kyllä se leivästä hyvin käy. Ja ihana ettei tarvi läträtä juustojen kanssa. Maidottoman.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Makrot olivat reseptissä mainittuna, tässä ne vielä uudelleen. Makrot per leipäpala: 22,7 g rasvaa | 8,9 g proteiinia | 1,2 g hiilihydraattia. Iloista viikkoa :)

Vastaa
Minou

Joku kysyy soodan korvaamisesta leivinjauheella. Vastaat että tähän taikinaan tulee 2 tl leivinjauhetta. Ohjeessa lukee 1tl.Kumpi on oikea määrä? En tosin löydä reseptistä soodaa. Erinomaisia ohjeita, luen blogiasi iltaisin.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Minou! Reseptiin oli jäänyt vahingossa soodan määrä, korjasin sen nyt. Leivinjauhetta tarvitaan siis aina kaksinkertainen määrä ruokasoodaan verrattuna.

Vastaa
Sanna

Kiitos. Hyvältä maistui. Tein 1/3 annoksen ja psylliumin tilalle laitoin fibrexiä ja siementen tilalle salaattisekoitussiemeniä, joissa muitakin kuin yllämainitut siemenet. Ja pellavansiemenrouhetta.
Kypsensin airfyerillä (joka on kiertoilma) 200 astetta noin 10 min.
Pitää ens kerralla testata 180 astetta, kun tuo vähän liikaa reunoja käristi.
Ja tulen tekemään tätä jatkossakin kun on niin nopea, helppo ja maukas 🤗

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Maailman paras focaccia
Helppo marjaraakakakku
Marinoidut punasipulit
Samettinen sellerikeitto