Helppoa kasvisruokaa: Bataattipasta ja minttufetakastike

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Arla Apetina.

Moni teistä on kysellyt todella helppojen kasvisruokareseptien perään. Ilolla ilmoitan, että täältä löytyisi nyt yksi erittäin yksinkertainen arjen pelastaja, jonka valmistamiseen menee alle 15 minuuttia (parhaimmillaan vain 10). Juureskausi ei ota laantuakseen, joten kaivoin kasvissorvin naftaliinista ja tekaisin bataattipastaa. Sorvi ehti viettää hyvän tovin komerossa talvilomalla, onneksi tajusin kaivaa kaverin vihdoin järkevämpään käyttöön. Tilaahan sorvi hieman vie, mutta se on tajuttoman kätevä apuväline erilaisten juurespastojen valmistukseen – erityisesti jos puhutaan vain minuutteja sisältävistä ruoanlaittohetkistä.

Tämä resepti syntyi aitojen makujen ympärille ja sisältää monta lempiraaka-ainettani: tuoretta minttua, bataattia, Dijon-sinappia ja fetaa. Itse ruoan pohja, eli bataattipasta on helppo tehdä joko kasvissorvilla tai Julienne-raastimella eikä sen kypsennys vie reilua viittä minuuttia kauempaa, vaikka niin voisi helposti luulla. Itseäni viehättää juurespastojen suhteen se, ettei erillistä kasvislisuketta tai salaattia välttämättä tarvita – ne kun ovat jo automaattisesti osana pääruokaa. Varsinainen kiireisen arjen pelastus, aivan kuten Jonnan tomaattikeittokin, joka menee keittiössäni seuraavaksi testiin.

Kasvisruoka alkaa olla laajemman joukon huulilla. Sen huomaa paitsi lehtiotsikoista, myös siitä että yhtäkkiä ravintoloissa tarjotaan entistä runsaammin kasvisruokavaihtoehtoja normaaleina pääruokina, ei enää vain lihan rinnalla. Suunta on mielestäni ilahduttava ja vaikka koen aiheesta puhumisen olevan tärkeää, vielä merkityksellisempää on tehdä jotain konkreettista asioiden hyväksi. Tarjota vaihtoehtoja niin ravintoloissa kuin kauppojen hyllyillä ja vaikkapa juuri tällaisissa ruokablogeissa.

Meillä lihaa syödään nykyään aiempaa harkitummin muutamia kertoja viikossa ja kasvispainoitteinen ruoka on läsnä suurimmalla osalla viikon ruokailukerroista. Olen kokeillut ruokahifistelyt aikanani ja ehkä juuri siksi rakastan tänä päivänä yksinkertaisuutta ja maalaisjärkeä. Menen arkiruoanlaitosa nykyään yhä useammin sieltä mistä aita on matalin, sillä senkin voi tehdä mausta tinkimättä. Asioista ei tarvitse tehdä vaikeampia kuin ne ovat ja tavallisilla raaka-aineilla pääsee yllättävän pitkälle.

Muutama sananen vielä tästä arjen voittajaruoasta. Bataatti on keitettynä todella miedon makuinen, mutta sen voi halutessaan korvata millä tahansa muulla voimakkaammin maistuvalla juureksella. Tuoreella mintulla, Apetina-juustolla sekä Dijon-sinapilla maustettu kastike antaa makeahkolle bataatille kaivattua raikkautta sekä täyteläisyyttä – tuntuu kuin olisi Kreikan auringon alla konsanaan. Kastikkeessa on kohdallaan makeus, suolaisuus ja hapokkuus. Jos kaipaat ruokaan lisää rouskuteltavaa, kokeile annokseen siemeniä tai vaikka kevyesti höyrytettyjä sokeriherneitä. Entistä ruokaisamman annoksesta saa lisäämällä joukkoon linssejä tai keitettyjä kikherneitä, näitä suositaan meidän ruokapöydässämme.

Siispä, tässä teille paljon hehkuttamani pastaresepti, joka pelastaa nopeasti nälkäkuolemalta, antaa kylläisyyttä, maistuu hyvälle eikä kaipaa kylkeensä muuta kuin haarukan ja nälkäisen suun!


BATAATTIPASTA MINTTUKASTIKKEELLA

2 annosta


Bataattipasta

1 iso bataatti

Kuori bataatti ja leikkaa pastaksi spiraalileikkurilla tai Julienne-raastimella. Höyrytä pastasuikaleita kattilan höyrytysosassa 5-7 minuuttia tai kunnes pasta on al dente.

Minttufetakastike

1 pkt Arla Apetina Classic

½ limen mehu

½ dl oluthiivahiutaleita (valinnainen)

10-12 mintun lehteä

1 rkl Dijon-sinappia

valkopippuria

Murskaa juustopala kattilaan kauhalla tai haarukalla. Leikkaa mintunlehdet pieneksi silpuksi. Purista murskatun juustopalan joukkoon limemehu, lisää oluthiivahiutaleet, minttusilppu, sinappi ja rouhi vielä pari kierrosta valkopippuria. Lämmitä seos kevyesti (älä keitä) ja nopeasti, kunnes juusto on hieman sulanut. Annostele pastan päälle.

Lisäksi

omavalintaisia siemeniä

kevätsipulisilppua

Kuvat Hannamari & Tuomas Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Sanna Hurttia-Lintula

Minkä merkkinen, mistä hankittu tuo mainio juuresmylly?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei! Olen tilannut omani vuosia sitten ulkomailta, mutta niitä saa nykyään Suomestakin. Löysin pikaisella googletuksella jälleenmyyjistä ainakin Kitchen Time -verkkokaupan ja Chez Mariuksen. Alla suora linkki ensimmäisenä mainittuun: https://www.kitchentime.fi/fi/hakutulokset/getsearchresults?src=sorvi :)

Vastaa
Sanna Hurttia-Lintula

Kiitos, jo alkoi löytymään :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Kookosjogurtti-karpaloraakakakku
3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Viikonloppubrunssin maukkain pikkusuolainen: Bruschetta-uunimunakas
Gluteeniton ja vegaaninen suklaa-mansikkasmoothie