Herkkumunkit ilman viljoja ja sokeria

Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 7

Fanfaareja, tuuletuksia!

Pohjoisessa teille kirjoittelee nainen, jonka suunpielet ovat vallan soker... erytritolissa ja jalat vähän maan pinnan yläpuolella. Niin vain kävi, että sain näin kevään kynnyksellä oikein perinpohjaisen inspiraation ja fiksaation kunnon syntisiin munkkipalleroisiin. Mmmmm.

No, kuten tavallista, sitähän oli alettava reseptin kehittelyyn ja vaikka itse sanonkin, tästä kokonaisuudesta tuli napakymppi. (Lupaan vähintään ostaa kaffeet sille henkilölle, joka onnistuu kehittämään herkumman reseptin!).

Sen lisäksi, että herkkumunkit ovat taivaallisen kuohkeita, meheviä, maukkaita, makeita, kardemummaisia ja rasvaisia, ne on valmistettu ilman sokeria, viljoja ja uppopaistettu hyvälaatuisessa öljyssä. Munkit sopivat siis erityisen hyvin meille ketogeenista ruokavaliota noudattaville.

Ihanin kohteliaisuus kuului oman puolison suusta, kun Tuomas sanoi, että palleroiset olisivat menneet ihan täydestä, jos ei olisi tiennyt etteivät ne ole syntisiä vehnämunkkeja. Niin tai näin, uskallan väittää että nyt ollaan toverit viimeisen päälle hyvän äärellä!

Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 6 Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 5 Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 2

Sananen raaka-aineista ennen kuin siirrytään itse reseptiin. Käytin makeutusaineena erytritolia, joka on hedelmistä fermentoimalla eristettyä luonnollista sokerialkoholia. Erytritoli on  kaloriton makeuttaja, jonka koostumus, väri ja käytös muistuttavat tavallista kidesokeria. Sen makeus on 80 % tavallisen kidesokerin makeudesta. Se saattaa herkimmillä nostaa elimistön insuliinitasoja (vaikkei verensokeria nostaisikaan), mutta itse ainakin syön herkkuja niin harvoin, etten moisia murehdi.

Suosittelen, että jauhat reseptiin käyttämäsi erytritolin esimerkiksi tehosekoittimessa tomusokerimaiseksi jauheeksi, sillä kiteet eivät välttämättä sellaisenaan sula edes uppopaistaessa ja saattavat maistua lopputuloksessa. Tällä tavalla erytritolin ”viileä” jälkituntu suussa jää uupumaan kokonaan, jäljelle jää vain mukava makeus.

Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 8

Munkkien jauhona toimivat kookosjauhot ja käytin omiin palleroisiini 1:1 suhteessa Risentaa ja Foodinia (molempia sattui olemaan kaapissa). Uppopaistamisessa kannattaa unohtaa raffinoidut munkkirasvat ja suosia ennemmin neitsytkookosöljyä, joka kestää korkeitakin lämpötiloja härskiintymättä. Toisin kuin voisi luulla, munkkeihin ei tule kookoksista sivumakua jauhoista ja öljystä huolimatta.

Mausteena käytin kokonaisista kardemumman siemenistä rouhittua rouhetta, koska mielestäni tuoreen kardemumman raikasta makua ei voita mikään. Voit kuitenkin aivan hyvin käyttää kaupan valmista kardemummarouhetta, mutta jauhemuotoiset versiot suosittelen jättämään rauhaan (niissä on usein tunkkainen sivumaku).

Seuraavaksi siis reseptin kimppuun!

Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 3 Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio

Herkkumunkit

28 kappaletta

3 keskikokoista kananmunaa
3 dl kookosjauhoja
1,25 dl tomuksi jauhettua erytriolia
1 rkl rouhittua kardemummaa myllystä
2 dl homogenoimatonta kermaa
75 g voita
2 rkl psylliumjauhetta
1 tl leivinjauhetta

1. Sulata voi juoksevaksi ja lisää joukkoon kerma (ainakin Arlalta löytyy homogenoimatonta kermaa).

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki käsivispilällä. Lisää voi-kerma-seos munien joukkoon ja sekoita hyvin.

3.  Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Ota esiin vatkain seuraavaa vaihetta varten.

4. Lisää jauhoseos nestemäisten raaka-aineiden sekaan koko ajan vatkaten. Vatkaa muutaman minuutin ajan, taikinasta tulee paksuhkoa ja helposti käsiteltävää. Maista tässä vaiheessa onko taikina riittävän makeaa ja jos ei ole, lisää hieman jauhettua erytritolia.

5. Pyöritä taikinasta käsien välissä noin 3-4 cm halkaisijaltaan olevia palloja.

Uppopaistaminen:

1. Tarvitset uppopaistamista varten lämpömittarin, kattilan, reikäkauhan ja 500-700 ml neitsytkookosöljyä.

2. Mittaa neitsytkookosöljy kattilaan, kuumenna se 170 asteeseen ja yritä pitää lämpötila stabiilina koko ajan. Huolehdi, ettei kattilaan joudu missään vaiheessa tippaakaan vettä, koska se saa öljyn roiskumaan.

3. Laita munkkipallot reikäkauhalla kuumaan öljyyn paistumaan (4-6 palloa per kerta on hyvä määrä, pallot turpoavat hieman kiehuessaan). Paista, kunnes pallojen pinta on sävyltään paahtuneen sokerin ruskeaa – minulla tähän meni vähän reilu 30 sekuntia per puoli. Käännä, ja paista myös toinen puoli samalla tavalla.

4. Nosta pallot talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja pyöräytä lämpimänä vielä kidemuotoisessa erytrolissa. Nauti tuoreena!

Herkkumunkit Ilman Sokeria Ja Viljoja Ketogeeninen Ruokavalio 4

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Liity Keho-valmennukseni odotuslistalle

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Miia

Kiitos reseptistä! Otan talteen ja testaan :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiva kuulla! Kerrohan sitten mitä tykkäsit :)

Vastaa
Paula

Tämähän menee niin testiin huomenna. Olin aikeissa unohtaa koko munkit mutta ähäkutti tässä on herkkua mullekin.
Testasin muuten viikonloppuna blogisi kookosjauhoista tehtyä pizzapohjaa ja hyvin toimi sekin, siksi on nyt suuri luotto myös tähän reseptiin!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei tosi ihana kuulla, että ketopizza maistui! Ei olekaan tullut tehtyä sitä itse hetkeen. Kerro ihmeessä miten munkkien kanssa kävi, kun kokeilet :)

Vastaa
Jennika

Heippa,vierastan jotenkin tuota uppopaistamista,niin voisikohan uunissa käyttää nämä ja pyöritellä sitten makeutuksessa? :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Uskon, että toimivat vallan hyvin uunissa paistettunakin. Koostumus voi toki olla aavistuksen kuivempi ja tiiviimpi verrattuna uppopaistamiseen ja sen tuomaan pehmeyteen sekä kuohkeuteen. Itse asiassa suosittelen, että modaat reseptiä uuniversioihin siten, että nostat voin määrää (yht. 100 g tuon 75 g sijaan) ja käytät kookosjauhoja 2-2,5 dl (tunnustele vähän taikinaa ja käytä jauhoja 2,5 dl, jos se ei ole helposti käsiteltävää tuolla alemmalla jauhomäärällä).

Vastaa
Sanna

Oisko ideoita miten voisi korvata kerman tuossa ohjeessa? En oo tehnyt ikinä munkkeja "entisessä" elämässä ja nyt oon elellyt jo useamman vuoden ilman maitotuotteita (paitsi voi).

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kerman voi korvata joko suoraan täysirasvaisella kookoskermalla (esim. Kara tai Pirkka) tai 1:1 suhteessa vedellä ja kookoskermalla :)

Vastaa
Anne

Mitä psylliumia käytit? Mietin, että onko hienojakoinen vai karkea parempi. Kiitos reseptistä ja hauskaa vappua!! 🎈

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Käytin Foodinin jauhemaista psylliumia. Jos päädyt käyttämään kokonaista (eli sitä karkeampaa) psylliumin siementä, kerro ohjeen psylliumin määrä 1,5:lla :)

Vastaa
Riika

Kuulostaa ihanalta, kokeilen näitä tänään 😊 Tuleeko taikinaan siis vettä? Ainesosissa ei lue sitä, mutta ohjeessa sanotaan ”lisää voi-kerma-vesiseos”.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Reseptiin ei tule vettä, ohjeeseen oli päässyt virhe, korjaan sen asap :)

Vastaa
Päivi

Hei, kokeilin vappuaattona näitä munkkeja. Itse taikina oli helppo valmistaa ohjeesssa annetuilla aineksilla ja palloiksi pyörittely sujui mukavasti. Tein sen ohjeessa olleen 28 kpl eli suhteellisen pieniä suupaloja. Sitten paistamisessa tuli ongelmia. Käytin Urtegramin neitsytkookosöljyä ja kattilana 1,5 litran paksupohjainen teräskattila. Öljyä tuli kattilaan noin 4 dl (säästömielessä), toki minulla oli pieni kattilakin. Minulla on hyvä induktioliesi. Paistomittari minulta puuttui, mutta kokeilin pienellä taikinapallolla rasvan kuumuutta niinkuin ennenkin munkkeja paistaessa. Ongelma tuli siinä, kun laitoin taikinapalloja rasvaan paistumaan, munkit alkoi koko ajan vaan "kuoriutumaan" eli pintaa irtosi isoina riekaleina rasvaan. Sama tapahtui matalassa ja korkeammassa lämpötilassa, kun sitä testailin. Siivilöin myös välillä rasvasta kelluvat munkin riekaleet pois. Osaatko sanoa mistä moinen johtui?? Sain toki jotenkuten munkit paistettua, mutta rumiahan niistä tuli. Ei niitä ainakaaan vieraille voi tarjota! Munkit imi myös tuota paistorasvaa melkoisesti! Ja ehkäpä jää osaltaan munkit syömättä vaikka se itse taikinan maku oli minusta hyvä. Ja olen myös leiponut ja laittanut ruokaa aika paljon, en ole mikään kädetön kokki!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Pari tarkentavaa kysymystä ennen kuin osaan auttaa: minkä merkkisiä kookosjauhoja ja psylliumia käytit taikinaan? Olihan psyllium jauhetta eikä kokonaista siementä? Luulen, että syy saattaisi löytyä joko näistä tai sitten toinen vaihtoehto voisi olla se, että palloja ei ole pyöritelty riittävän tiiviiksi ennen paistamista. Olen itse tehnyt munkkipalloja nyt useamman kerran tällä samalla ohjeella enkä ole törmännyt vastaavaan riekaloitumiseen, mutta yritetään löytää tälle yhdessä syy! :)

Vastaa
Anu

Mulla kävi samalla lailla, että munkkitaikina suli öljyyn paistettaessa :( Kokeilen paistaa nyt loput uunissa ja sit sokeroin...

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voi harmi Anu! Kerrotko mulle minkä merkkisiä kookosjauhoja ja psylliumia käytit? Olihan psyllium jauhetta eikä kokonaista siementä? Mittasitko öljyn lämpötilaa? Auttaisi paljon, jos ehtisit vastaamaan näihin kysymyksiin! :)

Vastaa
Anu

Käytin Urtekramin psylliumia ja näyttäisi olevan tarkemmin psylliumsiemenkuoria. Pitäisi varmasti olla sitten jauhemaisempaa ja itse asiassa löysin nyt kaapista jauhemmaisemman psylliumin, harmi! Kookosjauho on Risentan. Paistoin uunissa ja leivonnaisista tuli itse asiassa melko skonssimaisia eli osan söin voin kanssa ja osan olis voinut syödä esim. kermavaahdon kanssa :) Hieman suolaa taikinan sekaan, niin olis ihan täydellinen skonssiresepti, eli sinänsä hyvä kokeilu!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Okei, nuo psylliuminsiemenet selittävät asian! Jauhemainen psyllium sitoo taikinaa todella voimakkaasti ja siinä on siemeneen verrattuna moninkertainen määrä kuitua, joten ei mikään ihme, ettei taikina pysynyt kokonaisella siemenellä kasassa. Hyvä että asia kuitenkin selvisi ja loistavaa että uunissa kuitenkin onnistui! :)

Vastaa
Anu

Ja vielä tarkennuksena, että käytin mittaria paistaessa, joten melkolailla 170 astetta oli. Eli varmaankin syynä juuri tuo psyllium...

Vastaa
Jenni

Apua! Tein näitä tänään, mutta pallot vain suli öljyn joukkoon. Mikä ihme saattoi mennä pieleen?

Vastaa
Jenni

Lisäys edelliseen: käytin Foodinin kookosjauhoa ja saman merkin psylliumkuitua.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Oliko psyllium jauhemaista vai kokonaista siementä?

Vastaa
Jenni

Siis pussissa lukee vain, että Psylliumkuitu ja jauheelta se näyttää eikä siemeniltä. Sellaista ihan köykästä hilettä. Foodinin valmiste.

Vastaa
Tiia

Ei liity munkkeihin , mutta ootko koittanut tehdä marenkia tolla Erytriolilla? Onnistuuko?

Vastaa
Annika

Testasin reseptiä tänään, oli huippu hyviä! Kiitos reseptistä!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Juhlakauden ihanin piparikakku kaneli-kinuskilla
Maidoton kahvi-suklaavaahto
Onnistuneet juhlat 2/6: Seljankukka Cava Sangria
Vadelmainen smoothie bowl