Hummusta ja tattarinäkkileipää
Tuntuu, että päivät, viikot ja kuukaudet ne vain lentävät eteenpäin – vuosi 2015 on pian puolivälissään. Jos viime vuosi oli pyhitetty remontin jälkeiselle levolle ja arjen sujuvuudelle, on tämän vuoden teemana toiminut halu uudistua ja edistyä ammatillisesti.
Vuoden puoliväli onkin hyvä aika pienelle välikatsaukselle, jossa voi tarkastella onko menossa siihen suuntaan kuin on alunperin ajatellut. Kuluneisiin viiteen kuukauteen on mahtunut merkityksellisiä juttuja ja työstän parhaillaan tulevan puolivuotiskauden projekteja. Mieli on kaikin puolin odottava ja levollinen. Välillä on päiviä, jolloin vain ideoidaan ja toisina päivinä sitten tehdään.
Keittiön puolella kuluneet kuukaudet ovat menneet vallan keltaisissa tunnelmissa. Lähes jokainen ruoka on saanut tujauksen tuorepuristettua sitruunamehua tai raastettua sitruunankuorta.
Ilmiö saavutti jo sellaiset mittasuhteet, että rakas mieheni pyysi vienosti, josko vaimo käyttäisi yhteisissä ruoissamme sitruunaa hillitymmin tai ei laisinkaan. No, olen kompensoinut pientä menetystäni ottamalla raikkaan ja virkistävän sitruunaveden takaisin arkirutiineihini ja lisäämällä sitruunaa ronskisti omiin annoksiini.
Eilen minun alkoi tehdä mieli hummusta. Valmistan hummuksen yleensä ilman tahinia, sillä en ole seesaminsiementen suurin ystävä. Tein isohkon annoksen tätä herkullista levitettä, jota nautiskelin tattarinäkkileipien kanssa (siinäpä muuten taivaallinen yhdistelmä, varsinkin kun antaa näkkärin hieman pehmetä ennen syömistä).
Valmistin muutaman leipäsen myös miehelleni, kun hän saapui töistä kotiin ja ensimmäinen kommentti oli ”aa, olet tehnyt sitruunahummusta”. En itse mieltänyt hummustani tavallista sitruunaisemmaksi, mutta uskotaan. Alla todella helppo ja herkullinen ohje jokaiselle lemon loverille.
Yellow Moodin sitruunahummus
450 g keitettyjä kikherneitä
1,5 tl puhdistamatonta merisuolaa
1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 kokonaisen luomusitruunan mehu
2 isoa valkosipulin kynttä
muutama rouhaisu mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset blenderissä tasaiseksi levitteeksi. Nauti gluteenittomien näkkileipien kanssa ja ripottele päälle Välimeren mausteseosta.
Toinen lemon lover ilmoittautuu! ... tai itseasiassa kaksi, olemme molemmat mieheni kanssa todellisia sitruunafaneja :) Huomenna oli tarkoitus tehdä hummusta Euroviisukatsomoon vihannessnacksien kanssa dipattavaksi, mutta taidankin tuunata perusreseptimme kevään kunniaksi sitruunalla - kiitos kivasta ideasta!
Hahaa, onhan meitä useampiakin! Herkullista viisukatsomoiltaa teille :)