Ketogeeniset herkkumunkit ilman viljoja ja sokeria
Postaus sisältää mainoslinkin Foodinille.
Fanfaareja, tuuletuksia!
Pohjoisessa teille kirjoittelee nainen, jonka suunpielet ovat vallan soker... erytritolissa ja jalat vähän maan pinnan yläpuolella. Niin vain kävi, että sain näin kevään kynnyksellä oikein perinpohjaisen inspiraation ja fiksaation kunnon syntisiin munkkipalleroisiin. Mmmmm.
No, kuten tavallista, sitähän oli alettava reseptin kehittelyyn ja vaikka itse sanonkin, tästä kokonaisuudesta tuli napakymppi. (Lupaan vähintään ostaa kaffeet sille henkilölle, joka onnistuu kehittämään herkumman reseptin!).
Sen lisäksi, että ketomunkit ovat taivaallisen kuohkeita, meheviä, maukkaita, makeita, kardemummaisia ja rasvaisia, ne on valmistettu ilman sokeria, viljoja ja uppopaistettu hyvälaatuisessa öljyssä. Munkit sopivat siis erityisen hyvin meille ketogeenista ruokavaliota noudattaville.
Ihanin kohteliaisuus kuului oman puolison suusta, kun Tuomas sanoi, että palleroiset olisivat menneet ihan täydestä, jos ei olisi tiennyt etteivät ne ole syntisiä vehnämunkkeja. Niin tai näin, uskallan väittää että nyt ollaan toverit viimeisen päälle hyvän äärellä!
Sananen raaka-aineista ennen kuin siirrytään itse reseptiin. Käytin makeutusaineena erytritolia, joka on hedelmistä fermentoimalla eristettyä luonnollista sokerialkoholia. Erytritoli on kaloriton makeuttaja, jonka koostumus, väri ja käytös muistuttavat tavallista kidesokeria. Sen makeus on 80 % tavallisen kidesokerin makeudesta. Se saattaa herkimmillä nostaa elimistön insuliinitasoja (vaikkei verensokeria nostaisikaan), mutta itse ainakin syön herkkuja niin harvoin, etten moisia murehdi.
Suosittelen, että jauhat reseptiin käyttämäsi erytritolin esimerkiksi tehosekoittimessa tomusokerimaiseksi jauheeksi, sillä kiteet eivät välttämättä sellaisenaan sula edes uppopaistaessa ja saattavat maistua lopputuloksessa. Tällä tavalla erytritolin ”viileä” jälkituntu suussa jää uupumaan kokonaan, jäljelle jää vain mukava makeus.
Munkkien jauhona toimivat kookosjauhot ja käytin omiin palleroisiini 1:1 suhteessa Risentaa ja Foodinia (molempia sattui olemaan kaapissa). Uppopaistamisessa kannattaa unohtaa raffinoidut munkkirasvat ja suosia ennemmin neitsytkookosöljyä, joka kestää korkeitakin lämpötiloja härskiintymättä. Toisin kuin voisi luulla, munkkeihin ei tule kookoksista sivumakua jauhoista ja öljystä huolimatta.
Mausteena käytin kokonaisista kardemumman siemenistä rouhittua rouhetta, koska mielestäni tuoreen kardemumman raikasta makua ei voita mikään. Voit kuitenkin aivan hyvin käyttää kaupan valmista kardemummarouhetta, mutta jauhemuotoiset versiot suosittelen jättämään rauhaan (niissä on usein tunkkainen sivumaku).
Seuraavaksi siis reseptin kimppuun!
Herkkumunkit
28 kappaletta
1. Sulata voi juoksevaksi ja lisää joukkoon kerma (ainakin Arlalta löytyy homogenoimatonta kermaa).
2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki käsivispilällä. Lisää voi-kerma-seos munien joukkoon ja sekoita hyvin.
3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Ota esiin vatkain seuraavaa vaihetta varten.
4. Lisää jauhoseos nestemäisten raaka-aineiden sekaan koko ajan vatkaten. Vatkaa muutaman minuutin ajan, taikinasta tulee paksuhkoa ja helposti käsiteltävää. Maista tässä vaiheessa onko taikina riittävän makeaa ja jos ei ole, lisää hieman jauhettua erytritolia.
5. Pyöritä taikinasta käsien välissä noin 3-4 cm halkaisijaltaan olevia palloja.
Uppopaistaminen:
1. Tarvitset uppopaistamista varten lämpömittarin, kattilan, reikäkauhan ja 500-700 ml neitsytkookosöljyä.
2. Mittaa neitsytkookosöljy kattilaan, kuumenna se 170 asteeseen ja yritä pitää lämpötila stabiilina koko ajan. Huolehdi, ettei kattilaan joudu missään vaiheessa tippaakaan vettä, koska se saa öljyn roiskumaan.
3. Laita munkkipallot reikäkauhalla kuumaan öljyyn paistumaan (4-6 palloa per kerta on hyvä määrä, pallot turpoavat hieman kiehuessaan). Paista, kunnes pallojen pinta on sävyltään paahtuneen sokerin ruskeaa – minulla tähän meni vähän reilu 30 sekuntia per puoli. Käännä, ja paista myös toinen puoli samalla tavalla.
4. Nosta pallot talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja pyöräytä lämpimänä vielä kidemuotoisessa erytrolissa. Nauti tuoreena!
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen
Kiitos reseptistä! Otan talteen ja testaan :)
Kiva kuulla! Kerrohan sitten mitä tykkäsit :)
Tämähän menee niin testiin huomenna. Olin aikeissa unohtaa koko munkit mutta ähäkutti tässä on herkkua mullekin.
Testasin muuten viikonloppuna blogisi kookosjauhoista tehtyä pizzapohjaa ja hyvin toimi sekin, siksi on nyt suuri luotto myös tähän reseptiin!
Hei tosi ihana kuulla, että ketopizza maistui! Ei olekaan tullut tehtyä sitä itse hetkeen. Kerro ihmeessä miten munkkien kanssa kävi, kun kokeilet :)
Heippa,vierastan jotenkin tuota uppopaistamista,niin voisikohan uunissa käyttää nämä ja pyöritellä sitten makeutuksessa? :)
Uskon, että toimivat vallan hyvin uunissa paistettunakin. Koostumus voi toki olla aavistuksen kuivempi ja tiiviimpi verrattuna uppopaistamiseen ja sen tuomaan pehmeyteen sekä kuohkeuteen. Itse asiassa suosittelen, että modaat reseptiä uuniversioihin siten, että nostat voin määrää (yht. 100 g tuon 75 g sijaan) ja käytät kookosjauhoja 2-2,5 dl (tunnustele vähän taikinaa ja käytä jauhoja 2,5 dl, jos se ei ole helposti käsiteltävää tuolla alemmalla jauhomäärällä).
Oisko ideoita miten voisi korvata kerman tuossa ohjeessa? En oo tehnyt ikinä munkkeja "entisessä" elämässä ja nyt oon elellyt jo useamman vuoden ilman maitotuotteita (paitsi voi).
Kerman voi korvata joko suoraan täysirasvaisella kookoskermalla (esim. Kara tai Pirkka) tai 1:1 suhteessa vedellä ja kookoskermalla :)
Mitä psylliumia käytit? Mietin, että onko hienojakoinen vai karkea parempi. Kiitos reseptistä ja hauskaa vappua!! ?
Käytin Foodinin jauhemaista psylliumia. Jos päädyt käyttämään kokonaista (eli sitä karkeampaa) psylliumin siementä, kerro ohjeen psylliumin määrä 1,5:lla :)
Kuulostaa ihanalta, kokeilen näitä tänään ? Tuleeko taikinaan siis vettä? Ainesosissa ei lue sitä, mutta ohjeessa sanotaan ”lisää voi-kerma-vesiseos”.
Reseptiin ei tule vettä, ohjeeseen oli päässyt virhe, korjaan sen asap :)
Hei, kokeilin vappuaattona näitä munkkeja. Itse taikina oli helppo valmistaa ohjeesssa annetuilla aineksilla ja palloiksi pyörittely sujui mukavasti. Tein sen ohjeessa olleen 28 kpl eli suhteellisen pieniä suupaloja. Sitten paistamisessa tuli ongelmia. Käytin Urtegramin neitsytkookosöljyä ja kattilana 1,5 litran paksupohjainen teräskattila. Öljyä tuli kattilaan noin 4 dl (säästömielessä), toki minulla oli pieni kattilakin. Minulla on hyvä induktioliesi. Paistomittari minulta puuttui, mutta kokeilin pienellä taikinapallolla rasvan kuumuutta niinkuin ennenkin munkkeja paistaessa. Ongelma tuli siinä, kun laitoin taikinapalloja rasvaan paistumaan, munkit alkoi koko ajan vaan "kuoriutumaan" eli pintaa irtosi isoina riekaleina rasvaan. Sama tapahtui matalassa ja korkeammassa lämpötilassa, kun sitä testailin. Siivilöin myös välillä rasvasta kelluvat munkin riekaleet pois. Osaatko sanoa mistä moinen johtui?? Sain toki jotenkuten munkit paistettua, mutta rumiahan niistä tuli. Ei niitä ainakaaan vieraille voi tarjota! Munkit imi myös tuota paistorasvaa melkoisesti! Ja ehkäpä jää osaltaan munkit syömättä vaikka se itse taikinan maku oli minusta hyvä. Ja olen myös leiponut ja laittanut ruokaa aika paljon, en ole mikään kädetön kokki!
Pari tarkentavaa kysymystä ennen kuin osaan auttaa: minkä merkkisiä kookosjauhoja ja psylliumia käytit taikinaan? Olihan psyllium jauhetta eikä kokonaista siementä? Luulen, että syy saattaisi löytyä joko näistä tai sitten toinen vaihtoehto voisi olla se, että palloja ei ole pyöritelty riittävän tiiviiksi ennen paistamista. Olen itse tehnyt munkkipalloja nyt useamman kerran tällä samalla ohjeella enkä ole törmännyt vastaavaan riekaloitumiseen, mutta yritetään löytää tälle yhdessä syy! :)
Mulla kävi samalla lailla, että munkkitaikina suli öljyyn paistettaessa :( Kokeilen paistaa nyt loput uunissa ja sit sokeroin...
Voi harmi Anu! Kerrotko mulle minkä merkkisiä kookosjauhoja ja psylliumia käytit? Olihan psyllium jauhetta eikä kokonaista siementä? Mittasitko öljyn lämpötilaa? Auttaisi paljon, jos ehtisit vastaamaan näihin kysymyksiin! :)
Käytin Urtekramin psylliumia ja näyttäisi olevan tarkemmin psylliumsiemenkuoria. Pitäisi varmasti olla sitten jauhemaisempaa ja itse asiassa löysin nyt kaapista jauhemmaisemman psylliumin, harmi! Kookosjauho on Risentan. Paistoin uunissa ja leivonnaisista tuli itse asiassa melko skonssimaisia eli osan söin voin kanssa ja osan olis voinut syödä esim. kermavaahdon kanssa :) Hieman suolaa taikinan sekaan, niin olis ihan täydellinen skonssiresepti, eli sinänsä hyvä kokeilu!
Okei, nuo psylliuminsiemenet selittävät asian! Jauhemainen psyllium sitoo taikinaa todella voimakkaasti ja siinä on siemeneen verrattuna moninkertainen määrä kuitua, joten ei mikään ihme, ettei taikina pysynyt kokonaisella siemenellä kasassa. Hyvä että asia kuitenkin selvisi ja loistavaa että uunissa kuitenkin onnistui! :)
Ja vielä tarkennuksena, että käytin mittaria paistaessa, joten melkolailla 170 astetta oli. Eli varmaankin syynä juuri tuo psyllium...
Apua! Tein näitä tänään, mutta pallot vain suli öljyn joukkoon. Mikä ihme saattoi mennä pieleen?
Lisäys edelliseen: käytin Foodinin kookosjauhoa ja saman merkin psylliumkuitua.
Oliko psyllium jauhemaista vai kokonaista siementä?
Siis pussissa lukee vain, että Psylliumkuitu ja jauheelta se näyttää eikä siemeniltä. Sellaista ihan köykästä hilettä. Foodinin valmiste.
Ei liity munkkeihin , mutta ootko koittanut tehdä marenkia tolla Erytriolilla? Onnistuuko?
En ole, mutta uskon että onnistuu! Siitä vain kokeilemaan :)
Testasin reseptiä tänään, oli huippu hyviä! Kiitos reseptistä!
Ihana kuulla, kiitos!
Nom! Pakko kokeilla huomenna samalla kaupassa kipaisten! Näyttävät jo tuossa kuvassa niin syötävän hyviltä!😁😍
Hei Ihanaa, nämä menee vappuna testiin!
Hei kysyisin että voiko tuota kermaa korvata maitorahkalla ja kuinka paljon, olisi niin ihana saada rahka munkkeja, kiitos vastauksesta.
Hei!
Onnistuisivatkohan nämä mantelijauhoista? Kauppaan ei nyt pääse mutta mantelijauhoja löytyisi kyllä 😊
Samaa kysyn kuin Vema. Kävisiköhän tähän mantelijauhot kun kookosjauhoja ei ole kotona. Koronaeristäytymisen vuoksi seuraava kauppareissu on sunnuntai-iltana ja siihen on aivan liian kauan, kun tuli hirveä halu maistella munkkeja piiiiitkästä aikaa. Kiitos houkuttelevista resepteistä jotka tuovat varmasti vaihtelua meidän ruokailuun ja herkutteluun.
En ole testannut reseptiä mantelijauhoilla, joten en osaa sanoa siksi miten resepti toimisi niillä. Sen tosin tiedän, että mantelijauhoversioon tarvitaan reilummin jotain sidosainetta kuten psylliumia.
Mitkä ovat makrot näissä?
En ole laskenut niitä. Ne voi halutessaan naputella itse vaikka Sulamoon, jos haluaa :)
Onko joku ehtinyt testaamaan mantelikauheella & kuinka onnistui? 🙂