Yellow Moodin haudutettu kaalilaatikko

Kaupallinen yhteistyö Terra Creta.

Ketogeeninen Resepti Kaalilaatikko 3

Suussa sulava kaalilaatikko on suurinta herkkuani, etenkin näin talvella kun lumi on maassa. Kaalilaatikko on paitsi maukasta, myös todella edullista ja terveellistä.

Yellow Moodin kaalilaatikon salaisuus piilee kolmessa asiassa: laadukkaissa luomuraaka-aineissa, kunnollisessa haudutusajassa ja maukkaiden rasvojen käytössä. Siitä lähtien, kun muutin omilleni 17-vuotiaana, olen aina valmistanut kaalilaatikon ilman riisiä ja siirappia – en edes tiedä miksi, mutta en ole koskaan kaivannut kumpaakaan omaan kaalilaatikkooni. Vuosien saatossa resepti on kehittynyt aina eteenpäin ja nyt tämä helmi oli valmis jaettavaksi myös teille!

Lempeä esihaudutus kypsentää kaalin pehmeäksi ja muotoilee maun makeaksi. Kokosin alle 4 x vinkkiä muun muassa siihen miten saada kaalilaatikon koostumuksesta oikeanlainen ilman riisiä, kuinka ruskistaa jauheliha oikein ja valmistaa maailman helpoin puolukkasurvos.

Lue myös: Mehevä kesäkurpitsalasagne

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

1

Kaalit: suikaloi, hauduta, siivilöi

Jos haluat kaalin kypsyvän mahdollisimman nopeasti, suosittelen leikkaamaan kaalin isojen sattumien sijaan reilun puolen sentin suikaleiksi. Itse pidän kaalilaatikossa reilumman kokoisista paloista, tämäkin tapa siis toimii, joskin vaatii hieman pidemmän haudutusajan kuin suikaleet. Siinä missä kaalisuikaleet kypsyvät nopeammin ja kaalilaatikosta tulee tiiviimpää, palat antavat mukavaa tekstuuria ollen silti suussa sulavan pehmeitä.

Kaalista irtoaa kypsyessään runsaasti nestettä ja koska tässä versiossa ei käytetä riisiä sitomaan nestettä, suosittelen siivilöimään nesteen kaalisuikaleista haudutuksen jälkeen. Näin laatikosta ei tule liian vetistä, eikä toisaalta liian kuivaakaan, sillä jauhelihasta irronnut lihaliemi käytetään laatikkoon.

2

Käytä kaalin hauduttamiseen voita ja neitsytoliiviöljyä

Ei ole mikään salaisuus, että voi antaa ruoalle kerrassaan taivaallisen maun, mutta yhdessä laadukkaan oliiviöljyn kanssa lopputuloksesta tulee vieläkin moniulotteisempi. Meillä ollaan sekä voin että oliiviöljyn himokuluttajia, molempi parempi! Parhaimman aromin tae on tietysti laadukas oliiviöljy, joka on valmistettu perinteisin menetelmin.  Kaalilaatikossa voin kylkeen sopii parhaiten Terra Cretan luomu ekstraneitsytoliiviöljy (tätä käytän itse) tai Terra Creta extraneitsytoliiviöljy (tätä saa myös litran pakkauksessa!). Molemmissa öljyissä on ihanan tuore ja aromikas vivahde, joka antaa ruoalle tasapainoa ja korostaa muita makuja.

Oliiviöljy on muutenkin paras kasviöljy paistamiseen, sillä se sietää hyvin korkeita lämpötiloja hapettumatta. Tästä on kiittäminen öljyn luonnostaan sisältämiä antioksidantteja sekä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka pitävät sen koostumuksen kunnossa myös kuumennettaessa.

Lue myös: Mehevä mascarpone-suklaakakku

Ketogeeninen Resepti Kaalilaatikko Ilman Riisia 3

3

Jauhelihan valmistus: ruskista, älä käristä

Kaalilaatikkoon (kuten muihinkin pataruokiin) kannattaa aina valita mahdollisimman rasvaista jauhelihaa, jolloin liha pysyy helpommin mehevänä ja antaa ruokaan myös enemmän makua. Yksi suurimmista virheistä minkä jauhelihan kanssa voi tehdä, on paistaa se rutikuiviksi paakuiksi, ota siis talteen seuraavat vinkit, jotta onnistut:

• Ota jauheliha huoneenlämpöön 30-45 minuuttia ennen paistamista. Liian kylmänä kypsennetty liha nimittäin irrottaa kuumalla pannulla nesteensä, kuivahtaa ja ehkäisee lihan ruskistumisen.

• Kuumenna paistinpannu kunnolla ja lisää liha pannulle vasta tämän jälkeen. Voit alkuvaiheessa lohkoa jauhelihaa puulastalla muutaman kerran niin että se on suht tasaisesti pannulla. On kuitenkin tärkeää, ettei jauhelihaa murustella tässä vaiheessa, koska liha voi edelleen irrottaa nesteet.

• Anna lihan ruskistua rauhassa ja ottaa kunnolla väriä, sekoita sitten kevyesti. Älä laske pannun lämpöä, vaan pidä se koko ajan kuumana. Näin jauheliha ruskistuu, saa makua ja pysyy mehevänä. Kun liha alkaa näyttää valmiilta, voit lohkoa sen haluamasi kokoiseksi muruksi. Muista, että kaalilaatikkoon käytettävän jauhelihan ei tarvitse olla paistovaiheessa läpeensä kypsää, sillä se kypsyy loppuun saakka uunin lämmössä.

4

Maailman helpoin puolukkasurvos

Perinteisen kaalilaatikon kylkeen kuuluu aivan ehdottomasti puolukkasurvos! Suosittelen korvaamaan kaupan sokerihillot tuoreella puolukkasurvoksella, joka syntyy yksinkertaisesti sulattamalla huoneenlämmössä pari desiä pakastepuolukoita pehmeiksi ja muussaamalla ne kevyesti haarukalla.

Haudutettu kaalilaatikko on itsessään makeaa, joten tuoreen puolukan happamuus tasapainoittaa kokonaisuutta todella mukavasti. Mikäli kuitenkin kaipaat lisämakeutusta, lisää puolukoiden sekaan pari tippaa nestemäistä steviaa.

Lue myös: Keto-tapakset ja taivaallinen parsapiirakka

Maailman Paras Kaalilaatikko Vahahiilihydraattinen

Haudutettu kaalilaatikko

4 annosta

 

Haudutettu kaali

1 ½ kg kaalia
100 g voita
50 g Terra Creta -neitsytoliiviöljyä
1 rkl puhdistamatonta merisuolaa

1. Poista kaalista kanta ja leikkaa kaali haluamasi kokoisiksi paloiksi.

3. Sulata voi juoksevaksi reilun kokoisessa kattilassa tai padassa ja lisää joukkoon kaalisuikaleet, Terra Creta -neitsytoliiviöljy sekä merisuola. Lämpötila saa olla alkuun kuuma, jotta kaaleihin saa paistettua pintaa ja makua.

4. Hauduta kaaleja paistamisen jälkeen noin 20-30 minuutin ajan keskilämmöllä kansi päällä. Sekoittele viiden minuutin välein, jotta kaalit kypsyvät tasaisesti. Siivilöi ylimääräinen liemi pois ennen kuin sekoitat kaalit jauhelihan kanssa yhteen.

Lue myös: 10 x ketogeenista arkiruokareseptiä

Ruskistettu jauheliha

600 g jauhelihaa
2 sipulia
4 rkl voita
15-20 rouhaisua mustapippuria
1-1 ½ tl puhdistamatonta merisuolaa

1. Ota jauheliha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

2. Leikkaa sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota voissa keskilämmöllä (2 rkl) kullansävyisiksi. Nappaa sipulit hetkeksi erilliseen kulhoon (jauhelihan paistamiseen tarvitaan kuuma pannu emmekä halua, että makean karamelliset sipulit kärähtävät).

3. Kuumenna pannu voin (2 rkl) kanssa kuumaksi ja lisää joukkoon jauheliha. Pidä pannu koko ajan kuumana, sekoita harkiten ja anna lihan ruskistua rauhassa. Mausta lopuksi merisuolalla ja mustapippurilla.

4. Sekoita jauheliha, sipulit ja haudutetut kaalit keskenään ja annostele uunin kestävään astiaan. Paista kaalilaatikkoa 200°C asteessa uunin keskiosassa kiertoilma-asetuksella 30 minuuttia. Tarkkaile pinnan sävyä: mikäli se tummuu liikaa ennen paistoajan loppumista, laita päälle folio.

5. Tarjoile kaalilaatikko tuoreen puolukkasurvoksen kanssa.

Lue myös: Marokkolainen kanawokki

Ketogeeninen Resepti Kaalilaatikko Ilman Riisia 4 Ketogeeninen Resepti Kaalilaatikko 5

Ketoosissa e-kirja on kattava ja helppolukuinen opas ketogeeniseen ruokavalioon perusteisiin. Kirja sisältää info-osuuden lisäksi yhteensä 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön, jonka lisäksi useimmat resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Tutustu kirjaan tästä.

 

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Rosa Ranta

Kerrankin kannatti lukea reseptiin liittyvät vinkit ja ohjeet jotka yleensä aina skippaan ruokaa laittaessa 😅 👍

Vastaa
Sari Ha

Oli kyllä herkullista. Kaalin haudutusliemi maistui niin hyvältä että päätin sekoittaa siihen pari kananmunaa ja kaadoin kaikki laatikkoon. Ja ohjeen vinkit, otetaan käyttöön jatkossakin!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Mahtava kuulla onnistumisestasi :) Rentouttavaa kesää sinulle Sari!

Vastaa
Milla

En kyllä muista että oma äiti olisi laittanut koskaan riisiä ja siirappia kaalilaatikkoon. Riisiä oli maksalaatikossa ja siirappia kaalikääryleissä. Herkkuruokia kaikki.

Tämä reseptisi kuulostaa hyvältä, heti kokeiluun. Mies paistoi eilen suuren määrän jauhelihaa, osan jätimme tälle päivälle. Nyt meikäläinen käy kaalin kimppuun ohjeesi mukaan.
Kysyisin että riittääkö todella noin lyhyt paisto/haudutusaika kiertoilmauunissa? Olen nimittän juuri hankkinut sellaisen ja opettelen käyttämään. Sari ja Rosa ainakin kehuvat.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Omassa lapsuudessani riisi kuului aina kaalilaatikkoon, tässä tosin lienee alueellisia eroja :) Kiertoilmauuni on aika tehokas, joten olen kokenut reseptissä mainitun ajan riittäväksi, kunhan esihaudutus on tehtynä. Herkullisia ruokahetkiä!

Vastaa
Vilja Palo

Siivilöidä kaalista irronnut maukas liemi pois? Enpä ole pöljempää kuullut.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Se on välttämätöntä, jos ei halua syödä kaalikeittoa, vaan kaalilaatikkoa :) Liemenhän voi käyttää mihin tahansa muuhun ruokaan, eli ei se hukkaan mene.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Ketogeeninen mansikkakakku
Kahden raaka-aineen gluteenittomat keksit
CrossFit -treeniä tukeva ruokavalioni
Tuplasuklaa-vadelmakakku