Ketogeeninen sitruunamarenkipiirakka
Jos joutuisin valitsemaan vain yhden leivoksen koko loppuelämäkseni, osuisi säteeni pitkäaikaiseen rakkauteeni sitruunamarenkipiiraaseen. En tosin valitsisi sitä kahviloiden sokeriversiota, vaan tämän laadukkaammilla raaka-aineilla päivitetyn vaihtoehdon.
Halusin piiraan muistuttavan mahdollisimman tarkasti esikuvaansa, tuota mehevää sokerikuningatarta. Raakapähkinäpohjia on haastava saada tarpeeksi raikkaiksi ja samalla paahteisen makuisiksi, joten päädyin kypsentämään piiraspohjan. Gluteenittoman ja maidottoman piiraspohjani perustana toimivat mantelijauhot.
Sitruunakreemin kohdalla halusin jäljitellä mahdollisimman tarkasti lemon curd -levitettä, joka on jokaisen sitrusfanin unelmien täyttymys. Sitruunakreemi olikin koko kakun kohokohta ja toimi täydellisesti yhteen piirakkapohjan kanssa! Marenki syntyi tällä kertaa steviatipoilla makeutetusta vatkatusta kookoskermasta. Toinen mahdollisuus olisi valmistaa piiraan kokoinen marenkilevy kananmunan valkuaisista sekä erytritolista ja lisätä lisätä jäähtynyt marenki piiraan päälle. Ensi kerralla testaan tätä, jotta saisin aikaiseksi vieläkin autenttisemman kokonaisuuden.
Sitruunamarenkipiirakka
20 cm irtopohjavuoka
Piirakkapohja:
Lämmitä uuni 200°C asteeseen. Sulata neitsytkookosöljy. Lisää joukkoon mantelijauhot, erytritolitomu sekä suola. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina 20 cm irtopohjavuokaan siten, että piirakkaan tulee myös 1-2 cm reunat. Paista piirakkapohjaa noin 10-12 minuuttia uunin keskiosassa tai kunnes se on kypsä. Jätä pohja jäähtymään, valmista Lemon Curd -tahna ja levitä se jäähtyneen pohjan päälle.
Kookosmarenki:
Vatkaa jääkaappikylmä kookoskerma kovaksi vaahdoksi. Lisää steviatipat. Pursota kookosmarenki hyvin jäähtyneen sitruunapiiraan päälle ja nauti.
Jäin kaipaamaan sitruunakreemin ohjetta....
Hei! Kreemin resepti on linkattu juttuun, tässä se vielä erikseen: https://hannamarirahkonen.fi/reseptit/lemon-curd-sitruunatahna-ohje/